Közös sikerünk: négymilliárdot fizettünk egy kanadai multinak 250 munkahelyért

Az MTI adta hírül, hogy átadták a Linamar nevű kanadai központú autóipari multinacionális nagyvállalat orosházi és békéscsabai telephelyeit, melyek 25,6 milliárd forintos költségéből 4 milliárdot a magyar állam fizetett ki vissza nem térítendő támogatás formájában, ebből pedig 250 munkahely létesült.

Vagyis munkahelyenként 16 millió forinttal dobta meg a multit a magyar kormány.
Na persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, a közlemény arról is biztosít minket, hogy a cég széles beszállítói lánccal dolgozik, így más munkahelyek megmaradásához vagy létrejöttéhez is hozzájárultunk, mikor összedobtuk a pénzt, hogy villanyautókhoz sebességváltót, valamint mezőgazdasági és ipari emelőgépeket gyárthasson a kanadai cég Békés megyében.

Persze Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is érezhette, hogy azért mégiscsak szépíteni kell a történetet, mikor az átadó ünnepségen az etnikai magyarkodásra fogékonyak legnagyobb örömére úgy fogalmazott,

„mivel a kanadai székhelyű Linamar Corporation alapítója magyar származású volt, a cégre magyar cégként, a beruházásra pedig hazai beruházásként tekintenek.”

Az viszont már egészen az abszurd kategóriába tartozik, hogy Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója az államilag támogatott gyár avatásán elmondta, hogy 2018-ban a cég 61 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el, amivel vélhetően nem azt kívánta alátámasztani, hogy ilyen eredmények mellett nem lett volna bank, mely hajlandó lett volna finanszírozni a beruházás azon részét, melyhez mi járultunk hozzá.

Ahogy egy ilyen eseményen annak sincs különösen jó optikája, hogy a kedvezményezett cég a gazdasági eredményeivel és az elmúlt években bemutatott növekedésével fényezi magát. Hisz akkor miért volt szükség a támogatásra?

Sokkal egyszerűbb lenne, ha azt mondanák az érintettek, hogy a Linamar ennyi pénzért volt hajlandó Magyarországon telepet nyitni.
Egy profitábilis vállalkozás, mely tulajdonosainak – a megnyitón elhangzottakból kikövetkeztethetően – szép hasznot hajt, ráadásul multinacionális vállalat lévén megvan az a zsarolási potenciálja, hogy az EU perifériáján, a 2004-ben és utána csatlakozott országokban felkérdezze a döntéshozókat, hogy ki mennyit hajlandó hozzájuk vágni némi munkahelyteremtésért cserébe. Esetleg még be is ígérheti, hogy a megfelelő beszállítókkal fog szerződni, és majd támogatja a helyi polgármester kampányát is, no meg felad egy-két hirdetést valamelyik újságban, stb.

Ráadásul a vissza nem térítendő támogatások mellett Magyarországon ezek a cégek élvezhetik az alacsony bérszínvonalat, a kirívóan alacsony – a cég méretétől függetlenül elvileg 9 százalékos, multik esetében a különböző kedvezményeket figyelembe véve gyakorlatilag még ennél is jóval csekélyebb szintű – társasági adókat, valamint a rabszolgatörvényt, ami miatt a munkásokra tudják terhelni a piac változásaiból fakadó bizonytalanságokat.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt sem felejtette el hangsúlyozni, milyen remek fejlesztésekben bízik a város vezetőjeként, melyek a Linamar működését fogják még gördülékenyebbé és nyereségesebbé tenni. Mint mondta, reménykedik, hogy hamarosan kormányzati döntés születik a békéscsabai repülőtér, valamint egy, a térségben épülő konténerterminál ügyében, és emlékeztetett arra is, hogy jövő héten teszik le az alapkövét egy gépipari, fémfeldolgozó-ipari képző központnak, amely a Linamar munkaerő-utánpótlásában is segítséget jelenthet.

Ne legyen illúziónk, egyiket sem a Linamar fogja fizetni, viszont bizonyára egyik legnagyobb haszonélvezője lesz.
Persze, lehet, hogy a repülőtér szolgáltatásait élvezhetik majd Békéscsaba és környéke lakói, de meglepő lenne, ha forgalmának túlnyomó részét nem az áru és a vezetőség szállítása tenné ki (jellemzően a győri reptérről sem az Audi munkásai járnak nyaralni).

