Ismerd Meg Magyarországot....

T

TH6777

Vendég
Szalajka-vőlgy Fátyol vizesés

vízesés-430x414.jpg
 

tas7

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagykanizsa, Zala megye

Ismerjük meg közösen Magyarországot!

Nagykanizsa, Zala megye

Szeretnék egy szép várost bemutatni. Amit talán kevesen ismernek, és ez Nagykanizsa. Az utak metszéspontjában fekvő Kanizsa nevével Knysaként (jelentése hercegé, fejedelemé) IV. Béla 1245-ből származó adományozó levelében találkozunk először. Határában fontos királyi útvonal (via Regia) haladt át. Kanizsa vára 1323-ban Károly Róbert oklevelében szerepel először. A várnagy az Osl nemzetségbeli Lőrinc volt, az ő leszármazottai vették fel később a Kanizsai nevet. Szigetvár eleste után (1566) a vár a déli végvárvonal legfontosabb elemévé vált. A várat 1568-1571 között a híres törökverő, Thúry György várkapitány védte. A vár 1600-1690 között török fennhatóság alatt állt; itt alakították ki a törökök az ország negyedik vilajetközpontját. 1690. április 13-án Batthyány Ádám szabadította fel a várat, I. Lipót császár pedig 1702-ben a többi más várral együtt rendi felkeléstől tartva leromboltatta.
A várat nem állították helyre, anyagát az újjáépülő város építkezéseinél használták fel.
A város fénykora a 19. században következett be. Igazi lüktető, mozgalmas kereskedővárossá vált, előbb a környék piacközpontja lett, majd a század végére igazgatási és kulturális központtá is vált, fejlődését egyre erősödő polgársága nagyban segítette. A vasútvonalak megépítése után fontos forgalmi csomópont alakult ki itt. A trianoni békeszerződést követően piackörzete jelentős részét elveszítette.
A mai városképekből mutatok be néhányat. A képeken látható épületekre, emlékművekre nagyon büszke Kanizsa lakossága.


Medgyaszay Ház (volt Városi Színház)
1927-ben a Városi Színház és Mozi Medgyaszay István építőművész tervei alapján. Homlokzati freskói színpadi jeleneteket ábrázolnak a Bánk Bán, a Falu rossza és a János Vitéz című darabokból.

Vasemberház
A város földesura építtette a XVIII. század közepén barokk stílusban, később klasszicista vonásokat is nyert. A legutóbbi felújítás során kibontották az Ady utca felőli rész boltíveit és árkádokat alakítottak ki.

Bogenrieder-palota
A szecessziós építészet mintájául is szolgálhatna ez a gazdagon díszített ház, amely felrúgva a stílusbeli kötöttségeket, a rendkívüli élénkségével és formagazdagságával tűnik ki. Bogenrieder József építtette 1914-ben.

Kereskedelmi Kaszinó
1835-ben 60 taggal alapítottak egy szervezetet Kaszinó néven. Az eklektikus saroképület tervezője Ludwig Schöne bécsi építész, kivitelezője Morandini nagykanizsai építész-vállalkozó volt. Díszterme számtalan színielőadás és egyéb társas összejövetel színhelye.


20. honvéd gyalogezred emlékműve
Hybl József alkotása az Erzsébet tér délkeleti sarkán áll, az ezred első világháborúban elesett hősi halottainak állít emléket. A főoldalon a következő felirat szerepel :„Dalolva mentek csatáról csatára 1914-18”.

48. gyalogezred emlékműve
Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása a Deák téren, amely az ezred első világháborúban elesett hősi halottainak állít emléket. Az ezred 1798-ban alakult Veronában. A kompozíció Petőfi Sándort ábrázolja egy első világháborús kézigránátos magyar katonával, ugyanis ebben az ezredben szolgált Petőfi Sándor 1839 és 1841 között.

A 17°-os keleti hosszúsági kör emlékműve
A város területén halad át a 17. délkör, amelynek megjelölésére az országban egyedülálló földrajzi helyként emlékművet állítottak. Az emlékművön láthatók a városok nevei, amelyek szintén a 17. délkörön fekszenek. Gavle- Svédország, Poznan- Lengyelország, Sumperk- Csehország, Malacky- Szlovákia, Hainburg- Ausztria, Nagykanizsa- Magyarország, Makarska- Horvátország, Bari- Olaszország, Windhoek- Namíbia.


