H O P P Á !

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Okostojás szerepében nem szeretnék tetszelegni
Csodás idő volt/van, hét ágra süt a Nap, tavaszi illatot hordoz és visz az enyhe szellő.
Piac nap volt ma, itt, ahol élek. Szedelődzködtem és ki is mentem, mert nagyon szeretem a harsogóan színes zöldségek, almák, s egyéb csetreszeket végig mustrálni, s valami fínomat vásárolni is. No meg a színes forgatag nyüzsgésébe bele is hallgatni.
Jósorsom összehozott egy 89 éves és még mindig szép arcú paraszt asszonnyal. Mintha egy régi mesekönyvből "ugrott" volna elő, olyan friss volt, a kosarában piros, ropgós retket kínált, csokorban a petrezselymet, takaros üvegekben barack- és málna lekvárt. Befőttet is több üveggel. Beszélgettünk, az Élet szépségéről és annak a csúnyábbik oldaláról.
Egyszerre csak olyan örök érvényű igazságot mondott ki ez az asszony, hogy muszáj Veletek ezt megosztanom:
- Tudja aranyoskám, - mondókájába így kezdett bele - , nagyon sok évet megéltem, de mégsem eleget. Születésnapomat ünnepelte a család és rádöbbentem arra, hogy csak úgy elporoztak mellettem az évtizedek... Hiszen én még nem is éltem? Nem voltam soha gyógyfürdőn, nem láttam a Balatont, hegyeket sem láttam, csak a helyi erdőt, de azt is csak azért, mert gombát szedtem. Mit is mondhatnék? Éljék az életet, addig, amíg tudnak mozogni, amíg friss az ész és addig, amíg vannak körülöttünk, igen, vannak, akiket szerethetnek.
:oops:
Most, hogy haza érve, leültem a géphez, úgy döntöttem ezt és itt megosztom. Sokan és de sokszor ezt gondoljuk, s mégsem cselekszünk így. Mellettem is elröpültek az évtizedek és mit tudok felmutatni? Dolgoztam, szerettem, dolgoztam, de igazán, úgy Isten igazából nem éltem ki az életemet, mint amit lehetett volna.
Hol erre, hol arra kuporgattam. Dolgoztam, gyereke(ket) neveltem, s ők is többnyire úgy és azt tették, hogy az íróasztalom mellé álltak, s amíg gépeltem, mondták, mondták a napi történéseiket. Igaz, szerencsém van, megosztott figyelemmel tudtam erre is, no meg arra is teljes szívvel, ésszel figyelni. Ha "necces" volt a témájuk, a gépelést abba is hagytam és közel vontam az "aktuális gyerekemet" magamhoz és meghánytuk, -vetettük a dolgaikat.
Nem panaszkodhatom, ifjú koromban több országban jártam, volt, hogy hívatalosan, volt hogy szabadságomat töltöttem. De még mindig kevés amit láttam, de még mindig mennyi minden van, amit nem láttam, amit meg nem tapasztaltam.
Közel a hetedik X-hez bizony elgondolkoztam. Arra a megállapításra jutottam, hogy figyelmeztetni kellene az embereket, hogy addig éljék az életüket és teljesen, amíg jól tudnak mozogni, amíg van lehetőségük a mindig új és még újabb élményt, tudást, látványt, kapcsolatot befogadni.
Azon is elgondolkoztam, milyen sokan -nálamnál- rosszabbul élik az életüket.
Hosszú évek alatt csak kuporgatnak, még nagyobb ház, még nagyobb autó, még több ruha, még több táska és cipő... S, egyszerre azon kapják magukat, hogy itt fáj, ott fáj, már nincs is kedvük semerre menni, sőt legszívesebben bekuckósodnának...
S, most felteszem a kérdést:
- Célba ért ez az irományom? Elgondolkoztál? Változtatsz-e az életeden? Most, most, amíg nem késő. Öleld meg akiket szeretsz és soha ne felejtsd kimondani azt: szeretlek. A tegnapot megéltük, a mai nap a biztos, de a holnap?
No ezt a "szeretlek" szócskát kimondom, leírom - mindazoknak - akik erre érdemesek. S, bizony jó érzés kimondani, leírni, hogy a tudomásukra adtam azt, hogy nekem igenis ők a legértékesebbek, mert szeretem őket. Igaz, kevesen vannak, mert nagyon is megválogatom, kinek mondom ki ezt a szót, de akinek kimondom, vagy leírom, no ők a kiválasztottak. S, tudom azt, hogy velük az életem minden percében érdemes sorsközösséget vállalni.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Behoztam, mert nagyon tetszik. Ha fiatal lennék, vékony, biztosan alkalmaznám...
De mivel már egyiket sem mondhatom el magamról, azért gondolok fiatal olvasóinkra, tagjainkra. Ők még viselhetik, hát legyen lehetőség ennek a begyakorlására, de alkalom is, hogy pompázzanak benne :)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A hastáncosok mindig is elvarázsoltak! A mozdulatok, a keleti zene. Hastáncosok, akik lányból, asszonyból voltak. Itt és most viszont behoztam KÉT fiú hastáncosnak a műsorát. Hááát... Meresztettem a szemeimet, ez tény :omivel számomra is új dolog volt ez a látvány. Hangosan ki is mondtam, "de jó nekik, hogy így tudnak mozogni?!" De jó nekik... Jó bizony!


