Küldetéses Gyermekek: Autisták és Indigók

dreamaya témája a 'Vallás,szellemtan' fórumban , 2008 Március 29.

 1. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Zselésítőanyagok
  Zselésítőanyagok
  E-407 Karragén (gyöngyzuzmó) E-418 Gellángumi
  E-440 Pektinek E-440 Pektin
  E-440 Lebontott pektin (amidált pektin) E-508 Kálium*klorid
  E-407a Feldolgozott euchema moszat (PES)
   
 2. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Szinezőanyagok
  Színezőanyagok

  Színezékek olyan anyagok, amelyek egy adott élelmiszernek, illetve az élelmiszer fogyasztásra nem kerülő részének (pl. szár, levél, esetenként a héj, burkolat) színt adnak, vagy az élelmiszer eredeti színét helyreállítják.
  A színezékek lehetnek természetes kivonatok (főleg növényi), de sok esetben mesterséges, kémiai eredetű anyagokat alkalmaznak.E-102 Tartrazin E-102 Tartrazin, FD és C Red 2
  E-104 Kinolinsárga E-104 Kinolinságra, Food Yellow 13
  E-105 Acid Yellow, Fast Yellow, Sunset Yellow E-106 Riboflavin- 5' -nátrium-foszfát
  E-107 Yellow 2G E-110 Alkanna
  E-110 Narancssárga S E-110 Narancssárga FCF
  E-111 Orange GGN E-120 Kárminsav
  E-120 Kosnil E-121 Citrus Red 2
  E-122 Azorubin E-122 Karmazsin
  E-123 Amarant E-123 Amaranth, FD and C Red 2
  E-124 Neukokcin, Brilliant Scarlat 4R, Kosnil-vörös A, Neukokcin, Ponszó 4R/4F E-125 Ponszó SX, FC and C Red No.4
  E-126 Ponszó 6R E-127 Eritrozin
  E-127 Eritrozin, FD and C Red 3 E-128 Vörös 2G
  E-129 Allúrvörös AC E-130 Indantrénkék, Vat Blue 4
  E-131 Patentkék V E-132 Indigotin, FD and C Blue 2
  E-133 Brillantkék FCF E-137 Indigó kármin

  E-141 Klorofill E-141 Klorofill rézkomplexei
  E-141 Klorofillin rézkomplexei E-142 Zöld S, Acig Green 50
  E-143 Brillantzöld, Fast Green FCF E-150 Karamell
  E-151 Brillantfekete BN E-153 Növényi szén
  E-154 Barna FK E-155 Barna HTK
  E-171 Titán-dioxid E-172 Vasoxidok és -hidroxidok
  E-173 Alumínium E-174 Ezüst
  E-180 Litolrubin BK E-150c Karamell, ammónium-szulfitos
  E-150d Karamell, ammóniás E-160b Annato
  E-160b Bixin E-160b Norbixin
  E-160b Orlean E-161g Kantaxantin
   
 3. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Savasságszabályozók
  Savasságszabályozók

  Étkezési savak azok az anyagok, amelyek növelik az élelmiszer savasságát és/vagy annak savanyú ízt adnak. Általában erre a célra természetes eredetű gyümölcssavakat szoktak használni, bár ezeknél az anyagoknál is sokszor előtérbe kerül a szintetikus előállítás.
  Ezeknek az adalékoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek kellemes, savanyú ízt adjanak, hanem tartósítótulajdonságúak is (pl. Az ecet). Némelyikük emellett mint szilárdítószer vagy kelesztőszer használatos, de vannak zselésítőként, antioxidánsként, sőt emulgeátorként adagolt savanyítószerek is.
  A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontos értékre történő beállítását. Ide főleg az ún. Pufferanyagok (foszfátok, citrátok), valamint a lúgok és a savak sorolhatók. A foszforsav és sói (E338-341), a difoszfátok és polifoszfátok (E450-452, E540-544) - bár nem egyértelműen ártalmasak - a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nE-260 Ecetsav, jégecet E-270 Tejsav, 2-hidroxi-propionsav
  E-330 Citromsav E-331 Nátrium-citrát, nátrium-hidrogén-citrát
  E-332 Kálium-citrát, kálium-hidrogén-citrát E-333 Kalcium-citrát, kalcium-hidrogén citrát
  E-334 L-borkősav és sói E-338 Orto-foszforsav
  E-339 Nárium-dihidrogén-ortofoszfát E-340 Kálium-dihidrogén-ortofoszfát
  E-341 Monokalcium-ortofoszfát, -hidrogénfoszfát E-350 Nátrium-malát
  E-500 Nátrium-karbonát és -hidrokarbonát E-508 Kálium-karbonát
  E-510 Ammónium-klorid
   
 4. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Sürítőanyagok
  Sűrítőanyagok

  A sűrítőanyagokat nemcsak besűrítésre és zselésítésre használják, hanem egyre gyakrabban az élelmiszer "optimális állagának" beállítására (így érik el pl. az italok kellő testességét, vagy a gumimacik élvezetes rághatóságát). A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben, vagy vágható állagúra kocsonyásítják a vizet. Sok kalóriaszegény "light" terméknél "nélkülözhetetlen".
  Felhasználási területe: lekvárok, sajt- és húskészítmények, pékáruk, tésztatermékek, porított (instant) italfélék, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek stb.E-407 Galaktán E-422 Glicerin
   
 5. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Csomagológázok
  Csomagológázok

  Hajtó- és csomagológázok azok a levegőtől eltérő gázok, amelyeket az élelmiszer betöltése előtt, alatt vagy után vezetnek be az élelmiszer csomagolásába, illetve azok a levegőtől eltérő gázok, amelyek az élelmiszert a csomagolóeszközből kiszorítjákE-290 Szén-dioxid E-938 Argon
  E-939 Hélium E-941 Nitrogén
  E-942 Dinitrogén-oxid E-948 Oxigén
   
 6. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  E-számok-Stabilizálószerek
  Stabilizálószerek

  Stabilizátorok azok az anyagok, amelyek lehetové teszik az élelmiszer fizikai-kémiai állapotának megorzését. Stabilizátorok azok az anyagok is, amelyek képesek két vagy több nem elegyedo anyag homogén keverékének fenntartására az élelmiszerben, továbbá azok az anyagok, amelyek stabilizálják, megorzik, vagy erosítik az élelmiszer meglévő színét.E-407 Galaktán E-412 Guargumi/-enyv/-gyanta
  E-413 Tragantmézga E-414 Gumiarábikum
  E-422 Glicerin E-451 Nátrium-trifoszfát
  E-460 Mikrokristályos cellulóz E-462 Etil-cellulóz
  E-464 Hidroxi-propil-metil-cellulóz E-470 Nátrium-kalcium zsír- és oleátészterek
  E-471 Zsírsavak mono- és digliceridjei E-471 Zsírsavak monogliceridjei
  E-472 Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium-gliceridjei, ecetsav-észterek E-473 Cukoracetát-izobutirát, szaharóz-észter
  E-474 Cukorgliceridek E-475 Zsírsavak poliglicerin-észterei
  E-476 Poliricinoleát poliglicerol-észterek
   
 7. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  EUTANÁZIA?????


  Érdemes elgondolkodni rajta! Vajon Mi, szülők tanárok orvosok és az állam véletlenül nem éppen passzív eutanáziát hajtunk végre, mikor hagyjuk gyermekeinket gyógyítatlanul élni?????
  Mi az eutanázia?
  Az eutanázia szó az eu(jó) és a Thanatos (a görög mitológiában a halál istene) szavakból származtatható. Orvosetikai meghatározás alapján az eutanázia végrehajtásának módja szerint aktív és passzív eutanáziát különíthetünk el. Aktív, ha az orvos tesz valamit, ami megrövidíti a beteg életét, míg a passzív eutanázia esetén az orvos elmulaszt megtenni valamit, ami a beteg életét meghosszabbítaná. Aktív eutanázia esetén tehát az orvos halálba segíti a a beteget, a másik esetben pedig hagyja meghalni.


