Jön a hámszá emodzsi

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Jó hír azoknak, akik hisznek a feltartott kéz védelmező erejében: a nemrégiben kihirdetett Emoji 14.0 sokféle újdonsága mellett izgalmas újítást tartogat számunkra, érkezik ugyanis a hámszá emodzsi – osztotta meg a hírt a Kveller.

A kis kék kéz közepén nyitott szem figyel a világba, a célja az, hogy távol tartsa a szemmel verést, a „rossz szemet” (héberül ájin hárá). Az ájin hárá gondolata mögött az a hit búvik meg, hogy valaki vagy valami képes arra, hogy a puszta nézésével ártson másoknak.


Így néz ki az új képecske:


word-image-1.jpeg



A hámszá természetesen nem kizárólag a keleti zsidók szimbóluma, bár igen valószínű, hogy az iszlámmal való szoros érintkezés hatására került át ez a jelkép a zsidóságba.


Sokszor Mirjám vagy Fatima kezeként hivatkoznak rá – előbbi Mózes nővére volt, utóbbi Mohamed lánya – és az elmúlt évszázadokban a zsidó, a keresztény és az iszlám néphitben is megtalálható mint rosszat elhárító amulett, valamint termékenységi szimbólum.

A hámszá egyik legelső és legnagyszerűbb ismert megjelenési formája a spanyolországi Alhambra erőd Puerta Judiciaria (Az igazságszolgáltatás kapuja) nevű kapuján található. A jelkép, mely szimmetrikusan vagy természetes módon elrendezett ujjak (előbbi esetben kisujj helyett is hüvelykujjat mutat a hámszá) között, a tenyérben nyitott szemet jelenít meg, igen népszerű a szfárádi zsidók körében. Az esküvőt megelőző henna szertartás keretében például, amikor hennából készült festékkel díszítik ki a menyasszonyt és az ünnepségen résztvevőket, a menyasszony nyakában – élete egyik legnagyszerűbb és leginkább meghatározó napján – gyakran lóg ez a jelkép a szemmel verés elkerülése érdekében.


Neve, a hámszá is az „öt” jelentésű arab szóból származik.

A hámszá az alkalmazott művészet kedvelt zsidó vonatkozású díszítőeleme, használják például nyakláncként, kulcstartóként vagy mezuzákra festve, hogy ezzel tartsák maguktól távol a rosszat, illetve hozzanak maguknak jó szerencsét.


Előfordul, hogy a tenyér közepébe nem szemet, hanem halat rajzolnak, mivel a Talmudban (Bráchot 55b) az áll, hogy a halak védve vannak a szemmel veréstől, mivel az egész testüket körülölelő víz megvédi őket. Ugyanezt a védelmet szolgálja a legtöbbet használt szín, az ég kékje.

A babonákat kedvelő zsidóknak egyébként eddig sem kellett teljesen nélkülözniük egyes fontos jelképeket, például ezt:


word-image-1.png



A koncentrikus köröket a rossz szem (ájin hárá) jelzésére használják. Az alábbi jel pedig többek között a „pfu-pfu-pfu” jelzésére szolgál, ami olyan, mintha háromszor köpne valaki (általában csak jelképesen, a fenti hanghatások közepette), hogy ezzel tartsa magától távol a rosszat és az ártó gondolatokat.


word-image-3.png



Az új hámszá emodzsi 2021 végén vagy 2022 elején csatlakozik ehhez a kínálathoz, már nem kell sokáig várni rá.
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére