Hivatali ugyintezes, elso nap Montrealban

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Temporary Worker -kent az elso harom honapban nem jar az allami egeszsegbiztositas (gyakran az ahhoz kapcsolodo ceges pluszbiztositas sem). A 3 honap a papirok beadasatol szamit, ezert jo ezen tullenni akar az elso nap. Stresszmentes ucsorges a hivatalokban, rovid belvarosi setaval fuszerezve.

Elso a SIN:
http://www.servicecanada.gc.ca/eng/about/reports/sin/applying.shtml
Vidd az utleveled, amiben a work permit-ed van, es a biztonsag kedveert minden egyebet is, amit a hataron az Immigration Officer-nek elokeszitettel. Tolem nem kertek semmit.
Ide kell menni:
http://www.servicecanada.gc.ca/cgi-bin/sc-dsp.cgi?rc=2879&ln=eng
Az eligazito neni nyom a kezedbe egy kitoltendo papirt, aztan varsz, hogy szolitsanak.
Nyugodt, baratsagos iroda, mindenki tud angolul.

Masodik a RAMQ:
Kell az elobb kapott papir!
Ha dependent vagy (az elsodleges vizum birtokosanak ferje/felesege), menjetek egyutt, kellhetsz.
Kell mindkettotok utlevele, benne a work permit, es a hazassagi anyakonyvi kivonat, forditassal.
http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/citizens/health-insurance/registration/Pages/how-to-register.aspx
http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/contact-us/citizens/Pages/contact-us.aspx
Sorszamot kapsz, hivnak, vacakolnak, elkuldenek fenykepezkedni, azert fizetsz $10-t (kartyaval is lehet)
Kisse morcosabb iroda, de lehetseges angolul boldogulni.

A vegen megmondjak, mikortol vagy biztositva, a fennmarado idore koss biztositast!

Mindket helyen kernek cimet, ahova majd az elkeszult papirokat postazzak.

Kesz, mehetsz bankszamlat nyitni, (TD bank nekem eddig bevallt, bar draga), mobilt venni (Public Mobile nekem eddig bevallt), satobbi.
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Heh, fel ev tavlatabol: "bevalt" egy "l"...

Jogsi ugyintezes Montrealban:
Eloszor is elegge szeles spektrumon mozognak a velemenyek arrol, meddig lehet magyar + nemzetkozi jogsival vezetni temporary workerkent. A legoptimistabb velemeny szerint addig, amig el nem dontod, hogy le akarsz telepedni. A legpesszimistabb szerint a belepestol 3 honapig. Szerintem az a legfontosabb, hogy a biztositod mit gondol: amig ok nem bujnak ki egy esetleges karterites alol azzal, hogy dehat nem is volt ervenyes a jogsid, addig nagy gond nem lehet.

Ha nincsen magyar jogsid, akkor gondolom minden ugyanugy megy, mint az atlagos kanadai 16evesnek: tanfolyam, elmeleti vizsga, learner's permit, gyakorlati vizsga.

Ha van magyar jogsid, csinalj hozza indulas elott nemzetkozit is, azon minden rajta van tobb nyelven, azt szeretik, en boldogultam nelkule.
A folyamatot ugy hivjak "license exchange", es egy telefonos egyeztetessel kezdodik:
http://www.saaq.gouv.qc.ca/en/reach_us/phone/exchange_licence.php
A szam pillanatnyilag 514 954-7771
A telefonon nagy nehezen megallapitjak, hogy sajnos a Magyar-Kanadai egyezmenyek alapjan csak a tanfolyamtol tudnak eltekinteni, le kell vizsgaznunk.
Kb 1 honapra elore adnak idopontot, a nagy kozponti SAAQ-ba kell menni,
855, boulevard Henri-Bourassa Ouest, Montréal, H3L 1P3
Eleg morcos hely, es borzaszto zsufolt.
Minden papirt vinni kell, de tenyleg mindent amid csak van, mert azt kell bebizonyitani, hogy helyi lakos vagy. Villanyszamla, lakberszerzodes, bankszamlakivonat (ilyet ugyan mar nem kuldenek postan, de a fiokban tudnak nyomtatni es le is pecsetelik, ha mondod, hogy jogsihoz kell. Az allami hivatalokban kajaljak a pecseteket. A bankszamla ne legyen tul friss, kell legyen rajta korabbi forgalom. Viszont lehet kapcsolt szamla is, es akkor mer mindegy, kinek a forgalma :) )
Tudni kell, milyen magas vagy, es milyen szinu a szemed.
Gyors latasvizsgalat, ~$20 befizetese, elmeleti vizsga szamitogepen. Eleg laza a pontozas, viszont vannak csak szerencsevel megvalaszolhato kerdesek is, es a kepecskeken sem mindig egyertelmu, hogy epp egy villogo rendorauto vag ki eled a sarkon, vagy csak tomoritesi hiba. Szoval jobb rendesen felkeszulni, mert ezeket levonva mar nem is olyan laza az a ponthatar.
Rogton megvan az eredmeny, utana fenykepezes, vezetes idopont-egyeztetes. Azert osszessegeben orakig eltart a dolog, mert minden ket lepes kozottt varni kell a nagy kozos varoban ugyanazzal a sorszammal, amit az elejen kaptal. Levelben jon a felkesz jogsi, amivel meg nem lehet vezetni, de igazolvanynak mar jo.

A vezetes idopontokat mostanaban 2 honapra elore adjak, de gyakran vannak lemondott idopontok masnapra. Lehet barmelyik SAAQ irodaba kerni, amelyik kornyek forgalma jobban tetszik, vagy ahol a legalkalmasabb az idopont. Pointe Claire kornyeken kisse esetlegesek a felfestesek peldaul, igy lesz idonkent egy savbol ketto, vagy viszont. Elvileg az idopontra varva lehet telefonalgatni, hatha valaki lemondja, de ez nekem egyszer sem sikerult. Ha megbuksz, akkor csak 1 honappal kesobb lehet ujraprobalkozni. Van aki sokszor megbukik, van, aki elsore atmegy, a siker forditottan aranyosnak tunik a vezetesi rutinnal: minel jobban hasonlit a vezetesed egy 16 evesere, annal jobban tudja a vizsgaztato, mit csinaljon. En erre meg ra is jatszottam, "Sir"-nek szolitottam a surmo vizsgaztatot es csak bologattam minden hulyesegere, at is mentem elsore, pedig minden lehetseges hibat elkovettem vezetes kozben.
Sajat kocsival kell mennyi, arra majd az oktatoval felcsatolni a vizsga-tablat, amit latvanyosan neked kell cipelni a kocsiig meg vissza, csak hogy tudjad, hol a helyed. Vezetes kozben menni kell egyenesen amig nem mondja, hogy a kovetkezo lampanal jobbra vagy balra, ennyi. Minden savvaltas es kanyarodas elott hatra kell nezni, stoptablaknal tenyleg megallni, minden szarert indexelni, tolatva parkolni (indexelve!), soksavos uton a kozepsoben menni, atsorolni csak ha tokures savba (indexelve!). Szoval igazi balfasz modjara kell vezetni, szerencsere en alapbol pont igy vezetek (marmint amikor nem tudom elkerulni, valojaban vonattal jarok), at is mentem elsore.
Az autosiskolak tartanak kulon balfasz-vezetes tanfolyamokat a vizsgazashoz, szoval nem egyedi jelensegrol van szo.
Ha megvan, akkor hetven valamennyi dollar, megint fenykepezes, evente a szulinapodon kell fizetni a megujitasaert. Levelben jon a jogsi, de rogton adnak egy sajtpapirt, amivel addig is vezethetsz.

Ja, a foglalt idopontot le kell mondani 2 nappal elotte telefonon ha megsem megy el, kulonben valami buntit kell fizetni, de nem kiugroan sokat a folyamat araihoz kepest, $20-$30 korul.

Ja 2, az egesz ugyintezes alatt kozel ezer-ezerketszazszor kerdezik meg a telefonszamodat, amin aztan soha nem hivnak fel.


Sok szerencset mindenkinek!
 
Oldal tetejére