*

*
No meg, hogy férfi tagjainknak is örömet szerezzek, itt egy klasszikus hastáncos hölgy műsora:

*
Legvégül, küldök egy "vörös kígyót" - nem hiszem, hogy van férfi, ki ellent tudna neki állni...

persze, a dallam is igen csábító...
*
Bízom, szép estét okoztam lányoknak és fiúknak -egyaránt! :hurra:
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Egy "kis" balatoni "csemege"... Ezen elrágódhatunk...
Lőrinc barát tihanyi strandján ennyi a belépő és kikötik, hogy sem ételt, sem italt, de még hűtőtáskát sem lehet vinni a területre. Erre varrjunk "gombot" :o Mélységesen felháborít, hogy nem elég, hogy ez a lőrinc barát kisajátítja a Balaton-part-i részeket, de még utasítgat, hogy mit, merre és hogyan? Még mindig tovább és tovább akar nyerészkedni. Csak azt tudnám, hogy mitől családbarát ez a Magyarország?! A jó fenében... Egy a biztos, hogy az én családomból senki nem gazdagítja tovább ezt a maffiát, senki. Ezt a beírást a Faceról hoztam át, a beírónak teljesen igaza van. No persze, lázár megmondta, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér. No persze, nem véletlenül írtam kisbetűvel a neveket. A helyesírás szabályait ismerem, de azt is, hogy dühös és elkeseredett vagyok. De mérhetetlenül.:mad:
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ezt a kisleányt össze-vissza lehetne puszilni, olyan aranyos, ha megrendelni lehetne, tudom, nem, de ilyen uncsit szeretnék... Csak én még két copfba fésülném a hajacskáját is


:rolleyes:
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Elvesztett - retro dolgok...
1. A múltba vesztettük azt az "élményt", amikor egy telefon fülkében, egy vastag telefon könyvből kerestük ki egy ismerős személy vagy ismeretlen cég telefonszámát, hogy felhívhassuk.

Az első telefonkönyvet 1878-ban nyomtatták ki az Egyesült Államokban, 50 nevet tartalmazott. A különféle telefonkönyvek és szaknévsorok utána egyre nagyobbra dagadtak, majd az internet megjelenése után az online tudakozók vették át a nyomtatottak helyét, vagy a legegyszerűbb a Facebook Messengeren felkeresni valakit. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a több kilós telefonkönyv továbbra is létezik, és a Telekom a vonalas előfizetőknek továbbra is évente biztosít egy példányt.

image.aspx

© Wikipedia / Tomasz Sienicki
2. Lexikonokat, óriási szótárakat vásárolni, hogy megtöltsék a polcunkat - Emlékeznek még, amikor a nyelvtanulók pár éve még várva várták, hogy kijöjjön egy, utoljára a hetvenes években frissített szótár újabb, modernebb verziója? És hogy mekkora becsben tartották a különféle enciklopédiákat, amelyekből egy-egy szócikk tényleg komoly viszonyítási pontnak számított? Először a CD-Romok jelentek meg, már ezek betették a kaput a klasszikus lexikonkiadásnak, majd jött a mindent elárasztó net, ami odáig vezetett, hogy 2013-ban lehúzta a rolót a híres német Brockhaus kiadó, amely 1809-től jelentetett meg enciklopédiákat. Helyettük itt a Wikipedia, amelynek a megbízhatóságával biztosan lehet vitatkozni, de a frissességével aligha.

