Hírek Hogy jutott odáig az ország legjobb sakkozója, hogy román színekben versenyezzen?

A sakkozókra azt szokták mondani, nem könnyű emberek, Rapport Richárd sem az, de nem egyik napról a másikra született meg benne az elhatározás, hogy kérje a nemzetközi szövetségnél az országváltást a magyar zászló alól román színekre. Rapportot ma a sakk egyik virtuózának nevezik, már 14 évesen nemzetközi nagymester lett, de a fejlődése aztán átmenetileg megtorpant. Az egész történet nem fekete-fehér, mint a sakktábla.

Pénteken jelent meg a hír, hogy a legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd román színekben folytathatja pályafutását. A magyar sakkszövetség tiltakozott a nemzetközinél, és próbál harcolni a játékos megtartásáért, mert a 2024-es budapesti sakkolimpián kellemetlen presztízsveszteség lenne, ha a legnagyobb magyar név egy riválist erősítene.

Hogy jutottunk el idáig?

A világranglista ötödik helyén álló sakkozó május 3–15. között Bukarestben játszott, ahol az utolsó, kilencedik helyen végzett egy rangos tornán. Az eredmény valójában nem keltett nagy csalódást, mert Rapport azokat a variációkat értelemszerűen nem játszotta meg, amelyekkel a világbajnokjelöltek tornáján akar majd előjönni júniusban. Rapport tagja ugyanis annak a nyolcas szupertornának, amelynek a győztese kihívhatja a regnáló világbajnokot, a norvég Magnus Carlsent.
A játékos Bukarestben találkozott Sacha Dragic szerb származású román üzletemberrel, akinek megtetszett a vagány, bevállalós játékstílusa. Ennek a tornának a Superbet volt a névadója, ami Dragic cége, és ahogy a neve is utal rá, sportfogadással foglalkozik. A milliárdos és a sakkozó beszélgetett egymással, és felmerült a szponzoráció lehetősége. Rapport hitte is, meg nem is – nyilván nem az első ilyen megbeszélése volt –, de a következő versenye után, Varsóban már konkrét ajánlatot kapott. A Lengyelországban is jelen lévő cégnek évi pár százezer eurós támogatás meg sem kottyan, a 26 éves Rapportnak viszont ez egy vissza nem térő lehetőség, hogy állandósítani tudja helyét a legjobbak között, ahová most jutott el először. Cserében viszont román színekben kellene asztalhoz ülnie, esetenként a válogatottban is játszani. Rapport már a 2014-es tromsői olimpián az ezüstérmes magyar csapat tagja volt, ütőképes válogatott pillanatnyilag elképzelhetetlen nélküle. Az utóbbi egy év alatt rengeteget fejlődött, és van még akár tíz jó éve is a pályán – így könnyen lehet, hogy ha nem is most, de eljuthat addig, hogy világbajnoki döntőben szerepelhessen.Rapportot korábban is megkörnyékezték már, azeri és amerikai szálról is lehetett hallani, és mivel Szerbiában él, a szerbek is rendszeresen próbálkoztak nála. Az sem titok, hogy fagyos a kapcsolata a magyar szövetséggel, a 2022-es olimpián sem ül asztalhoz Indiában. A hazai szövetség honlapján arról sem találni hírt, hogy bejutott a világbajnokjelöltek tornájára.
Márciusból találtunk egy méltató írást, abban Dőry Jenő nemzetközi mester találóan így jellemezte: „Játéka egyre érettebb, megőrizte ugyanakkor sakkjának eredetiségét. Ellenfeleit gyakran viszi ismeretlen vizekre, így kergetve őket időzavarba, sőt sok esetben egyenesen őrületbe. Ennek is köszönhető, hogy sokszor a legerősebb ellenfelek ellen is képes nyerni. A törik-szakadra való játék magával hozza a vesztés lehetőségét is, ugyanakkor a közönség kedvencévé is teszi, és persze a versenyszervezők is szívesen hívják a nagy tornákra.”

Sem támogatni nem akartak eddig, sem elengedni nem akarnak most

– úgy tudjuk, ezt szűrte le magában Rapport, amikor a hazai szövetségtől azt a választ kapta, hogy nem járulnak hozzá a zászlóváltáshoz. A sakkban ehhez nem kell állampolgárságot is váltani, vagy kettős állampolgárságot kezdeményezni, elég csak egy romániai lakcím, hogy versenyeken képviselje az ottani színeket. A játékos a pályája elején még szívesen állt a sajtó rendelkezésére, aztán évekkel ezelőtt elfordult a médiától. Egyszer azzal hárította el a megkeresésemet, hogy nem érzi időszerűnek, hogy „pályafutásáról” beszéljen. Ő maga tette idézőjelbe a pályafutás szót, mert akkor egy kisebb hullámvölgyben volt. Ebből a hullámvölgyből aztán kikászálódott, de nem a hazai szövetség segítségnyújtása miatt. Idén áprilisban úgy tűnt, hogy vállal egy sajtótájékoztatót, de lemondta.
Szerb feleségével egyébként Belgrádban élnek, és mostanában gyakorta látogatnak haza, de nem volt ez mindig így.

Mennyibe kerül a sakk?

Talán meglepő, de a sakk magas szinten űzve elég drága sport. Amikor Rapport 14 évesen nemzetközi nagymester lett, édesapja volt a mecénása, és már akkor kifizetett 50 eurós óradíjat egy olyan edzőnek, aki náluk lakott a Szombathely melletti Sén, és napi nyolc órán át gyakorolt vele. Az apa vállalkozása jól megy, tavaly 9 számjegyű összeget tudott áldozni a fia fejlődésére.
A sakkban megvan a titokzatosság, a nagymesterek nem szívesen árulják el, milyen segítőkkel készülnek fel egy-egy nagy tornára. Ha például a Nimzo-indiai védelemből akar felkészülni Rapport, egy specialistához kell fordulnia, ami nem olcsó. Itt már nem 50 eurós óradíjjal kell számolni, hanem alsó hangon a triplájával. Az MSSZ arról tájékoztatott, hogy 7 számjegyű összeggel támogatták a versenyzőt. Az összegek pontos ismerete nélkül, ez két nagyságrenddel kisebb, mint amit az édesapja az előmenetelre tudott fordítani. Nyilván a másik oldalon a jó szereplés pénzdíjjal jár, de ezt megtarthatják például azok az úszók is, akiknek a felkészülését közvetlenül dotálja az állam. A 2020-as elhalasztott olimpia előtt a Magyar Közlönyben név szerint jelent meg, hogy Hosszú Katinkának, Kapás Boglárkának, Milák Kristófnak hány tízmillió jut meleg égövi edzőtáborozásra.
Portisch Lajos, a nemzet sportolója, olimpiai bajnok és Rapport Richárd, nagymester a Generációk csatája I. MVM Sakk Kupa rapid párosmérkőzésen a budapesti Játékszínben 2014. május 2-án – Fotó: Kallos Bea / MTI

Portisch Lajos, a nemzet sportolója, olimpiai bajnok és Rapport Richárd, nagymester a Generációk csatája I. MVM Sakk Kupa rapid párosmérkőzésen a budapesti Játékszínben 2014. május 2-án – Fotó: Kallos Bea / MTI
Az MSSZ költségvetése most 100 milliónál is több, sőt, volt egy időszak, amikor 300 millió felett volt – de akkor sem igazán jutott Rapportnak belőle. A szövetséget Szabó László vezeti, akinek a sakk berkein belül szemére vetik, hogy kevés ideje van rájuk, hiszen sok minden mást csinál, hogy mást ne mondjunk, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is az elnöke. Ő ezt a helyzetet megörökölte, az elődei – sem Seszták Tamás, sem Seszták Miklós, sem Kunos Péter – nem adták meg azt a támogatást, törődést, amire a Rapport család vágyott.
Talán az utolsó esély a viszony rendezésére akkor lehetett volna, amikor a feleség, Jovana megkapta a magyar állampolgárságot. Ezt Rapport kérte, a Szabó vezette MSSZ pedig ténylegesen gyorsított a dolgon. Hosszú távú megállapodást viszont nem kötöttek.

Mire vágyott volna?

Minden sportoló akkor érzi jól magát, ha megkapja az esélyt arra, hogy a legjobb lehessen. Biztos másképp alakult volna ez a sztori, ha három-négy szakember összeül, kialakítanak egy szakmai koncepciót, amit Rapport elé tesznek: ezt tudjuk kínálni, ilyen edzőkkel, megvan rá a szponzori fedezet, mondjuk 100 millió forint, vagyis egy jobb NB I.-es futballista éves bére. Jegyzett tornákat fognak Magyarországra hozni, ahol a nagy riválisaival találkozhat, vagyis összességében érezheti a törődést.
Ha megvan ez az odafigyelés, és nem egy családi vállalkozásban kell mindennel törődnie, minden másként alakulhatott volna, és biztosan nagyobb kedvvel érkezik a válogatott eseményekre. Mivel viszont még a magyar bajnokságnak is megfakult a korábbi értéke, sőt talán egyetlen más sportágban sem devalválódott annyira, mint a sakkban, a távolodás szükségszerű volt. Nem csak Rapportnak, Lékó Péternek sem volt vonzó a magyar bajnokság, előszeretettel hagyta ki. Lékónak nincs is egyéni magyar bajnoki címe, Rapportnak 2017-ből van.Teniszben 7 milliárd forintnyi közpénz ment el az előző néhány évben egy olyan tornára, amit meg sem rendezünk – ennek a töredéke elég lett volna a sakkban, ha van egy ambiciózus szervező, aki idehoz egy-egy nagy eseményt. Az olimpiai pályázat elnyerése persze komoly dolog – most először lesz Magyarország sakkolimpiai házigazda –, igaz, érdemi rivális nem volt, és az ehhez szükséges kormánygaranciát könnyebb megszerezni, mint évenként fajsúlyos tornákat rendezni, ahol szívesen indulnak el magyar tehetségek és nemzetközi éljátékosok is.

A hazaárulózás a legkönnyebb út

Minden sportoló individualista, a sakkra különösen igaz ez a tétel. Volt magyar tornász, aki a céljaiért Azerbajdzsánt választotta, a kézilabdás Sterbik Árpád a spanyolokkal érte el legnagyobb sikereit válogatott szinten, a pekingi téli olimpián szereplő alpesi síelő Szöllős testvérek sem magyar színekben futottak be, és értek el tiszteletre méltó helyezést. A sakkban eddig fordított volt az út, az orosz Alexander Csernyin vagy a vietnámi felmenőkkel rendelkező Hoang Thanh itt telepedett le, mindketten játszottak a magyar válogatottban. Csernyin a legfelkészültebb edzők egyike lett azóta, Rapport egyik nagy ellenfele, az olasz–amerikai Caruana is vele tett nagy lépéseket.
Nyilván teljesen más lenne a helyzet, ha Rapport mondjuk Svájcba tenné át a székhelyét, Románia történelmi okokból is ellenérzéseket kelt több generációban, de a jelenlegi huszonévesekben már homályosul az ősellenségkép. Egy szellemi sportban pláne. Mondhatna nemet a sakkozó a pénzre, de akkor az a kérdés kínozná, hogy miért nem tett meg mindent a világbajnoki céljaiért. Így majd arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy miért nem tett meg mindent a szülőhazájáért. Ettől még sok kommentelő hajlamos hazaárulózni, holott ez a kérdés lényegesen bonyolultabb ennél. A sakkozók is megosztottak a kérdésben, az olimpiai bajnok Ribli Zoltán elfogadja a döntést, Verőci Zsuzsa nem megengedő.
Nem az a világ van már, mint a nyolcvanas években, amikor a rádióban és a tévében is bemondták, hogyan áll Kaszparov és Karpov világbajnoki meccse. A sakk rajongótábora a neten összpontosul, ott viszont jól érzékelhetően hódít a sakkozás, és kifejezetten népszerű a sportág. Ehhez nagyot hozzátett a Vezércsel című Netflix-sorozat, ami még inkább népszerűvé tette. Magyarországon a sakk sokáig központi kérdés volt a hagyományok miatt, Kádár János is szerette a játékot. És mivel megvoltak a sikerek – 1978-ban olimpiai bajnoki arany, később a Polgár lányok és Mádl Ildikó aranyérmei 1988 és 1990 – megvolt a bázis is. Ez a bázis most eltűnőben van, számottevő fejlesztések nem történnek. Még a 100 millió forintos állami dotációból is sokkal több mindent lehetne kihozni, mondják a sportágban élők.
Egyszerűen el kell dönteni, mennyire fontos ez a sportág, szabad-e veszni hagyni.
Ha a jelenlegi legjobb játékosunk, vagyis Rapport zászlót cserél, az a kirakatról sokat elmond, és ez az egész magyar sportnak is figyelmeztetés lehet, hogy nem árt sokkal jobban vigyázni az értékeinkre.

1653971142031.png
 
Miért is ne mehetne? Azt aki kint dolgozik külföldön, és itthon abból él amit ott keres, nem "hazaárulózzák" érdekes módon. Valahol neki is ez egy megélhetési forrás, hiába szellemi sportoló. Miért a szüleinek kellene támogatnia ha egyszer megélhetne belőle tisztességesen? Nős, felnőtt ember, joga van élni ahogy szeretne, és ahogy tud. Itt az országunkkal van a probléma nem vele. Adni nem szeretnek, de követelőzni azt tudnak. Mindig így volt ez. Érdekes módon az összes jó képességű sportoló, (kevés kivétellel) nem Magyar színekben futott be. Ez azért valamit igazol.
A sport haldoklását itthon. Régebben még jegyeztek bennünket, sőt még tartottak is tőlünk, hiába kis ország vagyunk, mert a sportolóink nagyok voltak, és erősek.
Most meg lehet nézni a színvonalat, és a felhozatalt. Aki jó, az megy innen.
 
Mi van a focistakkal otthon is es kulfoldon is milliokat keresnek.
meg se hazaarulozak oket.
Profi sport nagy penz, de nagy befektetes is. Alkalmatlanok a szovetsegek a profi sportolokat sponzoralni. rengeteg pelda Katinka is szettepte a szerzodest A Polgar lanyok ha jol mukodott volna profi sportokent a szovetseg lehet mind harman itthon maradnak.
Szovetsegek az amator sportolokat tudjak kiszolgalni.
 
Azért itt is van egy másik oldal. Sokan vannak kiakadva arra, mennyi pénzt is kapnak a sportolók. Viszont itt jön az a csavar, ami sajnálatos, vannak egyenlőbb sportok, ahol a kétballábas is milliókat kap, az egyenlőtlenebbekben, meg alamizsnát osztanak. Tanár kollégám a XI. kerületben él és ott van valami uszoda, ahova hetente megy egyszer, a gerincműtétje okán. Ő mesélte vagy 3? éve, hogy egyik alkalommal volt valami NB2 vagy 3 vízilabda meccs az uszodában, igy várnia kellett egy kicsit, közben beszélgetett a srácokkal. Már akkor majd milliós fizukat kaptak, noha nem is nb1 játszottak.
Ott az a sok pénz amit a fociba öl a kormány, de nem jönnek az eredmények, mert anno Dárdaiék letettek egy tervet, amit nem hajtottak végre, mert a sok urambátyám "edzőt" ki kelet volna rúgni a jólfizető állásából, mert nem lett volna meg a képzettsége, hogy edzősködjön és stb. Minden sport profi szinten hatalmas költségekkel jár, nálunk meg nincs meg az a szponzori háttér, ami nyugaton. Itt nem fog a kinai büfé egy teniszezőt támogatni, a nagypénzek meg az egyenlőbb sportokba ömlenek.
 
Azért a csapatsportokba megy a pénz, mert egy stadionnal rohadt nagyot lehet lopni. Egy sakkozónál meg számlákkal elszámoltatnák a kormányt/szövetséget,
Ezt a nagy románozást még mindig, én sem értem...
 
Utoljára módosítva:
Románia történelmi okokból is ellenérzéseket kelt több generációban, de a jelenlegi huszonévesekben már homályosul az ősellenségkép.
Ez így igaz akire igaz.
Egy fajta okkal és néha,csak szülők által benevelten.
Munkatárs emlegette nagyapja(déd, ük vagy ki tudja) lovát
Hogy elvitték a megszállók.Lehet nem is ló volt
Lehet ő is csak mástól hallotta.
Mi nem értettük mire e nagy kirohanás.
Nincs megszálló ki ne rekvirálna.
De Ő csak forrtyogott.
Kíváncsi vagyok hány gyerekét és unokáját fertőzött meg
Az idézet többi részét igazolja leírásom: "huszonévesekben már homályosul az ősellenségkép."
 
