Halászlé

alex777

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk sem lehet karácsony halászlé nélkül. A férjem készíti a világ legjobb halászléjét saját fogású halból.
 

Bors Máté

Állandó Tag
Állandó Tag
Mire végigolvastam teljesen megéheztem. :)
Nagyon szeretem a halászlét és bár magam is szívesen készítem, a barátaimat is meg szoktam kérni rá, mert mindeni másképp főzi.
Megosztok egy igen érdekes változatot, Ötvös Zoli barátom receptjét:

Halászlé

Alap:

2 fej vöröshagyma darabokra vágva
3 halszelet / apró hal, keszeg, kárász /
4-5 paradicsom
paprika bőven + só
Vízzel felengedjük, hagyjuk főzni kb. 20 perc, leszűrjük, hagymát kidobjuk,
Halat nagyvonalúan kiszálkázzuk, és turmixoljuk, majd hozzáturmixoljuk a paradicsomot, hallét megőrizzük.

Leves:

2 kg halszelet + tej /3 féle hal/
1 krumplit lereszelünk
5 fej hagyma apróra vágva

Olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a lereszelt krumplit( sózzuk!!), paprika. Felöntjük az alappal és a hallével. Összefőzzük kb. 20 perc.
Majd hozzáadjuk a halszeleteket és felforraljuk és főzzük kis lángon.

Bográcsban közösen elkészítettük már többször, nagyon finom! :)
 

jpilisi

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetértek! Imádom a halászlevet, persze azt amit én főzők,de persze szíves megkóstolom a más által készítettett is!
 

jpilisi

Állandó Tag
Állandó Tag
Dunai halászléreceptek:




Dunai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.




Dunai halászlé 2. (rétegesen)
1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika.
A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a parika maradékát.




Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.




Bajai halászlé 2.
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor.
Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie ! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá. (B. Farkas Tamás)




Bajai halászlé 3.
1,5 kg ponty, kb. 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta.
"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert kölönben eldobhatjuk az egészet !). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halászlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel. "




Bajai halászlé 4.
Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)
2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 200 g vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só.
"A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat." (a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)




Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)
1,5 kg ponty, 0,5 kg apróhal (kárász, keszeg stb.), 3 fej hagyma, 10 dkg édes paprika, 1 erőspaprika, csuszatészta.
Az apróra vágott hagymát a bográcsban 1 liter vízben félóra hosszat főzöm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázom, sózom, annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Csak rázogatva főzöm, nem szabad keverni. Félórai főzés után főtt csuszatésztával tálalom.




Dunai halászlé vegyes halból 1.
1 kg vegyes hal, 15 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg só, 5 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 5 dkg burgonya, 4 adag kockatészta, 2-3 cseresznyepaprika.
A megtisztított halat darabokra vágom és egy lábasba teszem. A hagymát apróra vágom, a sóval, a paprikával, a paradicsommal, a paprikával, a kockára vágott burgonyával együtt a halra dobom. 3 liter vízzel felöntöm, beleteszem a cseresznyepaprikát. Erős tűzön 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levét leszűröm és kockatésztát főzök ki benne. Erre tálalom a levet és a főtt halat.




Dunai halászlé vegyes halból 2.
0,5 kg ponty, 0,5 kg harcsa, 50 dkg süllő, 30 dkg kecsege, 25 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg só, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, (télen 2 kanál lecsó).
A megtisztított halat 6-8 dkg-os darabokra vágom és besózom. A hagymát apróra vágom, a halfejekkel, gerincekkel, farokkal és uszonyokkal, paprikával háromnegyed óráig főzöm. A levet leszűröm, ráöntöm a besózott halakra. Hozzáteszem az esetleges ikrát, tejet, paprikát és paradicsomot, majd 25 percnyi forralás után kész.




Paksi halászlé
1,5 kg ponty, 20 dkg hagyma, 6 dkg cecei házipaprika, 3 dkg só, 3-4 cseresznyepaprika, 6 adag tészta.
A pontyokat megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, kb. 4 liter vízbe felteszem főni a halakkal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét (így szebb színe lesz) és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.




Dunakömlődi halászlé 1.
1 kg ponty, 35 dkg vöröshagyma, 4 dkg házipaprika, 2 dkg sűrített paradicsom, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.




Dunakömlődi halászlé 2.
1 kg ponty, 20 dkg vöröshagyma, pirospaprika, só, egy doboz Pritamin paprikapüré, cseresznyepaprika, metélttészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát, kiveszem a kopoltyút, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, a Pritamint, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.




Halászlé halászosan
1 kg hal, 2 fej hagyma, paprika, só, cseresznyepaprika.
A halat megtisztítom, felszeletelem és osztályozom. A bogrács aljára teszem az apróra vágott hagymát, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejére jön a halszelet. Sózom, parikázom és felöntöm vízzel. 35-40 percnyi erős forralás után tálalható.




