Hírek II. Erzsébet hétfői temetése

A hétfői nappal véget ér a tíznapos gyászidőszak: szeptember 19-én helyezik végső nyugalomra a 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynőt, aki 70 éven keresztül uralkodott. Szerda este óta százezrek álltak sorban akár közel egy napot, hogy a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban felravatalozott koporsónál személyesen is leróhassák tiszteletüket.

A ravatalhoz az utolsó gyászolók hétfőn kora reggel mehetnek be, utána kezdődnek a temetés előkészületei.
Londonban sokan már most az évszázad eseményeként hivatkoznak a királynő temetésére. A londoni tömegközlekedési vállalat, a TfL azzal számol, hogy akár egymillió gyászoló is lehet majd a Westminster-apátság és a Buckingham-palota 1-2 kilométeres körzetében hétfőn.
A hétfőt az Egyesült Királyságban szabadnapnak nyilvánították, így a britek akár Londonba is utazhatnak, hogy élőben nézzék a temetést, a többieknek (és nekünk) viszont ott van a BBC, a Sky News és a többi brit és amerikai csatorna élő közvetítése. Itt a Telexen is percről percre közvetítésben követhetik majd az olvasók a temetést.
A temetés (magyar idő szerinti) menetrendje a következő lesz:
 • 7:30: Bezárul a Westminster-palota kapuja. II. Erzsébet a brit parlamentnek is helyet adó épületben volt felravatalozva, ami előtt az utóbbi napokban néha 24 órás sor állt.
 • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
 • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
 • 12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
 • 12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
 • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell mondani Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
 • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
 • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
 • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
 • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

Nem hiányoznak a nagy nevek


Ha csak a résztvevők listáját nézzük, akkor II. Erzsébet temetése az év, de valószínűleg az évtized társasági eseménye lesz. Tiszteletüket teszik más országok uralkodói közül:
 • Naruhito császár és Maszako császárné Japánból (a világ egyetlen császári párja),
 • VI. Fülöp király és Letícia királyné Spanyolországból,
 • Fülöp király és Matild királyné Belgiumból,
 • Vilmos Sándor király és Máxima királyné Hollandiából,
 • XVI. Károly Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné,
 • továbbá a marokkói, dán és norvég uralkodók, valamint több európai királyi család tagjai. Egykori királyi családok tagjai is jelen lesznek, így például a Habsburgok is képviseltetik majd magukat.
A világ vezető politikusai sem fognak hiányozni, így részt vesz az eseményen Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia, Sergio Mattarella olasz és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. Ott lesz a magyar államfő, Novák Katalin is, aki már vasárnap megérkezett a brit fővárosba, és tiszteletét tette a királynő ravatalánál.
A brit koronához tartozó Nemzetközösségi királyság államainak vezetői is jelen lesznek, a legfontosabbak közülük Anthony Albanese ausztrál, Justin Trudeau kanadai, valamint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökök. A Nemzetközösség többi államából elfogadta a meghívást többek között Droupadi Murmu indiai elnök és Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke is.
A gyászszertartásra meghívást kapott a világ összes olyan országának államfője, mellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn az Egyesült Királyság. Kivételt képez Oroszország és Belarusz Ukrajna lerohanása miatt, illetve a korábbi brit gyarmat Mianmar, ahol 2021 elején katonai puccsal szerezték meg a hatalmat az ország jelenlegi vezetői.
Kisebb botrányt kavart, hogy a kínai elnököt viszont meghívták a temetésre (igaz, végül Vang Csi-san alelnök fogja képviselni helyette az országot), melyről a Politico szerint a brit külügyminiszter is csak a sajtóból értesült. Közben a brit parlament alsóházának munkáspárti elnöke megtiltotta a kínai delegációnak, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál. Szintén vihart kavart, hogy meghívást kapott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös is, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megöletésével vádolnak. Végül azonban ő sem lesz jelen. A szaúdi királyi család egy másik tagja fogja őt helyettesíteni.

A ceremónián részt vesz ezenkívül természetesen a brit királyi család is. Várhatóan a család több mint 30 tagja lesz jelen, kezdve III. Károly királlyal és feleségével, Kamilla királynéval. Jelen lesz a királynő többi gyereke és élettársaik, valamint az összes unokája és az ő élettársaik (köztük a trónörökös Vilmos walesi herceg és Katalin hercegné, valamint Harry herceg és Meghan Markle). Vasárnap este azt is megerősítették, hogy a királynő dédunokái közül ott lesz Vilmosék gyerekei közül az öröklési rendben második helyen álló György herceg és az őt követő Sarolta hercegnő is.
II. Erzsébet szeptember 8-án csütörtökön délután halt meg. Halálhírével együtt jelentették be, hogy a trónt legidősebb fia III. Károly néven fogja átvenni, róla ebben a cikkben írtunk bővebben. A gyász napjairól szóló képösszeállításunk itt nézhető meg, a britek reakcióiról szóló videónk pedig itt.

1663580533656.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

NAGY PIROSKA wrote on emrys's profile.
Szia! Kicsit előbb kezdtem itt, mint te. :) Sajnos, nem tudtam átállíttatani a felhasználó nevem, így a születési nevemmel vagyok itt. Üdv., Piroska
Fruzsina 23 wrote on bsilvi's profile.
Ha valakinek meg van magyarul a vampirok amerikaban 2. 3. Része nem tudná el küldeni erre az email címre:
Előre is köszönöm
Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.

Statisztikák

Témák
37,959
Üzenet
4,757,464
Tagok
612,936
Legújabb tagunk
győrfy judit
Oldal tetejére