Vagyis még egy csomó olyan szolgáltatás, infrastrukturális beruházás jön létre, melyek alapvetően nem a lakosság érdekét szolgálják, azonban finanszírozásuk végső soron az önkormányzat, az állam, vagy jobb esetben az EU kasszáját terhelik, miközben a cég közvetlen támogatásból részesül az állam részéről.

adj 1%-ot, hogy
hangot adhassunk
a 99%-nak!


Ráadásul hiába hivatkozik a kormány a munkahelyek teremtésére. Magyarországon munkásnak lenni nem jó, és ez többek között olyan szabályozásoknak és intézkedési csomagoknak köszönhető, melyek az állam hibájából olyanok, amilyenek.

A jelenlegi rendszernek ugyanis nem érdeke, hogy a munkások különösebben jól éljenek, elég az, hogyha épp nem akarnak még fellázadni ellene. Ezért épül vasipari szakképző központ, ahol majd a multinak képeznek olcsó, hozzáértő munkaerőt, és ezért hagyja a rendszer, hogy a tőke végletesen kizsákmányolja a munkásságot a profitja érdekében, ráadásul úgy keretezve, hogy a munkás több munkával többet kereshet.

Persze, ez nem magyar sajátosság. Az EU egész perifériája már csak ebben a helyzetben van: versengeniük kell a cégek kegyeiért, melyeknek a legkisebb költség irányába kell mozdulniuk, hisz mégiscsak profitorientált vállalkozások, és az Unió politikai és gazdasági berendezkedése erre kiváló lehetőséget is szolgáltat.

Az azonban elévülhetetlen bűn, hogy láthatólag a kormány az elmúlt tíz évben nem sokat tett azért, hogy legalább ebben a jelenlegi rendszerben olyan tudást adjon a közoktatásban, mellyel a társadalmi különbségek csökkenthetők, ehelyett a cégnek megfelelő képzést biztosító központ – az persze nyílik.

Meg hát belegondolva – vajon négymilliárd forintból létre lehet hozni értelmesebb módon munkahelyeket? Például termelő szövetkezetet, hogy ne török legyen a paprika, hanem magyar? Vagy bármi más? Ja, hogy a gazdasági autonómia vagy a latifundiumok feldarabolása kényelmetlen lenne ennek a kormányzatnak, és inkább azzal mosdatják, hogy egy multit tömtek ki pénzzel, hogy magyar származású kanadai alapította?

Az is politikai kérdés.
 
Akik ott dolgoznak azok közt nagy verseny volt hogy ki kerüljön be abba a csapatba ami kimehetett dolgozni a kanadai gyárba. Jó pár ismerősöm is sikerrel járt és egy pár hónapig ott dolgoztak. Mert ilyen lehetőség is volt (van?) .
De, ott mindennap melózni kellett nem volt hétvége és ünnepnap. Csak 1 vagy 2 napot tudtak szabadon tölteni de, mivel pénzért mentek ki így nem is nagyon hiányzott nekik hogy ott költsék el a pénzt.
Nos az a lényeg hogy az ott dolgozók szeretnek orosházán is dolgozni.
Az hogy az állam pénzt ad..nos mindenhol így csinálják csak a kínaiak nem csak dolgoztak hanem leis másolták a technológiát és mint sajáttal rukkoltak ki itthon hogy ezt miért is nem csinálják?
Nincs képzett munkaerő?
Nincs erre állami pénz?
Úgy látszik a hazai tökések csak az állami vagyonnal tudnak játszadozni megevszik kifacsarják majd visszaadják az államnak.
 
Kár hogy nem jutott a pénzből ózdra...

