Isten és más mesék - 2013

Frank-FHI témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2013 Január 1.

 1. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Aeren
  -
  Megismétlem mégegyszer: A különbbség az S. H. és a Pápa által vallott nézetek között, hogy a "teremtés" egy ösrégi elképzelésnek a szajkozása, mig "az univerzum kialakulásának tudományos feltételezése" az ismereteink terhe alatt állt össze és van ennek növekedésével állandoan revidiálva.
  -
  "Szajkozás" alatt kritika nélküli ismételgetést értünk, a vallásos mythoszok ilyenek.
  A kocsikerék azonban minden pillanatban képes igazolni a helyénvaloságát.
  -
  A "hiszekegyen", (fides Nicaena vagy Credo) nem változtatott semmit az egyház az elmul 1500 év alatt holott az abszurditása minden gondolkodo ember számára felismerhetö.
   
 2. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves evapatocs
  -
  Köszönöm, hogy nyitva hagysz a számomra egy kaput az "örök élet felé", nem tartasz teljesen elkárhozottnak. :D
  Bevallom nincs szükségem ilyen illuziokra.
  -
  Nagyon sötéten irsz a világunkrol ahol nincs szüksége az embernek szellemekre és istenekre.
  -
  Nem kell félned attol, hogy a rationalitás elfogja nyomni az emotiokat, ez nem is lenne lehetséges a biologiai felépitésünk miatt sem.
  A rationalitás alig teszi ki az eszünk 5%-át.
  -
  Minden tanult ember tudja, hogy a gyönyör mögött hormonok, kémiai folyamatok zajlanak le de ez nem gátol bennünket abba, hogy tartos kapcsolatokat épitsünk ki, házasodjunk, altruista modon viselkedjünk pl. a gyerekeinkel szemben. Ezt nem miattuk tesszük hanem azért mert egy jo érzés a számunkra.
  -
  Aki tudományt, müvésztet és philozofiát ismer annak nincs szüksége istenekre. :D
  -
   
 3. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Én azt várom, mikor találják meg Ádám köldökcsonkját...... :) Ugyanis az ikonokon is köldökkel ábrázolják....
   
 4. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Evszázadokon keresztül etette az egyház az egyszerü embereket az "adamcsutkával", az volt a teremtés "koronatanuja". :D
  -
  Aki azt gondolná, hogy ezt a fajta babonát kinötte volna az egyház az téved. A legismertebb napjainkban világkörüli uton levö erekje egy a II. János Pál Pápátol származo vérrel-töltött-ampulla, szép ezüst ötvözettel körülvéve. A képen XVI. Benedikt csokolja az elödjének a vérét.
  -
  [​IMG]
  -
  Ezt nemcsak az elhunyt tiszteletére teszi hanem annak reményében, hogy a vér-ampulla Mexikoban "több békeséget" hozzon az embereknek a 2012-es évben.
  -
  De hogyan tud egy kémcsöben levö vér embereket békeszeretöbbé tenni, hogyan tudja a büncselekmények a gyilkosságok számát csökkenteni egy kábitoszer-háboruban?
  -
  "A kegytárgy jelenléte.... az egész országban nagy elvárásokat keltett" irja a katholikus hirlap zenit.org és ezt megerösiti a mexikoi kardinális Rivera Carrera, arrol viszont nem hallottunk, hogy valaki is ezáltal egy jobb emberré vált volna.
  -
  Megkell hagyni, hogy a vér-erekje Karol Wojtylátol a számtalan többi erekjével ellentétben legalább eredetinek látszik. Legalább is remélhetöleg. :D
  -
  A sok csodatevö reliquien mellett Jézus feltámadása másodrangu, a feltámadás miatt nem maradt belölle semmi hátra. Ezért az egyház a fitymán, köldökzsinoron kivül csak Jézus által "megérintett erekjéket prezentál: A jászol amiben állitolag feküdt, szerszámok amiket megfogott, halak amik a Kanai menyegzön véghezvitt csodálatos szaporitásbol származnak. Vagy a "kaki" amit a szamárka ejtett el miközben Jézus rajta Jeruzsálambe lovagolt. Vagy a töviskoronábol származo tövisek, a feltámadás pillanatában hátrahagyott lábnyom...
  -
  Luther számára a bucsujárás egy "hazug bohocság volt", ma az evangelikus egyház is ott van az élen a bucsujárások szervezésénél.
   
