Hatha Jóga Mindenkinek - Korhatár nélkül!!!

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
A Hatha jóga jelentése.

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig holdat. A nap és a hold, a yang és a yin az energiát szimbolizálják. Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúly állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk a yang aktív, és a yin passzív ereje között.

Az ayurvédikus filozófiában (tulajdonképpen az élet megismerésének tana) az úgynevezett testi és szellemi tulajdonságainkról beszélünk. Ezek a tulajdonságok határozzák meg az emberi szervezet mûködését és a személy magatartását. Tulajdonságaink három félék lehetnek: Rajas: a tevékenykedést jelenti. Tamas a passzivitás szanszkrit szava. Sattva pedig az elõbbi kettõ között található, és harmóniát jelent. A jógagyakorlatokban (asana) egyensúlyra törekszünk, és ha az egyensúlyt elértük, könnyedséget érzünk, mivel ilyenkor megfelelõ a bennünk lévõ feszültség mértéke, a yang és yin erõ között egyensúly jön létre. Ilyenkor az energia szabadon áramlik bennünk, a gyakorlat elvégzéséhez pedig minimális energiára van szükség. Amikor a gyakorlat során a yang erõ van túlsúlyban, akkor ez az energia kibillenti a gyakorlatot egyensúlyából. Ilyenkor az asana-ban túlzott mértékben az akcióra kerül a hangsúly; nincs szó könnyedségrõl, hiányzik az ellazulás, és az energia áramlása sem megfelelõ.

Ennek az a következménye, hogy a gyakorlat során nem tudunk szabadon lélegezni, és gyorsabban el is fáradunk. Ezért olyan fontos minden gyakorlatban arra törekednünk, hogy a yang és yin energia egyensúlyban legyenek egymással. Ebben segít a technika helyes elsajátítása. A jóga gyakorlatok helyes technikáját és a harmonikus egyensúlyi állapot elérését a tanítvány tanára útmutatása alapján szerzi meg. A jóga gyakorlatok technikájának egyre tökéletesebb elsajátítása még más okból is nagyon fontos. Csak a megfelelõ technikai tudás gondoskodhat arról, hogy testünket megkímélhessük az esetleges károsodástól vagy sérülésektõl. Izületeinket csupán a megfelelõ formában terhelhetjük, és azt is meg kell tanulnunk, hogy hogyan találjuk meg izületeinkben, izmainkban, végül pedig egész testünkben az egyensúlyt. Ha az asana során fájdalmat érzünk, az azt jelenti, hogy nem jól végeztük a gyakorlatot.

A testi fájdalmat minden esetben, mint közvetlen jelzést kell értelmeznünk, hiszen az arra jelzés, hogy valami nincsen rendben. Lehetséges, hogy a technikánk nem megfelelõ, illetve, hogy testünk még nincsen abban az állapotban, hogy egy bizonyos pillanatban bizonyos teljesítményre képes legyen. Ilyen esetben fontos dolog a technikát javítani, ha azonban az nem segít, akkor könnyíteni kell az asanát, úgy, hogy valamilyen segédeszközt használsz vagy abbahagyod a gyakorlatot. Ez persze gyakran nem könnyû! Hiányozhat a szükséges technikai tudás, és az ember gyakran ezt sem tudja, a segédeszköz segítségével hogyan oldja meg az adott nehézséget. A legnehezebb feladat mindig az: ha a fájdalom tartósnak bizonyul, a tanítvány idõben álljon le a gyakorlattal. Sokan sajnos gyakran esnek túlzásba, annak minden káros következményével. A sportolók között számos példával találkozhatunk.

A sportban az aktivitás mértéke erõsen túlsúlyba kerül; az elért teljesítmény, az eredmény, ami fontos. A tréning során nemigen kerül sor ellazulásra, a jó közérzet, a kellemes érzés se jöhet számításba. A sportolók gyakran nem sokat tudnak a lélegzetvétel hatásairól, így elõfordulhat, hogy valaki meghal anélkül, hogy testi oka lenne. A jógában legtöbbször az elernyedésen, a feszültség csökkentésén van a hangsúly. Az elernyedés lehetõsége az oka, hogy manapság egyre több ember igyekszik megismerkedni a jógával, hiszen a mindennapok feszültségének feloldása nagyon szükséges.