3. Film kölcsönzése a tékából - Eleve téka sincs már a sarkon, Budapesten is alig néhány DVD-kölcsönző maradt meg. A legnagyobb nemzetközi tékahálózat, a Blockbuster 2013-ban szűnt meg. Ha otthon akarunk filmet nézni, csak felkapjuk a távirányítónkat és kikeressük a kábelszolgáltatónk on demand kínálatából, vagy egyenesen az HBO vagy a Netflix netről streamelhető sorozataiból. (Fotónkon a tavaly, 25 év után bezárt James Dean videótéka.)

image.aspx

© Fülöp Máté
4. Sorban állni a telefonfülke előtt - Oké, az érzés ugyanígy megvan, csak manapság a bankautomaták előtt vagyunk kénytelenek kivárni, amíg valaki berakja a kártyát, próbálkozik, nincs keret, visszajön a kártya, újra próbálkozik. Korábban ugyanezt a telefonfülke előtt éltük meg: bedobja, tárcsázik, leteszi, visszaadja, újra próbálkozik. Mobilja mindenkinek van, az itt élő, csekélyebb jövedelemmel rendelkező külföldiek meg gyakran net kávézókból bonyolítják a drága afrikai, ázsiai hívásokat. Nem állítjuk, hogy hiányzik a fülkénél várakozás, semmiképpen sem. (Éppen valamelyik nap gondoltam arra, micsoda fertő volt egy-egy ilyen nyilvános telefonfülkében elhelyezett készüléknek a fülhallgatója. Gondoltuk-e valaha, hogy hány ember fülét érintette? S, milyen emberek fülét? Brrrrrr :confused: bele sem merek gondolni).

image.aspx

© Túry Gergely
5. Előhívásra beadni a fotókat az Ofotértbe - A mai fiatalok talán el sem tudják képzelni azt a ráérős korszakot, amikor az ember elment nyaralni, fotókat készített, aztán egy hónap múlva megtudta, hogy milyenek lettek. A filmtekercsek piacán 1888 óta etalonnak számító amerikai Kodak 2012-ben csődölt be, és ha úgy vesszük, egészen sokáig húzta. Fotónyomtatás azért még van: akár drogériák webshopjában is megrendelhetjük feltöltött digitális képeink kinyomtatását. Arra is várni kell valamennyit, az élmény végül is hasonló.

6. Tanácstalanul egy szakemberhez fordulni - Régebben ha valami problémánk volt, kilyukadt a bringánk kereke, valami gond volt a számítógépünkkel, le kellett glettelni a falat, kerestünk egy szakit, aki megoldja. Ma viszont már mindenre találunk a Youtube-on egy útmutatót: készíthetünk pizzát, megszerelhetünk akármit, megtanulhatunk hangszeren játszani, de még arra is találunk tutorialt, hogy hogyan kell csókolózni. A Youtube ezzel a csináld magad! mozgalom legfőbb csatornája lett.

7. Mi lett vele? - Manapság jóformán semmi szükség nincs már osztálytalálkozókra, hiszen mindenkiről folyamatosan tudunk mindent a Facebook révén. "Tanít még a Horánszky? Mi? Elvált a Sallai tanárnőtől?" - ilyesmi aligha hangzik el ma már, hiszen ki az, aki nem tudja meg pár napon belül, ha egykori sulijában vagy egykori tanára családi állapotában változás történt?

image.aspx

Osztálytalálkozó - képünk illusztráció
8. Ne spoilerezz! - Aki a nyolcvanas években idehaza leült a tévé elé egy amerikai sorozatot nézni, az pontosan ugyanazt az élményt kapta, mint az az amerikai néző, aki pár évvel korábban nézte meg ugyanazt az epizódot. Hiába teltek el akár évek, amíg ide is beszivárgott egy-egy sikeres sorozat, a nézők semmit nem tudtak a történet fordulatairól, hiszen nem volt szinte senki, aki előttük látta volna, és nem voltak blogok a sorozat-őrülteknek, hogy elmeséljenek minden részletet. Egyrészt. Másrészt azonban aki gyerekként a nyolcvanas években ismerkedett a VHS-videómagnón terjedő másolt filmek világával, az ahhoz is hozzászokhatott, hogy a gyerekekben semmilyen spoiler hisztéria nem volt: teljes természetességgel tárgyalták ki társaik előtt egy-egy film kulcsjeleneteit, így az is pontosan tudhatta, mit cipel a vállán Schwarzenegger a Commando című film egyik nyitójelenetében, aki sosem látta a filmet.

9. Órai levelezés - A mobiltelefonok ezt a régi műfajt is taccsra tették, bár vannak még iskolák, ahol óra előtt le kell adni a mobilokat, így az ottani diákok Whatsapp helyett kénytelenek a régi jó kézírásos módszerhez folyamodni.

image.aspx

© Pexels
10. Lemenni hajnalban az újságoshoz az Expresszért - Igen, hajnalban kellett lemenni érte, hiszen reggel nyolcra már át kellett nézni és be kellett karikázni az összes szóba jöhető állást, hogy nyolckor már telefonálhassunk. Volt, hogy csak cím volt feltüntetve, és amikor az ember elindult a megadott külvárosi címre, akkor egy erdőben találta magát. Hát az álláskeresés ma már online megy, a Jobline-on vagy más állásportálon keresztül, ahol ahelyett, hogy hajnalonta átnyálaznánk egy egész lapot, elegendő beírni az adatainkat, és maga a portál küldi el az álláskínálatot.

image.aspx

(Az olasz Focus magazin gyűjtése alapján.)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szembesültem ezzel az alábbi videóval....

.... és elgondolkoztam. Így élünk? Valóban ennyit ér az életünk? Rohanunk és közben mennyi mindenről lemaradunk. Sodor minket a világ, s nem minden esetben jobb helyzetbe, szebb életbe. Nekünk kell döntenünk, hogyan éljünk, mit és mennyit ér a pénz, amit keresünk, de egyre kevesebbet találunk. Miről mondunk le és milyen emlékeket gyűjtünk?
Nem arra gondoltam, hogy mindent toljunk el magunktól, ami -látszólag- jobb életet biztosít, iparkodjunk arra, hogy életünk "serpenyője" jól és kiegyensúlyozottan álljon.
Fordítsunk időt családtagjainkra, inkább mondjunk le a pillanatnyi luxusról, de érdemes volna rácsodálkozni közelebbi, v. távolabbi vidékekre, környezetre. Természetesen ha egészségünk megengedi, jó időben sétáljunk és álljunk fel a tévé és a munka mellől.
Barátainkra több időt szánjunk, még annak ellenére is, hogy még többet dolgozzunk.
Nézzük meg a videót és gondolkozzunk el, mi éri meg, s főképpen megfizethető-e az életünk?! Egyáltalán van-e annyi pénz, ami kiegyenlíti azt a számlát, mely arról szól, becsüljük meg az IDŐT, az időt, mely egyre fogy körülöttünk. De legfőképpen a MIÉRTEKEN gondolkozzunk el...

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
"Ugorj le az Orbán vonatról, amely a semmiből a semmibe tart!"

No persze, ez a hollandok és más nemzetek üzenete a Magyarországon élő embereknek. A "királyi" tévében, médiákban, nem ezt halljuk, nem ezt látjuk, hanem éppen ennek az ellenkezőjét.D o.v. és udvartartása szerint minden nagyon jó, minden nagyon szép és mindennel legyünk megelégedve.
Akiknek viszont rálátása van arra, hogy a jelenlegi kormány, megvezet, minket, mi bizony másként látjuk a helyzetet. Akkor is, ha o.v. és udvartartása rózsaszín szemüveget tart a mi szemünk elé.
*
Hollandiában is téma lett az Orbán-kormány Sargentini-ellenes kampánya, egy szatirikus műsorban magyarul üzentek.
Miközben manipulált üzenettel kampányol maga mellett a kormány külföldön, addig Arjen Henrik Lubach holland komikus, televíziós előadó is műsorszámmá tette mindezt. Műsorában, a Zondagban, amely egy hírszatíra-komédia, hosszan beszélt a Sargentini-jelentésről és Orbán Viktorról.
A 168 Óra beszámolója szerint a riport végigveszi az Orbán-kormány kommunikációját, s az egyre romló európai megítélését, természetesen alaposan kifigurázva az eseményeket, valamint az arra adott magyar diplomáciai reakciókat. Külön szólnak az Orbán-kormány Sargentini-ellenes kampányáról, valamint arról, hogy minderre akár 6 milliárd forintot is szentelhet a kabinet – a magyar és az európai adófizetők pénzéből.
Ezután magyarul is üzennek Orbánnak – persze sokkal olcsóbb klipet készítve, mint a kormányzati milliárdos kampány.