 5. steve3

  steve3 Állandó Tag

  Kedves Ernoe!
  Örülök,hogy ezt Te sem gondolod komolyan!
   
 6. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  "......Van, aki szerint a mindenség alapja matematika, azaz a számok. A tudományos redukcionizmus szerint, mondja Jan Westerhoff, az emberi elme működése az agy működésére vezethető vissza, az agy működése az idegsejtek működésére, az a molekulák, majd atomok működésére, az atomok működése szubatomi részecskék működésére, az pedig a szubatomi részecskék tér-idő koordinátáira, azaz számokra. A redukció végén tehát meglepő módon mentális képződmények állnak, nem „anyag”. A materialista redukcionizmus paradox eredménye tehát vagy az, hogy nincs semmi, ami a világ alapvető, másra nem redukálható alapját adná, vagy az, hogy ez a fundamentum nem anyagi természetű.

  És bár a részecskefizika standard modellje sok mindent megmagyaráz, még annál is többet hagy homályban: nem mond semmit a láthatatlan sötét anyagról és a sötét energiáról sem, ami igencsak súlyos fogyatékosság, hiszen ez a kettő teszi ki az univerzum 96 százalékát......."
   
 7. pitti

  pitti Állandó Tag

  Az a csodalatos, hogy tudomasom szerint Ernoe kozel all a quantum tudomanyokhoz tehat ez nem lehet uj a szamara. Csak tetteti magat....:D
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 8. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Csillagözön
  -
  Ne hagyd magad megzavarni. Mi emberek vagyunk a "méteres tartományban", nem tul picik, nem tul nagyok. Az érzékeink ebben a tartományban jol müködnek, egy képet tudunk magunknak kreálni egy füstölt-csülökröl, egy darurol vagy zseborárol de az atomokrol, vagy elemi részecskékröl, az univerzumbeli hatalmas távolságokrol már nem.
  -
  Ezeket a világokat (nagyon kicsit és nagyn nagyot) csak mind absztracht elemek, számok halmaza tudjuk érzékelni, tudunk velük valahogy bánni kalkulálni.
  -
  Egyszer halottam, hogy egy hatalmas oszlop egy munkást összenyomott. A daru lehelyezte a földre a sulyos oszlopt, megbillent és szép lassan elkezdett dölni. A munkás a lassu mozgás miatt azt képzelte megtudja állitani. A sebességet megtudta saccolni de a nagy tömeget nem. A megdölt oszlop energiája pedig enek a kettönek a szorzata volt, söt a sebesség négyzete.
  -
  Mégegyszer, az atomfizikusok, a kozmologiával foglalkozok csak használjanak számokat mi a méteres tartományban vagyunk otthon.
  Nekünk kézzel kell továbbra is megragadnunk a világunkat nem számokon keresztül és ez nem is olyan rosz. :D
  -
  [​IMG]
  -
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 9. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Azt tudom, hogy mindenről az jut az eszedbe....ami nem is baj. De a materializmusnak mégis csak az anyag lenne az alapvető principiuma. Már pedig mikor elkezdik keresgélni az anyag legkisebb részét, mindig az derül ki, hogy olyan nincs. Lehet, hogy moziban vagyunk?

  ".....A New Scientist-összeállítás szerzője, a tudományfilozófus Jan Westerhoff a redukcionista materialista megközelítés (a biológiai folyamatok megmagyarázhatók kémiai folyamatok révén, a kémiai folyamatok pedig fizikai folyamatok segítségével) tévedését vizsgálja – hogyan gondolhatjuk, hogy az anyag valóságos, azaz akkor is jelen van, ha nincs jelen tudatos elme/megfigyelő? Westerhoff idézi Werner Heisenberget: „a materializmus azon az illúzión alapul, hogy a bennünket körülvevő világ direkt aktualitása igaz az atomi szinten is. Mindazonáltal ez nem igaz… Az atomok nem dolgok.” Nem tudjuk a biológiai, kémiai folyamatokat fizikai atomok, illetve alapvető szubatomi részecskék viselkedésére redukálni, hiszen nem találtunk olyan részecskéket, amelyek alapvetőek lennének, és valószínűleg nincsenek is ilyenek......"
   