  A passzív eutanázia
  A passzív eutanázia az ún. halni hagyás. Lényege, hogy az elkövető passzív magatartást tanúsít, nem teszi meg azokat az intézkedéseket, beavatkozásokat, amelyekkel a sértett élete mesterségesen meghosszabbítható lenne, hanem hagyja, hogy annak betegsége, fejlődési rendellenessége a beteg halálát okozza.
  A passzív eutanázia megítélése egyes orvosi gyakorlat vonatkozásában merül fel. A technika mai fejlettsége mellett a sértett életét mesterségesen, akár hosszú időn keresztül is fenn lehet tartani. Az orvos hitvallásának azonban alaptétele, hogy mindez a beteg hátrányára nem történhet, azaz, ilyen esetben - az erre vonatkozó rendelkezések betartása mellett - kikapcsolja a gépet. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága szerint ez a cselekmény nem minősül jogellenes mulasztásnak, hanem a gyógyítás kompetenciájában tartozó döntésnek, ezért büntetőjogi szempontból sem értékelhető


  Mit mond a törvény?
  Az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény szerint a beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyítő erejű magánokiratban, írásképtelensége esetén pedig két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza.
  A törvény szerint az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.
  A törvény előírja azt is, hogy a visszautasító nyilatkozat csak akkor érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja, és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg. A betegnek az orvosi bizottság nyilatkozatát követő harmadik napon - két tanú előtt - ismételten ki kell nyilvánítania a visszautasításra irányuló szándékát.


  „Németh János , az Alkotmánybíróság elnöke, az ügy előadó bírája a döntés indoklását ismertetve elmondta: a hatályos jogszabályok 1997 - azaz az egészségügyi törvény megszületése - óta biztosítják a beteg azon jogát, hogy az élet fenntartásához vagy meghosszabbításához szükséges orvosi beavatkozást visszautasítsa. Az eutanázia esetében - és ez különbözteti meg azt a halálbüntetés vagy a művi terhesség-megszakítás problémájától - az emberi méltósághoz való jog érvényesülésével háttérbe szorulhat az élethez való jog. Éppen ezért a beteg önrendelkezési joga - miszerint visszautasítja az orvosi kezelést - nem korlátozhatatlan. A jelenlegi korlátozás - amely szerint a kezelés visszautasítása csak olyan súlyos betegség esetén megengedett, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül, megfelelő egészségügyi ellátás mellett is halálhoz vezet és gyógyíthatatlan, nem aránytalan az elérendő célhoz - az élethez való jog védelméhez - képest - mutatott rá.”
   
 8. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  AZ EGÉSZSÉGÜGY KITASZÍTOTJAI


  A mai magyar egészségügyben nincs helyük az autistáknak - a riport teljes szövege
  2005. április 10., vasárnap 12:16
  Édesanya– Köszönjél Gábor! Gyere, ülj le, nézd csak, ülj le. Mondjad. Nézd csak púpos teve, majom. Hol a majom? Nézd csak, hol van. Egyébként szereti ezeket az állatokat.
  – Mit tudnak egyébként csinálni vagy játszani?
  – El tudtam vele menni futni, kirándulni szoktam vinni a Duna-partra, illetve az erdőben sétálunk, állatkertbe szoktam elvinni, édesanyámhoz, csakhogy most nagyon-nagyon agresszívé vált, s per pillanat nem tudunk így elmenni.
  – Itthon?
  – Itthon ő videokazettát néz, és ha segítséget kér, a szobájában plakátokat rakunk fel, az udvaron játszunk, labdázunk, tollasozunk, kutyának enni adunk, inni adunk, a szemetet ő viszi ki a nagy kukába. A felmosó vizet ő szokta kiönteni, tehát vannak feladatok, amiket adok neki, de ettől még az agresszivitásán nem tudok változtatni. Tört-zúzott a szó szoros értelmében, hozzám vágott gyertyatartótól kezdve, üres rekeszt, csípett, harapott, megütött, nem tudtam mit kezdeni a helyzettel. Nem tehetett róla, a doktor nő akkor váltott másik gyógyszerre, próbáljuk meg ezt, az sem volt jó. Erős nyugtatók és ahelyett, hogy nyugtatták volna, még agresszívabbá vált, nem alszunk éjszaka, mert ha felkelt a Gáborka, akkor mindenkinek fel kellett kelni, ő lejött, kiabált, tehát teljesen felverte a családot, pihenni nem tudtunk mellette, és amikor egyre fokozódott az agresszivitása, már nem bírtam tovább, és nagyon-nagyon féltem, hogy valami baj történik. Kihívtam az ügyeletet, ők mentőt hívtak, injekciózták, lefogták rendesen, ugyanis, ha a Gábor vészhelyzetbe kerül, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi nyugtatót adnak belé, iszonyatos mennyiséget nyomtak belé, ösztönösen próbál a szorult helyzetből menekülni, kitörni és ezerszeresére nő az ereje, tehát döbbenetes. Csatatérré változik a lakás, hogy ki hívta ki még pluszba a rendőrséget, én nem tudom, mert én elmondtam, hogy egy autista gyerekről van szó. Az injekciót megkapta Gáborka, leszíjazták, összeszíjazták a kezét, hogy esetlegesen, ha a mentőben felébred, akkor ne tegyen kárt sem önmagában, sem a műszerekben. Bevittek a pszichiátriára, kértem, hogy mint kísérő lehessek vele, mert ezáltal megkönnyítem az ő munkájukat is, mert tudom nagyon jól, hogy a Gábor, amikor nincs ott a családból valaki, és nem érzi magát biztonságban, pánikba esik, és menekülni próbál, tör-zúz, hogy utat találjon magának.
  – Beköltözött ön is a zárt osztályra? Gondolom, hogy zárt osztályra mentek?

  – Igen, ott voltam vele. Nyugalomban tudták tartani, de ha kimentem a szobából, vagy megmozdultam, ő abban a pillanatban felébredt és jött utánam, az ágy végében aludtam a lábánál, az ágy mellé egy székre tettem fel a lábamat, hogy legalább ki tudjam nyújtani. Az első éjszaka az egyik beteg ott az ágynak a vas oldalrészét lekapta, és azt dobta el. Egy gyümölccsel dobálózott, szappant tartót dobált a gyerekhez, mikor bementünk az ápolószemélyzettel, villával hadonászott, olyan szűk volt a hely, hogy nem tudtunk elmenni mellette, és félő volt, hogy valamelyikünkbe beleszúrja a villát. Nos, ezek után nem nagyon mertem elaludni. A következő éjszaka pedig, hát sajnos kleptomániás betegek is voltak, hajnali kettőkor lefeküdtem, addig nem mertem elaludni, fél háromkor felkeltem arra, hogy matatnak a szekrényünkben, szóvá tettem, és a hölgy, majdnem nekem jött, és közölte velem, hogy takarodjak a szemetemmel együtt, ez a szemét a Gábor volt, és innentől kezdve el sem mertem aludni, tehát két éjszaka két órát aludtam. Következő nap jött a vizit, én elmondtam, hogy nem látom a Gábornak az ellátását biztosítva itt, itt érdemben bármilyen változás történjen. Saját felelősségemre kértem a doktor urat, hogy hazaengedjen. Ki is adta a papírokat egy szó nélkül.

  – Sokszor sokan elmondják, hogy az autizmust nem lehet meggyógyítani, de van-e olyan intézmény, vagy tudta-e valahova továbbküldeni önt bárki, hogy hol tudnak akkor, amikor egy-egy ilyen súlyosabb időszak jön vagy erősödnek a dührohamok, akkor ön hova mehet?

  – Nem tudtak ilyen helyet mondani, a doktor úr is azt támasztotta alá, hogy sajnálatos módon Magyarországon ezen betegeknek a gyógyítását, gyógykezelését, rehabilitációját nem tudják ellátni, nincsenek biztosítva a körülmények. Sajnos, csak külföldön van, nem tudom, hogy hogyan tudnánk kijutni.

  – Ez marad, hogyha jön egy roham, akkor bemennek, lenyugtatják néhány napig, és ameddig ön bírja, addig ott vannak?