A videó fő üzenetei:
  • „Ne cseszegesd Sargeninit!
  • „Ugorj le az Orbán-vonatról, amely a semmiből a semmibe tart!”
  • „Az EU nemcsak a pénzről szól!”
  • „Nem lehetsz az EU tagja, ha elpusztítod a saját demokráciádat!”
  • „Egy másodpercnyi Sargentini több igazságot tartalmaz, mint két hónapnyi Hír Tv!


(Forrás: hvg)
 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Valeria Levitin Monaco-ban él, és hosszú évek óta anorexiában szenved. Egy két lábon járó csontváz. A nő 38 éves és mindössze 26 kilogram! Ő maga szeretne meggyógyulni, és leghőbb vágya, hogy édesanya legyen, de egyelőre nem megy neki.
P1OktkqTURBXy9kZGZhNzMxY2MxM2Q0NTMyMWNmMDU1MzlmMTQ2ZmUyNS5qcGVnkZUCzQJsAMLD


A legszélesebb csípő birtokosa Mikel Ruffinelli, Los Angeles-i nő, aki szintén most 38 éves. Konkrétan nem fér be egy átlagnormál ajtón. De persze sem mozi székbe, sem közlekedési eszközre nem tud ülni. A körmérete 254 cm! Négygyermekes anyuka, és állítólag nem beteg, ez a természetes állapota. Habár nagyon szeretne fogyni, így is boldogan él.

MIektkqTURBXy83M2UyZThjMGY2MDYyMjNmZmRhMTRkZTkxMmMwYWM2MC5qcGVnkZUCzQJsAMLD


Elizabeth Starr, aki természetesen pornós. 15 évvel ezelőtt rakatott be implantátumokat a melleibe, hogy beindítsa a karrierjét. Aztán addig feszítette a húrt és a bőrét, míg feketén, illegális méretű ballonok kerültek be neki. Konkrétan életveszélyes az állapota, a mellkasán időzített bombákat hord, de a kétgyermekes anyuka azt mondta, nem akar több műtétet, annyit szenvedett.
lqLktkqTURBXy9mOWM3MDQ0ZmEwNTc1YjQ4NWIyZjJmMzUxYmI1ZTc3Yi5qcGVnkZUCzQJsAMLD


A picurka Jyoti Amge Indiában él, és mindössze 60 cm magas. A mindig mosolygó fiatal lány számos filmben, reklámban és videó klipben szerepelt már. Sajnos nem lehet tudni, szervei hány évig képesek életben tartani az aprócska kis hölgyet.
hFmktkqTURBXy9lN2Y2NTcxNGNhY2RlMzM0MzAxMjk3Yzk3ZWNjY2QwMy5qcGVnkZUCzQJsAMLD


Asha Mandela haja hosszabb, mint egy busz. A 6,7 méter hosszú hajzuhatag 20 kilós teher. Az orvosok veszélyesnek ítélik hosszú haját, mert irgalmatlanul hatalmas súly a nyakára, gerincére sőt a fejére is. Ő kitart, ezek szerint? A végtelenségig... Amíg nő a haja....

_ywktkqTURBXy8yMWQ1NzJlZWVmY2NjZjNmZDc2YWQ0OTY2MDk0ZDQ5Ni5qcGVnkZUCzQJsAMLD
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Hogy mik vannak?! :o
Hihetetlen látvány, egy fényárba borult traktor látható a 81-es főútnál, Kisbérnél. A különleges erőgéphez az ország számtalan településéről érkeznek az érdeklődők, hogy megcsodálják ezt az igazán egyedi látványosságot.
Tavaly már kiállítottak egy feldíszített traktort az ötletgazda GI-GA Farm Kft. munkatársai, de az még közel sem volt annyira látványos, mint a mostani. Miután van már fényvillamos és fénytaxi is, a helyiek úgy gondolták, hogy létrehoznak egy fénytraktort is.
Az alkotók semmit sem bíztak a véletlenre: látványtervet készíttettek és azt is pontosan megtervezték, hogy mennyi LED-szalag szükséges a terv megvalósításához. Igaz ezt, meglehetősen túlgondolták. Eredetileg 1,2 kilométernyi szalag került volna rá, ám végül 450 méternyi maradt a kivitelezésben. A traktor feldíszítésére szánt összeg meghaladta a félmillió forintot. A látványosságot kamerák védik, de még a rendőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a védelmére, amit december 31-ig lehet megnézni.
nnepi-traktor-e1545996960231.jpg

