Isten és más mesék - 2013

Frank-FHI témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2013 Január 1.

 1. Aeren

  Aeren Kitiltott (BANned)

  Ez egy körbe érvelés kedves ernoe.
  Mint mondtam a kérdés bizonyításához szükségünk lenne a valóság pontos definíciójára ami dióhéjban az időben és térben lejátszódó összes esemény ismeretét öleli fel azokkal az aspektusokkal és dimenziókkal egyetemben melyek érzékelése számunkra teljes mértékben lehetetlen.
  Pontosan ezért a gnosztikus teizmus sem értelmezhető, hiszen ezen ismeretek hiányában nyilatkozik isten létéről.
  Ez azonban nem jelenti azt hogy a gnosztikus atheizmus más elbírálás alá esne. Sőt. Teljesen ugyan azt a bizonyítás nélküli kijelentést képviseli mint a gnosztikus teizmus, csak éppen ellentétes előjellel.

  Isten léte objektíven és logikusan csak az agnoszticizmuson keresztül vizsgálható. Ez egy egyszerű és logikusan visszakövethető tény.
   
  steve3, Frank-FHI, pitti és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Kedves Ernő!

  Én egy szóval sem mondtam, hogy a szcientológia az egy követendő példa... pontosan ismerem a körülötte lévő visszásságokat, de nagyon jó példa volt arra, hogy nem csak az analfabéták és/vagy szegények keresik a hit világát... Mondhattam volna egy másik példát, keresztény felekezetet akiknek soraiból amerikai elnökök kerültek ki, de a beszélgetőtársak között van aki erre a témára "harap". Ezt pedig kerüljük!

  Erre Te:

  Én ott kezdeném, hogy a jólétben, gazdagságban miért is lettek alkoholisták és drogosok.....? A Te felvezetésedben viszont akkor lettek áldozatok, amikor kikerültek belőle?

  Én nem tartozom egyik egyházi irányzathoz sem, de ismerek sok embert, akik rendszeresen járnak templomba... Nem stresszelik magukat, elfogadják az életet úgy ahogy van, pozitívan gondolkodnak, békességre törekednek.... és nem utolsó sorban jól érzik magukat a bőrükben és egy cseppet sem érzik úgy, hogy áldozatok. Mi ezzel a baj? Ja, hogy kívülről nem érthető, hogy miért spórolnak, miért nem hajszolnak elérhetetlen célokat, miért nem akarják kétévente lecserélni életük párját.... kívülről jellemezve, miért ilyen balekok..... De ha ők így jól érzik magukat, kinek mi köze hozzá?
   
  Horkanto, steve3, Aeren és 1 másik tag kedveli ezt.
 3. Aeren

  Aeren Kitiltott (BANned)

  Ismételten csak érdekes kettős mérce hogy a sokat emlegetett cölibátust természet ellenesnek fogják fel egyes ateisták és egyenesen elítélik hogy az emberi ösztönöket ebben a formában elfojtsák, ugyanakkor mint az itteni példa is mutatja, a hitet még akkor is elítélik, hogy ha általa az illető (aki más módon erre képtelen volt) újra tudja szervezni az életét.

  Hogy miért volna ez kettős mérce?
  Mert mint a tanulmányok is megmutatták (különösen a gyermekek esetében) a "képzelt barát szindróma" a tudat egyik legalapvetőbb és legtermészetesebb reakciója az olyan hatásokra amelyeket az egyén máskülönben képtelen feldolgozni. A gyerekek esetében teljesen ösztönös módja az extrém konfliktusok megoldásának, hogy kreálnak maguknak egy képzelt entitást mely képes kiegyensúlyozni a pszichéjüket.
  Hasonló effektus a tibeti "tulpa" fogalmához, bár összehasonlíthatatlanul ösztönös, magától értetődő és természetes módon jön létre, ellentétben a tulpával melynek felépítését és létét az önfegyelemből és tudatos összpontosításból eredeztetik.