A fentiek olvasásakor jól érzékelhettük, hogy a gyakorlatok végzése során az izmok megfeszítésében illetve ellazításában önmagában nem létezik harmónia. mindkettõre egyszerre van szükség. A megfeszítés felépítésekor erõsítjük az izmokat, és ez teremti meg annak a lehetõségét, hogy bizonyos gyakorlatokat bizonyos ideig elvégezhessünk. Az izomfeszültségnek azonban egy idõben az ellazítás ellensúlyát is tartalmaznia kell. A lélegzet és a vér csak abban az esetben áramlik úgy bennünk, hogy minden sejtünket felfrissíthesse és elláthassa energiával. Csak így lehetünk erõsebbek, energikusabbak, hajlékonyabbak, lazák, frissek és lélekben alkalmazkodóak. Csak így jöhet létre az egészséges lélek. Csak így beszélhetünk EGÉSZségrõl. Ebben az összefüggésben még egy érdekes jelenségrõl beszélhetünk: az ellenállás elvérõl. Ha a jóga gyakorlat során ellenállást teremtünk, igazán csak akkor jön létre energia és erõ. Ha nincs ellenállás, nem történik semmi, és fejlõdésrõl sem lehet szó. Ellenállást úgy teremthetünk, hogy mindig két egymással ellentétes irányban mozgunk, és így a helyes irányt kutatva harmónia keletkezik.

Például, ha a tadasana-ban (hegyi póz) állunk, lábainkat a föld felé nyomjuk (gyökeret eresztünk), ugyanakkor viszont testünket felfelé nyújtjuk. Ennek az a következménye, hogy a felfelé és lefelé irányuló mozgás közben hatalmas energia és erõfeszítés történik. Minden jóga gyakorlatban szisztematikusan felépítve keressük izületeinkben az eltérõ irányba ható, egymással ellentétes mozgások egyensúlyát. Így jön létre az egység és TELJESSÉG. Ez a teljesség befolyásolja sejtjeink mûködését, és lesz az alapja egészségünknek, EGÉSZ-ségünknek. Gyakran tapasztalom, hogy a jógát gyakran, mint valami sportot gyakorolják. Amerikában és Európában is az Erõ jóga kerül az érdeklõdés középpontjába. Az Erõ jóga az Asthanga jógából fejlõdött ki.

Az Asthanga jóga 4 sorozat jógagyakorlatból épül fel. Sajnos ennek gyakorlása során a tanítványok igen könnyen versengésbe kezdenek egymással, mivel hamar SENKIFIÁNAK érezheted magad, ha a jógában nem kerülsz fel a negyedik fokozatba. Az igazi jógában azonban minden gyakorlatban a lélegzés a kiindulási pont. Valójában lélegezve fedezed fel, hol vannak a lehetõségeid. Lélegezve teremtek teret magamnak és a lélegzetem oda irányul, ahol tér van. Lélegezve irányulok a lélegzetvétel mozgására. A külsõ világból a dolgok lényege felé, belsõ világom felé irányítom önmagamat. Abban a pillanatban válik a jóga gyakorlat meditatív gyakorlattá. Abban az esetben már nem a technikával foglalkozom. A hogyan, a mi, és a miért elhalványul, és figyelmem a gyakorlat lényegére irányul.

Én vagyok a gyakorlatban. Lélegzetvételem már magától történik. A lélegzet oda megy, ahol tér van a számára, és ahol szükség van rá. Minden magától megy. Nem erõltetem meg magam. A lélegzés közben vagyok jelen. Ezt hívjuk a CSELEKVÕ MEDITÁCIÓNAK, és ez a Hatha jóga igazi lényege. A CSELEKVÕ MEDITÁCIÓ gyakorlatát átültethetem a mindennapok gyakorlatába, úgy, hogy ott folyamatosan teljes figyelmemmel vagyok jelen. Ha eszem, akkor eszem, ha beszélek, akkor beszélek, stb. Így kerülök valóságos kapcsolatba az élet dolgaival, erõsödik éberségem, összpontosítási készségem.

