Ismerd Meg Magyarországot....

Kinszi témája a 'Fotó album' fórumban , 2007 Július 7.

 1. TH6777

  TH6777 Vendég

  Szalajka-vőlgy Fátyol vizesés

  [​IMG]
   
 2. Hajnalfény

  Hajnalfény Állandó Tag

  Esztergom-Komárom-Esztergom megye
  [​IMG]
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 3. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Eger

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]
  [​IMG]


  [​IMG]  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 4. tas7

  tas7 Állandó Tag

  Nagykanizsa, Zala megye

  Ismerjük meg közösen Magyarországot!

  Nagykanizsa, Zala megye

  Szeretnék egy szép várost bemutatni. Amit talán kevesen ismernek, és ez Nagykanizsa. Az utak metszéspontjában fekvő Kanizsa nevével Knysaként (jelentése hercegé, fejedelemé) IV. Béla 1245-ből származó adományozó levelében találkozunk először. Határában fontos királyi útvonal (via Regia) haladt át. Kanizsa vára 1323-ban Károly Róbert oklevelében szerepel először. A várnagy az Osl nemzetségbeli Lőrinc volt, az ő leszármazottai vették fel később a Kanizsai nevet. Szigetvár eleste után (1566) a vár a déli végvárvonal legfontosabb elemévé vált. A várat 1568-1571 között a híres törökverő, Thúry György várkapitány védte. A vár 1600-1690 között török fennhatóság alatt állt; itt alakították ki a törökök az ország negyedik vilajetközpontját. 1690. április 13-án Batthyány Ádám szabadította fel a várat, I. Lipót császár pedig 1702-ben a többi más várral együtt rendi felkeléstől tartva leromboltatta.
  A várat nem állították helyre, anyagát az újjáépülő város építkezéseinél használták fel.
  A város fénykora a 19. században következett be. Igazi lüktető, mozgalmas kereskedővárossá vált, előbb a környék piacközpontja lett, majd a század végére igazgatási és kulturális központtá is vált, fejlődését egyre erősödő polgársága nagyban segítette. A vasútvonalak megépítése után fontos forgalmi csomópont alakult ki itt. A trianoni békeszerződést követően piackörzete jelentős részét elveszítette.
  A mai városképekből mutatok be néhányat. A képeken látható épületekre, emlékművekre nagyon büszke Kanizsa lakossága.


  Medgyaszay Ház (volt Városi Színház)
  1927-ben a Városi Színház és Mozi Medgyaszay István építőművész tervei alapján. Homlokzati freskói színpadi jeleneteket ábrázolnak a Bánk Bán, a Falu rossza és a János Vitéz című darabokból.

  Vasemberház
  A város földesura építtette a XVIII. század közepén barokk stílusban, később klasszicista vonásokat is nyert. A legutóbbi felújítás során kibontották az Ady utca felőli rész boltíveit és árkádokat alakítottak ki.

  Bogenrieder-palota
  A szecessziós építészet mintájául is szolgálhatna ez a gazdagon díszített ház, amely felrúgva a stílusbeli kötöttségeket, a rendkívüli élénkségével és formagazdagságával tűnik ki. Bogenrieder József építtette 1914-ben.

  Kereskedelmi Kaszinó
  1835-ben 60 taggal alapítottak egy szervezetet Kaszinó néven. Az eklektikus saroképület tervezője Ludwig Schöne bécsi építész, kivitelezője Morandini nagykanizsai építész-vállalkozó volt. Díszterme számtalan színielőadás és egyéb társas összejövetel színhelye.


  20. honvéd gyalogezred emlékműve
  Hybl József alkotása az Erzsébet tér délkeleti sarkán áll, az ezred első világháborúban elesett hősi halottainak állít emléket. A főoldalon a következő felirat szerepel :„Dalolva mentek csatáról csatára 1914-18”.

  48. gyalogezred emlékműve
  Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása a Deák téren, amely az ezred első világháborúban elesett hősi halottainak állít emléket. Az ezred 1798-ban alakult Veronában. A kompozíció Petőfi Sándort ábrázolja egy első világháborús kézigránátos magyar katonával, ugyanis ebben az ezredben szolgált Petőfi Sándor 1839 és 1841 között.