Hatalmas gyomrost kapott az ország egyik legszegényebb városa: 1200 embert eresztenek szélnek Ózdon egy gyárbezárás miatt. A melósok tanácstalanok, ugyanis nincs túl sok munkalehetőség a környéken. Persze van, aki szerint most is Soros keze van a dologban
 
Amíg tartanak az adókedvezmények, amíg hihetetlenül olcsón jutnak az energiához (egyedi szerződések az NKM-el) amíg olcsó a munkaerő, amíg nem kell költeni az üzemre, aztán .... Ózd
 
Éljen a magyar és a kanadai nép megbonthatatlan barátsága. :dr_31:
ugyanmaaa epp olyan magyar menekult mint te voltal csak 56-os

Frank Hasenfratz Magyarországon született és nőtt fel, és az ’56-os forradalom következményeként vándorolt ki Kanadába.
Frank 1935-ben született Száron, és már egészen fiatalon belekóstolt a vállalkozó létbe: motorkerékpárokat javított Budapesten a II. világháború után. Mivel aktív résztvevője volt az ’56-os forradalomnak, a letartóztatás elől Kanadába menekült 1957-ben.
Kanadába menekültként érkezett meg teljesen nincstelenül, és egy farmon kezdett el dolgozni. Aztán műszaki cikkek kereskedelmével foglalkozott, és közben befejezte a műszaki tanulmányait.

1966-ban a házuk garázsában alapította meg a alkatrész gyártással foglalkozó cégét, amit a két lányáról (Linda, Nancy) és a szintén magyar származású feleségéről (Margaret) Linamar-nak nevezett el. A cég kezdetben mindenféle szerszámot és alkatrészt készített, az áttörést a Ford autógyárral kötött szerződés hozta meg számukra, amelynek keretében olajpumpákat gyártottak az amerikai autómárkának.
 
(jellemzően a győri reptérről sem az Audi munkásai járnak nyaralni).
Nem is működik igazán Győr-Pér repülőtér
2014 től folyamatos csökkenés
2016. májusától nincs rendszeres utasszállítás.
Vagyis nincs menetrendszerű járat!
2014-ben tárgyalások zajlottak Wizz Air Hungary Kft.-vel.Új útvonalak miatt
De valamiért nem jött létre.
Talán Győr nem is repülőtérnek való területi elhelyezkedése miatt?
És tényleg csak az AUDI saját magának csinálta?
 
Utoljára módosítva:
Úgy látszik a hazai tökések csak az állami vagyonnal tudnak játszadozni megevszik kifacsarják majd visszaadják az államnak.
Igen ez történik Sok "Mészáros" céggel.A Mátrai erőművet visszavette már az állam?
2 év alatt 11 milliárd forintot vettek ki a cégből
5,9 milliárd forintért vette Mészáros.jutányosan.De már szerintem akkor benne lehetett a suskusban.A visszavásárlás állami pénzből.
Mészáros csak tette a dolgát megvette lelopta És megy az Orbán-vagyonba.
De mikor osztoznak Mészáros összes névleges vagyonán?
Ezért intézményesített korrupció és lopás a neve a rendszernek
Ezek nem NOKIA-s dobozok.
Nem kismiska MSZP csinálja kispályán ez a tisztességes Nemzeti hazafias NER teszi.
Mi sokat fordít a keresztényi konzervatív tudatra.
Ez volna a legnagyobb ámítás mi csak létezett valaha is?
 
Utoljára módosítva:
Úgy látszik a hazai tökések csak az állami vagyonnal tudnak játszadozni
Itt egy megrendítő elmulasztott komplex feladat mit nem csinált meg az állam.(Orbán rezsim.)

Talán nem a legjobb példa, de Mészáros Lőrinc a gyorsan jött pénzéből, a sok-sok milliárd kifizetett osztalékból nem teremt új gyárakat, nem kísérletezik új technológiákkal, nem termelődik új tudás, nincsenek új fejlesztések – focicsapat van belőle és luxusvilla Horvátországban. Ha ez a réteg itthon fejlesztésekre fordítaná a pénzt, nem biztos, hogy ilyen rossz lenne a megítélésük. Nem akarom mosdatni Simicska Lajosékat, de ők legalább normálisan megcsinálták a sok-sok nagyberuházást, amelyekhez a politikai kapcsolataik révén hozzájutottak. A mostaniak viszont eljutottak a kontárkodás fázisába: nem minden esetben végeznek jó munkát, de mindezt hatalmas felárral teszik.
„Nagy szemfényvesztés”címmel Holoda Attila a magyar Narancsban írta részlet.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,601
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére