Külföldieknek megfejthetetlen az Időkerék

csocsike témája a 'Bolondok Háza' fórumban , 2004 Június 4.

 1. csocsike

  csocsike Vendég

  Külföldieknek megfejthetetlen az Időkerék

  Anonymous Szerző: "Esős napokon nem kis bravúr kell ahhoz, hogy bárki az Időkerék közelébe kerüljön. Az árkokban megül a víz, majd napokig sártengeren lehet csak Magyarország új szimbólumához jutni. Azok a külföldiek, akiknek érdeklődését felkelti a háromszázötvenmillió forintba kerülő szerkezet, legfeljebb hosszas kutatómunkával juthatnak érdemi információhoz arról, hogy mit is láttak a Műcsarnok háta mögött.  Magyarország új szimbóluma az Időkerék. De vajon tisztában vannak-e ezzel a turisták, akik hazánkba látogatnak. Netán a barcelonai felszolgáló, a párizsi vécés néni, a londoni pultos, értesülve arról, hogy magyarok vagyunk, máris csillogó szemmel sorolja: Puskás, gulyás, időkerék?

  Amúgy tetszik

  Tegyünk egy próbát. Az Időkeréknél, a magyar leleményességet jelképező legújabb csodánál, csoportjuktól leszakadó cseheket szólítunk meg, akiknek ruhájára miniatűr cseh zászló van tűzve. A nemzeti identitásukat idegenben is gondosan ápoló turisták simogatják az indiai gránitból faragott szerkezetet, nézegetik a lassan pergő homokszemeket, és talán egy korai Karel Gott sláger dallama mászik a fülükbe.

  "Tudják-e, hogy ez mi?" "Nem." "Mégis mire gondolnak?" "Egy homokóra." "És tudják-e, hogy ez mit jelképez?" "Az idő múlását." "És tudják, hogy miért állították ki?" "Nem." "Amúgy tetszik?" "Igen, tetszik."

  Ez nem forog?


  Tekintse meg képeinket!
  A nettó háromszázötvenmillió forintért felállított Időkeréknél arra nem jutott már pénz, hogy egy többnyelvű információs táblát is felállítsanak. Illetve mégis. A biztonsági őr funérlemezból összeeszkábált táblákra mutat. Háromszög alakban állnak egy árnyas fa alatt. "Négy nyelven volt rajta, hogy mi az Időkerék, de a múlt héten jött az a nagy eső, szél is fújt, a papírok leáztak, a maradékot fiúk húzták le róla, így" - és ökölbe szorított kezét a feje fölé emeli, majd hirtelen leengedi. A kereket éjjel-nappal őrzik. A pisztolylövésnek is ellenálló gránitnak úgy lehetne ártani, ha valaki lefújná festékszóró sprayvel, de eddig senki sem próbálkozott.

  Középkorú magyar hölgy szólítja meg az őrt. "Ez nem forog?" "Nem, majd szilveszterkor fordítják át újra."

  Kisugárzása van, esküszöm

  Az információhiányon kívül esős napok után a sár és az Időkerék mellett az árkokban álló víz is megnehezíti Magyarország szimbólumának testközeli élvezését. A másfél méter vastag betonra tett föld alkalmatlan a vízelvezetésre. A biztonsági őr körül összeverődő kis csoportban meg is született a megoldás: kaviccsal kellene felszórni a már amúgy is kitaposott gyeptéglát. A népeknek különben tetszik a szerkezet. P-né például minden nap elsétál ide és megsimogatja az indiai gránitot. "Kisugárzása van, esküszöm" - mondja.

  Kínos siker

  "Ha az Időkereket nem tesszük villámgyorsan fogyasztásra alkalmassá, akkor az egésznek az értelme veszik el" - érzékeli a problémát Herner János, a kerék ötletgazdája, és önkritikusan hozzáteszi: "Az időhiány miatt mindennel törődtünk, csak a környezettel nem". "Kínos sikerként" értékeli, hogy az információs táblát ellopták. A kiírást minél előbb pótolni szeretnék, de a végleges megoldáson még gondolkodnak. A kerék mellett ponyvával letakart csörlős szerkezetet - ezzel forgatják át szilveszterkor az óriás homokórát - acéllal és üveggel fedik be, amelynek tetejére tett táblán adják a nézők tudtára, hogy mit látnak.