  A 17°-os keleti hosszúsági kör emlékműve
  A város területén halad át a 17. délkör, amelynek megjelölésére az országban egyedülálló földrajzi helyként emlékművet állítottak. Az emlékművön láthatók a városok nevei, amelyek szintén a 17. délkörön fekszenek. Gavle- Svédország, Poznan- Lengyelország, Sumperk- Csehország, Malacky- Szlovákia, Hainburg- Ausztria, Nagykanizsa- Magyarország, Makarska- Horvátország, Bari- Olaszország, Windhoek- Namíbia.


  Szentháromság szobor
  A barokk stílusú szoborcsoportot Inkey Boldizsár- Kanizsa földesura graz-i mesterekkel faragtatta 1758-ban. Középen magasba emelkedik a Szentháromság csoportja, a tartóoszlop alján egy kecses Mária-szobor látható, s mindezt körülveszi Szent Antal, Szent László király, Szent István király, Szent Imre herceg és Keresztelő Szent János szobra.

  Csatolás megtekintése 433248 Csatolás megtekintése 433250 Csatolás megtekintése 433251 Csatolás megtekintése 433249

  Négy képpel a Nagy-Magyarország emlékmű bemutatása

  Nagy-Magyarország emlékmű
  A nagykanizsai származású Schless István 1933 októberében 20 ezer pengős adományt tett egy, az Eötvös József téren felállítandó emlékmű létrehozására. Hübner Tibor budapesti építész tervét fogadták el. Az emlékmű még 1934-ben elkészült, majd 1952-ben ledöntötték, és megcsonkítva a talapzat mögött egy gödörbe helyezték. 1999-ben merült fel a gondolat, hogy államiságunk ezeréves ünnepségeinek keretében ki kellene ásni és helyreállítani az emlékművet. A feltárást, restaurálást követően 2001. augusztus 12-én avatták fel, az alkotó fia, Hübner Tibor jelenlétében.


  A római katolikus felső-templom (Jézus Szíve templom).
  1764-ben épült Nepumuki Szent János tiszteletére barokk stílusban.

  Református templom
  Vécsey Barbabás városi mérnök tervei alapján készült 1933. tavaszán.

  Ferences (alsóvárosi) Szent József plébániatemplom.
  A ferences templomot 1702-14 között építették, barokk stílusú műemlék. A templom érdekessége, hogy szenteltvíztartóját Musztafa pasa török feliratú sírkövéből vájták ki. Barokk stílusú a kétszintes kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület.

  És végül szeretnék mellékelni egy dalt Nagykanizsáról.
  A dal címe: Kanizsa dal - Találj rám
  A dal 2007-ben íródott az országos Itthoni Dal Pályázat és Fesztivál-ra. A kiírás így szólt: azt várjuk a művészektől, írják meg és öntsék dalba, mit jelent nekik az otthonuk, falujuk, városuk, szűkebb környezetük.
  Négy fiúhoz kötődik a Kanizsa dal megírása, akik szeretik ezt a szép várost. Egy hívogató, csalogató dalt készítettek "Találj rám" címmel. Az országos döntőbe jutottak, és rákerült ez a szép szám a legjobb dalok válogatás CD-re is.
  Hallgassák sok szeretettel.

   
  Antal kedveli ezt.
 5. TH6777

  TH6777 Vendég

  Tóalmás  Turától 15 km-re délre van Tóalmás, ahová önmagáért talán nem bandukolna el a barangolni vágyó, de egy turai látogatás mellett szép kitérő lehet belőle.​  Az itteni eklektikus kastélyt is egy Ybl tervezte, de ezúttal nem Miklós, hanem unokaöccse, Lajos. Persze nyilván csak azért lehetett ez így, mert az amúgy elég szép kort megélt Miklós 1891-ben eltávozott, a kastélyt pedig a millennium alkalmából, 1895-ben építtette akkori tulajdonosa, egy Wahrmann Renáta nevű hölgy. Hamarosan a dúsgazdag Andrássyak szerezték meg a birtokot, és az 1945-ös államosításig ide (is) jártak nyaralni és vadászni.​