  – Így van, pontosan erről van szó. Azért ezt felülbírálják, a bíróság kijön, hogy indokolt volt-e az, hogy bevitettük a fiút? De a bíró úr is belátta azt, hogy nem megfelelő az ő ellátására a hely, illetve érdemben változás nem fog történni. Ezt felolvasnám önnek, mert ez szerintem fontos. "A Bíróság megállapítja, hogy X. Gábor született és lakik itt és itt, beszállítása az OPNI-ba, indokolt volt, s egyben elrendelni nevezett kötelező pszichiátriai intézeti gyógykezelését. Szükségesnek látszik azonban, hogy ezt a gyógykezelést, ne az OPNI-ban, hanem egy erre a feladatra alkalmasabb, speciális intézetben teljesítsék." Tehát a bíró úr is látta azt, hogy ezen körülmények nem megfelelőek az ő ellátására. Ő sem tudott megoldást erre. Két napja megint fájdalmasan kiabál, és fogalmam sincs, hogy mi baja lehet, előbb-utóbb kiderül, maximum kap még egy görcsöt és nem tudom, hogy mi lesz a végkifejlet. Nem szeretném elveszteni a fiamat. Egyre nehezebben bírom, lelkileg. Belefáradtam ebbe a küzdelembe. Ár ellen úszok, igen, kiborultam és tönkretett a 16 év. Magánúton el lehet helyezni, ami horribilis összegek letételéről szól, illetve kihalásos alapon lehet bekerülni jó helyekre. Most sikerült találni egy helyet, alapítvány működteti, másfél millió a beugró, adott esetben valahogy össze tudjuk kaparni a pénzt, de mi van akkor, ha nem? És nincs az az ismeretségem, aki hozzásegít ahhoz, hogy itt ahova kerülne, ez az egyetlen hely van szabadon.

  – Dr. Rigó Péter pszichiáter főorvos az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet munkatársa. Igaz-e az, hogy nem tudnak segíteni a dühöngő autista betegeken?

  Dr. Rigó Péter:– Jelenleg nem gyógyítható betegség, de az állapotokat nagyon jól sikerül befolyásolni az esetek nagy részén, egy részénél nem. Van egy szűk réteg, aki kijőve a gyerekkorból nyugtalan, agresszív, önsértő, vagy másokat sértő magatartást mutat, amelynek a kezelése, vagy mondhatni megfékezése rendkívül problematikus, mivel a pszichiátriai osztályok erre nincsenek felkészülve. Speciális helyszínekre lenne szükség. Tehát nyilvánvalóan van egy beteg, aki otthon fékezhetetlenné válik, akkor természetesen behozzák a pszichiátriai osztályra, ahol a megfékezésére ugye vannak gyógyszeres lehetőségek, az esetek nagy részében, nagyon nehezen, egyrészt a gyógyszerek sem használnak, és hogyha nem használnak a gyógyszerek, akkor valahogy fizikálisan kellene megoldani a kontrollálását a vizsgálatnak. Magyarul, az ilyen betegeket átmenetileg rögzíteni kellene. Létre kellene hozni ezekben az intézetekben olyan típusú helyiségeket, ahol egyrészt biztosítva van a megfelelő rögzítés, tehát nem pizsamákkal lekötözni székhez vagy ágyhoz beteget, hanem megfelelő ágy kellene, a legkevesebb sérülést, vagy kényelmetlenséget okozó övekkel és szíjakkal, ha már itt tartunk, na most ezekkel sem rendelkezünk. Van egy, mondjuk egy hatvanágyas osztály, ahol délután van kettő darab ápoló, na most ha már csak egy ilyen beteg van, az leköt két ápolót és akkor már nincs idő és energia, na most, ha egy ilyen beteg felébred, felkel, akkor elkezd őrjöngeni, vagy önmagát, széttöri az ablakokat, kirugdossa az ajtókat, illetve a szemben lévő betegekben kárt tehet, vagy önmagában és a személyzetben. Az ápolók hihetetlen megterhelésnek vannak kitéve. Itt elégtelen a jelenlétünk. Tehát egy felvételes osztályon, ennek a háromszorosa is szükséges lenne, ezt a problémát nagyon nehéz leküzdeni, 12 ágyas kórtermek vannak, és nem lehet a betegeket elkülöníteni sem a betegség súlyossága szerint. Van ugyan egy bizonyos figyelőrészleg, de ezek a speciális esetek olyanok, amelyekhez egy külön részlegre lenne szükség, tehát nem egy osztályon, mert kevés ilyen beteg van ezt hozzá kell tennem, de ez a kevés beteg teljesen ellátatlan és ellehetetleníti az osztályt is. Erre ugye jobb híján a biztonsági személyzetet kérhetjük meg, akinek nem ez a feladata, de mivel vannak, és őket tudjuk vagy a központi ügyeletet, ha tud, tehát össze tudunk aktuálisan verbuválni egy olyan csapatot, amelynek sikerül a beteget megfékezni, sikerül egy ágyba vinni, sikerül esetleg leszedálni és lerögzíteni pontosabban, de ez csak átmeneti megoldás. Gondoljunk bele, egy beteg nem lehet állandóan rögzíteni, pláne, ha nincsenek meg a megfelelő feltételek, egy betegnek mozogni kell, fürdetni kell, a szükségleteit el kell végezni, egy ilyen beteghez kellene kettő személyzet külön. Másrészt pedig, hogyha lenne az intézményen belül egy olyan szoba, ahol egyrészt akár egy hozzátartozó is el lehetne, vagy kellő személyzet ott kontrollálni tudna egy beteget, akit nem kellene állandóan rögzíteni, hanem akár rohangálhatna is, gondoljunk el egy ilyen ugrálót, amiben a gyerekek ilyen gumifalak között vannak, amely biztosítaná azt, hogy sokkal kisebb legyen a személyeknek a sérülése.

  – Pénzkérdés, jogszabályok kérdése, tehát, hogyan oldják meg ezt máshol?

  – A jogszabályi környezet az megfelelő, bírói szemlék és a betegjogok korát éljük és ez rendben is van, általában hátráltatja a munkánkat, nagyon is tudja hátráltatni, mert olyan jogszabályok vannak, amelyeket nem lehet betartani, viszont valahogy működni kell, dolgozni kell, valahogy el kell látni ezeket a betegeket, és ahogy tudjuk, ahogy bírjuk alapon megy ez most sajnos. Én úgy tudom, hogy sehol sincs megoldva, hiszen ezek a betegek többek között azért kerülnek hozzánk, akik az ország – állíthatom – összes intézményét már bejárták, és hát perben és haragban vannak szegény szülők az egész világgal, mert ezt a magyar egészségügy, most nem tudja megoldani, és azt mondják, hogy vigye haza, de hát ez egy nonszensz.

  – Máshol, mi a gyakorlat, mi a szakszerű?
  – Ahol jobban felszerelt az egészségügy, vannak olyan helyiségek, én magam is láttam ilyet fejlettebb országokban, ahol gyakorlatilag van egy biztonsági személyzet, tehát egy olyan személyzet, aki arra van kiképezve, hogy hogyan lehet egy vad beteg embert nem legyűrni, hanem úgy megfékezni, hogy a legkisebb sérülés és probléma legyen, hogy kell hozzáállni az ilyen betegekhez. Emellett vannak olyan helyiségek, ahol ezt humánusan le lehet folytatni, ahol egy kezelést be lehet állítani, és amíg ez nem történik meg, addig sincs különösebb veszélyben sem a többi beteg, sem az ápoló személyzet.

  – De önök miért, a szakma miért nem dörömböl, hogy mire van szükség?

  – Mi mást sem csinálunk, mint dörömbölünk harminc éve. A dörömbölésbe meg az ember egy idő után elfárad és feleslegesnek ítéli meg, hogyha nem történik semmi lényeges. Ma a magyar egészségügy így tud működni, és akkor nemcsak az autista beteg, az autista beteg nagyon látványos, és nagyon tönkre megy mindenki, de meg kell nézni a pszichiátriai osztályt, hogy működhet-e. Hogy egy európai standardba ezek az osztályok nem működhetnének, de kénytelenek működni, mert ellátást biztosítani kell, tehát nagyon sokféle szinten hiba van, és ezt az autisták adott esetben nagyon fájdalmasan megmutatják, de sokkal több beteget érintő ellátás sincs ma megfelelően biztosítva. A betegek a legkorszerűbb gyógyszereket megkapják, de tulajdonképpen a többit, a pszichoterápiás részt biztosítani ma az egészségügy nem tudja.