  A sár és a pocsolyák kivédésére - egy szintén tervezés alatt álló - pókhálószerű járdarendszert építenek.

  És, hogy miért nem lehetett a végleges formában átadni az ország új szimbólumát? Az egyszerűbb válasz az, hogy a kapkodás is az országimázs része. A bonyolultabbat Herner János osztja meg az Index olvasóival: az üvegzsebtörvény megtiltotta alapítványok év közbeni támogatását, ezért a közbeszerzési eljárás miatt lassabban csordogáló pénz kis híján a szerkezet május elsejei átadását is veszélyeztette. "Elárulok egy titkot: még április 30-án is dolgoztunk" - mondja az ötletgazda.
   
 2. Rékácska

  Rékácska Állandó Tag

  Sajnos nemhogy információs tábla nincs,a kerék is áll,és ezi az enyészet.Állítólag az üzemeltetésre,karbantartásra sincs pénz.
   
 3. maxibee

  maxibee Állandó Tag

  az a baj, hogy annyi minden felesleges dologra folyik el a pénz, hogy nem marad az igazán fontosra
   
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Par eve epitettek, olvastam a tervezo nyilatkozatait hogy micsoda jo dolog es nem kerul horibilis osszegbe a fentartasa stb.........
  Ezekszerint nem lesz idot allo az idokerek.:(
   
 5. Ijász!!!

  Ijász!!! Új tag

  Időkerék.Hm...350 millió.Hm...semmire sincs pénz.Erre van.Az orvosokra nincs,a karbantartásra nincs.Ezt nem tudták?A baj az,hogy még mindig nem tudják hova kell a pénz,és hova nem.Meg ugye ki is a felelős?Ilyenkor senki,és ez baj.(((
   
 6. kormicska

  kormicska Állandó Tag

  előrelátás !!!

  .. pár éve építették?? De milyen sokáig nem fog kikopni a csapágy :))
  Lehet, hogy direkt nem működtetik... így nincs szervízigénye :) "nem kerül horibilis összegbe" ... szinte semmibe :)
  Amúgy valóban tipikusan magyar. Van egy aránylag jó, érdekes ötlet, nagy lendülettel belevágunk, rengeteg pénzt ráköltünk, aztán már nem is tünik olyan érdekesnek, és hagyunk mindent az enyészetre :(((

  üdv
  jani
   
 7. Shiva74

  Shiva74 Állandó Tag

  És azt tudjátok hogy hányszor módosították az átfordítását? :)
  Szerintem ez alegnagyobb vicc benne. Ha jól emlékszem 3×!!!!
  Ez már önmagában jó poén lenne, ha nem lehetett volna értelmesebben elkölteni azt a pénzt. Hiába no, pár dilettáns megint megszerezte a sült gesztenyét....
   
 8. Rinka

  Rinka Állandó Tag

  Sok mindennel járunk így, mint az időkerékkel. Én egy dunántúli községben lakom.Ötezer ember él itt. Ennek ellenére van strandfürdő, korcsolyapálya, volt csónakázó tó kis szigettel, és ki tudja, mi nem. Korcsolyapálya egyedül itt van a megyében, srandfürdő sem sok van. Azután szép lassan eltűnnek ezek a létesítmények, mert sem a felújításra, sem az üzemeltetésre, sem a modernizálásra nincs pénz. Valamit nem jól csinálnak, az biztos. Nem értek a gazdaságpolitikához, de nem szabadna az enyészetnek adni a már meglévő dolgokat.
   
 9. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Eleg hihetetlen hogy ennyi minden van es senki nem akarja uzemeltetni,miert nem irnak ki palyazatot es adjak berbe van adjak el olyannak aki uzemelteti es ovja apolja a sajat befekteteset?
   