Így tanulok meg ellazulni, és jó érzés tölt el, amikor tevékenykedem.

Joan Van Rooijen
(Iyengar jóga tanárnõ)

Forrás: www.adsonline.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Jógagyakorlatok az ülő életmód korrekciójára

Az itt következő ászanákat (testgyakorlatokat) a "Jóga a Mindennapi Életben" rendszer gyakorlatai közül válogatták a Ganga Baráti Kör tagjai. A gyakorlatok remek nyújtó és erősítő hatást fejtenek ki, különösen reggel, amikor átmozgatják a megmerevedett izomzatot, nyújtva a deréktáji és a hátsó lábizmokat. Az utolsó gyakorlat inkább erősítő, kondicionáló jellegű.


Gyakorlásukhoz elég néhány perc, így a gyakorlatokat akár hosszabb autóút közbeni pihenéskor is bevethetjük frissítőnek. Ha az egyes ászanákat intenzívebben gyakoroljuk, jó, ha bemelegítünk előtte.


A gyakorlatok jótékony hatásait és az ellenjavallatokat alaposan olvassuk el a gyakorlás kezdése előtt. Betegségek esetén mindig konzultáljunk orvosunkkal! A legjobb, ha a gyakorlatokat és a jóga szellemiségét jógatanfolyamon sajátítjuk el egy tapasztalt oktatótól, de már néhány ászana elvégzése után is érezhető a kellemes hatás.


Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Pránajáma - légzőgyakorlat

Kiinduló helyzet: Kényelmes ülésben, csukott szemmel helyezkedjünk el. (Ülhetünk párnára is, hogy ne feszüljön a gerinc és a láb.)
Egyenes tartással, de minél lazábban érzékeljük a testünket 1-2 percig. Majd lazán kövessük a légzést, érzékelve a levegő áramlását
a tüdőbe, valamint a has és mellkas tágulását (belégzéskor) és összehúzódását (kilégzéskor) - 2-3 percen keresztül.

Ezután emeljük a jobb kezünket a képen látható tartásba, és a hüvelykujjal elzárva a jobb orrnyílást, csak a bal orrnyíláson keresztül kövessük a be- és kilégzést 20 légzésen keresztül. Ezután engedjük le a kezet a combra. 1-2 perc lazítás után újból emeljük a jobb kart, most a bal orrnyílást zárjuk el a gyűrűsujjal, és így végezzünk 20 légzést. A gyakorlat felfrissít és kiegyensúlyoz, de nem szabad feszülten koncentrálni, sem akarni, mert az csak stresszt okoz. Viszont az elkalandozó figyelmet mindig tereljük vissza a légzés figyelésére.

Kivitelezése:
üres gyomorral, jól szellőztetett, nyugodt helyiségben végezzük.

Jó hatása:
idegrendszer kiegyensúlyozó, feltöltő gyakorlat, segít a stressz feloldásában.

Ellenjavallat: nátha esetén vagy súlyos orrsövényferdüléskor végezzük mentálisan a gyakorlatot, a kéz segítsége nélkül.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Szantulanászana - lebegőülés

Kiinduló helyzet: felhúzott térdekkel, talp a talajon, kéz a tarkón. Belégzésre emeljük a lábat, majd kilégzésre visszaengedjük.
Ismételjük 15-20-szor.

Jó hatása:
erősíti a combot, hasizmokat és a hátizmokat. Javítja az egyensúlyérzéket.