*
nnepi-traktor2-e1545997188600.jpg


Forrás: Blikk
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Különleges tehetségek
Itt alább olyan fiatalok mondják el szorgalmas hétköznapjaikat, felkészüléseiket, harcaikat és győzelmeiket, akikre érdemes oda figyelnünk. Rendkívül érdekes életpályák, melyeket elkezdtek, de van aki már a "közepe" felé araszol...
Polgár Judit - sakk csatáiról és győzelmeiről...
Legyőzte a lehetetlent...


*
Imre Anna Léna
11. osztályos diák, magántanuló, jelenleg jogra készül. Többször vállalt már gyerekekkel kapcsolatos diák állást, most is angol nyelvet tanít. Elsősorban a történelem, a jog, a művészetek és a társadalmi problémák iránt érdeklődik. Társszerzője egy magán tanulósággal foglalkozó könyvnek, és cikket is publikált ebben a témában. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.


*
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ez a videó, főként a fiatalabb korosztálynak szól. Vigyázzunk magunkra, egymásra! Legyünk résen, óvatosan a duhajkodással, válasszuk ki a társaságunkat, egyedül ne menjünk sehová, mert veszély van, nem is kicsi. Hogy miről "papolok", itt a videóban megnézheted.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Rétvári Bence szerint ezért nem :dr_4: kaphatják vissza pénzüket a volt nyugdíjpénztártagok
Baka F. Zoltán
Az államnál nyilvántartott egyéni számla nem alkalmas a pénz elszámolására.
Újra és újra előkerül a téma, hogy mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, mely szerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek a volt tagok állami rendszerben vezetett számláira. Vagyis végső soron ezzel kiegészül a nyugdíjuk, amikor annak folyósítására a nyugdíjba vonuláskor sor kerül.
A tömeges, 2,8 millió egykori pénztártagot megmozgató ígéret hatására lényegében elvérzett a magánpénztári rendszer, alig maradt talpon néhány pénztár. A visszalépések - pontosabban a visszaléptetések, mert a pénztárban maradásról kellett nyilatkozatot tenni, aki nem nyilatkozott, annak a megtakarítása automatikusan átkerült az állami kasszába - egyik legfőbb motivációja az addig felhalmozott, nem egy esetben több milliós megtakarítás egyéni számlához kötése volt. A másik pedig az a fenyegetés, hogy aki nem lép vissza, annak a továbbiakban nem keletkezik jogosultsága a nyugdíjra az állami ellátórendszerben.
Mint kiderült, az ígéretből nem lett semmi, a fenyegetést pedig nem tudta valóra váltani a kormány a jogi buktatók miatt.
A reményt azonban továbbra is táplálja az a mintegy 2,8 millió ember, hogy az átvitt pénzük egyszer majd megjelenik a számláikon. Abba kapaszkodnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendre közli az átvitt magánpénztári vagyon mértékét. Erre azonban - mint a jegybankban mondják - az uniós statisztikai előírások miatt van szükség: akkor számolják el az adott tagra jutó összeget, amikor nyugdíjba vonul. De a vagyon már nem áll rendelkezésre, az elment adósságcsökkentésre, vállalati tulajdonrészek növelésére.
Most a kormányzat felől jött egy újabb egyértelmű jelzés, hogy nem érdemes reménykedni: egy parlamenti képviselői kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára közölte az alábbiakat: "A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető."
Rétvári arra utal, hogy vannak egyéni számlák, de azok csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. A járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. A számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást.
Pénzt azonban ide nem lehet feltölteni, leegyszerűsítve a dolgot. De az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket: azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Rétvári-ék szerint az a rész is az államot illette volna, nem arról volt szó, hogy a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat a pénztártag. Így tulajdonképpen jogosan vette vissza az állam ezt az összeget - vonható le a tanulság.