  Furcsának találom hogy a cölibátus elítélése mellett, más ösztönös folyamatokat olyan szinten bélyegeznek meg egyesek hogy jószerint inkább hagynák az egyénnek hogy túladagolja magát vagy öngyilkos legyen, mintsem hogy hagyják neki az íly módon történő ösztönös újra értékelést.
  Természetesen ebből az etikátlan elgondolásból kifolyólag a gondolatot lehetetlen komolyan venni, hiszen körülbelül azon a szinten mozog mint hogy ha azt mondanánk hogy a kórházak a beteg és magatehetetlen emberek közül szedik az "áldozataikat" akiket aztán kegyetlenül és orvul meggyógyítanak. :cool:

  Persze ez is csak egy aspektus.
   
  steve3 és Frank-FHI kedveli ezt.
 4. steve3

  steve3 Állandó Tag

  Úgy szól a tanítás,Isten él,és szeret.Nagy baj lenne,ha nem találhatnánk rá.
  De ha rátalálunk,úgy számunkra az ateizmus,csak túlhaladott, valótlan vélekedéssé válik.

  Nem más győzedelmeskedik mint a Valóság.

  Isten semmiképp nem köt kompromisszumot a bűnnel.Ahogy a heves tüzet nem lehet együtt tárolni a száraz szalmával,annyira nem.

  Az embernek viszont atyai szövetséget kínál,és maga megy az elveszett után.

  Ezért meggyőződésem szerint az agnoszticizmus által hajtott ringlispilről,csak Isten tud leemelni.
  Bizonyítéka valaminek,Valakinek- nem más,mint a létezése.

  .........."csak az tudja, milyen a tej íze, aki már kóstolta;

  csak az tudja, mi a fájdalom, aki már érezte;

  csak az, aki egyszer is szeretett, tudja, mi a szeretet;".................
   
 5. V.T.

  V.T. Állandó Tag


  Es mi a velemenyed errol Neked?
   
 6. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Lehet, hogy természetellenes. Viszont egy szabad ember választása.

  Mi a természetellenes?
  Évezredekig a homoszexualitást is természetellenesnek tudta mindenki. Most viszont...?
   
 7. Aeren

  Aeren Kitiltott (BANned)

  Amennyiben személyes döntés folyománya és a szabad akarat koncepciója nem sérül, úgy egy tiszteletre méltó dolognak tartom hiszen nem kis dolog kell hogy legyen az ami képessé tesz egy embert a tulajdon ösztöneinek ellensúlyozására.

  Más kérdés ha ezt előírják és szabályként tárják eléd amit be kell tartanod.
  Ez ugyanis nem hogy ellenkezik magával a szabad akarat fogalmával, de már-már ellentétes előjelet ad az egész koncepciónak.
  Sokat emlegetett példám erre a 10 parancsolat melyet általános formában "parancsolatként" kezel a társadalom túlnyomó része annak ellenére hogy nem az. Más amikor az ember cölibátust fogad és más amikor elő van írva neki. Más amikor betartja a 10 parancsolatot mert fél a túlvilági számonkéréstől és más amikor magától értetődő számára hogy nem vétkezik mások ill. saját maga ellen mert ön-ön maga is jó.

  Ez ragozható a végtelenségig de végeredményben ugyan az marad a kérdés: A fogalom mely aspektusát tartod szemelőt? A pozitívat vagy a negatívat?
   
  furrier75, Kicsi Fecske és V.T. kedveli ezt.
 8. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves FagyisSzent
  -
  A kereszténység alázatosságra, engedelmességre dresszirozza a hiveit ugy, hogy az általuk propagált Ur-Szolga viszonyban megtalálják a helyüket. ;)
  -
  Fogalmakat mind demokratia, gondolati szabadság, nemek közötti egyenjoguság nem találsz a kathekizmus legutolso kiadásában sem, ezzel ellentétben nyilt heccelést az azonos-nemü partnerság ellen. Szexualis orientáltság nélküli papok üznek lelki terrort teherbe esett aszonyokon és kényszeritik öket gyerekek kihordására....
  -
  Akár hogy iparkodnak is a vallások azt a látszatot kelteni, hogy lépést tartanának a korral, amig azt állitják, hogy létezik egy az embernél fontosabb lény addig én nagyon szkeptikus vagyok. Ki tudja mit fog egy szép napon ez a fantom a fülükbe sugni.
  -
  -
  Pont ugy reagálsz mind az érintett egyházak. Talán olvastad a lapokban, hogy az egyházi intézmények keblén evtizedeken keresztül lezajlott gyermekekkel valo visszaélési esetek tudományos és kriminologiaiai felülvizsgálatát megtorpedozta az egyház, pedig az esetek nyilvánosságra kerülése után nagy hangon beleegyezett a független felülvizsgálatba. (A hier épp most, 2013 januarjában botránykoztatta meg a világot.)
  -
  [​IMG]
   