Ellenjavallat: terhesség és menstruáció esetén ne végezzük.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor

Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Szkandarászana (válltartás)

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, majd felhúzzuk a lábat kis terpeszbe, és megfogjuk a bokát. Talp a talajon!
Belégzésre emeljük a csípőt, hogy a törzs és a combok egy ívet alkossanak. Kilégzésre visszaengedjük. Ismételjük 5-ször.

Kitartás:
az ívet kitarthatjuk normál légzés mellett 20-30 másodpercig.

Koncentráció:
a combra és gerincre.

Jó hatásai:
jól erősíti a combot, növeli a fej és a mellkas vérellátottságát, így serkentve a memóriát és koncentrációt.
Stimulálja a pajzsmirigyet.

Ellenjavallat: pajzsmirigyproblémák és porckorongsérv esetén ne végezzük.
Magas vérnyomás és szemnyomás gondokkal küzdők óvatosan végezhetik, de ne tartsák ki a testhelyzetet.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Haszta-pádaguszta ászana (kéz-láb tartás)

Kiinduló helyzet: oldalfekvés, karok egyenesen a fülek mellett, tenyerek összetéve. Belégzésre az alul lévő kéz tenyérrel a földön támaszkodik, közben a felül lévő kart és lábat nyújtva függőlegesbe emeljük, és megfogjuk a lábujjakat, vagy a bokát.
Pár másodperc légzésbenntartás után kilégzéssel visszatérünk a kiinduló helyzetbe. Ismételjük mindkét oldalra 3-5-ször.

Koncentráció:
a lábizmokra és a csípőízületre.

Jó hatásai:
lazítja a csípőízületet, nyújtja a combizmokat.

Ellenjavallat: csípőficam esetén ne végezzük.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Méru vakrászana - egyszerű csavart ülés

Kiinduló helyzet: nyújtott ülés, kéztámasz a törzshöz közel. Belégzésre a jobb kart a bal comb mellé helyezzük, majd kilégzésre a jobb lábat a bal comb külső részéhez helyezzük, miközben vállból hátra fordulunk. Közben a farizmok egységesen a földön maradnak. Ismételjük mindkét oldalra 3-szor normál légzés melletti kitartással.

Jó hatása: rugalmasságot ad a gerincnek, átmozgatja a lapockát, növeli a stressz tűrőképességét.

Ellenjavallat: porckorongsérv, csípőízületi bántalmak.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Szétu ászana - híd

Kiinduló helyzet: nyújtott ülés, kéztámasz a törzshöz közel. Belégzésre a csípőt emeljük, a testsúly a lábakon és a karokon nyugszik. Belégzés utáni légzésszünetben kitartjuk a testhelyzetet. Kilégzésre visszatérés kiinduló helyzetbe. Ismételjük 3-5-ször.

Jó hatása:
Erősíti a váll-, belső csípő- és a combizmokat. Jó depresszió ellen.

Ellenjavallat: sérv, gerincproblémák valamint a kar sérülései esetén ne végezzük.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Törzscsavarás egymáson rögzített lábakkal

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, karok oldalsó középtartásban, lábak zártan. A jobb láb achilles-ínát a bal láb nagyujja és második ujja közé rögzítjük. Kilégzésre a lábat balra gördítjük a bal sarkon, miközben a fej jobbra fordul. Belégzésre folyamatosan középig jövünk vissza, majd kilégzésre tovább mozgatjuk a fejet és lábat az ellenkező oldalra. Ismételjük mindkét lábbal jobbra-balra 5-ször.

Jó hatása: a gerinc menti mély hátizmokat ellazítja. Segíti a mély, harmonikus légzést.

Ellenjavallat: porckorongsérv és heveny hátfájdalom esetén ne gyakoroljuk!

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Bakászana - a gém

Kiinduló helyzet: sarokülés, majd a tenyeret ujjakkal előre tekintve a talajra helyezzük. Kissé előredülve felemelkedünk és a térdet a könyöknél rögzítjük. A testsúlyt előre helyezzük, és a lábat felemeljük. Így egyensúlyozunk normál légzés mellett - amíg tudjuk tartani. Visszatérés: óvatosan a kiinduló helyzetbe. Ismételjük 3-szor.