  – Ha azt tanácsolják az orvosok és a család is úgy dönt, hogy intézetbe adnak egy súlyos beteget, akkor például az autistát, milyen intézménybe lehet adni és ott mi vár rá?

  – Hat-nyolc tíz évet kell arra várni, hogy intézetbe kerüljön egy budapesti beteg, ez is nonszensz.

  – Ennyi időbe kerül?

  – És addig hol van? Addig egy pszichiátriai osztály mélyén, mert otthon nem lehet, mert nem tud lenni.
   
 9. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  EGYEZMÉNY a GYERMEKEK JOGAIRÓL
  Egyezmény a gyermek jogairól  Az Egyesült Nemzetek népei az Alapokmányban kinyilvánították az alapvető emberi jogokba, az emberi személyiség méltóságába és értékébe vetett hitüket.

  Az Egyesült Nemzetek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában és az Emberi jogokról szóló nemzetközi egyezségokmányokban, megállapodtak abban, hogy az ezekben említett valamennyi jogot és szabadságot mindenki születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül gyakorolhatja.

  Az Egyesült Nemzetek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában kimondták, hogy a gyermekkor különleges segítséghez és támogatáshoz ad jogot, abban a meggyőződésben, hogy a családnak a társadalom alapvető egységekét és valamennyi tagja fejlődésének és jólétének természetes környezeteként meg kell kapnia azt a védelmet és támogatást, amelyre szüksége van ahhoz, hogy a közösségben szerepét maradéktalanul betölthesse.

  Tekintetbe véve, hogy a gyermeknek teljes mértékben felkészültnek kell lennie önálló életvitelére a társadalomban.

  A gyermek jogairól szóló Genfi nyilatkozat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, valamint a gyermekek jólétével foglalkozó szakosított intézmények és nemzetközi szervezetek alapszabályai és idevágó okmányai elismerték a gyermeknek nyújtandó különleges védelem szükségességét.

  A gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen megfelelő jogi védelemre.


  2. cikk

  1. Az Egyezményben részes államok tiszteletben tartják és biztosítják a joghatóságok alá tartozó gyermekek számára az Egyezményben lefektetett jogokat minden megkülönböztetés, nevezetesen a gyermek cselekvőképtelensége, születési vagy egyéb helyzete szerinti különbségtétel nélkül.

  2. Az Egyezményben részes államok megteszik a megfelelő intézkedéseket arra, hogy a gyermeket hatékonyan megvédjék minden, bármely formában jelentkező megkülönböztetéstől, amely szülei tevékenysége, vélemény nyilvántartása vagy meggyőződése miatt érhetné őt.


  3. cikk

  1. A szociális védelem köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok és a törvényhozó szervek minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban.


  2. Az Egyezményben részes államok kötelezik magukat arra, hogy a gyermek számára, biztosítják a jólétéhez szükséges védelmet és gondozást, e célból meghozzák a szükséges törvényhozási és közigazgatási intézkedéseket.

  3. A Egyezményben részes államok gondoskodnak arról, hogy a gyermekkel foglalkozó és védelmét biztosító intézmények, hivatalok és létesítmények működése megfeleljen az illetékes hatóságok által megállapított szabályoknak, különösen a biztonság és az egészség területén, valamint ezek személyzeti létszámával és szakértelmével, továbbá a megfelelő ellenőrzés meglétével kapcsolatban.


  4. cikk

  Amennyiben gazdasági, szociális és kulturális jogokról van szó, ezeket az intézkedéseket szükség esetén, a nemzetközi együttműködés keretében hozzák meg.


  5. cikk

  2. Az Egyezményben részes államok a lehetséges legnagyobb mértékben biztosítják a gyermek fejlődését.
  18. cikk

  A felelősség a gyermek neveléséért és fejlődésének biztosításáért elsősorban a szülőkre hárul. Ezeket cselekedeteikben mindenekelőtt a gyermek mindenek felett álló érdekének kell vezetnie.

  2. Az Egyezményben említett jogok biztosítása és előmozdítása érdekében a részes államok megfelelő segítségek nyújtanak a szülőknek a gyermek nevelésével kapcsolatban reájuk háruló felelősség gyakorlásához, és gondoskodnak gyermekjóléti intézmények, létesítmények és szolgálatok létrehozásáról.

  1. Az Egyezményben részes államok megtesznek minden megfelelő intézkedést annak érdekében, hogy a dolgozó szülők gyermekei számára biztosítsák olyan szolgáltatások igénybevételének jogát, amelyekre jogosultak.


  19. cikk

  1. Az Egyezményben részes államok megtesznek minden arra alkalmas, törvényhozási, közigazgatási, szociális és nevelési intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az elhagyás vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód bármilyen formájától.

  2. Ezek a védelmi intézkedések szükség szerint olyan hatékony eljárásokat foglalnak magukban, amelyek a gyermek számára szükségesek szociális programok létrehozását teszik lehetővé, továbbá szükség szerint magukban foglalják a bírói beavatkozással kapcsolatos eljárást is.

  23. cikk

  1. Az Egyezményben részes államok elismerik, hogy a szellemileg vagy testileg fogyatékos gyermeknek emberi méltóságát biztosító, önfenntartását előmozdító, a közösségi életben való tevékenység részvételét lehetővé tevő, teljes és tisztes életet kell élnie.

  2. Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékos gyermeknek a különleges gondozáshoz aló jogát.

  3. Tekintettel a fogyatékos gyermek sajátos szükségleteire, a 2. bekezdés értelmében nyújtott segítség a gyermek szüleinek vagy gondviselőinek ingyenes, és úgy kell alakítani, hogy a fogyatékos gyermek valóban részesülhessen oktatásban, képzésben, egészségügyi ellátásban, gyógyító-nevelésben, munkára való felkészítésben és szabadidő-tevékenységben oly módon, hogy ezek biztosítsák személyisége lehető legteljesebb kibontakoztatását kulturális és szellemi területen egyaránt.

  4. Az Egyezményben részes államok a nemzetközi együttműködés szellemében előmozdítják a fogyatékos gyermekek megelőző egészségügyi ellátásával, orvosi, pszichológiai és funkcionális kezelésével, a gyógyító-nevelő módszereivel és a szakképzési intézményekkel kapcsolatos információk cseréjét és terjesztését, valamint az adatok hozzáférhetőségének biztosításával lehetővé teszik a részes államok számára, hogy ezeken a területeken javíthassák bővíthessék tapasztalataikat.


  25. cikk

  Az Egyezményben részes államok elismerik az illetékes hatóságok által gondozásra, védelemre, illetőleg fizikai vagy elmeápolásra elhelyezett gyermeknek azt a jogát, hogy időszakosan felül kell vizsgálni az említett kezelést és az elhelyezésével kapcsolatos minden egyéb körülményt.


  27. cikk

  1. Az Egyezményben részes államok elismerik minden gyermeknek jogát olyan életszínvonalhoz, amely lehetővé teszi kellő testi, szellemi, lelki erkölcsi és társadalmi fejlődését.

  2. Elsősorban a szülők, vagy a gyermekért felelős más személyek alapvető feladata, hogy biztosítsák a gyermek fejlődéséhez szükséges életkörülményeket.

  3. Az Egyezményben részes államok, az adott ország körülményeit és a rendelkezésre álló eszközöket figyelembe véve, megfelelő intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a szülőt, segítsék e jog érvényesítésében, és szükség esetén anyagi segítséget nyújtanak, valamint segítő programokat hoznak létre.


  28. cikk

  1. Az Egyezményben részes államok elismerik a gyermeknek az oktatáshoz való jogát, és különösen e jog gyakorlásának fokozatos, az esélyegyenlőség alapján való gyakorlását.>>

  2. Az Egyezményben részes államok elősegítik és előmozdítják a nemzetközi együttműködést az oktatásügy területén.


  29. cikk

  1. Az Egyezményen részes államok megegyeznek abban, hogy a gyermek oktatásának a következő célokra kell irányulnia:

  a) elő kell segíteni a gyermek személyiségének kibontakozását valamint szellemi és fizikai tehetségének és képességeinek a lehetőségek legtágabb határáig való kifejlesztését.


  54. cikk


  3. § A törvény rendelkezéseit 1991. november 6-tól kell alkalmazni.
  Végrehajtásáról a Kormány gondoskodik.
   