 9. V.T.

  V.T. Állandó Tag

  Korrekt valasz , ami egy magabiztos szemelyiseget takar.Barcsak igy latnak sokan a hivok kozul.
  Nem tudom lattatok e a Gandhi filmet - 1980as evekben keszult - ott is elmondjak hogy peldaul O sem "nyult" a felesegehez.Nem fogadott meg semmit csak egyszeruen nem volt ra szuksege.Es ezt a felesege is tiszteletben tartotta!
   
  Aeren, Frank-FHI és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 10. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Ez a megfogalmazás "nem nyult a feleségéhez" nagyon tetszik nekem, különösen, hogy "pozitiv viselkedésnek" van szánva. Ez a fogalmazás a beteges fantáziáju vallásos nézetekböl származik. Ez olyan mind amikor azt halljuk: "A könyvelö nem nyult az egyesület pénzéhez..."
  -
  De tegyük helyre a képet egy kicsit:
  -
  Gandhi már 7 évesen jegyben élt az azonoskoru megyaszonyával akit 13 évesen feleségül kellett vennie anyagi okok miatt.
  Tehát a szex nem állt ott és az idöben az elsö helyen. Ne "szépitsük" a dolgot.
  -
  [​IMG]
  -
  Gandhi a gyerekházasságot, kritizálta nem a cölibátust éltette. Az egyházi berkekben pont ilyen koru gyereken követtek el eröszakot a cölibátusban élö papok.
  -
  Gandhi a nök kasztrendszerbeli lealacsonyitása ellen (Kasturban a házasaszony állt a családi-hyerarchia legutolso helyén) küzdött. A nök pozitioja az összes egyetemes vallásban egy siralmas képet ad.
  -
  Nem igaz, hogy Gandhi kezdetben ne lett volna parancsokat osztogato jellem és nem követelt volna engedelmességet a feleségétöl.
  Az elsö gyereke 16 éves korában jött a világra aki kis idö mulva meghal. Még további 4 gyereket nemzett a feleségével.
  -
  A szexualis megtartoztatás esküjét 1906-ban tette le amikor a felesége már sulyos beteg volt.
  Az érdem abban nyilvánul meg, hogy az ottani vallásos szokások szerint ezt neki nem kellet volna figyelembe vennie.
  -
  Erdemes elolvasni II. Pál Pápa értelmezését a szexualis közösülés lezajlásárol házastársak között. (már idéztem korábban) Különösen meglepö, hogy az ájult-felességgel valo közösülés nem tartozik az elvetendö viselkedések közé.
  -
   
  V.T. kedveli ezt.
 11. V.T.

  V.T. Állandó Tag

  Ernoe:)

  Mindig mosolyogva olvasom a szavakon valo lovaglasod:) Szerinted mennyi gyermek szuletik egy indiai csaladban atlagban?

  Ha a "nyult" szo helyett azt irom nem eltek hazaseletet akkor ezt ragadtad volna ki?

  Nem pozitiv viselkedesrol szol ez egyaltalan.Csak azert tetted bele hogy letudd irni a tobbi soraidat:)
  Nekem is van ket fiam.Ergo en negativ viselekdesbol nyultam a felesegemhez:)
  Es meg csak annyit hogy lattad e a filmet egyaltalan?
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 12. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Valahol olvastam,hogy Gandhi-nak is először nehezére esett az önmegtartóztatás,és ki talált mindenféle megterhelő dolgokat,csak hogy elvegye a figyelmét.
  De végülis a fogadalmát betartotta.

