Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

Spanky témája a 'Fotó album' fórumban , 2004 Április 2.

 1. Lipi66

  Lipi66 Állandó Tag

  Kedves Hangya! A jégdarabok csak Téged olvasva ugrottak be :) A "csokicsomók" jöttek utána. Gyermekkoromban a családban még nem ismertük a "zsebpénz" fogalmát. Olykor kaptam 1 forintot fagyira, és akkor komoly döntés előtt álltam :) Ugyan az a fagyi járt 50 fillérért is, csak "kisadag". Ha "nagy" választék volt, akkor az 3-4 ízt jelentett, és így sokáig mérlegeltem melyik kettőből kérjek!
   
 2. hangya1944

  hangya1944 Állandó Tag

  Bizony! Nagy felelősség volt eldönteni!
  Nálunk annyival egyszerűbb volt az élet, hogy a vanília szigorúan tilos volt nekem. Ugyanis ez volt az egyetlen tojással (és talán tejjel) készült fagylaltféle, amitől minden nyáron adódott néhány fagylaltmérgezésnek nevezett szalmonella fertőzés. Hja, a fagyasztás sem volt tökéletes, a hidegentartás is problémás volt, a lelkiismeretlenebbje a megolvadt masszát visszafagyasztotta, szóval a vanília fagylalt nálunk veszélyesnek minősült. A gyümölcsfagylaltokat nem nagyon szerettem, azok víz-szörp-cukor keverékből készültek, az állagukat nem igazán szerettem. Inkább a csokit.
  Bezzeg ma az ételszinezékek, meg E-k, meg meggyaromaízű aromák korában nosztalgiával emlékszik az ember a meggyszörpből fagyasztott meggyfagylaltra. Még ha nem is volt olyan finom, mint a mai festékes-aromás-ízfokozós utódai.
   
 3. hangya1944

  hangya1944 Állandó Tag

  Mennyi pénz a hajdani 50 fillér?

  Elkezdtem morfondírozni, hogy mennyibe is került hajdan egy gombóc fagylalt. Arra emlékszem, hogy az 1950-es évek elején Anyukám havi 200 Ft-ot keresett, ami elég jó fizetésnek számított. Sokan kerestek ennél kevesebbet.
  Ennek 1/400-ad része, 0.25%-a egy gombóc fagylalt ára.

  Ma nettó 100 000 Ft nem olyan jó jövedelem, mint 1952-ben a 200 Ft. Egyszerűbb számolni vele, maradok ennél az összegnél. Tehát a 0.25%-a 250 Ft. És most vagyok meglőve, mert nem tudom, mennyibe kerül egy gombóc fagyi. Vehetjük úgy, százalékosan a mai viszonyok közt a hajdani 50 f 250 Ft-ot ér fagyiegyenlegben.

  A kenyér kilója 3 Ft volt, a kereset 1.5%-a ma ugyanez a 1.5% 1500 Ft lenne. Szerencsére itt még nem tartunk, olyan 300 Ft környékén egész rendes kenyeret lehet már kapni. Kenyéregyenlegben 3 Ft ma 300 Ft-ot ér. A lángost 1Ft-ért adta pék, ami ma 500 Ft lenne.

  A villamos vonaljegy 50 f volt, ma 320 (ha jól tudom). 250 Ft lenne az egyenkő mértékű.
   
  fanyar. kedveli ezt.
 4. szomory

  szomory Állandó Tag

  ...a 60-as években még 50 fillér volt a fagyi...háromkerekű triciklin hozták a balatonszárszói táborba. Jó vízes fagyi volt, hamar megolvadt, gyorsan kellett nyalogatni. Aztán megjelent a gépfagyi...ha jól emlékszem, 2 forint volt adagja. Három fajtát lehetett kapni: vanília, csoki, és vanília-csoki. Ült a fagyis a gépnél, fogta a tölcsért, alá illesztette a csőrnek, szépen finoman meghúzta az adagoló karját, és köröző mozdulattal engedte bele a tölcsérbe. Szép kis csúcsa volt a fagyinak, néha kissé oldalra billent. Ez a fagyi már krémes volt így még hamarabb kezdett olvadni...néha, mire végeztem, az ingujjamba is befolyt, anyám nagy örömére.
  A két forint elég nagy érvágás volt, mert ennyi pénzből, mehettem moziba is, az úttörőpáholyba (1-3 sor). No, a moziban várt a másik csemege, a sós perec. Kicsit nyeszlett volt, kicsit tán száraz is, a só csak itt-ott virított rajta de akkor még csak 70 fillérbe került, és nagyon ízlett. Mostanában jártam a Városligetben...400-ért vettem perecet;volt azon rendesen só, puha is volt, de valahogy nem ízlett.
   
 5. Lipi66

  Lipi66 Állandó Tag

  A hozzászólásaitokat olvasva sok minden bevillan :) Szép emlékek, régi ízek ... Nagypapámtól kaptam egyedül Boci-csokit. Azt az 1 pici kockásat. Ritkán, amikor elsétáltunk a kisboltba ezt vette. Milyen sokáig tartott elmajszolni! A papirját eltettem, sokáig megvolt. Amikor kijött a "betűs-rajzos", nem emlékszem márkáju csoki, az talán 5-8x nagyobb volt, de én a bocisat kaptam-kértem nagypapától :) Amikor mástól kaptam "betűs" csokit, meg mindig próbáltam összegyűjteni az abc-t.
  Milyen a nosztalgiázó, könnyes-vidám smiley ??