Jó hatása: hasznos depresszió ellen, vérnyomás növelő, testi és lelki egyensúlyt teremt.
Fizikailag erősíti az egész kart, vállat, valamint a medence izmokat.

Ellenjavallat: magas vérnyomás, emelkedett szemnyomás, agyi keringési zavarok, valamint csukló- és könyökproblémák esetén ne gyakoroljuk!

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: www.velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Vírászana - hősi tartás

Kiinduló helyzet: sarokülés, majd előrelépünk jobb lábbal, miközben a bal talppárnára helyezzük a testsúlyt.
A jobb karral a térdre könyöklünk és a tenyérbe helyezzük az állunkat. Így maradunk 1-2 percig normál légzés mellett.
Mindkét oldalra végezzük el.

Koncentráció: a tartásra.

Jó hatása: pszichésen önbizalmat ad, segíti a helyes testtartást, egyensúlyérzék fejlesztő.

Ellenjavallat: talpsérülés esetén ne végezzük.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás:velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Utthan prisztászana - a hát emelése

Kiinduló helyzet: hasonfekvés, könyöktámasz a talajon. Belégzésre emeljük a hátat vízszintesig és a fejet hátrahajtjuk.
A derék legyen egyenes! Rövid kitartás után kilégzésre vissza kiinduló helyzetbe. Ismételjük 5-ször.

Koncentráció: a hátra és a hasizmokra.

Jó hatása: tartásjavító, hasizom és belső csípőizmok erősítője.

Ellenjavallat: nyaki érelmeszesedés és sérv esetén ne gyakoroljuk.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
Forrás: velvet.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Khatu Pranam - Üdvözlet Khatunak

E különleges gyakorlatsor egy, India Radzsaszthán államában, Khatu faluban élt nagy jógi felé kifejezett tisztelet. Mint formagyakorlat igen kedvező hatása van az egész szervezetre. Reggelente néhány kört végezve felfrissít és vitalizál. Az egyes testhelyzeteket egymásba fűzve, folyamatosan végezzük, a képeken látott sorrendben.

(0.) Kiinduló helyzet: sarokülés, laza karokkal és egyenes, de nem feszült háttal.
(1. és 19.) Karokat a fej fülé emeljük és felnézünk.
(2. és 18.) Előredöntünk nyúlpózba, ahol az alkarokat és a homlokot lazán a talajra helyezzük.
(3. és 17.) Előrecsúszunk, hogy az áll, a tenyér, a mellkas, a térd és a talppárna érje a talajt.
(4. és 16.) Kobra pózban hátra és fel hajlunk. Ügyelve, hogy ne erőltessük túl a deréktáji gerincet.
Ezért jó, ha a könyök nem egyenesedik ki teljesen.
(5. és 15.) Hegytartás: a tenyér és a talp a talajon, miközben a hát és a lábak egyenesek.
(6. és 14.) Jobb lábbal belépünk a két kéz közé és felnézünk. (A 14. helyzetben bal lábbal lépünk hátra.)
(7. és 13.) Tenyereket összeérintve emeljük magastartásba a karokat.
(8. és 12.) Újból letesszük a tenyeret a talajra és felnézünk.
(9. és 11.) A másik lábbal is belépünk a tenyerek közé, és emeljük a csípőt.
(10.) Tenyereket összeérintve magastartás állásban.

Ez egy kör. Minden második körben a 6. és 14. testhelyzetben a bal lábbal van hátul.

Ismétlés: 4-8 kör végzése ajánlott. A kondíciót javítja, ha többet végzünk belőle.

Jó hatások: az egész testet átmozgatja, felfrissíti. Jó nyújtó hatású ülő életmód mellett. Az 5. és 9. pózban a fejbe több vér áramlik, ami javítja a koncentrációt és a memóriát. Rendszeres gyakorlása az idegrendszer egyensúlyát eredményezi, valamint kontrollálja az idegességet és a depressziót.

Ellenjavallat: szédülékenység és nagyon magas vérnyomás esetén ne végezzük.

Jóga tanácsadónk: Kökény Tibor
 

kpasztor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretnék eljárni hatha jogára, sok jot hallottam rola.Aminek nagyon orulnék, ha olyan joga ora lenne, ahol el is mondják melyik gyakorlat mire jo, melyik szervre, működésre hat. Ha valaki tud valami jo helyet , írja meg!:)
Koszi
 

majszoló

Állandó Tag
Állandó Tag
én is szeretnék többet tudn ia jógáról ,de nem tudom, Pesten hol van igazi jó jógaoktatás?
Valaki tud tippet adni?
 
T

TH6777

Vendég
galeriahoz_0.jpg





A Hatha Jóga jelentése




A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A "ha" szó alatt a Napot értik, a "tha" alatt a Holdat. Azaz a hatha jóga a Nap és a Hold, a prána és apána (energiák) egyesülését jelenti.

A hatha jóga nem cél, hanem csak a cél felé vezető eszköz.
Az ászanák (kitartott testhelyzetek) és a pránájáma (légzőgyakorlat) a hatha jógának csak az első két lépcsője. A hatha jóga a fizikai testtel kezdődik. A fizikai test felett megszerzett uralommal a gyakorló megpróbál uralmat szerezni a prána (éltető energia) felett, és a prána feletti uralom megszerzésével az ember uralkodni képes az elméjén. Az embernek meg kell próbálnia életét a jóga erkölcsi normáival is összhangban élni csakúgy, mint a meditációt gyakorolni.

A hatha jóga először a fizikai testre fordítja a figyelmét, ami úgy jelenik meg, mint a lélek megtestesülésének és tevékenységeinek az eszköze. Az elme megtisztítása nem lehetséges a test megtisztítása nélkül, amelyben működik és amely befolyással van rá. Az ászanák és a pránájáma gyakorlása által az elme fókuszált lesz és az illető gyorsan haladhat a koncentrációban és a meditációban. Az elme természetéből fakad változékonysága; minden ébren töltött pillanatban befolyásolják mindazok, amit lát, hall, amit az érzékein keresztül tapasztal. Azért, hogy elérjük az elme feletti ellenőrzést, a hatha jóga különböző pránájáma vagy légző gyakorlatokat ír elő.

netike.jpg
A hatha jóga gyakorlása során a kezdőnek kríjákat (testtisztító gyakorlatokat) ászanákat (jógapózokat), pránájámát (légzőgyakorlatot), mudrákat (tartásokat) és bandhákat (energiazárakat) kell gyakorolnia.



Gyakran zűrzavar van az emberek fejében a hatha jógával kapcsolatosan. Sok ember azt hiszi, hogy a hatha jóga csak az ászanákra (jógapózokra) utal - vagy az ászanákra és a pránájámára (légzőgyakorlatokra). Az ászanák és a pránájáma gyakorlásának célja ugyanaz, mint a jógagyakorlás összes többi formájáé: az egység elérése, megélése (az egyéni én egyesülése a kozmikus Énnel, a tudatfeletti állapot elérése). Az ászana és a pránájáma az elme és a prána (éltető energia) feletti uralom megszerzésének azon eszközei, melyek e cél elérését szolgálják. A jó egészség, rugalmas test bár fontosak, de melléktermékek.

A hatha jóga nem választható el a rádzsa jógától (az elme feletti uralom jógája). Kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Senki sem válhat tökéletes jógivá anélkül, hogy a hatha jógát és a rádzsa jógát gyakorolná. A hatha jóga készíti elő a tanítványt a rádzsa jóga gyakorlására.