  De ne szépitsük a dolgot,mert a vallást "közvetitők" sok mindennel elnézőek,ami a szexet illeti,mert egy nőnek még sok mindenhez nincs joga,amit egy férfi megtehet.
  Mondjunk egy példát,mert úgy hiteles:) Szóval ismerek a környezetemben olyan családot,ahol a férj miatt nem élhetnek házas életet,mert képtelen rá,de ezt a nő nem teheti szóvá,mert elitélnék érte.Igy hát éli szűzi életét a saját házasságában - szegény...,ha ez forditva történne,más lenne az elbirálás bizonyosan.
   
 13. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Teljesen igaz minden mondatod. Amit nem látok, hogy ki akarna cölibátust bárkire is akarata ellenére ráerőltetni? A papi, szerzetesi hivatás választása egy teljesen személyes és szabad döntés. Régen sajnos, amikor a családi vagyon feldarabolódásának elkerülése, a megélhetési bizonytalanságok okoztak sok esetben olyat, hogy valaki akarata nem feltétlenül egyezett a pappá, szerzetessé válással, de ez már jó ideje hálistennek ismét nincs igy.

  Való igaz, amikor csak a bűntetés elkerülése, ami miatt valaki nem öl, az egészet megette a fene. Bár úgy hallom, van olyan parancsolat, amelynek betartása nem megy olyan könnyen sokaknak a kellemetlen következmények felvillantása nélkül. ;)

  Annak számára, aki a cölibátust a papi, szerzetesi hivatás szentségének fényében értelmezi egyértelműen csak a pozitiv aspektus érvényesül. Aki ebben mindenképpen az ilyen hivatások idejemúltáságát kivánja bizonyitva látni, annak meg nem.

  Miért gondolják sokan, hogy ők jobban tudják, a hivők hogyan kellene, hogy gondolkodjanak? Erre nem vonatkozik az a szabadságelvű megközelités, amit Aaren is leir, valóban korrekt módon?
   
  Aeren és Frank-FHI kedveli ezt.
 14. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Evapatos
  -
  A romai katolikus egyház minden további nélkül felbont egy házasságot ha az "aktust" valamilyen okbool kifolyolag még nem hajtották végre.
  -
  Erdekes lenne megtudni mit értenek igazi "aktus" alatt? Vajon az anal-közösülés hova tartozik?
  De ezt majd biztos elmondja nekünk a FagyisSzent, most nem nézek utána.
  -
  A nöi szexualitást valoban másképp itéli meg a világ, a nöi homoszexualitás szinte egyetlen országban sem büntetendö cselekmény mig a férfiakra ugyanott kivégzés jár.
  -
  A vallások "gyerekálldásrol" beszélnek de a hozzá vezetö utat "ördöginek" tartják. Egy nö aki örömét lelte az aktus folyamán, még néhány évtizeddel ezelött szociális körökben is megvolt bélyegezve nemcsak a szoszékröl.
  -
  A jegyesség idelyének a betartása azért jo mert az ember mind a többi állat is nagyban befolyásolhato pheromonok álltal.
  Aki a peteérés egy bizonyos fázisában ismer meg egy lányt az hanyat homlok szaladna az oltárhoz.
  -
  Egyszer én is majdnem megházasodtam igy, szerencsére mesze volt Las Vegas. Ha jol tudom a Szovjetunioban sem voltak korlátok, ott rögtön összeedtak mindenkit egy érvényes személyi igazolvány alapján.
  -
  Apropo, anyakönyvezetö és szükséges papirok: A levéltárban kutatva nyugtáznom kellett, hogy az un. "származási igazolvány" - ami a volt fasiszta magyarországon szükséges volt - ugy kezdödött, a jobb felsö sarokban: "Dicsértessék a Jézus Krisztus!" :(
  -
   