  A kastélyt 1989 óta egy amerikai eredetű vallási alakulat, az Élet Szava használja, és mára már az ő tulajdonuk. Tevékenységüket nem ismervén azt nem tudom, hogy szellemi munkájuk mennyire van hasznára az emberiségnek, de az tény, hogy a kastélyt és a parkot is szépen kipucolták, és nagyon kellemes sétát lehet tenni a kertben. Ez a turai kert hiánya miatt érzett keserűséget is felejtetheti... Nyári bibliatáborokat szerveznek itt évi ezer gyerkőcnek, ezért a nyári szünet alatt kevésbé érdemes ide látogatni. Szeptembertől júniusig viszont pangás van, és a szimpatikus portás minden további nélkül beengedi az embert, sőt, a szerencsések akár belülről is megnézhetik a kastélyt (sajnos ez nekem kimaradt).​
  Azt mindenesetre bizton állíthatom, hogy a fényűző hátsó teraszt kapott kastély küllemre is megérdemel egy körsétát, és hogy a tóval, fákkal, virágokkal felszerelt park annak ellenére is csodálatos, hogy jelentős részét elfoglalják a frissiben kialakított tábori kellékek, sportpályák.​

  Az Andrássy-kastély 1894–1895-ben épült Ybl Lajos tervei alapján neobarokk stílusban. 1910-ben került az Andrássy-család birtokába a körülötte lévő parkkal együtt. A 35 hektáros parkban ritka növényfajokat is találhatunk (mocsári ciprus, kaukázusi jegenyefenyő, keleti gyertyán stb.).​
   
 6. TH6777

  TH6777 Vendég

  Tiszafüred-Tiszaörvény

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tiszafüred a Hortobágy szélén fekvő, 13 000 lakosú város a Tisza partján. A Tisza mindig is fontos szerepet játszott a Tiszafüred életében. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja.
  [​IMG]

  Tiszafüred és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az idelátogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén kerékpáros túrán való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat az beleszeret és évről-évre visszatér. A Kis - Tisza partján szép, kiépített környezetben található a szabad strandfürdési és vízi sportolási lehetőségekkel. Vendégeinek Tiszafüred és környéke minden évszakban változatos kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

  [​IMG]

  A szinte teljesen érintetlen vízi környezet, az ártéri erdők a horgászatra és a vadászatra is igen kedvezőek. A ritka madárfajokat bemutató madárrezervátumok (Tiszafüred és Poroszló között és Kócsújfalu határában az egyek- pusztakócsi mocsarakban), a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Park közelsége, a környék arborétumai (Tiszaigar, Erdőtelek) a természetkedvelőknek nyújtanak élményekben gazdag programot.
  A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse városunknak a termálvíz, az idelátogatókat a termálstrand várja.

  [​IMG]

  A strand területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence, melynek 39 C-os alkáli hidrogénkarbonátos vize kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városban melegvizes gyógyfürdő területén szakrendeléssel működő nappali kórház nyújt gyógykezelést a mozgás szervi betegségben szenvedőknek. Tiszafüred kedvező fekvése lehetővé teszi az itt üdülők számára, hogy megismerjék a környék nevezetességeit. Színes nyári programokkal várjuk a hozzánk látogatókat.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
 7. Izisz03

  Izisz03 Állandó Tag

  Diósgyőri vár

  2008_0504Image0263.JPG 2008_0504Image0186.JPG
  2008_0504Image0117.JPG 2008_0504Image0114.JPG
  2008_0504Image0038.JPG
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 8. Izisz03

  Izisz03 Állandó Tag

  Kiskunmajsa - Fürdő

  2008_0810Image0407.JPG 2008_0810Image0409.JPG 2008_0810Image0422.JPG
   
 9. Izisz03

  Izisz03 Állandó Tag

  Ópusztaszer Emlékpark

  DSCF0018.JPG DSCF0028.JPG
  DSCF0029.JPG DSCF0056.JPG DSCF0107.JPG
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 10. Izisz03