  Ezt IPSZILON-tól kaptam:

  [​IMG]
   
 6. aniko45

  aniko45 Állandó Tag

  csoda jó ez a kép,kedves Lipi!Vajon melyik évben készülhetett?Nagyon csinosak a szereplők,a fagylaltárus kimondottan jóképű!DDDDDDDDDD!
   
 7. TH6777

  TH6777 Vendég

  ;)
  <EMBED height=385 type=application/x-shockwave-flash width=480 src=http://www.youtube.com/v/kBh6fnGxnhU&hl=en_US&fs=1& allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></EMBED>
   
 8. TH6777

  TH6777 Vendég

 9. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Buga Jakab a Tenkes kapitányából:
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/08/05/11/A_tenkes_kapitanya_3_resz_Buga_Jakab.aspx
  Robog az úthenger:
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/02/28/20/Robog_az_uthenger_1_resz_A_holland_bika.aspx
  (Az adott helyen a többi rész is megnézhető, és még más is, érdemes böngészni.)
  Mestersége színész - Szabó Gyula:
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/01/09/18/Mestersege_szinesz_Szabo_Gyula.aspx
   
  fanyar. kedveli ezt.
 10. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  aniko45 kedveli ezt.
 11. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Mostanában keresgettem Szabó Gyuláról.
  Meglepetéssel vettem észre, hogy egykori rajzfilmes kedvenceimnek ő adta a hangját, ami akkor nem is tudatosult bennem, de nyilván az Ő szereplése, kellemes hangja is hozzájárult, hogy annyira tetszett.
  Ő volt dr Bubó a Kérem a következőt c. sorozatban.
  http://www.youtube.com/watch?v=4UxjqdNrddk&feature=related
  (Ez csak a rész egyik fele, de ott a másik fele is, és több rész is megvan.)
  A Frakk a macskák réme c. sorozatban Ő adta kölcsön a hangját Frakknak.
  http://videotar.mtv.hu/?k=frakk
  Ezekkel is sok kellemes percet szerzett nekünk.

  Egyéb szerepeiről:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_Gyula
  http://www.imdb.com/name/nm0843630/
   
 12. szaboberci

  szaboberci Állandó Tag

  Szabó Gyula

  Van Pilinszky Jánosnak egy csodálatos költeménye "Ének a kőszívű királyról "Szabó Gyula mondta el,ismeritek?
   
 13. cinci68

  cinci68 Állandó Tag

  Sziasztok! Úgy látom Ti is emlékeztek régi mesékre. Már régóta kutatom, hogy melyik mesében volt az,hogy egy vidra garázdálkodott. Lehúzta a kacsákat a mélybe a lábuknál fogva. A neve talán Ardiv,azaz visszafelé olvasva vidra volt. Nem a Lutra,az Biztos,hanem egy képpel illusztrált mesekönyv. Kivágtam belőle gyerekkoromban egy illusztrációt, amin egy asszony szatyrokat cipel,és mellette, kacsák beszélgetnek. Még ma is megvan....Mi lehet a címe, nem ugrik be valakinek?
   
 14. millennium59

  millennium59 Új tag

  Bizony, óriási veszteség lenne az elveszítése az egész nemzetnek. Gyermekkorom egyik kedvenc színésze.
   
 15. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Gyermekkoromban sokszor szórakoztam kaleidoszkóppal.
  (Ez egy optikai játék. Néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör egy csőbe helyezve megsokszorozza az apró csillogó színes tárgyak képét. A kép a kaleidoszkóp forgatásával végtelen variációkban változtatható.)
  [​IMG]
  http://www.indavideo.hu/video/Theta_Realms_-_Magnetica
   
  bice kedveli ezt.
 16. Santane

  Santane Állandó Tag

  Hogyne ismernénk ezt a kütyüt! Szerintem mindenkinek volt már ilyen játéka annak idején. Én annak örülök, hogy felfedeztem újra, tehát lehet kapni. Vettem is az unokámnak egyet. Órákig eljátszik vele. :)
   
 17. janeme

  janeme Állandó Tag

  Ne hagyjátok ki emlékeitekből a Töltőtolljavítót! Azthiszem Aradszkynak is ez volt a foglalkozása.
   
 18. janeme

  janeme Állandó Tag

  A Tv-filmeknél a "Hosszú forró nyárra" emlékeztek?
   
 19. masi11

  masi11 Vendég

  egy kis zene

  Radics Béla (1946-1982):Egy fiatalon meghalt J.Hendrix tanitvány egy slágere (külön köszönet a felujitójának).
   
  szomory és aniko45 kedveli ezt.
 20. demandor

  demandor Állandó Tag

  Ha ellátogatsz IDE, akkor találsz tőle három mesét régi diaképekkel, és egy verset is az ő előadásában. A verset ide is felteszem:

  Erdélyi József - Reggel (Szabó Gyula előadásában)
  .
   

  Csatolt fájlok:

  hangay13 kedveli ezt.

Megosztás