A hatha jógi testi és energetikai gyakorlatokkal kezdi a jógázást; a rádzsa jógi pedig elméjének kontrolljával.
Részletek egy igazi hatha jógi életéből

Swami Vishnu-devananda 20 éves korában, 1947-ben lépett be a Sivananda Ashramba, Rishikesben. Szerzetes lett (szannyász) és a Sivananda Yoga Vedanta Forest Academy első hathajóga professzora lett. Indiai és nyugati tanítványok ezreit oktatta. Emellett folyamatosan gyakorolt, hogy kimunkálja a nehéz, haladó hathajóga technikát. Amikor megkérdezték, hogy hogyan tökéletesítette az ősi gyakorlatokat, amelyek nagy része elveszett a modern világ számára, szvámidzsi azt mondta: "Mesterem megérintett és felnyitotta szememet az ösztönös megérzésre. Mindez a tudás előző életeimből jött." Tíz éven át mesterének irányítása alatt élt és dolgozott. 1957-ben Swami Sivananda nyugatra küldte, hogy terjessze az ősi hatha jóga és egyéb jóga ismereteket ezekkel a szavakkal: "Várnak az emberek."
Swami Visnu-devananda beutazta Észak-Amerikát, jógát tanított és megfigyelte a nyugati életmódot. A következő évben létrehozta az első SivanandaYoga Vedanta centrumot Montrealban. Az első jóga tábor néhány diák nyári szállásán volt. Szvámidzsi számára csodálatos érzés volt látni, hogy a minden kényelemmel ellátott nyugatiak hajlandók azt feladni és a földön alszanak, hideg vízben zuhanyoznak.​
Kivonat Swami Visnu-devananda hatha jóga tanításaiból:

A jóga ászanákkal egyidejűleg gyakoroljuk a mélylégzést és az elme koncentrációját. A kitartott ászanák alatt a kocentrációs képesség növekszik, s egy óra gyakorlás során nem csak egy óra jóga testtartást, hanem egy óra mély relaxációt és egy óra meditációt is nyerünk.
A jóga gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes lényünkre ható, átfogó javulást eredményez. A lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak. A jógik nagy figyelmet fordítanak elméjük irányítására. Az ebből eredő szellemi erőt használják arra, hogy az élet rejtett csodáit mélyrehatóan és közvetlenül tanulmányozzák. Tudják, hogy az elme természeténél fogva nyughatatlan és minden pillanatban hatással van rá és serkenti, ingerli a látás, a hallás, az ízlelés, a tapintás és a szaglás. Ezért erőfeszítést kell tenni arra, hogy az elmét leválasszák az érzékelhető tárgyi világról és befelé irányítsák, s minden zavaró körülménytől megtisztítva irányítás alatt tartsák. Ha a jógatartásokat nem csupán tornagyakorlatokként végezzük, hanem tudatában vagyunk, hogy melyik izomcsoportot használjuk, tudatában vagyunk a légzésnek és a relaxációnak, akkor az elme lépésről lépésre leválasztódik az érzékekről. A hatha jóga gyakorlásával, melynek részei az ászanák, eljuthatunk a rádzsa jógához.​
Ismerkedés a hatha jóga egyik alapművével, a HATHA JÓGA PRADIPIKÁVAL

A Hatha Jóga Pradipiká a hatha jóga egyik alapműve. E művek szanszkrit nyelven íródtak. Az angol nyelvre történő XIX. sz-i fordítás miatt a nyugati világ elég későn ismerkedhetett meg tartalmukkal. Az alábbi rövid kivonat Swami Visnu-devananda tolmácsolásában olvasható, mely az 1893-as Brahmananda kommentárból származik.
E jógáról szóló mű négy fejezetben adja át a hatha jóga ismereteket:
1. Fejezet az ászanák ismertetése
2. Fejezet a hat testtisztító gyakorlattal és a pránájámával foglalkozik
3. Fejezet a mudrákat és bandhákat ismerteti
4. Fejezet a szamádhival foglalkozik
Fontos megjegyzés: Sok megfogalmazás homályosnak illetve rejtett értelműnek tűnik, melyet nem szabad szó szerint venni, ezért a mű alapján való gyakorlást csak felkészült hatha jóga oktató irányítása alatt javasolt végezni.​
HATHA JÓGA PRADIPIKÁ

A "Hatha Jóga Pradipiká" - Swami Visnu-devananda magyarázataival.

