Jártó Róza iro

Melitta témája a 'Irodalom' fórumban , 2015 Augusztus 8.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Szegedi Kozeleti Kavehaz
  Meghivoja
  Szerettel Ont es csaladjat
  Jártó Róza irodalmi konyvbemutatojara.

  Idopont;2015 .Augusztus 18.este 6 orakor.
  Szegfu Klub. Szeged Oroszlan u. 2 szegedi-k%C3%B6nyvbemutat%C3%B3-plak%C3%A1t4-jpg.1371207.jpg
   
  Kollárné Orosz Andrea és JULA56 kedveli ezt.
 2. Jártó Róza

  Jártó Róza Állandó Tag

  Magam is meglepődtem, mikor megjött a telefon a Szegedi Szegfű Klubból, hogy szívesen vendégül látna A Szegedi Közéleti Kávéház, hogy bemutassam az irodalmi munkásságom.

  Ezt hallva, hirtelen nem is tudtam mit mondjak, hisz annak van munkássága akinek a háta mögött sok - sok évi munka van. Azt lehet, munkásságnak nevezni. De én alig 5 éve írok, azt sem rendszeresen. Aztán eszembe jutott, hogy engem már ismernek páran Szegeden is, hisz én vagyok az az írónéni aki a piacon (is) árulja a könyveit. A szegedi piacon is. Remélem nem dicsekvésnek veszitek, de van, hogy 8-an, 10-en is állnak az asztalomnál és bele-bele olvasgatnak a könyveimbe és mit tagadjam veszegetik' is. Van olyan olvasóm, aki megkért, hogy tegyek neki félre a Golgotából mert csak 12-én tud érte jönni ( akkor van nyugdíjfizetés). Oda akartam adni a könyvet, hogy vigye csak, majd elhozza a pénzt, de nem ment bele. Most készülök bővíteni az árukészletem szóló novellákkal. Kinyomtatok pár novellát és azokat is árulom., aztán majd meglátjuk....

  Persze, volt olyan alkotótársam, aki rákérdezett, hogy nem lealacsonyító rám nézve, hogy így árulom a könyveimet, az írásaimat.
  Miért is? Én ezekkel megdolgoztam. Ha könyvben megjelentettem akkor azért tettem, hogy eljusson az olvasóhoz. Ha így akkor így. Persze árulja a könyveimet több üzlet is meg Web-árúház de jó sok %-ot le is vesz az eladott könyveim után.

  Kedves Barátaim! Szeretettel várok mindenkit ezen a szép alkotói estemen, de inkább délutánon. Hiszem, hogy aki el jön az jól is fogja ott érezni magát.

  Baráti Üdvözlettel: Jártó Róza
   
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sok sikert!!!!!!!!!!!!!!
   
  Jártó Róza kedveli ezt.
 4. Horvath.Sandor

  Horvath.Sandor Állandó Tag

  Kedves Róza,
  gratulálok e különleges pillanatban, amikor a költő lelke ábrándoknál jár-kel dajkaságban.
  Miután cd-ről és rím ölelésről olvastam, küldök egy régebbi videó verset, amelyet az eredeti verstől fejlesztettem, hangossá, majd videóvá, íme:
  A vers igéző villanás

  p.s. kissé túlvezérelt, kis hangerővel torzitásmentesen lehet hallgatni Chopin zongoráját.
   
 5. pitti

  pitti Állandó Tag

  Draga Jo Sandor Kispajtas. Latom megragadtad az alkalmat a Roza sikere kapcsan, hogy reklamozd magadat. Csak igy tovabb!!
   
 6. Jártó Róza

  Jártó Róza Állandó Tag

  Kedves Sándor!

  Megtisztel a bizalmával, de sajnos erre nem tudok rászolgálni, mert én csak írok, de ettől még nem lettem szakértő. Mindennek tetejében mi alkotótársammal nem csak "rátesszük" a verseket a zenére, olyan ahogy esik, úgy puffan, hanem a zenét a versekhez igazítjuk, hogy dallam és rím passzoljon. Ezért is van, hogy minden zene egyben zenei feldolgozás is amit az Artisjustnál le is védetünk, így minden zenei hálón ott lehetünk az alkotásunkkal. Sőt rész vehetünk pályázatokon, így két "dallammal ölelt rímmel" az Ausztráliában megrendezésre került Vanda & Younk dalversenyen is.