 10. Kozmoszat

  Kozmoszat Állandó Tag

  Bocsi, van olyan topik, ahol "gyakorló" indigókkal lehet értekezni? Sokan ugyanis már nem vagyunk gyerekek, hanem sarkunkban a 'küldetés' és jobb lenne erről beszélni, mintsem csak öncélúan magunkról. Köszi.
   
 11. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  !!JÁRANDÓSÁGOK!!

  Autizmussal élő, és szenvedő gyermekek részére a Magyar állam különböző kedvezményeket biztosít.
  Ezen kedvezményeket a következőkben sorolom fel. Csekély, kevés, de azért van valami!
  EzértMindenki használja ki a lehetőségéhez mérten a legnagyobb mértékben!


  E.ON Energiaszolgáltató kedvezménye:
  http://www.eon-energiaszolgaltato.com/index_eiroda.phpy
  EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS:

  -Gyógyászati segégeszköz támogatás.
  -Otthoni szakápolás.
  -Rahabilitációs ellátások támogatása.

  TÁMOGATÁSOK:

  -Gyed.
  -Ápolási díj.
  -Vezetékes telefon előfizetési kedvezmény.
  -Ingyenes, vagy kedvezményes utazás.
  -Kedvezményes, ingyenes belépés különböző helyekre.
  -Kommunális adó kedvezmény.
  -Tankönyv támogatás.
  -Utazási költségtérítés.
  -Adósságkezelési szolgáltatás.
  -Köztemetés.
  Akadálymentesítési támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/19.html
  Álláskeresési járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/46.html
  Álláskeresési segély http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/54.html
  Anyasági támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/57.html
  Ápolási díj http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/5.html
  Árvaellátás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/15.html
  Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/37.html
  Átmeneti járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/59.html
  Átmeneti segély http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/30.html
  Családi adókedvezmény http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/60.html
  Családi pótlék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/56.html
  Családsegítés http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/33.html
  Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság igazolása http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/64.html
  Energiafelhasználási támogatás (Gáz/távhő támogatás) http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/62.html
  Étkeztetés http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/31.html
  Fogyatékossági támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/11.html
  Gépjárműadó kedvezmény súlyos mozgáskorlátozott személy részére http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/16.html
  Gyermekek napközbeni ellátása http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/39.html
  Gyermekgondozási segély http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/2.html
  Gyermekjóléti szolgálat http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/38.html
  Gyermeknevelési támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/40.html
  Házi segítségnyújtás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/32.html
  Időskorúak járadéka http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/25.html
  Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/51.html
  Képzések elősegítése http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/41.html
  Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/58.html
  Közgyógyellátás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/6.html
  Közlekedési támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/20.html
  Közösségi ellátások http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/35.html
  Lakásfenntartási támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/27.html
  Lakóotthonok http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/52.html
  Nappali ellátás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/36.html
  Parkolási igazolvány http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/8.html
  Rehabilitációs intézmények http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/53.html
  Rehabilitációs járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/67.html
  Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/29.html
  Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/55.html
  Rendszeres szociális járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/14.html
  Rendszeres szociális segély aktív korú egészségkárosodott személy részére http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/23.html
  Rendszeres szociális segély aktív korú nem foglalkoztatott személy részére http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/24.html
  Rokkantsági járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/12.html
  Személygépkocsi-átalakítási támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/22.html
  Személygépkocsi-szerzési támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/21.html
  Személyi (jövedelemadó) kedvezmény http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/17.html
  Támogató szolgáltatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/abc.html
  Vakok személyi járadéka http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/10.html
  Vállalkozói járadék http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/63.html
  Vizitdíj visszatérítés http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/66.html

  Személygépkocsi-átalakítási támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/22.html
  Személygépkocsi-szerzési támogatás http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/21.html
  Képzések elősegítése http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/41.html
  Lakóotthonok http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/52.html
  Rehabilitációs intézmények http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/53.html
   
  Horváthné Margó kedveli ezt.
 12. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  GYERMEKJOG
  A gyermekekre vonatkozó és a velük kapcsolatos legfontosabb jogszabályok:
  Megtekinthető a GyermekJog webhelyen:
  1949. évi XX. törvény A Magyar Köztársaság Alkotmánya
  1991. évi LXIV. törvény A Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről
  Az alábbi jogszabályok elérhetők a Magyarország.hu jogszabálykeresőjében.
  Jogszabálymutató:
  1999. évi C. törvény ¤ Az Európai Szociális Karta kihirdetéséről
  1999. évi LXIX. törvény ¤ A szabálysértésekről
  1998. évi LXXXIV. törvény ¤ A családok támogatásáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. Rendelettel
  1998.évi XIX. törvény A büntetőeljárásról
  1997. évi CLVI. törvény ¤ A közhasznú szervezetekről
  1997. évi CLIV. törvény ¤ Az egészségügyről
  1997. évi LXXXIII. törvény ¤ A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel
  1997. évi XLVII. törvény ¤ Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről
  1997. évi XXXI. törvény ¤ A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
  1995. évi LXIV. törvény ¤ A Gyermek és Ifjúsági Alapról, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványról, valamint az ifjúsággal összefüggő egyes állami feladatok ellátásának szervezeti rendjéről
  1993. évi LXXIX. törvény ¤ A közoktatásról
  1993. évi XXIII. törvény ¤ A Nemzeti Kulturális Alapprogramról
  1993. évi LV. tv. a magyar állampolgárságról
  1993. évi III. törvény ¤ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
  1992. évi LXXIX. törvény ¤ A magzati élet védelméről
  1991. évi LXIV. törvény ¤ A Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről
  1990. évi IV. törvény a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról
  1978. évi IV. törvény A Büntető Törvénykönyvről
  1957. évi IV. törvény ¤ Az államigazgatási eljárás általános szabályairól
  1959. évi IV. törvény A Polgári Törvénykönyvről
  1952. évi IV. törvény ¤ A házasságról, a családról és a gyámságról, egységes szerkezetben a hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1952. évi 23. törvényerejű rendelettel, valamint a végrehajtásáról szóló 7/1974. (VI. 21.) IM rendelettel és a 4/1987. (VI. 14.) IM rendelettel
  1952. évi III. törvény A polgári perrendtartásról
  1949. évi XX. törvény ¤ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
  1948. évi XII. törvény ¤ Az Egészségügyi Világszervezet Alkotmányának becikkelyezéséről
  1986. évi 14. törvényerejű rendelet ¤ A Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, Hágában az 1980. évi október 25. napján kelt szerződés kihirdetéséről
  1979. évi 13. tvr. a nemzetközi magánjogról
  1979. évi 11. törvényerejű rendelet a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról
  1976. évi 9. törvényerejű rendelet ¤ Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése XXI. ülésszakán, 1966. december 16-án elfogadott Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya kihirdetéséről
  261/2002. (XII. 18.) Korm. rendelet ¤ A nevelőszülői, a hivatásos nevelőszülői és a helyettes szülői jogviszony egyes kérdéseiről
  259/2002. (XII. 28.) Korm. rendelet ¤ A gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység engedélyezéséről, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi vállalkozói engedélyről
  257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet ¤ A közalkalmazottak jogállásáról szóló
  1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról
  235/1997. (XII: 17.) Korm. rendelet ¤ A gyámhatóságok, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok, a gyermekjóléti szolgálatok és a személyes gondoskodást nyújtó szervek és személyek által kezelt személyes adatokról
  149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet ¤ A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
  137/1996. (VIII. 28.) Korm. rendelet ¤ Az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról
  32/1993. (II. 17.) Korm. rendelet ¤ A gyermeknevelési támogatás megállapításának szabályairól, valamint a szociális ellátások igényléséhez felhasználható bizonyítékokról
  81/1990. (IV. 27.) MT rendelet ¤ A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványról
  7/1988. (VIII. 1.) IM rendelet ¤ A Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, Hágában, az 1980. évi október 25. napján kelt, az 1986. évi 14. törvényerejű rendelettel kihirdetett szerződés végrehajtásáról
  2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet ¤ A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről
  14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet ¤ A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról
  7/1998. NM (III. 11.) rendelet ¤ A fiatalkorúak pártfogó felügyeletének végrehajtásáról
  15/1998. NM (IV: 30.) rendelet ¤ A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
  30/1997. (X. 11.) NM rendelet ¤ A javítóintézetek rendtartásáról
  26/1997. (IX. 3.) NM rendelet ¤ Az iskola-egészségügyi ellátásról 5/1995. (II. 8.) NM rendelet ¤ A körzeti védőnői szolgálatról
  36/2000. (XII. 27.) OM rendelet ¤ A gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
  33/1999. (VIII. 24.) OM rendelet ¤ A család- és gyermekvédelem pedagógiája szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
  31/1999. (VIII. 13.) OM rendelet ¤ Az ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
  25/1999. (VII. 6.) OM rendelet ¤ A játék és szabadidő pedagógus szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
  9/1998. (XII. 1.) OM rendelet ¤ Az óvodai környezeti nevelő szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
  9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet ¤ A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról
  1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet ¤ A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
  9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet ¤ A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről
   
