Hogyan boldogulj a távolságtartásban? – 7 amerikai asztronauta megmondja!

Az űrhajósok küldetéstől függően több hetet, vagy akár több hónapot is eltölthetnek az űrhajók magányában. Ha jobban belegondolunk, a járványügyi helyzet alatt mi is hasonló helyzeteket éltünk meg itt a Földön, így a tapasztalataik most nem jönnek rosszul. Főleg, hogy a tudósok ősszel a járvány fellángolásának következő szakaszát várják. Hét NASA-űrhajós osztotta meg tapasztalatait az amerikai Forbes olvasóival.

Az asztronauták minden 90 percben egyszer megkerülik a bolygót és 45 percenként látnak egy napfelkeltét és egy naplementét. Ha nem figyelnek, az egymást követő napjaik könnyen összemosódhatnak egymással. A munka és a magánélet terei ugyanazok – és ilyen szempontból mindegy is, hogy egy lakásban vagy a Nemzetközi Űrállomáson vagyunk. Hetekig, vagy akár hónapokig is ugyanazokat az embereket látjuk a nap 24 órájában.

Íme, hét űrhajós, akik összesen három évet és 216 napot töltöttek el az űrben – és most megosztják, hogyan boldoguljunk a szokatlan helyzetben!

Használd a humorod és legyél empatikus!
Dr. Charlie Camarda
Napok száma az űrben: 13
Beosztás: kutatómérnök

Bármilyen űrutazásról is legyen szó, indulás előtt a személyzet minimum fél, de akár másfél évet is együtt tréningezik. Minden ilyen gyakorlás része, hogy az asztronautákat extrém helyzetek elé állítják, hogy jobban megismerjék a magatartásukat a hosszú missziók alatt. Ez nem a családod, meg kell ismerni a személyzetet. Camarda szerint a stresszes szituációk kezelésére a humor a legjobb. A csapat minden tagjára figyelni kell, felkarolni azt, aki mélyponton van és azt is tudni kell, mikor kell neki támogatás vagy épp egy kis csendes elvonulás.

Készítsd fel magad!
Az űrhajósok extrém módon összpontosítanak a küldetésükre. A csapat ellenállóképessége kulcsfontosságú, aminek a része az edzettség is, hiszen a csapat létszáma a küldetés végéig korlátozva marad. Van munkád, van egy küldetésed – minden más másodlagos. Ha keményen felkészíted magad, tudod, hogy jobb vagy mindenkinél. Ez sokat segíthet most is, akik a munka és az otthoni lét között egyensúlyoznak.

Húzd meg a határokat!
Michael Lopez-Alegría
Napok száma az űrben: 257
Beosztás: pilóta

Ha zsúfolt helyiségekben dolgozol, fontos, hogy meghúzd a személyes tér és a munkaterület határait. Jóllehet megtehetnénk, hogy ugyanabban a térben aludjunk és dolgozzunk, ne tegyünk így, ez létfontosságú. Csak egy bizonyos helyiségben dolgozz vagy legalább jelölj ki egy területet, ahol sohasem dolgozol!

A rutin az egyik kulcs
Kelj föl ugyanakkor és kövess egy napi rutint. Zuhanyozz, öltözz föl és kezdd el a napod! Ez egy pszichológiai jelzés a testednek is, hogy készen állsz a munkára. Igaz, ez némileg kihívást jelent azoknak, akiknek otthon vannak a gyerekeik is.

Ellenőrizd a figyelmed!
Dr. Mae Jemison
Napok száma az űrben: 8
Beosztás: orvos, társadalomtudós és oktató

Az űrutazás alatt a nap erősen szabályozott, rengeteg eljárást és folyamatot kell követni. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a központtal. Otthon is szükség van egy struktúrára. Ingázás hiányában az otthoni munkavégzés alatt nagyon hosszúnak tűnhet a nap. A jó hír az, hogy lehetünk nagyon fókuszáltak is, de a rossz az, hogy hosszú órákra kieshetünk a ritmusból, alvásokkal megszakítva. Ez a ritmus nem tesz különösebben jót huzamosabb ideig.

Tiszteld a szabadidőt!
Még az űrben is fontos, hogy időnként leálljunk kicsit. Ekkor nem kell produktívnak lenned. Csak ülj, gondolkozz, hallgass egy kis zenét! Meg kell érteni, hogy más emberekkel nem megy minden rutinszerűen – különösen, ha ők gyerekek.

Állítsd át az agyad egy küldetésre!
Dr. Sandy Magnus
Napok száma az űrben: 157
Beosztás: mérnök

Az aktuális kihívásokat sokféleképp élhetjük meg, az egyik lehetőség, ha úgy fogjuk föl, hogy „oké, most ezzel kell foglalkozni”. De ezalatt lehetőség van arra, hogy kitaláljuk, kik vagyunk, mi jellemez minket. Ez egy belső utazás. Meg kell keresni a stresszoldókat – ilyen például a testmozgás, ami segít túllépni a földhözragadt és idegesítő dolgokon. Gondolkozz azon, mi hátráltat, mi tesz zsémbessé, és azon is, mi kell a sikerhez. Gondolj arra, hogy még a jelenlegi helyzetben is több helyed és szabadságod van, mint egy asztronautának az űrkabinban. Például rendelhetsz pizzát.

Különítsd el a munkaidőt és a társasági időt!
Amikor dolgozol, az épp aktuális feladatra fókuszálsz, de sokat segít, ha találsz időt a közösségi tevékenységekre. Az űrben a legénység egyszerre étkezik vagy néz meg egy filmet.

Az önbizalom a kulcs
Dr. Garrett Reisman
Napok száma az űrben: 107
Beosztás: mérnök

A rossz hírek elolvasása, az otthoni dolgok miatti szorongás nagyon nyomasztó tud lenni. És ez könnyen megtörténhet az űrben, ha hagyod, hogy eluralkodjon rajtad. Ha hagyod, hogy a félelem és a szorongás legyőzze az önbizalmad, ha a kétség eluralkodik rajtad, akkor a teljesítményed és az emberi mivoltod is gyorsan hanyatlani kezd. Az önbizalom fontos, de nem túlzó mértékben. Azt tanítom a diákjaimnak, hogy amikor egy pilóta vészhelyzet elé nézz, el kell hinned, hogy te vagy Han Solo, a legkiválóbb pilóta, aki valaha létezett. Mindegy, hogy igaz vagy sem, abban a percben el kell hinned.

Definiáld újra a produktivitást!
Az űrben könnyen előfordul, hogy a rövidtávú memóriád kihagy egy időre. Az idegen környezetben sok zavaró tényező lehet. Nos, ezt most sokan élik meg az otthonaikban is. Azoknak, akiknek kihívást jelent a termelékenység, újra kell értelmezniük az elvárásokat, alacsonyabbra kell állítani a lécet. Fogalmazz meg új célokat és örülj a kis győzelmeknek is!

Értékeld az új perspektívákat!
Nicole Stott
Napok száma az űrben: 104
Beosztás: művész és mérnök

Az új helyzetben, az izoláció és a szociális távolságtartás idején még fontosabb, hogy megbecsüljük az új szempontokat. Az űrben elveszítjük a kapcsolatunkat az otthonnal és a természettel. Add meg magadnak az időt, hogy körülnézz magad körül, és fedezd fel újra, hogy mitől érzed magad jól ebben az új helyzetben.

Élj úgy, mint a legénység tagjai!
Fontos, hogy belássuk, a jelenlegi helyzet jóval nagyobb nálunk, de mi mindannyian kellünk ahhoz, hogy az emberek biztonságban legyenek körülöttünk. Ez pontosan olyan helyzet, mint amit a legénység tagjai éreznek az űrhajók fedélzetén. Remélhetőleg mindenki megtanulta a leckét, hogy tud másokkal együtt dolgozni egy új helyzetben és hogy tud megoldani globális kihívásokat.

Legyen verseny
Dr. Peggy Whitson
Napok száma az űrben: 665
Beosztás: biokémikus

Az űrállomás fedélzetén egy feladatlistát kapsz és egy időrendi sorrended, amely szerint mindent el kell végezni, meg kell oldani. Hogy az egyes feladatok ne legyenek nagyon unalmasak, az űrhajós versenyzett magával, gyorsabbá vált. Ez különösen a monoton feladatoknál jött jól.

Emlékezz a nagyobb célra!
A kritikus feladatok és a kísérletek elvégzése mellett számos hétköznapi munkát is el kellett végezni az űrállomás működtetése során. Még a kevésbé fényes munkák – úgy mint a vécé kitisztítása vagy az étel levakarása a falakról – alatt is arra gondoltunk, hogy mindez egy nagyobb cél érdekében történik. Mi tartjuk életben az űrállomást, ez pedig hozzájárul az űrkutatáshoz. Megtettünk mindent, amit csak kellett. Az izoláció alatt mindannyian azzal szembesülünk, hogy a nagyobb cél életeket menteni. Ha erre gondolunk, az segít koncentrálni és értelmet ad a sok nehézségnek, még akkor is, ha ez unalmas.

Forbes

upload_2020-6-6_16-11-47.jpeg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

oxenden oxenden wrote on Jekatyerina68's profile.
Keresem a következő könyvet letölthető formában, vagy megvételre . Tudna valki segíteni? Köszönöm.
Címe:
Sírjak vagy nevessek ? Az emberi agy boldogságra hangolható.
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm a fordítást, szeretem ezt a sorozatot.
Nagy Attiláné wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm a fordításaidat.
Nagy Attiláné wrote on Ajuda67's profile.
Köszönöm a fordításaidat.

Statisztikák

Témák
36,887
Üzenet
4,493,031
Tagok
596,126
Legújabb tagunk
Kántor Zsuzsanna
Oldal tetejére