Haszonállataink

ali-bán témája a 'Háziállatok' fórumban , 2009 Október 4.

 1. ali-bán

  ali-bán Állandó Tag

  Biztosan vagyunk többen, akiknek lehetősége adódik háziállatok tartására. A mi családunk saját részre tart pár hagyományos tyúkot, gyöngytyúkokat és nyulakat. Volt mikor más állatkáink is voltak, de jelenleg csak ezek népesítik be a baromfiudvart. Szinte csak fehér húsokat fogyaszt a család és ezek az állatok tápot nem kapnak. Az ízük idézi számunkra a régi falusi ízeket, amelyek szerintem utánozhatatlanok, nem beszélve arról a tényről, hogy tudom mit fogyaszt a család. Ezekben a húsokban nincs "mű". A nyulak húsa hozzáértők szerint is kiváló, főképp fejlődő gyermekkorban. Lehet sok embernek nem tetszik, amit írtam az állatokról, de ne legyünk álszentek, ha szeretjük is Őket, akkor is sokukat azért tartjuk, hogy elfogyasszuk. Mennyivel szebb egy piskóta házi tojásból! Próbálják ki, meglátják a különbséget. Szeretném, ha olyan társakat találnék ezen a fórumon, akik szintén tartanak otthon állatokat saját fogyasztásra, vagy különlegességeket, hobbiként!
   
 2. Fola

  Fola Állandó Tag

 3. larissza20

  larissza20 Állandó Tag

  Csincsillákat tartottam régen hobbiból.Nem értem ki tudja őket a szőrük miatt megölni?
   
 4. violatri

  violatri Állandó Tag

  Nekem csak nyulam volt, hobbiból, aztán elszökött és valószínűleg másnak a hasában végezte. Egyébként egyetértek azzal, hogy ne csak hobbi célra tartsunk állatokat, de sajnos nekünk nincs megfelelő nagyságú területünk, hogy fogyasztási célra tartsunk állatokat.
   
 5. agi701

  agi701 Állandó Tag

  Japán kakasom volt két tyúkkal, de aztán a szomszéd néni kiverte a hoppot, hogy a kakas reggel (inkább hajnalban) kukorékol. Oda adtam őket egy ismerősömnek. :(
   
 6. Bekyly

  Bekyly Állandó Tag

  10 csirkém volt...már csak 8 ... 7 ...6...:o
   
 7. sunyiba

  sunyiba Új tag

  üdv akkor én vagyok itt a legnagyobb gazda???
  6 tehén 8 malac kb 100 tyuk 2 kutya 4 macska na meg az egerek
   
 8. koncica

  koncica Állandó Tag

  Igazi haszonálatnak tyúkjaim vannak. De az sem sok csak 4

  2 malacunk is volt régen

  a tyúkok meg csak a tojásért vannak. Levágni nem tudnám őket

  van 2 kutya 4 macska és egy nyúl is. De ők szobában laknak
   
 9. szipákoló

  szipákoló Állandó Tag

  A nyulakkal sok gond van?
   
 10. Gecko-girl

  Gecko-girl Állandó Tag

  Minden állattal sok gond van, és sokba kerülnek (takarmányozás, oltások stb). Alapjáraton viszont a tartási módtól függ, na meg a fajtától.
   