  Ráadásul az alkotópárosunkban Derkovats a zenész, komolyzenei szerkesztő, komolyzenei rovat-vezető.
  Mindennek tetejében annak ellenére, hogy három és fél év alatt megírtam 65 verset én kifejezettem prózai írónak, novellistának érzem magam. Igaz a verseimet is keresik, szeretik, elfogadják.
  De semmi esetre se vagyok szakértő. Így sosem vetemednék arra, hogy más munkájára véleményt mondjak. Amúgy is nálam két kategória létezik: tetszik, avagy nem tetszik.

  Kedves Sándor! Ezek ismerete után elmondhatom, hogy az Ön versei tetszenek, habár sokszor épp a remek zenei aláfestés az ami kissé elvonja a figyelmet a verstől. Hisz ezeket az örökbecsűeket is lehet külön is élvezettel hallgatni annak aki komolyzenei rajongó.

  A versekről, általában az a véleményem, hogy annak írjuk aki szereti a verseket.

  Amúgy is vallom, : A VERSET OLVASNI, ÉRTELMEZNI, SZERETNI KELL, ÍZLELGETNI MINDEN SORÁT MINT EGY CSODÁS SZIMFÓNIÁT ÁTERESZTENI A LELKÜNKÖN, nem betűként kielemezni. Hisz minden vers egy adott pillanatban az alkotó, a költő lelkét mutatja meg.

  Kedves Sándor! Kérem fogadja el tőlem, hogy Ön igazán jó és szép verseket ír, de ne feledje el azt a tényt, hogy még Petőfi Sándorunknak és József Attilánknak sem az összes alkotása, ami kettőjüknek 5000 darab vers, hanem csupán 100-140 darab az ami ismert és ebből is alig egy tucat ami elismert alkotás.

  Kedves Sándor! Örülök, hogy megismertem:

  Baráti Üdvözlettel: Jártó Róza
   
 7. Horvath.Sandor

  Horvath.Sandor Állandó Tag

  Féltékeny vagy piti koma?
  És ki bátorított a kontár hangra?
  Ha megenged egy megjegyzést kedves Róza?
  Mindenki abból főz a saját konyhájában amije van, és nem árulja el a receptjeit, mondhatnám szabadon Adyval, aki kedves költőm, Villon és Baudleaire mellett, akik emlékére írtam emlékező szonettemet: Talányos feddés balladája. Ez az ötvözet jelzi tiszteletemet a francia mesterek iránt.

  Igaza van, mindenkinek más jelent az ihlet, az alkotás, és valójában nem is számítanak a tudálékos gondolatok.
  Még egy megjegyzés, én sem szándékoztam véleményt mondani, mindössze gratuláltam a hír kapcsán, hiszen hogy jövök én ahhoz, hogy belebeszéljek bizalmas lírájába?
   
  Jártó Róza kedveli ezt.
 8. Jártó Róza

  Jártó Róza Állandó Tag

  Kedves Barátaim! Írtam egy kis beszámolót a könyvbemutatómról amit megosztanák veletek is.

  Beszámoló!

  „A vers nem egy gondolat, nem egy pillanat,
  mely elszáll, ha jő az alkonyat.

  A Vers maga az ember, kezében a Lant.
  Megváltozik sorsod, ha meghallod
  e dalt.”

  (Jártó Róza: Poéta dala részlet)

  Szeged! Szegfű Klub! Közéleti Kávéház! 2015. augusztus 18!

  Ez a reggel is eljött. Előző napok lázas készülődéssel teltek.
  Mikor jött a hír, hogy mehetek Szegedre a könyveim bemutatására, nem is tudom mit éreztem. Először is megnéztem a város térképén a helyett.
  Aztán a kételyek, mikor láttam, hogy ott micsoda hírességek fordultak meg… . Bevallom volt olyan pillanat, amikor vissza akartam mondani a felkérést. Szerencsémre nem tettem.

  Összeállítottam a bemutatkozó anyagom. Csak szerényen, és mindenből pár szó, a versekből is csak a jobban, szebbek. A végeredmény olyan 3-4 órás bemutatkozás lett. Akkor elkezdtem szelektálni. Innen elvettem, de oda megtettem, és az idő semmit se változott.

  Akkor lépet közbe az okos és megfontolt alkotótársam, Derkovats Gyula. Nem kifejezetten, hogy beavatkozzon a dolgaimba, de, hogy segítsen, mert már idegileg lassan kikészültem.

  És onnantól azért rendben mentek a dolgok. Mert a bemutatkozást az elejéről kezdtem. Összeállítottuk az anyagot, mindent szépen felépítettünk. Az eredetileg tervezetteket kilencszer dolgoztuk át!