(mfor.hu)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Magyarországi kórházi helyzet....
Nem, nem általánosítok, de ilyen esetnek nem szabadna előfordulnia...
Feljelentést tett egy budapesti kórház ellen egy család, mert egy 65 éves leukémiás nőnek azt ígérték: az immunrendszere lenullázása, majd újraépítése után még öt-tíz évig élhet. A nő azonban fertőzést kapott a kórházban, ahol fia állítása szerint nem a külvilágtól hermetikusan elzárt kórteremben feküdt, és a higiéniás körülmények sem voltak megfelelők. A kétoldali tüdőgyulladást nem sikerült leküzdeni, a beteg meghalt. A kórház szerint minden a protokoll szerint zajlott, és a kockázatokról is tájékoztatták a beteget és a hozzátartozókat.
Egy 65 éves nőnél március 18-án diagnosztizáltak leukémiát a szekszárdi kórházban. Három nappal később került be egy budapesti kórházba. Az intézmény nevét a család kérésére nem közöljük.
A nő fia, Almás Gergő azt mondta: a budapesti kórházban azt a tájékoztatást kapták, hogy édesanyja olyan kezelést kap, amely „lenullázza” az immunrendszerét, ami ezután újra tudja építeni magát, és a csontvelő újra egészséges sejteket termelhet. Ez egy mára bevett kezelési módszer a fehérvérűségben szenvedő betegeknél. „Azzal biztattak, hogy a kemoterápiás kezelés hatására édesanyám akár öt-tíz évig is élhet még. Rákérdeztünk, hogy mi történik akkor, ha az immunrendszer leépítése közben elkap valami fertőzést. Erre azt válaszolták, hogy ez már rutinszerű kezelés, és ha be is következik fertőzés, azt kezelni tudják.
Végig abban a tudatban voltunk, hogy gyógyulni visszük anyukánkat a kórházba, ahol jó kezekben lesz. Lehetőség lett volna másik terápiára is, de ott csak egy-másfél éves túlélést prognosztizáltak. A dolgok végül egészen másként alakultak, mint ahogy gondoltuk. Nem voltunk tisztában ezekkel a súlyos kockázatokkal – állítja Almás Gergő.
A kórház a beteg és a hozzátartozók tájékoztatására vonatkozó kérdésünkre azt írta: a beteg és a hozzátartozók több alkalommal, tanúk jelenlétében kaptak részletes tájékoztatást a kezeléssel és annak kockázataival kapcsolatban.
A szervezet klinikailag alkalmas a kezelésre
Almás Gergő édesanyja nem dohányzott, sokat túrázott, igyekezett egészségesen élni. Amikor a leukémia jelentkezett nála, az is inkább csak fáradtsággal, gyengeséggel és influenzára jellemző tünetekkel járt. A budapesti kórházba is úgy került be, hogy gyenge volt ugyan, de el tudta látni magát. A kezelés előtt elvégzett vizsgálatok is azt mutatták, hogy a 65 éves nő szervezete klinikailag alkalmas a megterhelő kemoterápiás beavatkozásra.
„Ahogy elkezdődött a kezelés, azt láttuk, hogy az állapota folyamatosan romlik. Nagyon gyenge lett, feltűnt, hogy napközben is alszik, pedig ezt korábban soha nem tette. Egy idő után a légzése is akadozóvá vált. Ezt kezdetben az immunrendszer legyengítésének és a megterhelő kezelésnek tudtuk be” – mondta a fia.A kezelés negyedik napján aztán megdöbbenve vette észre, hogy édesanyja oxigént kap az orrán keresztül. Az orvosok azt mondták, ez is a kezeléssel jár, de kiderült, hogy az édesanyja már a kemoterápia harmadik napján elkapott egy fertőzést, amit kezelni kell. Az állapota tovább romlott. A következő nap már maszkon keresztül kapta az oxigént.
Koszos vízzel mosott fel a takarító
Az a kórterem, amelyben a fokozatosan leépített immunrendszerű beteg feküdt, nem volt hermetikusan elzárva a külvilágtól. „Egy teljesen hétköznapi kórteremről van szó, még az ajtóra sem volt kiírva, hogy oda nem jöhet be bárki. Annyi előírás volt, hogy nem ehet újramelegített ételt, mi pedig csak úgy látogathattuk, hogy előtte fertőtlenítőszerrel kellett megmosakodnunk, majd kesztyűt, maszkot húztunk.”