Szentháromság szobor
A barokk stílusú szoborcsoportot Inkey Boldizsár- Kanizsa földesura graz-i mesterekkel faragtatta 1758-ban. Középen magasba emelkedik a Szentháromság csoportja, a tartóoszlop alján egy kecses Mária-szobor látható, s mindezt körülveszi Szent Antal, Szent László király, Szent István király, Szent Imre herceg és Keresztelő Szent János szobra.

Csatolás megtekintése 433248 Csatolás megtekintése 433250 Csatolás megtekintése 433251 Csatolás megtekintése 433249

Négy képpel a Nagy-Magyarország emlékmű bemutatása

Nagy-Magyarország emlékmű
A nagykanizsai származású Schless István 1933 októberében 20 ezer pengős adományt tett egy, az Eötvös József téren felállítandó emlékmű létrehozására. Hübner Tibor budapesti építész tervét fogadták el. Az emlékmű még 1934-ben elkészült, majd 1952-ben ledöntötték, és megcsonkítva a talapzat mögött egy gödörbe helyezték. 1999-ben merült fel a gondolat, hogy államiságunk ezeréves ünnepségeinek keretében ki kellene ásni és helyreállítani az emlékművet. A feltárást, restaurálást követően 2001. augusztus 12-én avatták fel, az alkotó fia, Hübner Tibor jelenlétében.


A római katolikus felső-templom (Jézus Szíve templom).
1764-ben épült Nepumuki Szent János tiszteletére barokk stílusban.

Református templom
Vécsey Barbabás városi mérnök tervei alapján készült 1933. tavaszán.

Ferences (alsóvárosi) Szent József plébániatemplom.
A ferences templomot 1702-14 között építették, barokk stílusú műemlék. A templom érdekessége, hogy szenteltvíztartóját Musztafa pasa török feliratú sírkövéből vájták ki. Barokk stílusú a kétszintes kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület.

És végül szeretnék mellékelni egy dalt Nagykanizsáról.
A dal címe: Kanizsa dal - Találj rám
A dal 2007-ben íródott az országos Itthoni Dal Pályázat és Fesztivál-ra. A kiírás így szólt: azt várjuk a művészektől, írják meg és öntsék dalba, mit jelent nekik az otthonuk, falujuk, városuk, szűkebb környezetük.
Négy fiúhoz kötődik a Kanizsa dal megírása, akik szeretik ezt a szép várost. Egy hívogató, csalogató dalt készítettek "Találj rám" címmel. Az országos döntőbe jutottak, és rákerült ez a szép szám a legjobb dalok válogatás CD-re is.
Hallgassák sok szeretettel.

 
T

TH6777

Vendég
Tóalmás



Turától 15 km-re délre van Tóalmás, ahová önmagáért talán nem bandukolna el a barangolni vágyó, de egy turai látogatás mellett szép kitérő lehet belőle.​



Az itteni eklektikus kastélyt is egy Ybl tervezte, de ezúttal nem Miklós, hanem unokaöccse, Lajos. Persze nyilván csak azért lehetett ez így, mert az amúgy elég szép kort megélt Miklós 1891-ben eltávozott, a kastélyt pedig a millennium alkalmából, 1895-ben építtette akkori tulajdonosa, egy Wahrmann Renáta nevű hölgy. Hamarosan a dúsgazdag Andrássyak szerezték meg a birtokot, és az 1945-ös államosításig ide (is) jártak nyaralni és vadászni.​





A kastélyt 1989 óta egy amerikai eredetű vallási alakulat, az Élet Szava használja, és mára már az ő tulajdonuk. Tevékenységüket nem ismervén azt nem tudom, hogy szellemi munkájuk mennyire van hasznára az emberiségnek, de az tény, hogy a kastélyt és a parkot is szépen kipucolták, és nagyon kellemes sétát lehet tenni a kertben. Ez a turai kert hiánya miatt érzett keserűséget is felejtetheti... Nyári bibliatáborokat szerveznek itt évi ezer gyerkőcnek, ezért a nyári szünet alatt kevésbé érdemes ide látogatni. Szeptembertől júniusig viszont pangás van, és a szimpatikus portás minden további nélkül beengedi az embert, sőt, a szerencsések akár belülről is megnézhetik a kastélyt (sajnos ez nekem kimaradt).​




Azt mindenesetre bizton állíthatom, hogy a fényűző hátsó teraszt kapott kastély küllemre is megérdemel egy körsétát, és hogy a tóval, fákkal, virágokkal felszerelt park annak ellenére is csodálatos, hogy jelentős részét elfoglalják a frissiben kialakított tábori kellékek, sportpályák.​