 13. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  2008. ellátási összegei
  2008. évi fontosabb ellátási összegek


  Kötelező legkisebb munkabér összege havi: 69. 000. – Ft

  Garantált bérminimum 2 év gyakorlati idő esetében: 86. 300. - Ft
  2 év gyakorlati idő hiányában: 82. 800. –Ft

  Öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege: 28. 500.- Ft

  Rokkantsági járadék összege havi: 32. 610.-Ft

  Rendszeres szociális járadék havi összege: 26 .420.-Ft

  Vakok személyi járadéka minimálisan havi: 15.020.- Ft

  Házastársi pótlék havi: 19. 970.-Ft

  Házastárs utáni jövedelempótlék havi: 13. 860 – Ft

  Ápolási díjak: 28. 500.-Ft/hó, illetve 37. 050.-Ft/hó (130%-os mértékü)
  22 .800,-Ft/hó ( 80 %-os mértékű)

  Fogyatékossági támogatás: 18. 525.-Ft/hónap (65 %-os mértkü)
  22. 800.-Ft/hónap (80 %-os mértékü)

  Anyasági támogatás: 64.125.-Ft, illetve 85.500.-Ft ikergyermekek esetén
  gyermekekként

  Gyermekgondozási segély, Gyermeknevelési támogatás: 28.500:-Ft/hónap

  Családtípus Családi póték összege 2008. január 1-jétől
  (Ft/hó/gyermek)

  egygyermekes család 12 200

  egygyermekes egyedülálló 13 700

  kétgyermekes család 13 300

  kétgyermekes egyedülálló 14 800

  három és többgyermekes család 16 000

  három és többgyermekes egyedülálló 17 000

  fogyatékos gyermeket nevelő család 23 300

  fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló 25 900

  nagykorú fogyatékos személy 20 300

  nevelőszülőnél élő, intézményben elhelyezett 14 800
   
 14. Kozmoszat

  Kozmoszat Állandó Tag

  Ez a topic teljesen beteg. Jobbulást!
   
 15. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Mitokondriumokról

  Bírósági döntés a mitokondriumokról

  Talán sosem derül ki, volt-e kórokozó szerepe az oltásnak


  Miután ma már nem szembesülünk a torokgyíkkal, vagy a tetanusszal, nem is félünk tőlük. Így abba sem gondolunk bele, mekkora kincs a védőoltás nyújtotta egészség. A közelgő foci-Eb miatt áprilisban nagy visszhangot kapott osztrák kanyarópánik azonban ismét ráirányította a figyelmet, mennyire fontos, hogy mindenki elfogadja az oltási rend jelentőségét.


  Tony Blair volt brit miniszterelnökre 2002-ben komoly politikai nyomás nehezedett, hogy mondja meg nyíltan, akkor húsz hónapos kisfia, Leo megkapta-e az MMR-oltást. A kivédendő betegségek latin neve (morbilli - kanyaró, mumpsz - fültőmirigy-gyulladás, rubeóla - rózsahimlő) alapján elnevezett vakcináról 1998-ban indított szakmai vitát dr. Andrew Wakefield (Royal Free Hospital, London), amikor felvetette, hogy szerepe lehet az autizmus kialakulásában. Londonban az ezredfordulót követő években pánikká dagadt a disputa, amelynek következtében csak a gyerekek 74 százaléka kapta meg az első, megalapozó MMR-oltást. Ezután a főváros több kerületében megnőtt a kanyarós betegek száma, az orvosok járvány kitörésétől tartottak. A miniszterelnök negyedik gyermekéről pár nap után kiderült, hogy ha megfázása miatt késve is, de megkapta a második, úgynevezett emlékeztető MMR-oltást, ám ennek legfeljebb politikai hozadéka volt. Az oltások mellőzésével tovább csökkent az immunizált gyerekek száma, és a kanyaró Anglián kívül más fejlett országokba is visszatért - például Ausztriába -, ahol épp a közelmúltban okozott gondokat a foci-Eb szervezőinek.
  A védőoltások kérdésköre sokáig a védőnőkre és a gyermekorvosokra tartozó témaként élt a köztudatban. Az orvostársadalom csak Wakefield felvetése után szentelt neki nagyobb figyelmet, jogi körökben pedig talán az idén várható változás az amerikai kormány nemrég hozott ítélete kapcsán. Kárpótlást ítéltek meg egy házaspárnak, akik azt állítják, hogy a kislányuk a 2000-ben kapott védőoltás miatt lett autista.
  A döntés nem foglalkozik orvosszakmai kérdésekkel, nem foglal állást arról, hogy az oltás okozta-e az autizmust. A jogászok csupán arra jutottak, hogy az oltás súlyosbította a kislány már korábban fennálló sejtszintű rendellenességét, ami autizmusra jellemző tünetekkel járó agykárosodáshoz vezetett. A védőoltások ellenzői boldogok, a szakértők szerint viszont nem világos, miért jár a kártérítés. Évtizedes kutatások sem tudták igazolni, hogy kapcsolat lenne a védőoltások és az autizmus között, és a kislány kórtörténetében sincs semmi olyasmi, ami cáfolhatná a felgyűlt tudományos bizonyítékokat. A legnagyobb baj az, hogy a döntés tovább mélyítheti a közvélemény védőoltások iránti bizalmatlanságát.
  A The Huffington Post című internetes újság márciusban közölt kiszivárogtatott részleteket annak az ügynek a tárgyalásáról, amikor a gyermek 18 hónapos korában, miután 2000-ben megkapta az esedékes (MMR-, Di-Per-Te- stb.) védőoltásokat, belázasodott, majd autizmusszerű tünetcsoport - például a kommunikációs készség gyengülése - jelentkezett nála. Kiderült, hogy már korábban sem működtek megfelelően a
  gyermek sejtjeiben az energiát termelő szervecskék, a mitokondriumok. Kimutattak nála egy génmutációt, amely károsította e sejtszervecskék működését. Ám a gyermek kórtörténete alapján az amerikai egészségügyi tárca tisztségviselői arra a következtetésre jutottak, hogy a védőoltások "jelentős mértékben súlyosbították a háttérben álló rendellenességet", és ezzel energiatermelési hiányt okoztak a kislánynál.
  A kutatók néhány éve már tudják, hogy mitokondriális rendellenességben szenvedő gyermekeknél megfigyelhetők autizmusszerű tünetek. Egy 2005-ös portugál vizsgálatban 69 autista gyermek közül ötnél találtak energiatermelést károsító mitokondriális rendellenességeket. Vajon a fent említett kislánynál akkor is kialakultak volna az autizmus tünetei, ha nem kap védőoltásokat?
  A New Scientist című tudományos hetilap által megkérdezett szakértő, dr. Linsey Kent (University of St. Andrews, Nagy-Britannia) szerint a tünetek valószínűleg mindenképpen jelentkeztek volna. Mint mondja, zavart mitokondriumműködés esetén különösen nagy a neurológiai vagy izom-rendellenességek kockázata, mert az izmok és az agy sejtjei nagyon sok energiát igényelnek. Agykárosodáshoz vezethet, ha a mitokondriumok nem adnak elegendő energiát, ami aztán autizmusszerű tünetekben nyilvánulhat meg. "A gyermeknél valószínűleg az egyértelműen kimutatott mutáció okozta a fejlődési viszszamaradást" - mondja a doktornő. Hozzáteszi: "soha nem fog kiderülni, hogy volt-e szerepe az oltásnak".
  Mit jelent hát a kártérítési döntés? Dr. Paul Offit philadelphiai gyermekorvos szerint semmit. "A kérdés, hogy okozhatnak-e autizmust a védőoltások, tudományos természetű, nem jogi. Számos kísérlet végződött azzal az eredménnyel, hogy nincs kapcsolat az oltások és az autizmus között."
  Dr. Linsey Kent azt mondja, nagyon fontos, hogy a kártérítési döntés után se rendüljön meg a védőoltások iránti bizalom. Kent szerint felesleges és roppant költséges lenne a védőoltások beadása előtt kivizsgálni, fennáll-e mitokondriális rendellenesség, mert ez nagyon ritka, és a következményes károsodás már az oltások beadásának ideje előtt nyilvánvalóvá válik a gyermekorvos számára.
  Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója, dr. Mészner Zsófia szerint a magyar lakosság bízik a hazai oltási rendben, és elfogadja - ha nem is mindig érti meg teljesen - annak fontosságát. Az Európában is példamutatóan magas, közel 100 százalékot elérő magyar oltottsági arány nagy eredmény, és a főorvosnő szerint méltán lehetünk rá büszkék. - Elkötelezett gyermekorvosok és védőnők nélkül nem tartana itt sem a gyermekellátás, sem a védőoltások ügye - teszi hozzá. Az odaadó munkán kívül két dolog áll a háttérben: az egyik a térítésmentesség, a másik a "szelíd kényszer", azaz a kötelezőség. Utóbbi hazánkban több mint fél évszázados hagyomány, a szülők döntő többsége ebben nőtt fel, így nem merül fel bennük a kétség, hogy szükség van-e a védőoltásokra. Hozzáteszi azonban, hogy minket is utolért a világjelenség: egy zámú, ám annál nagyobb hangú csoport hazánkban is vitatja a védőoltások egészségvédő hatásait, és minden létező lehetőséget megragad, hogy nem bizonyított károsító hatásokat, emberi tragédiákat írjon az oltások számlájára. Az vezeti félre őket, hogy az oltások beadási ideje egybeeshet bizonyos betegségek felléptével. Ilyenkor nem könnyű bizonyítani az ok-okozati összefüggés hiányát, különösen akkor, ha egyes médiumok ennek igénye nélkül is hajlandók az oltást hibáztatva bemutatni a tragédiát.
   