Többször előfordult, hogy a kórház folyosóján eltévedt látogatók benyitottak, hozzátartozójukat keresték, ahonnan a beteg fia küldte ki őket. Almás Gergő szerint ezek szerint akkor is ki-be járhatott ott bárki, amikor ő vagy a lánytestvére nem voltak ott a betegágy mellett.
A nő fiának az is feltűnt, hogy a takarítók koszos felmosóvízzel dolgoznak, testvérével együtt ezért azt mondták: inkább ne jöjjenek be oda a takarítók, maguk vittek fertőtlenítőszert, és ők takarították a kórtermet. A higiéniás viszonyokra és a beteg elkülönítésére vonatkozó szabályokra is rákérdeztünk a kórháznál, de ezekre az állításokra nem kaptunk választ.
A nő fia az egyik reggelen édesanyja kórterméhez érve bemosakodott, felvette a maszkot, és amikor közelebb lépett az ágyhoz, azt vette észre, hogy remeg az édesanyja lába. Ezután látta meg, hogy anyja belehányt az arcán lévő oxigénmaszkba, és emiatt kapkod levegőért. „Mi van, ha én nem vagyok ott? Anyámnak annyi ereje sem volt, hogy a nővérhívót elérje vagy megnyomja” – mondta Almás Gergő.
Ez már a halál előtti állapot
A család ezután többször kérte, hogy a beteget rossz állapotára való tekintettel vigyék át az intenzív osztályra, ahol folyamatos megfigyelés alatt lehet, de az intenzív osztály nem fogadta. A családtagok később azt is felajánlották, hogy megfizetnek egy külsős nővért, aki 24 órán keresztül ott van a betegágy mellett, de az osztályon azt mondták: erre nincs lehetőség, csak a legközelebbi hozzátartozók lehetnek a beteg mellett.
Később egy CT-vizsgálat kétoldali tüdőgyulladást állapított meg. A hozzátartozók újra kérték, hogy a beteget helyezzék át az intenzív osztályra, de ez ismét nem történt meg. A kezelőorvosok azt mondták: az antibiotikumos kezeléssel sikerül úrrá lenni a tüdőgyulladáson, a vérben a gyulladást jelző CRP-érték folyamatosan csökken.
A bekatéterezett, bepelenkázott, kába állapotban, belilult szájjal az ágyban fekvő édesanyját látva végül Almás Gergőben elszakadt a cérna: a kórház folyosóján az orvost követve, kiabálva követelte, hogy vigyék át anyját az intenzív osztályra. A kiabálás hatására végül lejött egy orvos az intenzív osztályról, aki miután megvizsgálta az anyját, azt mondta: ez már a halál előtti állapot, az édesanyja menthetetlen, meg fog halni.
A nő április 6-án délután elhunyt a kórházban.
Minden a protokoll szerint zajlott
A beteg hozzátartozójának panasza alapján a kórház igazgatója belső vizsgálatot rendelt el, közölte az Indexszel a kórház vezetése. Ebből az derült ki, hogy
AZ ORVOSOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK A SZAKMAI PROTOKOLLNAK MEGFELELŐEN JÁRTAK EL, A BETEG MINDEN LEHETSÉGES TERÁPIÁT MEGKAPOTT.
Az esettel kapcsolatos további szakmai kérdésekre a kórház által kezdeményezett patológiai vizsgálat tud majd választ adni, közölte az intézmény. A kórház az egészségügyi törvény miatt nem adhat bővebb tájékoztatást személyes adatokról, illetve az ügy részleteiről.
Almás Gergő feljelentést tett, amelyben édesanyja igazságügyi boncolását kéri a halál okának kiderítéséhez. Elsősorban azt szeretnék tisztázni, hogy a halál bekövetkezéséhez mennyiben járult hozzá valamilyen kórházban elkapott fertőzés. A 7+3 napos kemoterápiás kezeléssel a 10. napra épült volna le teljesen az immunrendszer, de édesanyja már a 3. napon elkapott egy fertőzést, amikor az immunrendszere még működött.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Élni szeretnék - jobb egészségben - ezekre a videókra most találtam rá.
Megosztom!
Jó lenne, ha megtanulnánk a friss levegőt jól beszívni, a rosszat, az elhasználtat kifújni. Nagyon sok múlik azon, hogyan és mennyi oxigént juttatunk a szervezetünkbe. Már idősebb korban is minél többet EZT kellene jól begyakorolnunk. Ha jó az idő, rövidebb-hosszabb távra sétáljunk, még akkor is, ha gyengének érezzük magunkat. Vegyünk erőt és gondoljunk arra, hogy minden lépésünkkel legyőzzük a gyengeséget és egészségesebben élhetünk.

*

*
 
Oldal tetejére