Az Andrássy-kastély 1894–1895-ben épült Ybl Lajos tervei alapján neobarokk stílusban. 1910-ben került az Andrássy-család birtokába a körülötte lévő parkkal együtt. A 35 hektáros parkban ritka növényfajokat is találhatunk (mocsári ciprus, kaukázusi jegenyefenyő, keleti gyertyán stb.).​
 
T

TH6777

Vendég
Tiszafüred-Tiszaörvény

10749025.jpg




Tiszafüred a Hortobágy szélén fekvő, 13 000 lakosú város a Tisza partján. A Tisza mindig is fontos szerepet játszott a Tiszafüred életében. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja.


Tiszafüred és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az idelátogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén kerékpáros túrán való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat az beleszeret és évről-évre visszatér. A Kis - Tisza partján szép, kiépített környezetben található a szabad strandfürdési és vízi sportolási lehetőségekkel. Vendégeinek Tiszafüred és környéke minden évszakban változatos kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

10749109.jpg


A szinte teljesen érintetlen vízi környezet, az ártéri erdők a horgászatra és a vadászatra is igen kedvezőek. A ritka madárfajokat bemutató madárrezervátumok (Tiszafüred és Poroszló között és Kócsújfalu határában az egyek- pusztakócsi mocsarakban), a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Park közelsége, a környék arborétumai (Tiszaigar, Erdőtelek) a természetkedvelőknek nyújtanak élményekben gazdag programot.
A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse városunknak a termálvíz, az idelátogatókat a termálstrand várja.



A strand területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence, melynek 39 C-os alkáli hidrogénkarbonátos vize kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városban melegvizes gyógyfürdő területén szakrendeléssel működő nappali kórház nyújt gyógykezelést a mozgás szervi betegségben szenvedőknek. Tiszafüred kedvező fekvése lehetővé teszi az itt üdülők számára, hogy megismerjék a környék nevezetességeit. Színes nyári programokkal várjuk a hozzánk látogatókat.

 

tomi2008

Állandó Tag
Állandó Tag
A füredi Anna-bál

Érdekesség
(Az első Anna-bált 1825. július 26-án - Anna-napkor - rendezték Füreden, a Horváth-házban, a házigazda Szentgyörgyi Horváth Fülöp János Anna lánya tiszteletére. Ezen a bálon ismerkedett meg Horváth Fülöp Anna a későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, aki 24 évvel később honvéd tábornokként, aradi vértanúként halt meg.)​

Füredi Annabál

A 182. Anna-bált rendezik meg július 28-án este Balatonfüreden, a megújult Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében - mondta a város polgármestere a rendezvény sajtótájékoztatóján. A nevezetes bálra mintegy 300 vendéget, köztük számos ismert művészt és közéleti személyiséget várnak. Bóka István, Balatonfüred polgármestere... hangsúlyozta: különlegességnek számít, hogy a nyitótáncot - a palotást és a keringőt - a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatják be, sőt éjfél előtt még balettbemutatót is tartanak.
A hagyományoktól eltérően idén már 23 óra 45 perckor kihirdetik a bálkirálynő-választás eredményét, és megkoronázzák a szépségkirálynőt. A legszebb hölgy ezúttal is megkapja az aranyalmát és egy Viktória-mintás herendi vázát, de a két udvarhölgy is - a második és harmadik helyezett - herendit vehet át, ezek összértéke eléri a 400 ezer forintot. Az Anna-bálon adják át a Kiss Ernő-díjat annak a személyiségnek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért; ennek a porcelánszobornak szintén 400 ezer forint az értéke.

Az idei Anna-bál különlegessége az is, hogy azt egyenes adásban közvetíti a Duna Televízió - jelentette be a polgármester, rámutatva, hogy éppen az élő tévéközvetítés miatt "jön előre" több mint egy órával a szépségkirálynő megválasztása.

Újdonság az is, hogy az Anna-bál szépét ezúttal öt kontinens magyarsága választhatja meg - mondta Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. A bál tíz legszebb hölgyét zsűri választja ki, majd a Duna Televízió nézői - itthon és szerte a világban - szavazhatnak a legszebbre.

Kísérőrendezvényekben sem lesz hiány, a Villa Alba parkszínpadán már 27-én este megkezdődnek a műsorok, 28-án pedig szívhalászaton lehet részt venni, de a bált követő napon is a bálkirálynő és udvarhölgyei sétakocsikázására is több ezer érdeklődőt várnak.