 10. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves csillagözön, a feleségem hiv az ágyba, ennek nem tudok ellentmondani :D
  -
  engedd meg, hogy rövid legyek.
  -
  Abban igazad van, hogy az anyag valoszinüleg nem anyagbol áll, de ez nem meglepö,
  a leves sem levesböl áll, az atom sem atombol de azért a csülök az csülök.
  -
  majd holnap kinozzuk egymást tovább :D
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 11. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  A megdölt oszlop energiája pedig enek a kettönek a szorzata volt, söt a sebesség négyzete. /2
   
  Ernoe kedveli ezt.
 12. steve3

  steve3 Állandó Tag

  Én már arra is gondoltam,hogy egyenest a vatikánnak dolgozik.;)
  Hisz aki szembesül a materializmus állításaival,így kiált fel: "Istenem!!!":656:"боже мой бог!!".." हे भगवान!!!".." !! ...يا الهي! سام.. هل انت بخير ؟
   
 13. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  A csülök, az egyenlőre még csülök. Bár ebben a rohanó tempóban változó világban minden csak ideiglenes....

  Írtad az előző hsz-edben, hogy: "...Mi emberek vagyunk a "méteres tartományban", nem tul picik, nem tul nagyok......"

  Nem tudom, mihez viszonyítod magunkat, hogy nem kicsik és nem nagyok vagyunk. Mert ugye minden relatív.... Azt mondják, az az egy méter, amennyi a fény rohanásának a tempójából adódik, melyet az egy másodperces útjának 299 792 458-ad része alatt megtesz. Te érted ezt? Tehát a fény egy mp. alatt megtesz 299 792 458 métert. Ha ezt osztod ugyanennyivel, az egy méter....Itt vajon nem a farkába harap a kígyó?

  És szerinted mi egy kiló? Már, ha pl. csülköt akarsz mérni...
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 14. gumelig

  gumelig Állandó Tag

  Off
  Az az egység amitöl biztos jóllakom. :)
  On
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 15. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Lehet egy kicsivel több? ;););)
   