  Izisz03 Állandó Tag

  Tata, a vizek városa - Öregtó;Kilátó;Kálvária domb; Angol kert

  DSCF0090.JPG DSCF0113.JPG DSCF0122.jpg [ DSCF0115.JPG DSCF0223.JPG
   
  zzsuzsa kedveli ezt.
 11. tomi2008

  tomi2008 Állandó Tag

  A füredi Anna-bál


  Csaka pontosság kedvéért:
  Az első füredi Anna-bált a hagyomány szerint 1825-ben rendezték meg. A pontos dátumot nem ismerjük.
  A Horváth "Anna" pedig:


  Szentgyörgyi Horváth János és katymári és borsódi Latinovics Anna első gyermeke, Mária Krisztina Julianna Erzsébet Konstancia volt. Baján született 1805. július 15-én. (Az eredeti születési anyakönyv alapján) A hagyomány szerint 1825-ben egy (Anna-napi?) bálon ismerkedett meg Kiss Ernővel, 1826. május 18-án esküdtek meg Répceszentgyörgyön. Az ifjú feleség 1827. február 7-én Pesten elhunyt.

  Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt (július 26-27.) Kozma Irma személyében. 1914 és 1954 között tudomásom szerint Füreden nem volt. 1954-től már valóban minden évben megtartották. A hagyomány iránti tiszteletből számozzák úgy a bálokat mintha minden évben megtartották volna.
   
  GadMar és zzsuzsa kedveli ezt.
 12. csipena

  csipena Állandó Tag

  Aki óvodás korú gyerekkel Budapestre látogat, feltétlenül látogasson el a csodák palotájába.Mi de.a mellette lévő 2 játszótéren fárasztottuk a gyerkőcöket.Az egyik kifejezetten kicsiknek való.Homok,csúszda,mászóka.A másik mesefeldolgozás,próbatételek,inkább olvasni tudó gyerekeknek,de a kétévesem is nagyon élvezte.Du. a palota.A felnöttek is újra gyerekek lehetnek.Mit is mondhatnék? Örök gyerekként nagyon élveztem.
  Sajnos a fényképek számcsihiba miatt elvesztek.
   
 13. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Tata, 2011.január első hétvégéje

  A befagyott tavon korcsolyázott a város apraja-nagyja, nagypapák, nagymamák, unokák, szülők, kutyák. A fémes hangok visszhagzottak a befagyott tó mélye felől.
  Ott alakítottál a hólapátoddal hokipályát, ahol csak akartál, akadt hely bőven. A vidám kiáltásokat a hó tompította.
  Még a sétáló nézelődőknek is mosoly volt az arcán.
  Gyönyörű nap volt.
   

  Csatolt fájlok:

  zzsuzsa kedveli ezt.
 14. Seth2

  Seth2 Vendég

  A mai nap Szegedé volt... :D
  Egy kicsit másképp:
   

  Csatolt fájlok:

 15. dabo46

  dabo46 Állandó Tag

 16. ilyvo

  ilyvo Állandó Tag

  Tokaj

  Tokaj-Hegyalja ahová érdemes ellátogatni. Tokaj világhíre révén Magyarország jelképe .

  [​IMG]
   
 17. Lona77

  Lona77 Új tag

  Nagyon jó kép:)
   
 18. bácsi63

  bácsi63 Állandó Tag

  Ismerd meg Budapestet esti kivilágításban
   
 19. kovacsabesz

  kovacsabesz Állandó Tag

  Eger,és környéke.
  Valami csodálatos vidék,és persze ott vannak a borospincék is! :)

  Szépasszony völgybe aki tud az látogasson el mindenképp!
   
 20. bácsi63

  bácsi63 Állandó Tag

  [video=youtube_share;P8TysrnjEuU]http://youtu.be/P8TysrnjEuU[/video]

  Aki szeretne a mélyből is megismekedni Budapesttel, válassza a barlangokat.
   

Megosztás