Az Anna Grand Hotel séfje a sajtótájékoztatón ismertette a báli menüt: pezsgőkoktélt kínálnak az érkezőknek, az előétel pedig aszpikos lazac lesz kaviárral, olaszos öntettel és sajttortával, levesként tyúkhúsesszenciát (lúdgégetésztával) szolgálnak fel, főételként grillezett szarvasgerincet adnak vargányamártással, erdei gyümölccsel és rösztiburgonyával, édességként pedig Anna-báli desszertvariációkkal lepik meg a vendégsereget.
[deluxe.hu]


Csaka pontosság kedvéért:
Az első füredi Anna-bált a hagyomány szerint 1825-ben rendezték meg. A pontos dátumot nem ismerjük.
A Horváth "Anna" pedig:


Szentgyörgyi Horváth János és katymári és borsódi Latinovics Anna első gyermeke, Mária Krisztina Julianna Erzsébet Konstancia volt. Baján született 1805. július 15-én. (Az eredeti születési anyakönyv alapján) A hagyomány szerint 1825-ben egy (Anna-napi?) bálon ismerkedett meg Kiss Ernővel, 1826. május 18-án esküdtek meg Répceszentgyörgyön. Az ifjú feleség 1827. február 7-én Pesten elhunyt.

Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt (július 26-27.) Kozma Irma személyében. 1914 és 1954 között tudomásom szerint Füreden nem volt. 1954-től már valóban minden évben megtartották. A hagyomány iránti tiszteletből számozzák úgy a bálokat mintha minden évben megtartották volna.
 

csipena

Állandó Tag
Állandó Tag
Aki óvodás korú gyerekkel Budapestre látogat, feltétlenül látogasson el a csodák palotájába.Mi de.a mellette lévő 2 játszótéren fárasztottuk a gyerkőcöket.Az egyik kifejezetten kicsiknek való.Homok,csúszda,mászóka.A másik mesefeldolgozás,próbatételek,inkább olvasni tudó gyerekeknek,de a kétévesem is nagyon élvezte.Du. a palota.A felnöttek is újra gyerekek lehetnek.Mit is mondhatnék? Örök gyerekként nagyon élveztem.
Sajnos a fényképek számcsihiba miatt elvesztek.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Tata, 2011.január első hétvégéje

A befagyott tavon korcsolyázott a város apraja-nagyja, nagypapák, nagymamák, unokák, szülők, kutyák. A fémes hangok visszhagzottak a befagyott tó mélye felől.
Ott alakítottál a hólapátoddal hokipályát, ahol csak akartál, akadt hely bőven. A vidám kiáltásokat a hó tompította.
Még a sétáló nézelődőknek is mosoly volt az arcán.
Gyönyörű nap volt.
 

Csatolások

  • P1020014.JPG
    P1020014.JPG
    50.7 KB · Olvasás: 7
  • P1020013.JPG
    P1020013.JPG
    52.2 KB · Olvasás: 6
  • P1010987.JPG
    P1010987.JPG
    55.9 KB · Olvasás: 6
  • P1010960.JPG
    P1010960.JPG
    60 KB · Olvasás: 4
  • P1010945.JPG
    P1010945.JPG
    65.1 KB · Olvasás: 5
  • P1020017.JPG
    P1020017.JPG
    57 KB · Olvasás: 5
S

Seth2

Vendég
A mai nap Szegedé volt... :D
Egy kicsit másképp:
 

Csatolások

  • IMG_3412.JPG
    IMG_3412.JPG
    81.1 KB · Olvasás: 8
  • IMG_3413.JPG
    IMG_3413.JPG
    104.1 KB · Olvasás: 7
  • IMG_3417.JPG
    IMG_3417.JPG
    218.3 KB · Olvasás: 8

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Tokaj

Tokaj-Hegyalja ahová érdemes ellátogatni. Tokaj világhíre révén Magyarország jelképe .

 

kovacsabesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Eger,és környéke.
Valami csodálatos vidék,és persze ott vannak a borospincék is! :)

Szépasszony völgybe aki tud az látogasson el mindenképp!
 

bácsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
[video=youtube_share;P8TysrnjEuU]http://youtu.be/P8TysrnjEuU[/video]

Aki szeretne a mélyből is megismekedni Budapesttel, válassza a barlangokat.
 
Oldal tetejére