 16. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület új szolgáltatással kíván segítséget nyújtani az
  AUTIZMUSBAN ÉRINTETT EMBEREK CSALÁDTAGJAINAK
  K R Í Z I S V O N A L


  06-70-428-2685  Hétfő, szerda, péntek: 1800-2000
  Kedd, csütörtök: 900-1100  Hívhat minket, HA:
  egyedül van a problémájával
  egészségügyi kérdése van
  orvosi vizsgálat/kezelés előtt áll
  tanácstalan egy helyzet megoldását illetően
  családi krízis miatt
  problémái vannak gyermeke oktatási/szociális intézményével
  ha valamilyen információra van szüksége
  vagy ha nagyon elege van….
  Hívásukat mentálhigiénés szakember és egészségügyi tanácsadók, akik maguk is érintett szülők fogadják  Az Aura Egyesületet autizmussal érintett gyermekek szülei hoztuk létre 2002-ben. Azóta eltelt másfél évtizedet vállvetve küzdöttük végig gyermekeinkért, sokat sírtunk és keveset nevettünk. Harcoltunk, hogy gyermekünket benntartsuk az oktatásban, megszenvedtünk egy-egy alapvető orvosi vizsgálatért, egyensúlyoztunk a család egyben tartásáért, nem aludtunk éjszaka, de dolgoztunk nappal…és voltak, olyan pillanatok, amikor úgy éreztük, nincs, akivel meg tudnánk osztani terheinket. Ilyenkor vágytunk valakire, aki érti és érzi, hogy mit élünk át, ám vádló hanggal vagy hatástalan ötletekkel nem bombáz minket. És amikor gyorsan kellett lépni, de merre? Ilyenkor felhívtuk egymást…

  Október 20-tól elindult az első olyan telefonos krízisvonal, amelyet kifejezetten autizmussal érintett emberek családtagjai hívhatnak, krízisintervenciós tanácsadás céljából.


  Gyakran ismételt kérdések:

  Hívónak be kell-e mutatkoznia?
  A hívásokat bizalmasan kezeljük, nem készül róluk hangfelvétel. A hívó anonim maradhat, csak annyit érdemes magáról elmondania, ami a problémája megértése érdekében szükséges.
  Kik ülnek a telefon másik végén?
  Hívásukat mentálhigiénés szakember és egészségügyi tanácsadó fogadja, akik maguk is érintett szülők. A segítők saját tudásuk és jártasságuk függvényében kezelnek minden hívást. Igyekeznek olyan alternatív látásmódot kialakítani a hívóban, hogy ezt követően képes legyen önmaga megoldásokat keresni, kipróbálni, alkalmazni.
  Milyen problémával fordulhatok a krízisvonalhoz?
  Szolgáltatásunk elsődleges célja a tanácsadás, tájékoztatás. Forduljon hozzánk akkor is, ha úgy érzi, egyedül van a problémájával, tanácstalan egy helyzet megoldását illetően, vagy ha meg szeretné osztani gondjait másokkal.

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Autisták Országos Szövetsége információs vonalat működtet hétköznaponként 8-14-óráig. Telefonszám: 06 (40) 200 821.  J O G S E G É L Y:
  autizmus.gportal.hu/gindex.php
   
 17. Kozmoszat

  Kozmoszat Állandó Tag

  Az indigó gyerekek már felnőttek.

  Kedves Erzsi!
  Te vajon indigó vagy, vagy csak az ilyen gyerekek érdekelnek ennyire? Mert bevallom, engem így 30 körül már vajmi kevéssé érdekel, hogy mit írnak hozzánk nevelési tanácsként. Ráadásul most már állítólag kristálygyerekek születnek, az indigók meg lassan mind felnevelkednek. Továbbá ez az egész indigó küldetés nem látszik megvalósulni, s ennek lehet hogy az is oka, hogy ennyire "túllihegték" az ügyet, s most aki tudja magáról, hogy indigó (mert mondjuk a szüleik a 'szakirodalmak' hatására kicsit megnövelték az egóját a körbeajnározással), az a legtöbb attól van elhalva, hogy ő mennyire különleges, s az önmegvalósításával foglalkozik, nem a küldetésével. Én meg nem találok magam mellé embereket, akiket esetleg izgatna, hogy különleges képességeiket a Föld jövőjébe fektessék. Ez pedig, hogy beírok egy ilyen című topikba, felteszek egy kérdést, s mindenki süketen beszélget továbbra is önmagával, kicsit furcsa. Mert nem láttam itt mást, csak a Te törvény és egyéb irodalmi bemásolásaid, semmi önálló gondolatot, vagy valami jelet, hogy itt azért emberek vannak, akik képesek kérdésre válaszolni, meg kommunikálni. Úgyhogy megnyugtat némiképp a leveled, hogy mégis létezik itt lét, s Te sem csak egy robot vagy, aki vadássza és közkinccsé teszi az általad fontosnak vélt dolgokat. Örömömben még a sértegetésed is hidegen hagy, pedig igazán igazságtalan, inkább magadba nézhetnél mit érezhettem, hogy feltett kérdésemre csak egy újabb jogszabálytenger volt a "válasz".
  Üdv!

   
 18. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

  indigó gyerekek mások, mint a többiek. Különcnek, deviánsnak, antiszociálisnak, hiperaktívnak szokták őket titulálni, és általában már korán megkapják mindezért a maguk büntetését. Éppen azoktól, akiknek a legnagyobb szükségük van mindarra, amit az indigók hoztak el a Földre.

  Az indigó jelenség a kutatók szerint az emberiség történelmében végig jelen volt, ám rendkívül ritkának számított, egészen az ötvenes évek végéig, számuk drasztikus megnövekedése pedig a hetvenes évek végére tehető, ami nem véletlen, hiszen ekkor értünk a Vízöntő korszak küszöbére.