 15. V.T.

  V.T. Állandó Tag

  Szia Fagyis!  En csak azert hoztam fel a hivoket mert a colibatusrol volt szo.En arra szerettem volna ravilagitani ha valaki tartozik egy csoporthoz legyen ez akar a keresztenyseg vagy a lelkes lugositok csapata vagy akar Ferencvaros nepes tabora ne eroltesse magara ezt a sablont csak azert hogy valahova tartozzon.
  Nekem semmi bajom a vallassal ha esetleg ezt serelmezted - ha egyaltalan serelmezted:) En egy elegge vallasos csaladban nottem fel bar egy kezemen de a ket kezemen megtudom szamolni hanyszor voltam templomban.Marmint misen.Ha a csoportosulasokat vesszuk alapul ahova tartozni szeretnenk sok mindent megcsinalunk meg azt is bevalaljuk amihez nem fulik a fogunk.Eleg sokszor hallottam azt a nagyszuleimtol amikor visszajottek a vasarnapi miserol hogy : lattad a Zsuzsi mar megint nem volt ott , kezd elkallodni ez a lany. Vagy akar Kovacsek milyen rendes becsuletes tiszta emberek egyetlen egy miset sem hagynak ki.

  Vagy egy konkret peldat had irjak. Megtortent nem a neten keringo korlevelrol van szo.A nagycsaladunkbol az egyik unokatesom akinek a szulei a "elvakult" hivokhoz tartoznak - mar elnezest de nem tudom maskent kiifejezni - ilyen szinten elegge kemeny nevelest adtak a gyerekeiknek.Nem is veletlenul az egyik elment Esztergomba papnak tanulni es kolleszban lakott.Mar vagy masfele jart oda amikor a gyerek elkezdett zavartan viselkedni es visszahuzodo lett.Egyszer csak azt mondta az anyjanak hogy O inkabb repulogep szerelo szeretne lenni es kilep a "rendbol" .Az anyjat ajulas kerulgette hogy hogyan is lehet ez.aztan amikor a srac haza koltozott akkor az anyja pakolta ki a cuccait es talalt egy levelet.Nem ragozom tovabb egy fiatal - kesobb kiderult 30 eves - pap irta neki.Amiben korvonalazva arnyaltan az volt a lenyeg hogy molesztalta a sracot es kerte hogy jojjon vissza beszeljek meg akinek ettol telelett mindene es elmenekult onnan!!
  Es az anyja nem ertette meg a levelet es athozta hozzank es ott mutatta az en szuleimnek en is olvastam.Dobbenet volt rajtam hogy hogyan nem vette ki a sorokbol a sajat anyukaja hogy mi is tortent a sraccal!Egyszeruen mivel ilyet nem tudott elkezpelni.A fiat buntette hogy kilepett.
  Erre mondtam hogy a colibatus aki valassza igazan mely tisztelet jar erte ha valoban elkotelezett kapcsolatot erez az egyhaz es Isten irant.de szerintem csak is akkor! Ne azert mert nem kell dolgozni es eltartjak.
  En egyebkent Maria Remeten notten fel a II. keruletben ahol a templom zarandok hely - Mariaszobor konnyezett es meg II.Pal is megaldotta a templomot - szoval azt gondolja az ember hogy unikum a helye zert csak igaz hivok es papok tartoznak oda.
  de megis Miklos Atya Ot ismertem szemelyesen tobbszor volt nalunk de megis megkerdeztem a Nagyitol hogy jeee milyen furcsa hogy mindig a vasarnapi ebed idejen jon.Miert nem jon hetfon 5kor?Vagy ha a dicsertessek helyett jonapottal kosozntem maris osszehuzta a szemoldoket es mondta hogy jo lenne ha latogatnam a hittanorakat mint a tesom es az unokatesoim.Pedig Isten mindenkit szeret.
  Vagy az Apam is Kecskemeten a piaristaknal tanult es O is ott hagyta a papsagot mert kiabrandult abbol amikor kiszoktek a koleszbol mert ertek a hormonok es mentek discoba es az egyik pap tancolt - termeszetesen civilben - ott a lanyokkal.de lehetne sorolni.
  Vagy en amikor meg elvetemult Fradi szurkolo voltam mentem a csapattal mindenhova kulfoldre is beleertve.Csinaltam en is rosszat amiket lehetett olvasni az ujsagokban.Mert akkor ugy gondoltam hogy jo valahova tartozni.Es ugye ha valahova tartozik az ember ott vannak "szabalyok" es "kitetelek" miket "illik" tenni.
  Sokszor emlitettem mar a Legyetek jok ha tudtok cimu filmet. Fulop atya aki tenyleg valoban szent eletet elt megsem tudta helyesen a bibliat de O a szivevel volt hivo es nem az eszevel.
   