Dunapentelei halászlé
1 kg körüli ponty, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg paprika, só, 1 cseresznyepaprika.
"A megtisztított pontyot a hasa alján felhasítjuk, a belsejét kipucoljuk. Levágjuk a fejét, melyből a keserűfogat eltávolítjuk. A halat 3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A bogrács aljára egy sor apróra vágott hagymát, egy sor halat teszünk, amit behintünk pirospaprikával, sóval, majd ismét hagymát, halat, paprikát, sót teszünk. Ezt úgy ismételjük, hogy felülre hal kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halat jól ellepje, majd beletesszük a cseresznyepaprikát és a forrástól számítottan 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a halat egy tálba, a levet leszűrjük és a halra öntve tálaljuk. (Készítik úgy is, hogy a leszűrt léhez passzírozzák a hagymát és a léhez meleg vízben oldott 2 db szegedi halászlékockát öntenek és a levet megforrósítva a halra öntik.)" (Gregor József)




Bácskai halászlé
2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg apróhal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika.
A megtisztított apróhalat felteszem kb 1 órára hideg vízbe főni. Ezalatt egy nagyobb edényben felteszem az apróra vágott hagymát és a halszeleteket. Az apróhalakat áttöröm és a levével együtt beleteszem a halszeletes edénybe. Forráskor hozzáadom a felkarikázott paprikát, paradicsomot, a bort és megsózom. Mikor majdnem kész, akkor teszem bele a töröttpaprikát. Kifőtt metélttésztával tálalom.




Pontypaprikás
1,5 kg-nyi pontyszelet, 8 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 1 ek liszt, só.
Az alaposan megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. A hagymát nagyon apróra vágom. A hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd nokedlivel, vagy túrós csuszával tálalom.




Amurpaprikás
1,5 kg-nyi amurderék, 5 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4 dkg liszt, só.
A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.




Halászlé a magam módján (lé tésztával)
1 kg pontyfej és farok, két nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, (télen ezek helyett 2 ek lecsó), 3 ek paprika, cseresznyepaprika, só.
Aki a levet szereti tésztával, vagy kenyérrel, annak ez a receptje. A legtöbb kocsonyásító anyag ezekben a részekben található.
A fejekből kipattintom a keserűfogakat. A fejet, farkat az apróra vágott hagymával együtt 2 liter vízbe felteszem főni. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy huszonöt-harminc percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt halászlétésztával, puha kenyérrel és a benne főtt cseresznyepaprikával tálalom.




Kató-féle halászlé
1 kg halaprólék, 1,5 kg ponty, 0,5 kg apróhal (kárász, keszeg), 3 vöröshagyma, 10 dkg édes paprika, só, erőspaprika.
"A halat kibelezzük, megtisztítjuk a pikkelyétől, szeletekre vágjuk, megsózzuk. Bográcsba, vagy levesesfazékba tesszük az apróra vágott hagymát, felöntjük vízzel és több, mint fél óráig főzzük. Ha megfőtt a hagyma, hozzázesszük a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázzuk, rövid ideig még forraljuk, felöntve annyi vizzel, amennyi levest akarunk. A hal nagyon hamar megfő, keverni nem szabad, csak rázogatni. Csuszatésztával tálaljuk."



És most jöjjön pár recept a papírforma megtagadására. (ugyanis a Duna mentén is főznek paszírozott halászlevet).




Fajszi halászlé (egyszerű módon)
Fél kg apróhal, fél kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb), 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, só, halászlétészta.
A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsírban megpirítom, meghintem a paprikával, és felengedem kb 3 liternyi vízzel. Mikor forr, beleteszem az apróhalat és háromnegyed órán át időnként rázogatva főzöm. Áttöröm, leszűröm, sózom és lében megfőzöm a halszeleteket. A végén belefőzöm a gyufatésztát és úgy bográcsostul tálalom.




Révfalusi regős halászlé
1 kg halaprólék, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsír, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszöldség, 50 dkg burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 4 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, só, erőspaprika.
A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsíron megpirítom, meghintem a paprikával, és beleteszem a halaprólékot. Felengedem kb 3 liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot, a leveszöldséget, a cseresznyepaprikát. Mikor megfőtt, kiszedem a zöldséget, a többit pedig átpaszírozom. Az így nyert alaplébe beleteszem a pontyderékszeleteket, a feldarabolt burgonyát, a bort, a babérlevelet. Jól összeforralom, készre főzöm. Tálaláskor beleteszem a tejfölt és a felkarikázott zöldséget.





Én a bogyiszlói halászlé receptjét írnám le:

Ahány kg. hal ( ponty, kárász, apró hal ) annyi nagy fej vöröshagyma, kg.- onként 1.3 l víz ( ha bográcsban főzzük szabad tűzön ) és ahány liter víz annyiszor 2 ek .bogyiszlói őrölt paprika. A vizet a felkockázott hagymával felforraljuk pár percig főzzük, majd beletesszük a halat, ha felforrt rátesszük az őrölt pirospaprikát és zubogva főzzük fél órát.Természetesen a halat előtte jól besózzuk, és a halászlevet már csak forrás után megkóstólva tudjuk még sózni.Főzés közben beletehetünk, cseresznyepaprikát( 3-5 db. ), paradicsomot ( 1 db.) és hogy ne főjjön szét a hal 15-20 perc után 1 dl. vörösbort tehetünk bele, amit előtte megkóstolunk! A belsőséget csak az utolsó 10 percben tesszük a halászlébe.
Mellé gyufa tésztát tálalunk.
 
Oldal tetejére