 16. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Csillagözön
  -
  Van egy megtekintésre mélto rövid-film Charles és Ray Eames-töl , "Power of 10", magyarul "a tizediken". Ez egy kilenc perces utazás a quasarok és a quarkok, a tudomány által vizsgált legnagyobb és legkisebb távolságok között. Az ember valahol középen áll, a 10^26 és a 10^-35 méteres tartományban.
  -
  -
  A sebesség két egymástol különbözö fizikai egységnek, a megtett utnak és a hozzá szükséges idönek a hányadosa.
  Egy dimenzioval rendelkezö szám, m/s, km/h stb. valjuk a hétköznapjainkban.
  -
  A tér, idö (és a tömeg) olyan fizikai nagyságok amiket nem lehet alapvetö jelenségekre visszavezetni ezért sokáig a távolság és az idöegység egy tetszés szerint vett szakasz egy tetszés szerint vett idöintervallum volt. (ösméter, a föld kerülete, egy adott inga lengésidelye, egy atom rezgésállapota stb.)
  -
  A speciállis relativitáselmélet ota tudjuk, hogyha a fénysebességet vákuumban konstansnak, tekintjük akkor az egymáshoz képest mozgo (inertiál) rendszerekben a természeti törvények megörzik az érvényességüket (az egyenletek azonosan néznek ki, egy mozgo vonaton ugyan az érvényes mind egy állo vonaton) csupán az idö és a távolság mértéke a megfigyelöhöz kötött. Ez egy elegáns és gyakorlatilag jol kivitelezhetö elképzelés, jol lehet vele számolni.
  -
  Ha a fénysebesség egy természeti állando akkor ez azt jelenti, hogy a fénysebesség összeköti az idöt és a teret egymással, ezért beszél a relativitáselmélet "tér-idöröl".
  -
  A távolságot tehát ugyan ugy kitudjuk fejezni idöben, mind ahogy az idöt távolságban. (lázsd "fény-év" = távolság)
  40-11.558767.jpg
  -
  Ezt látjuk a képen. A kutya farkárol jövö fénynek 10 nsec-ra van szüksége, többre mind a hozzánk közelebb levö orárol jövö fénynek, hogy a szemünket elérje. A csillagoktol jövö fény már évtizedek a galaxisokrol év milliárdok ota van uton felénk. De forditva is tehetnénk és az eltelt idöt megadhatnánk méterben is amit a fény ez idö alatt megtett.
  -
  Ehez hasonlo összefüggést már ismerünk az atombombákkal meggyözöen bebizonyitott elméletböl, miszerint a fénysebesség az energia és a tömeg equivalenciájának a mértéke.
  -
  Az idösebbek valoszinüleg elaludták, ezért megismétlem: hogy az atomok stabil viselkedése és a fénysebesség állandosága miatt elöször leváltottuk az "ös-métert" egy rezgö atom által kibocsájtott elektromágneses hullám hullámhosszának a töbszörösével, mig idöegységnek "szekundumnak" az ehez a rezgéshez tartozo periodus többszörösét választottuk.
  -
  A fénysebesség tehát továbbra is egy levezetett egység maradt, két egymástol független fizikai egységnek a hányadosa, m/s-ban kifejezve.
  -
  Ez a modszer alkalmas a hétköznapokban, hogy felirjon bennünket a rendör gyorshajtásért de az atomfizikában és az informatiotechnikában ahol az adatfeldolgozás olyan gyors (GHz) hogy az elektromágneses jel haladási ideje az alaplemezen nem elhanyagolhato késleltetéssel jár már nem.
  -
  Ezért az 1980-as évek elején volt fizikai konferencia ota megforditották a definitionak az irányát és nem légböl kapott hosszuság- és idö-egységböl határozták meg a természeti állandot, hanem a természeti állandobol (fénysebesség) vezették le a téridö-mértékét.
  -
  A legtöbbünket akik hozzá vagyunk szokva az SI-mértékrendszerhez megzavar a természeti egységekben valo számolás. Nállad is valoszinüleg ez okoz problémát.
  -
   
  yeti108 kedveli ezt.
 17. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Dr. Fülöp Sándor (Gunagriha) fogorvossal beszélget Dr. Léderer András

  http://www.youtube.com/watch?v=rj722PnkzkQ

  Egy fogorvos,aki átélhette az egységélményt,és nem Nő,pláne nem szőke...:D

  Ja,és nem vallásos,ráadásul hallucinogén anyagokat sem fogyaszt.;)
   
  steve3 kedveli ezt.
 18. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  En belehallgattam számtalan helyen ebbe a másfélorás videoba de egyetlen egy helyen nem éretzem, hogy itt megkell állnom, mert valami értelmes jön.
  Ennél sokkal érdekesebb, szinvonalasabb beszélgetéseket hallani a legutolso kocsmában is.
  -
  Hogy igazam van bizonyitja, hogy egyikötök sincs abba a helyzetbe, hogy valami okosat is kitudott volna emelni a beszélgetésböl.
  Egyszerüen belinkelitek, nekem ebböl lassan elegem van. :D
  -
  Most mit mondott a fogorvos ami megcáfolta volna, hogy a mythologia egy mese képzeletbeli lényekröl? :(
   
 19. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Sajnos nem tudok segiteni kedves Ernoe,mert ehhez nem bele-bele kell nézned,hanem meg kell nézned a videót.
  Erre időt kell szentelni,de képzeld el,hátha még meg is élted volna,amit a doki mondott!:D
   
 20. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves evapatocs
  -
  Miért nem tudod röviden vázolni, vagy megadni hol kezdödik és végzödik a "lényeg"? :(
  En csak csevegést tudtam kicsipni az egész beszélgetésböl? Már szenté avatták?
  Ne akarj engem unalmas tallk-show-val büntetni. Tudom, hogy haragszol rám.
   

Megosztás