  Még a március 26-i gálán ismertem és szerettem meg több ember. Azok közül kettőt különösen közel érzem magamhoz. Nem csak az igazán tehetséges alkotásaik okán, de az emberi magatartásuk miatt is. Ők Arany-Tóth Katalin és Jagos Róbert István, akiket igencsak vágytam újra látni. Szerencsémre elfogadták a meghívásomat.
  Scheau Brigittán pedig a bemutatásunkra kértem fel. Annál is inkább, hisz ő volt az aki, hogy úgymond összehozott a Szegedi Közéleti Kávéházzal, tőle hallottak először rólam.

  17-én már lázasan csomagoltam. Ezt betettem, azt kivettem, és a végén lett egy bőröndnyi vinni való.
  Kedves barátaim, az Asztalos pékek, most is megleptek és pogácsával és stanglikkal láttak el, mondván, ők így támogatják a kultúrát. Ezek is a bőröndbe kerültek.
  Bárhogyan is húztam az időt akkor is eljött 18-a. Innentől már nem fordulhattam vissza.
  Igaz, reggelre Scheau Brigitta visszamondta a bemutatásunkat. De már ez sem volt gond.

  A bemutatkozás 18-án 16 órakor kezdődött. Mi, Derkovats Gyulával (dr. Kovács Gyula) az alkotó és üzlettársammal, aki Békéscsabáról érkezett és Orosházán találkoztunk, illetve én csatlakoztam hozzá a vonaton úgy 15 óra 40 perckor érkeztünk Szegedre. Persze taxit akartunk fogni.
  De a nagyállomáson a taxi csak migrásokat vitt. Minket fel se vett. Igaz ők voltak többen, mi több, rengetegen.
  Végül is egy telefonon megrendelt taxi, még ha messzibb is megállva, de értünk jött és így időben oda értünk az Oroszlán utca 2 szám alá.
  Kicsi, de annál szakértőbb és lelkes kis csapat jött össze. Gyula még a videót is elhozta és így dokumentálva van minden pillanat.

  Brigitta „híján” én mutattam be magunk az Egy vagyok a sok közül című versemmel. Innentől minden gördülékenyen ment.
  A Bagoly őrs, vigyázz-t követte az A Töltött Káposzta ami életem első prózája volt, azt követte a LoveNet Az internetes ismerkedés világa címmel megírt kisregényem ami inkább egy esszé, majd a novelláim gyűjteménye a Golgoták is kisdedek és a „legifjabb” az Anya nézd egy szép virág verseskönyvem és ikerként az Örökbecsűek sorozatban, Dallamokkal öllelt rímmek címmel összeállított CD-lemezünk ami 17 versemet tartalmaz amiből kettő az Őszi álmodozás és az Anya nézd egy szép virág angol nyelven, részt vett a Vanda & Younk dalversenyen ami Ausztráliában volt megrendezve, és persze novellák, prózák és versek, ahogy jöttek.
  És persze Derkovats művészien megálmodott és megalkotott csodái ahol a rímekkel ölelkezett a csodás komoly zenei dallam… .

  Felüdülésként, kuriózumként Arany-Tóth Katalin, majd Jagos Róbert István is megörvendeztetett minket egy-egy csodás alkotásukkal, amit saját maguk adtak elő.

  Mondanom se kell, hogy egy nagy-nagy beszélgetés, barátkozás volt ez a több mint két óra, amit együtt töltöttünk.
  19 óra 21-kor elindult a vonat velünk haza. Fáradtak voltunk és lelkileg feltöltődve.
  Én leszálltam Orosházán a vonatról, Derkovats Gyula Békéscsabán, valamikor 22 óra után.
  Még sokáig emlegetni fogjuk ezt a napot, Olgikát a kolléganőmet, Katit és Jagost a csodás költeményeikkel, Gyulát aki napokig való szervezkedés után tudod csak eljönni olyan messziről és remélem én is eszébe jutok valakinek azok közül akik a Szegfű Klubban ezen a felejthetetlen esten részt vettek.
  Szeged 2015. augusztus 18. Jártó Róza

  „Ha kell
  az éjszakába nyúlva,
  Mártom pennámat
  a múltba,
  S megosztom
  gondolatom.

  Ez mind, mind
  az én akaratom.”
  (Jártó Róza Akarat részlet)
   
  Melitta kedveli ezt.

Megosztás