Ez így igaz akire igaz.
Egy fajta okkal és néha,csak szülők által benevelten.
Munkatárs emlegette nagyapja(déd, ük vagy ki tudja) lovát
Hogy elvitték a megszállók.Lehet nem is ló volt
Lehet ő is csak mástól hallotta.
Mi nem értettük mire e nagy kirohanás.
Nincs megszálló ki ne rekvirálna.
De Ő csak forrtyogott.
Kíváncsi vagyok hány gyerekét és unokáját fertőzött meg
Az idézet többi részét igazolja leírásom: "huszonévesekben már homályosul az ősellenségkép."
(én a nagyszüleimtől azt hallottam hogy élelmet osztottak...hogy az igaz-e vagy csak azért mondták mert féltek hogy a gyerekek elmondják ha mást hallanak otthon, ki tudja?..)
 
Szépen megszerkesztett cikk.
Ennyi a mondandóm
a fickó pénzt akar a többi lózung
Persze hogy pénzt akar..Te nem akarnál? Az apja támogatta/ja , de ő egy felnőtt ember, aki meg tudna élni ahogy más sportolók, a tehetségéből. Itt nem akarják támogatni, csak elvárnák hogy hozza az eredményeket. De azért ma nem adnak semmit sehol, ha valaki jó sportoló de üres a zsebe. A munkába is fizetésért járunk be dolgozni, ha találunk jobbat, vagy többet fizetnek, hát váltunk is ha kell. Ő miért lenne más? Miért tenné másképpen? Ő ebből, mi meg munkából élünk. Csak ennyi kicsi a különbség.
 
Persze hogy pénzt akar..Te nem akarnál? Az apja támogatta/ja , de ő egy felnőtt ember, aki meg tudna élni ahogy más sportolók, a tehetségéből. Itt nem akarják támogatni, csak elvárnák hogy hozza az eredményeket. De azért ma nem adnak semmit sehol, ha valaki jó sportoló de üres a zsebe. A munkába is fizetésért járunk be dolgozni, ha találunk jobbat, vagy többet fizetnek, hát váltunk is ha kell. Ő miért lenne más? Miért tenné másképpen? Ő ebből, mi meg munkából élünk. Csak ennyi kicsi a különbség.
Még annyi, hogy Ő ebből szeretne megénlni. Mert simán felvennék akárhova dolgozni, csak ugye napi 8-12 óra futószalag melletti munka után nem biztos, hogy hozná ezt a szinvonalat a sakkban.
 
Még annyi, hogy Ő ebből szeretne megénlni. Mert simán felvennék akárhova dolgozni, csak ugye napi 8-12 óra futószalag melletti munka után nem biztos, hogy hozná ezt a szinvonalat a sakkban.
Igen, erre gondoltam. Nekem sincs már kedvem semmihez munka után. Neki meg ez nem lenne előnyös, mert a sakk egy szellemi sport. Le tud fáradni az ember agyilag is egy melóhelyen, mert ezt tapasztalom nap nap után. Nem a munka a nehéz, hanem a főnökök a fárasztóak inkább. Ahogy írod, szerintem sem tudná hozni amit elvárnak tőle. Ezért értek egyet vele hogy oda szegődik, ahol pénzt is keres a sakkozással. És hogy ez pont Románia, hát istenem. A pénz ott is pénz. De ez a Magyar sport szegénységi bizonyítványa. Nem stadionokat kellene építgetni, hanem megbecsülni a jó képességű embereket. Akkor emelné a hírnevet, és nem idegen zászló alatt lennének valakik.
 
De ez a Magyar sport szegénységi bizonyítványa. Nem stadionokat kellene építgetni, hanem megbecsülni a jó képességű embereket. Akkor emelné a hírnevet, és nem idegen zászló alatt lennének valakik.
Ha jól értettem a cikkből
"Az MSSZ arról tájékoztatott, hogy 7 számjegyű összeggel támogatták a versenyzőt. Az összegek pontos ismerete nélkül, ez két nagyságrenddel kisebb, mint amit az édesapja az előmenetelre tudott fordítani."

Szóval pár millával támogatták eddig is ... természetesen holnap jöhet egy kínai aki rálicitál a román befektetőre, akkor azt fogja képviselni.
Ennél a típusnál nem számít a zászló a nemzet .... csak a pénz.
 
Ha jól értettem a cikkből
"Az MSSZ arról tájékoztatott, hogy 7 számjegyű összeggel támogatták a versenyzőt. Az összegek pontos ismerete nélkül, ez két nagyságrenddel kisebb, mint amit az édesapja az előmenetelre tudott fordítani."