  Ernoe és Frank-FHI kedveli ezt.
 16. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Bocsánatot kérek,elnéztem,mert nem a vallások az elnézőek,ahogy fentebb irtam (ebben a formában amúgyis értelmetlen lenne),hanem a vallást közvetitők az elnézőek! A kettő között óriási különbség van!! Tehát nem egyről beszélünk Ernoe. Ugye érted a különbséget???;)
   
 17. Aeren

  Aeren Kitiltott (BANned)

  Én is gondoltam erre miután megírtam a válaszomat, hiszen jószerivel elmondható hogy aki nem akarja a cölibátust az ne menjen papnak azonban ez azért egy picit bonyolultabb téma, már csak azért is mert az egyház is részt vesz benne.
  Csodálatos dolog lenne ha minden pap, a hitéből kifolyólag választaná a papi hivatást. Sajnos ugye ez ritkán érvényesül, hiszen egyfelől a hit nehezen mérhető és megítélhető a külső szemlélő számára, másfelől meg az egyházat nem is érdekli. Ami az egyháznak számít az az image, vagyis "mindenki legyen meggyőződve róla hogy mi megvagyunk győződve róla hogy isten létezik és mi vagyunk a helytartói".

  Ebből a kicsavarodott eszmerendszerből kerül aztán elő a keresztény egyház történelme, vérfertőzéssel, orgiákkal, pénzel, háborúkkal, pedofíliával, politikával, hatalmi harcokkal és talán még maga a jó isten se tudja hogy még mivel mással. Az ez által az intézmény által megfogalmazott szabályoknak eleget tenni és azokat átlátni... nos mondjuk úgy hogy (számomra legalábbis) elég problémás dolog.
  Sarkosan fogalmazva, egy út széli, tanulatlan és nincstelen öregember aki önmegtartóztatást fogadott jóval közelebb áll ahhoz aminek egy papnak lennie kellene mint az aki végig mászta az egyház ranglétráját mert gyerekkorától kezdve erre tanították és nem ért semmi máshoz, de még csak azt se érti miben kellene hinnie.

  Vannak kivételek mind pozitív, mind negatív értelembe véve, de lényeg a lényeg: Szerintem egy igen komoly szakadék tátong aközött amit az egyház adagol a népnek és amit a nagybetűs hitnek hívunk. Ezért is problémás számomra a kérdésed megítélése, hiszen azt az útszéli öregembert aki jóllehet tényleg meg van róla győződve hogy a jó istennel társalog és az össze törvényének megtartása mellett él, soha nem fogja beállítani az egyház egy templomba mint plébánost, még akkor sem hogy ha a jelenleginek már a harmadik pedofil ügyét kellett eltussolni és tudják róla hogy nem az istenhite miatt áll a pulpitus mögött.

  Persze lehet hogy mindez csak bennem fogalmazódik meg így, mert én az isten-hitet és az egyházat két egymástól jó messzire eső kategóriába sorolom és még csak véletlenül sem keverem össze.
   
  evapatocs kedveli ezt.
 18. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Több ezer éves templomot találtak Jeruzsálem mellett izraeli régészek


  2012. december 26. Sikeradó/MTI
  [​IMG]
  Bibliai időkből származó templomot és kultikus agyagfigurákat találtak izraeli régészek Jeruzsálemtől nyugatra egy útépítésnél. Ezt jelentette be szerdán az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).
  A 2750 évesre becsült leleteket Jeruzsálemtől néhány kilométerre nyugatra a Tel Moca nevű ásatáson találták, a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópálya új szakaszának építését megelőző régészeti feltáráson. A férfiakat - köztük egy szakállasat - és lovakat ábrázoló kerámiafigurák a Júdeai Királyság idején honos rituális kultusz ritka bizonyítékai, de a szobrocskák pontos jelentőségét egyelőre nem ismerik.

  Az ásatást vezető régészek szerint "a Tel Mocában talált rituális épület szokatlan és feltűnő, különös tekintettel arra, hogy Júdea ezen időszakából, az első jeruzsálemi szentély korából alig maradt fenn rituális építmény. Szembeötlő az épület egyedisége azért is, mert közel van a korabeli fővároshoz, Jeruzsálemhez, a királyság legfontosabb szakrális központjához, Dávid és Salamon király székhelyéhez".

  A Tel Moca nevű régészeti feltáráson már eddig is számos különböző korszakból származó leletet találtak. Az 1990-es években a Jeruzsálem-Tel-Aviv autópálya útvonalának megváltoztatásakor kezdték az ásatást. A régészek javaslatára a helyet a Károli Bibliában Mócza (Józsué 18:26) néven említett településsel azonosítják, amelyet a Biblia Józsué könyvében Benjámin törzsének földjén, Judea határán említ. Ezt alátámasztani látszik többek közt egy, az ásatáson feltárt középület, egy jelentős raktárakkal és gabonatárolókkal teli építmény, amely a régészek feltételezése szerint a közeli főváros, Jeruzsálem gabonakészletét őrizte.

  A régészek által feltárt épület szerkezete masszív, bejárata széles és az ősi közel-keleti hagyomány szerint keletre néz, hogy a felkelő nap az isteni jelenlétet szimbolizálva elsőként a templom belsejében elhelyezett tárgyat világítsa meg. A szintén feltárt négyzet alakú szerkezet valószínűleg az oltár volt a templom udvarán, ehhez közel találtak egy, a szent agyagfigurákat tartalmazó kicsiny raktárat.

  A kutatók szerint a leletek templomok és rituális építmények létezésének ritka régészeti bizonyítékai a jeruzsálemi térségből a Júdeai Királyság korából, még a királyság korának végét megelőző vallási reform előtti időszakból, amely felszámolta az összes szakrális központot a jeruzsálemi szentély kivételével.
   
  FagyisSzent kedveli ezt.
 19. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Érdekes, hogy szkíta leletekről egyetlen hivatalos hírt nem hallottunk még, pedig vannak... ;)kiss
   
 20. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  De mi a Vallás...?

  Mindenkinek van egy kialakult képe arról, hogy mi a vallás. De tényleg az-e a vallás, aminek ma gondoljuk? Vagy itt is arról van szó, hogy a vallásról kialakult közkeletű nézetek nem fedik a vallás eredeti tartalmát. Annak idején mit értettek a vallás alatt? Azt értették, amit mi ma értünk? A helyzet a következő: nem azt értették, hanem szinte a fordítottját. Ma a vallás alatt elsősorban misztikus nézeteket értünk. A misztikus nézetek pedig csak attól misztikusok - pl. a magyar nyelv értelmező szótára meghatározása szerint - , hogy az általuk tételezett jelenség vizsgálatából kizárják az értelmet, azt mint az értelem által megközelíthetetlen, ködös, megfoghatatlan tényezőt tételezik. A misztikus beállítódottság olyan tényezőt állít világlátásunk középpontjába, amely nem a tudás, hanem a tudásnak szinte az ellentéte, ami lefedi és megakadályozza tudást, mert a világ legfontosabb tényezőjét az értelem számára megközelíthetetlennek minősíti.
  Vallassuk erről a magyar nyelvet, amelynek a vallások létrejöttekor kellett nevet, jelentést adni a vallásra vonatkozó legfontosabb szavaknak! A magyar nyelv szerint az ember azt vallja, amit valósnak tart, amit legjobb és legalaposabb ismeretei szerint tart valósnak, ami a legjobb meggyőződése, amely a teljes és színtiszta igazság. A vallatás is a legmélyebb igazság kikényszerítésére irányul, arra, hogy a vallatott elmondjon mindent, amit tud a szóban forgó tárgyról. A vallás a magyar nyelvben eredetileg az igazság megvallását jelentette.
   

Megosztás