KÉPES KRÓNIKA szólánc

A

Ayahuasca

Vendég
Nicolas Sarkozy (y=i) (IPA: [nikola saʀkozi]), kiejtés, teljes nevén Nicolas Paul Stéphane Sarkozy de Nagy-Bocsa (Párizs, 1955. január 28.) apai ágon magyar származású francia jobboldali politikus. Mint az UMP elnöke, a legesélyesebb jelöltként indult a 2007-es franciaországi elnökválasztáson. 2007. május 6-án, a szocialista Ségolène Royalt legyőzve, a szavazatok közel 53%-át megszerezve lett a Francia Köztársaság XXIII. elnöke (illetve ex officio – hivatalából eredően – Andorra társhercege).[1]
Ellenfelei és támogatói is gyakran használják rá a rövidített Sarko (ejtsd: szárko) nevet. Magyar beszélt nyelvi szövegekben – francia születése ellenére – családnevére gyakori a „Sárközi” ejtés.
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Toltékok

A toltékok közép-amerikai indiánok.
A tolték nép a korai középkor idején vonultak be a mexikói magasföldre, majd a 9. században alapították meg birodalmukat Tula központtal.

A társadalom katonai alapon szerveződött, a toltékokat harcos hajlam jellemezte. Legnagyobb uralkodójuk Quetzalcoatl volt, aki megerősítette és kiterjesztette a birodalom határait. A birodalom a 12. században kezdett hanyatlani a belső és külső támadások miatt. Magas műveltséget és tudományt hagytak hátra. Területüket a chichimékek foglalták el, akik szintén hatalmas birodalmat hoztak létre a területen azték néven.

Csatolás megtekintése 726176
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Kálmán Imre

(Siófok, 1882. október 24.Párizs, 1953. október 30.) operettjeiről híres magyar zeneszerző, karmester. Zongoristaként 1897-ben mutatkozott be a fővárosi közönségnek. Csodagyerekként ünnepelték, de a zongorista karrierről 1900-ban betegség miatt le kellett mondania. Ekkor fordult a zeneszerzés felé. Első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be nagy sikerrel a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is maradt. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely szerzőjének nemzetközi hírnevet szerzett. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába menekült. Nagysikerű művei továbbá a A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.
 

Csatolások

  • KalmanImre.jpg
    KalmanImre.jpg
    51.4 KB · Olvasás: 2

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Egressy Béni (eredetileg Galambos Benjámin, Sajókazinc, 1814. április 21. – Pest. 1851. július 17.) zeneszerző, író, színész.
Ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban.
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Isztambul



Konsztantinúpolisz, régiesen Sztambul, előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly) több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg İstanbul tartomány székhelye.
A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett.
 

Csatolások

  • isztambul-1.jpg
    isztambul-1.jpg
    65.6 KB · Olvasás: 2

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Lohengrin (Loherangrin) a brit-kelta mondákban Parszifal és Kondviramur fia, Kardais testvére, a Grál-lovagok egyike.
Mikor értesült arról, hogy Elza hercegnőt Telramud csellel felségül akarja venni, hattyú húzta csónakján odautazott, és legyőzte az álnok herceget. Feleségül vette Elzát. Egyetlen dolgot kért tőle: soha ne kérdezze, honnan jött a férje. Boldogan éltek, de egy udvaronc ármánykodása folytán Elza mégis megkérdezte, hol a hazája Lohengrinnek. Akkor Lohengrin összehívta az ország vezetőit, mindent elmondott magáról és a Grálról, majd búcsút vett családjától, beszállt csónakjába és örökre eltávozott.
Történetének feldolgozása a Garin le Loherain, a hattyúlovag és Wagner híres operája.
 

andante1

Állandó Tag
Állandó Tag
I. István
Eredetileg Vajk, az első magyar király
index.php
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Nikolausz Kopernikusz

Nikolausz Kopernikusz (latinosan Nicolaus Copernicus, lengyelül Mikołaj Kopernik) (Toruń, 1473. február 19. – Frombork, 1543. május 24.) lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, mely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, s a Hold a Föld körül. Kopernikusz az elmélet publikálásával forradalmasította az egész világképet és megalapozta Galilei, Kepler és Newton felfedezéseit.

Csatolás megtekintése 728167
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
(szemerei) Szemere Bertalan

(de genere Huba) (Vatta, 1812. augusztus 27.Pest, 1869. január 18.) miniszterelnök, író.
Az Utazás külföldön (1840) meghozta számára a sikert, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta és egy második kiadásra is sor került. 1841-től 1847-ig Borsod vármegye egyik főszolgabírója, majd másodalispánja, végül alispánja volt és Palóczy László mellett a megye országyűlési képviselőjeként Pozsonyban, az 1843-44-es és az 1847-48-as reformországgyűlésen az ellenzék egyik jelentős vezérévé vált (az utóbbin az Országgyűlés jegyzőjévé is választották).
 

Csatolások

  • szemere berci.jpg
    szemere berci.jpg
    74.1 KB · Olvasás: 3

Varjacska

Állandó Tag
Állandó Tag
Numa Pompilius
Róma második, mitikus királya (Kr.e. 715 - 672) a történetírás szerint.
Békés, mélyen vallásos uralkodó volt, aki uralkodása alatt egyszer sem háborúzott. Az ő nevéhez fűződik a Vesta-, illetve Ianus-kultusz bevezetése.

numa.jpg
 

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
A sumerek ókori mezopotámiai nép voltak a mai Irak középső és déli részén az i. e. 4. évezred végétől az i. e. 2. évezred elejéig. Ők magukat szag-gigának, „fekete fejűeknek” (akkád nyelven: szalmat kakkdim) hívták. Hammurapi idején a „feketefejű” egyszerűen közembert jelentett, s ebben a jelentésben élt az asszír királyok korában is felirataik szerint. A sumer szó a Sumer és Akkád királya kifejezésben tűnik fel az Akkád Birodalom felirataiban, eredete homályos. Az újkorban nevezték el a népet ezen kifejezés alapján sumereknek. A korabeli időben az identitás alapja a városhoz való tartozás volt, nem a nyelv.
 
A

Ayahuasca

Vendég
Gauguin
Eugène Henri Paul Gauguin (Párizs, 1848. június 7.Hiva Oa, Marquises-szigetek, Atuona, 1903. május 8.) francia festő, van Gogh és Cézanne mellett a posztimpresszionizmus legnagyobb képviselője. Kalandos élete során volt tengerész, jómódú üzletember és nyomorgó festő, élt Peruban, Párizsban és Tahitin. Merész kísérletezése a színekkel közvetlenül vezetett a szintetista stílus kiteljesedéséhez, s később, átlépve a szintetizmuson kialakította teljesen egyéni hangú festészetét, amelyre a tiszta színek használata, a különböző eredetű motívumok variálása a jellemző. Festményei mellett fametszetei is igen jelentősek.
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Nóti Károly(j)

Nóti Károly (Tasnád, 1892. február 1. – Budapest, 1954. május 28.) magyar író, újságíró, forgatókönyvíró, kabarészerző.Eredeti komikus ötletek, eleven párbeszédek, jó színpadtechnika jellemezte műveit.

Csatolás megtekintése 729656
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Jávor Pál

(eredeti neve: Jermann Pál Gusztáv, Arad, 1902. január 31.Budapest, 1959. augusztus 14.) minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucatfilmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Később ismerték fel drámai tehetségét, mély jellemábrázoló képességét, de ezért meg kellett küzdenie.
 

Csatolások

  • javor pal.jpg
    javor pal.jpg
    21.1 KB · Olvasás: 2
Oldal tetejére