Szóval pár millával támogatták eddig is ... természetesen holnap jöhet egy kínai aki rálicitál a román befektetőre, akkor azt fogja képviselni.
Ennél a típusnál nem számít a zászló a nemzet .... csak a pénz.
Aha. És mert azt írták, akkor el is kell hinnem? Már bocs, de ezek a szövetségek hazudtak már máskor is, nem keveset. Valamikor sportoltam fiatalabb koromban, a váltás előtt kezdve, és utána is még egy kicsit. Az átkosban nem volt nagy gond, munkahelyem volt, fizetést kaptam, ami jött, az a plusz volt rá. Nem erőltették meg magukat, de akkor így ment. Utána is dolgoztam, úgy jártam le edzeni ahogy az idő engedte. Volt klubtársam nem egy, aki a váltás után nem nagyon dolgozott, komolyabban vette a sportolást. Hát mit mondjak, nem lettek belőle milliomosok azóta sem, és akkor sem. Van némi fogalmam arról hogy mennek a dolgok a szövetségekben.
az a "pár milla" szerinted mire volt neki elég? Napi nyolc órát számolva (edzés ugye egy sakkozónak is van) egy másik mesterrel mert úgy fejlődik, az alaphangon is 2-300 Euró. Nem megvédeni akarom, de gondolj csak bele. Persze hogy a pénzről szól. Ha nem tudják megfizetni, ne akarják vissza tartani se. A Fradi sem tudná megfizetni a Messi-t. Hát nem is focizik a keretben. Ennyi.
 
Azt elfelejtettem hozzá írni, hogy csak nézd meg, nézz utána, hogy a váltás utáni években mennyi kicsi, nagy, neves, és kevésbé ismert klub, egyesület ment tönkre, zárt be. Mert arra már nem költöttek mint az átkosban. Akkor legalább a fiatalok sok hely közül választhattak, nem nagyítóval kellett keresni egy egy sportklubot. Volt város olyan, hogy két, de még három focicsapata is volt. Most meg? Falusi csapatok jutnak fel, a nagy nevek meg másodosztály. És folytathatnánk. Szerinted az nem a pénzről szól? Tudnak venni jó képességű játékosokat? Ha nincs pénz, onnan is eligazol minden olyan, akinek nem két ballába van. Miért baj az, ha egy ember a képességeit kihasználva pénzt akar keresni? Kőműves, festő, főleg a gázszerelők, stb mind jól keresnek ha jó a kezük. Pedig nem sportolók, de az is a pénzről szól. de bocs, nem egyezhet mindenki véleménye.
 
Nem megvédeni akarom, de gondolj csak bele. Persze hogy a pénzről szól. Ha nem tudják megfizetni, ne akarják vissza tartani se. A Fradi sem tudná megfizetni a Messi-t. Hát nem is focizik a keretben. Ennyi.
A hangsúly a típuson volt, ez a sakkozó olyan akinél nem számít a zászló a nemzet, kit képvisel .... csak a pénz. Természetesen, rengeteg sportoló van aki külföldi, jobban fizető sportklubbokban játszik, viszont büszke mikor nemzeti csapatba hívják, hogy képviselje a magyarokat egy-egy mérkőzésen.

Nem tudom, hogyan tudnák visszatartani, remélem azt Te sem hiszed, hogy bevonják az útlevelét. Egyszerüen felmond egy szerződést és köt egy másikat.
 
Utoljára módosítva:
A hangsúly a típuson volt, ez a sakkozó olyan akinél nem számít a zászló a nemzet, kit képvisel .... csak a pénz.
Nem tudom, hogyan tudnák visszatartani, remélem azt Te sem hiszed, hogy bevonják az útlevelét. Egyszerüen felmond egy szerződést és köt egy másikat.
Értem én. De egy átigazolást meg lehet nehezíteni, főleg ha külföldre megy. Én meg nem vitatkozni akartam, (mert egyébként lehet neked van igazad) csak érzékeltetni, hogy manapság ilyen a sportélet hátoldala. Itt tartanak sajnos.
 
Én még a nevét sem ismertem.
De most már tudom Rapport Richárd.
Megy rapportra nálam.
Mit mondjak okát úgysem tudhatom?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....

Statisztikák

Témák
38,269
Üzenet
4,827,453
Tagok
617,017
Legújabb tagunk
LILI.1
Oldal tetejére