1. FEJEZET

1-3.Üdvözlöm a legelső urat, Sivát, aki feleségé­nek, Párvatinak átadta a hatha vidját (a hatha jógáról szóló tudást), ami a rádzsa jóga eléréséhez vezető lépcsők között a legkitű­nőbb.
Swatmarama jógi, gurujának üdvözlése után, most továbbadja a hatha vidját, csak azért, hogy a raja jóga elérhető legyen.
Azok számára, akik az egymásnak ellentmondó szekták sötétjében botorkálnak és képtelenek elérni a rádzsa jógát, az irgalmas Swatmarama feltárja a hatha vidja fényét.
4. Matsyendra, Goraksha és a többiek jól ismerték a hatha vidyát.
5-9. Siva, Matsyendra, Sabara, Anandabhairava, Chourangi, Meena, Goraksha, Virupaksha, Bilesaya, Manthana, Bhairava, Siddhi, Buddha, Kanthadi, Korantaka, Surananda, Siddhapada, Charpati, Kaneri, Pujyapada, Nityannatha, Niranjana, Kapali, Bindunatha, Kaka Chandeeswara, Allama, Prabhudeva, Ghoda, Chodi, Tintini, Bhanuki, Naradeva, Khanda, Ka­palika és még sok más nagy siddha a hatha jóga erejével győzték le az időt és a teret.
10. A hatha jóga biztonságos menedéket nyújt azoknak, akiket a három tapasz (fájdalom) kiégetett, és azok számára, akik a jógát gyakorolják. A hatha jóga olyan, mint a teknősbéka, amely a világot tartja.
11. A jógi, aki szeretne szert tenni a sziddhikre, tartsa nagy titokban a hatha jógát, mert hatása csak így van. Hiábavaló az erőfeszítés, ha meggondolatlanul fecsegnek róla.
12. Aki a hatha jógát gyakorolja, egyedül éljen egy kicsi mathában, vagy kolostorban, s lakhelyé­től nyíllövésnyi távolságig ne legyen se szikla, se víz, se tűz. Lakhelyéül pedig válasszon olyan ter­mékeny országot, melyet bölcs király kormányoz, s ahol senki sem zavarja őt.
13. A mathának legyen egy kicsi ajtaja, ablaka viszont egy sem. Padlója legyen vízszintes és ne legyenek rajta nyílások. Ne legyen se túl magas, se túl hosszú. Legyen nagyon tiszta, naponta tehén­trágyával bekenve, és legyen mentes a rovaroktól. Kívül legyen egy apró folyosó, melyhez egy megemelt ülőhely és egy kút is tartozzék, s az egészet egy fal vegye körül. Ezek az ismérvei egy jóga mathának a nagy sziddhák leírásai alapján, akik maguk is a hatha jógát gyakorolták.
14. Ilyen helyen élve, a jógi szabadítsa meg elméjét minden gondtól és gyakorolja a jógát, ahogyan azt gurujától tanulta.
15. A jógi elvész, ha túl sokat eszik, ha túl nehéz fizikai munkával terheli magát, ha túl sokat beszél, ha (ésszerűtlen) fogadalmakat tesz, ha nem válogat­ja meg társaságát, és ha nem elég állhatatos.
16. A jógi csak vidámsággal, kitartással, bátorság­gal, igaz tudással, a guru szavaiba vetett szilárd hittel és a rossz társaságtól való elkülönüléssel juthat előre.
17. Senkinek és semminek nem ártani, igazat szól­ni, nem elvenni azt, ami a másé, önmegtartóztatás­ban élni, a türelmet és a bátorságot gyakorolni, mindenkivel irgalmasnak lenni, egyenesen haladni előre, mérsékelten enni és énünket megtisztítani - mindezek együttesen a jámák.

Sivananda Jógaközösségi Portál
 
Oldal tetejére