  Az indigók esetében öt generációt emlegetnek, a következő felosztásban: Alfa: 1958-1968, Béta: 1968-1978, Gamma: 1978-1988, Delta: 1988-1998, Omega: 1998-2008. Ezek a generációk a Szaturnusz körforgásával vannak összefüggésben és ebből számítható ki az a periódus is, amikor az addigra már felnőtt indigók tudatára ébrednek feladatuknak, és nekilátnak megvalósítani azt. Jelenleg a Béta generáció ráébredési periódusa tart, 2006-tól pedig már a Gamma szülöttek következnek.

  Az indigó elnevezés abból ered, hogy aurájuk indigókék színű. Emlegetik őket még úgy is, mint a fény gyermekei, csillaggyerekek, kristálygyerekek.

  Az indigók jellemzői:
  Tudatában vannak képességeiknek, küldetésüknek, és ezt gyakran ki is nyilvánítják.
  Érzékenyek és idealisták.
  Intelligensek, kreatívok, önállóak.
  Természetes kapcsolatban állnak a "felsőbbrendűvel", gyakran hallanak, és látnak olyasmit, amit az átlagember nem.
  Már különösen fiatalon vonzódnak a szentekhez, angyalokhoz, isten(ek)hez, szellemekhez.
  Nehezen kezelhetők, nem fogadják el a feltétlen tekintélyelvűséget.
  Gyakran hiperaktívak, nem tudnak sokáig egy helyben maradni, és egyvalamire figyelni.
  Mindenre magyarázatot várnak, a döntéseket önmagában nem fogadják el.
  Maguknak valók, könnyen elszigetelődhetnek.
  Nem tűrik el az igazságtalanságot és a felszínességet.
  Türelmetlenek, nehezen viselik, ha nem értik meg őket.
  Hatalmas szabadságvággyal rendelkeznek, nem viselik el a kötöttségeket, nem szívesen vállalnak felelősséget.
  Tehernek érzik a monoton, hétköznapi dolgokat.
  Gyakran koravének, érettebben gondolkodnak, viselkednek a koruknál.
  Már gyermekkorukban is elvárják, hogy egyenrangú félként tekintsenek rájuk.
  Őszinték, szókimondók és bátrak.
  Tudásvágy, elhivatottság és maximalizmus jellemzi őket.
  Hajlamosak szokatlan, újító megoldásokat találni, más oldalról megközelíteni a dolgokat.
  Karizmatikusak.
  Az indigók feladata, hogy képességeiket használva változtassanak a világon, és új perspektívákat, irányokat, járatlan utakat nyissanak meg a többi ember előtt. Feladatukat az élet különféle területein teljesíthetik be, egyéniségüktől, tehetségüktől függően, tehát alkothatnak maradandót például a művészetek terén, de lehet belőlük bölcs politikus vagy épp egy addig gyógyíthatatlan betegség ellenszerét felfedező kutatóorvos. A Földre ajándékként magukkal hozott képességeik kibontakoztatásához azonban megfelelő közegre van szükségük.

  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első felelősség ebben a szülőké, hiszen a neveltetés alapvető meghatározója az indigó gyerekek életének is. Lényeges, hogy a szülők tudatában legyenek gyermekük az átlagtól eltérő adottságainak, és megfelelően nyílt, szeretetteljes és tudatos neveléssel segítsék.

  Fontos, hogy a szülőkön kívül is minél több ember, aki részesévé válik egy indigó életének, felismerje, és támogassa, vagy legalább tolerálja, de semmiképp se akadályozza, büntesse, vagy nyomja el őt. Ellenkező esetben az indigó személyiség negatív jelleget ölthet, agresszió, függőségek vagy teljes bezárkózás és pszichikai betegségek formájában.

  Talán merész gondolat, de a világot jelen állás szerint valószínűleg az indigók menthetik meg attól a katasztrofális pusztulástól, amibe fénysebességgel sodorja bele magát.

  Szükségünk van rájuk.
   
 19. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Már megbocsáss Kozmoszat.
  De nem én vezetem ezt a topikot. Én csak besegítek, és ha találok valami érdekeset, beszoktam tenni.
  Én úgy éreztem, hogy nem nekem szól a kérdésed.
  Egyébként nem tudom, hogy mi vagyok. Akkortájt nem vizsgálták. Vannak indigókra jellemző tüneteim, de nagyon enyhén. De a fiam az indigó.
  Hiperaktívnak kiáltották ki, és iskolai psziológushoz küldték. Küldték ide, küldték oda, de leginkább ki akarták túrni a hivatalos nappali oktatásból.
  Mikor láttam, hogy a psziológus gyógyszereinek köszönhetően az autistákra jellemző tüneteket kezdett mutatni, saját szakállamra abba hagytam a gyógyszer adagolását. Ha egyszer ez a fiú férfinak született, akkor ne akarjanak mulya mamlaszt csinálni belőle. Inkább vállaltam az állandó szekatúrát. Minden fiú az osztályban őt verte, de ha megakarta védeni magát, vagy ne adj Isten esetleg meg is védte, akkor jött a levél, hogy már megint verekedett, megint nem fért össze a társaival.
  Közbejött a férjemnek egy többévre való kiküldetés külföldre, így az általános iskolát magán tanulóként végezte, sokkal jobb eredménnyel, mint mikor nappiban tanul.
  Én ezért ismerem az indigó gyerekek jellemzőjét, és azokat a szekatúrákat, amit átkell élniük. És szó sincs a küldetésükről, csak arról, hogy kilógnak a sorból. Mindent megtesznek azért, hogy ha hosszabb a gyerek, és kilóg a sorból, akkor lefaragjanak belőle. Az nem számít, hogy a gyerek sérül. Csak kevesebbet kelljen a gyerekkel törődniük. Lányt nevelnek a fiúkból. Mert ha megfigyelted, a nevelők többsége nő, így a férfias fiúkat visszafogják, vagy gyógyszerrel tömik tele. És csodálkoznak, hogy a mai fiúk nem férfiasak annyira, mint szeretnék.
  Ne haragudj, én nem támadtalak, nem bántottalak, légyszíves te se tedd!
  Maradok sok szeretettel Erzsi.
   
  tkmartika kedveli ezt.
 20. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Jogsegély
  Ha valakinek konkrét jogsegélyre van szüksége, dr. Bíró Endre és Alapítványa várja a kérdéseket [email protected] és írásban fognak válaszolni. Tel: 350-6835

  Idézek a honlapjukról: www.jogismeret.hu

  Jogismeret Alapítvány 1998. óta kiemelkedően közhasznú szervezetként jogi információ szolgáltatásával, joghasználati alapképzéssel, jogi ismeretterjesztéssel és jogi felvilágosítással foglalkozik – elsősorban olyan rétegek körében (diákok, fogyatékosok, nonprofit szervezetek), akik nem tudják megfizetni a hivatásos jogi képviselők (ügyvédek) szolgáltatásit, valamint kiemelten a pedagógusok és pedagógus-hallgatók körében, akiknek a joghasználata és jogismerete meghatározó a felnövekvő nemzedékek joghoz való viszonyának kialakulásában.
  E célok érdekében a Jogismeret Alapítvány szakértő jogászok bevonásával működteti az ISKOLAJOGHÁZ és NONPROFIT JOGHÁZ elelnevezésű jogi információs programjait.
  ISKOLAJOGHÁZ program
  www.joghaz.hu feltöltés alatt!

  NONPROFIT JOGHÁZ
  www.nonprofit.hu/joghaz
  Megjelent at AGRESSZIÓ AZ ISKOLÁBAN - ÉS A JOG? c. könyvük. Ezt is ajánlom figyelmetekbe. Fel kellene hívni a kiadványra az iskolák és érdeklődő tanerők figyelmét rá. A honlapjukon olvashattok róla.
  8.-11. fejezet: A beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók agressziós jelenségeiről és jogsértések nélküli pedagógiai kezelésükről; munkamegosztás a pedagógusok és a gyógypedagógus és más segítő szakember között.
  Az AURA egyesület és az AOSZ jogtanácsosa dr. Molnár Ágnes konkrét ügyek képviseletét is vállalja, vagy telefonos tanácsadást ad (nemcsak iskolai ügyekben).
  Csatolom a krízisvonalunk elérhetőségét.
  06 70 428 2685
  hétfő-szerda-péntek: 18-20; kedd, csüt: 9-11 között.
   

Megosztás