 11. Gecko-girl

  Gecko-girl Állandó Tag

  Tanulmányaim miatt már két hete haszonállattartó telepen kell nyári gyakorlatot végeznem. Először is nem könnyű ilyen telepet tartani, mert sajnos akárhogy is nézzük, egyre kevesebb van az ilyen állatokból.
  Mindenesetre sikerült egyik kedvenceimhez kerülnöm: szarvasmarhák. Elsősorban nagy üzemi állattartó telepen voltam, ahol több mint 460 állatot tartanak, elsősorban holstein-fríz, hungarofríz és jersey, és beleszerettem. Persze az ilyen dolgokhoz nagy állatszeretet kell és nagy tolerancia, neme mindenkinek való, és sokszor piszkos munka, de megéri. Tegnap sikerült meglátogatnom egy nagyüzemi húsmarhatelepet, ami javában különbözik a tejelő tehenészettől. Mind a két véglet tanulságos. A délután folyamán láthattam viszont háztájéki szmarhatartást is, szélsőségesen változó körülmények között.
  Nem könnyű ilyen állatot tartani, főleg ha hasznot is szeretnénk belőle, és sajnos ahogy észrevettem, egyre problémásabb is. Az emberek igénylik a friss húst, finom szalámikat stb., de sajnos ezek nem a fákon teremnek, viszont az állattartással járó dolgok elviselése már nem tolerálható sok ember számára... (trágyaszag a faluban, kakaskukorékolás, hangosak az állatok stb...)
  Én személyesen rettenetesen sajnálom, hogy ezeknek az állatoknak háztájéki tartása ennyire visszaszorult, hiszen a legtöbb ember számára nélkülözhetetlen táplálékforrásnak minősülnek...

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Qeem an és Kufirc kedveli ezt.
 12. Nord90

  Nord90 Új tag

  Nekünk otthon tyúkok, kacsák, és disznók is vannak
   
 13. janotutu

  janotutu Állandó Tag

  40 éve méhészkedem, de gyerekkorom óta vannak tyúkok és galambok is. Sokáig tartottam nyulakat, de azt már felszámoltam.Pár évig volt kecske is, de ahhoz több idő kell.
   
 14. kaderina

  kaderina Állandó Tag

  Tyúkok voltak, de elfogytak... azok a fránya macskák!

  A férjem szeretne még... minek? a macskáknak?
   
 15. kaderina

  kaderina Állandó Tag

  ... a nyuszik büdösek...
   
 16. valeria34

  valeria34 Állandó Tag

  Nagyon sokba vannak a kis haszonállatok ha nincs az embernek földje hogy megtermelje a takarmányt. Na de sebaj pár állat kell a házkörül még hobbinak is.:p
   
 17. aldric

  aldric Vendég

  Én különböző tyúkfajtákat tartok (ezüst wyandotte, araucana, sárga plymouth, ezüst itáliai), illetve gyöngytyúkokat vagy 20 éve. 2 éve felhagytam a húsgalambok tenyésztésével, közel 15 évig tenyésztettem texánokat.
   
 18. aldric

  aldric Vendég

  Csatolás megtekintése 901874 gyöngytyúkok
  Csatolás megtekintése 901875 ezüst wyandotte
  Csatolás megtekintése 901876 ezüst itáliai csibék
  Csatolás megtekintése 901877 plymouth és wyandotte csibék vegyesen
  DSC01255.jpg plymouth csirkék
  Van rengeteg fényképem, de szerintem ennyi is elég. Én eladásra is, de főleg magunknak tenyésztek. A boltban kapott csirkehús és a saját csirke íze között hatalmas a különbség. Idén először különböző kísérleti keresztezéseket végeztem a nálam tartott fajták között, hogy lássam melyik keresztezés az, amelyik gyorsan nő. Araucána x itáliai, plymouth x brahma, plymouth x wyandotte, illetve természetesen fajtatiszta csibék is vannak, de idén csak plymouthból. Egyenlőre a plymouth x brahma keresztezés tűnik jónak, de hétfőn kelt 48 db még ezek között plymouth x wyandotte keresztezés is van rengeteg a másik keresztezések mellett, kíváncsi leszek melyikek fognak a legjobban fejlődni.
   
 19. kiskovacs1950

  kiskovacs1950 Új tag

  SZia gabor vagyok ,s ha lehet, mutass nekem egy, nem termeszetes baromfit," tyukot mert szerintem , mindeggyik tojasbol kel ki vagy, van eggy uj modszer? ha igen Ird meg , ès nem kinlodom a ketetèssel!
   
 20. tlacos

  tlacos Állandó Tag

  Akinek van, írja már meg egy tyúk vagy gyöngytyúk mennyi takarmányt igényel egy évre?
  Köszi
   

Megosztás