Hírek II. Erzsébet: Nem könnyű vidámnak maradni, amikor a világ körülöttünk az ellenkezőjére biztat

Az emberek mindig is a következetességen alapuló hitelességgel azonosították II. Erzsébetet. A királynő – bármilyen baj is érte –, mindig hű maradt értékeihez és elveihez, és arra törekedett, hogy a nemzett legfőbb vigasztalója legyen – mutat rá elemzésében a BBC.

Az 1953-as megkoronázásakor mindössze 27 éves II. Erzsébet egy új kezdetet jelentett egy elszegényedett királyság és széteső birodalma számára. A királynő új irányt mutatott, egy új megközelítést a Nagy Britanniát és egykori gyarmatait egyesítő Nemzetközösség számára. „A Nemzetközösség nem hasonlít a múlt birodalmaihoz. Ez egy teljesen új felfogás, amely barátságra, hűségre, a szabadság iránti vágyra és a békére épül” – fogalmazott 1953-as karácsonyi beszédében II. Erzsébet, aki felismerte: a monarchiának alkalmazkodnia kell a háború utáni érzékenységhez, a nemzetközi egyenlőség és függetlenség értékeihez, valamint a gyarmatosítás hanyatlásához.

Bár II. Erzsébet jelentős kockázatot vállalt mindezzel (egyesek számára ugyanis a szervezet Nagy-Britannia befolyásának hanyatlását szimbolizálta), lelkesedése töretlen maradt.
A válságokkal tűzdelt 1974-es évben a királynő ismét a „fővigasztalói” szerepben találta magát. A 70-es évek megosztott Nagy Britanniájában a királynőnek semlegesnek és pártatlannak kellett maradnia, ezért olyan örök értékekhez nyúlt vissza, amelyek alátámasztották a filozófiáját, és mindig gondosan ügyelt arra, hogy kiszámítható maradjon.

„A jószándék jobb, mint a neheztelés. A tolerancia jobb, mint a bosszú. Az együttérzés pedig jobb, mint a harag” – fogalmazott.
II. Erzsébet igyekezett minden adandó alkalommal arra biztatni az embereket: találják meg a jót a világban. „Nem könnyű vidámnak és konstruktívnak maradni, amikor a világ körülöttünk az ellenkezőjére biztat. De az erőfeszítések feladása azt jelentené, a jobb holnapba vetett hitünket is feladtuk” – fogalmazott egy 1978-as beszédében a királynő.

A 90-es évek a válságok és a botrányok időszaka volt a királyi család számára, mely során a család hírneve jelentős károkat szenvedett. Erzsébet azonban ekkor is azt tette, amit mindig: kellő távolságot tartva az összetűzésektől, megpróbálta – ahogy fogalmazott – „kiszűrni a múlandót a tartós közül”.

„A távolság az ítélkezés egy plusz dimenzióját képes megnyitni, olyan higgadtságot és együttérzést – sőt: bölcsességet kölcsönözve, ami olykor hiányzik azoknak a reakcióiból, akiknek azonnal véleményt kell nyilvánítaniuk” – vélekedett a királynő.
Diana hercegnő 1997-es halála óriási nyomást gyakorolt a családra. A királynőtől azt várták, ossza meg gyászát a nagyvilággal, és bár a család kezdetben elzárkózott a külvilágtól, hat nappal Diana halála után visszatértek Balmoralból Londonba, Erzsébet pedig élő beszédet mondott, melyben uralkodása során talán először és utoljára hagyta, hogy a két külön szerep: a nagymama és az uralkodó összemosódjon.

„Most királynőként és nagymamaként, szívemből szólok hozzátok” – fogalmazott akkor Erzsébet, aki azonban még ebben a különleges, Diana temetésének előestéjén elhangzott beszédében is megtartotta azt az érzelmi távolságot, amely egész uralkodását meghatározta, hűen ahhoz a meggyőződéséhez, ahogy szerinte egy uralkodónak viselkednie kell.

2022-02-04T180505Z_1666766026_RC2R3S9KPY3O_RTRMADP_3_BRITAIN-ROYALS-PLATINUM-JUBILEE.JPG
 

Csatolások

  • 1653969492286.png
    1653969492286.png
    1.1 MB · Olvasás: 5,505
A 90-es évek a válságok és a botrányok időszaka volt a királyi család számára, mely során a család hírneve jelentős károkat szenvedett. Erzsébet azonban ekkor is azt tette, amit mindig: kellő távolságot tartva az összetűzésektől, megpróbálta – ahogy fogalmazott – „kiszűrni a múlandót a tartós közül”.
Ez a tökéletes álláspont.
(mi lenne ha itthon is így működne egy az államtól különálló hatalmi ág? ha ilyet hallanék pl: a köztársasági elnök szájából....)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szeretném, ha mélyen tisztelt moderátorok megszüntetnék a profilomat, mert ezt a néhány percet is felesleges volt itt eltöltenem!
Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Szia, nagyon köszönjük az újabb fordítást ! Fantasztikus vagy :)
vorosmart wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm szépen a Ezüst látomást, már nagyon vártam.
Henriett Jósnő wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta. Nem tudok belépni az ezo feltöltések csoportba. Korábban tag voltam, de most nem megy valamiért. Tudnál segíteni? Előre is köszönöm
hegyisas wrote on glisser-'s profile.
A kettős mérce sajnos nem elérhető, pedig nagyon érdekelne.

Statisztikák

Témák
37,298
Üzenet
4,582,863
Tagok
601,401
Legújabb tagunk
Majormárti
Oldal tetejére