 10. Puszedliufo

  Puszedliufo Állandó Tag

  Én itt lakom az ominózus keréktől 10 percre...de még sosem láttam közelről. Lényegében,aki nem tudja, hogy mit keres, nemigazán veszi észre.
  Talán a külföldieknek nagyobb látványosság, mint a mellette minden nap elrohanó pestieknek.
   
 11. Shiva74

  Shiva74 Állandó Tag

  Azért az annyira érdekes... valakinek a kezében nem megy a dolog, aztán olcsóért hozzájut egy másik és hopp egyből aranytojást tojó tyúk lesz a rút és beteges kiskacsából. nem fura? (90-es években a munkahelyem is ilyen volt Miskolcon... aztán priv óccsóért és csoda)
  Biztos van ott tehetséges ember, hogy az a fürdő üzemeljen, meg a többi...
   
 12. lampard

  lampard Állandó Tag

  Rinka írja, hogy egy kis faluban él, s van ott minden, csak nem újítják fel stb.
  Talán azért nem adják bérbe, vagy nem veszik bérbe, mert kicsi a kihasználtsága, és nem térülne meg a ráfordítás.
  Persze, nem tudom, hogy így van-e, csak tippelek, mert ha utána nem mennek az emberek elegen korcsolyázni, akkor nem gazdaságos a befektetőnek.
   
 13. allegro

  allegro Állandó Tag

  Ez részben szemléletbeli kérdés is. Egy időben arra a kérdésre, hogy miért nem épül több kerékpárút, egyik minisztériális vezetőtől az volt a válasz, hogy azért, mert az emberek nem kerékpároznak ... :rolleyes:
  Persze pénz kérdés, az önkormányzatok a közintézmények fenntartását is nyögik, de ha van egy tökös polgármester, akkor adókedvezményekkel, valamennyi hozzájárulással, megszerzi rá a befektetőt.
   
 14. Rinka

  Rinka Állandó Tag

  Mindenre azt mondják, gazdaságtalan a működése. A strandot át kellene alakítani vízforgatós rendszerűre, de senki nem akar belevágni.A csónakázó tóból egyszerűen eltűnt a víz, gondolom elapadt a forrás, vagy elment a víz másfelé. Most megjelent újból a víz, de már senki nem törődik az egésszel.
  Kiadják magánszemélyeknek üzemeltetésre a létesítményeket, de mindenki csak kiveszi a hasznot, ráfordítani senki nem akar.
   
 15. Rinka

  Rinka Állandó Tag

  Ahol én lakom, ez valamikor három település összekapcsolásából keletkezett nagyobb város volt. Mind a három "tagnak" volt strandja. Közben megtörtént a szétválás, mi újból község lettünk. A három strandból már csak a mienk van meg, de minden évben bizonytalan, kinyit-e egyáltalán, mert nem vízforgatós rendszerű.
  Előfordulhat, hogy a korcsolyapálya nincs kellőképpen kihasználva, mert inkább hét végén lenne rá csak igény, akkor viszont sokan vannak. Ide jár edzeni a fehérvári hokicsapat is.
   
 16. ceila

  ceila Állandó Tag

  Sziasztok! Szerintem ez az ídőkerék című alkotás borzasztóra sikeredett! Ha egy mű jelentését magyarázni kell az már régen rossz! Mind amellett, az ilyen avantgard stílusú műveket elöbb tesztelni kéne a nagyközönség elött és ha átment akkor lehet tovább lépni!!!!!!!!!
   
 17. jara

  jara Állandó Tag

  Az időkerék olyan abszurd,mintha egy csehszlovák vígjátékban találták volna ki...megkérdezném a kitalálóját, miért érezte fontosnak megalkotni ezt a micsodát...
   
 18. mihalys

  mihalys Állandó Tag

  Időkerék

  Nekem volt szerencsé még működőképesen látni. Szerintem azonban nem valami nagy szám. Bár azt hallottam hog yvállalkozásba szeretnék adni. Na itt megáll a tudományom. Ki vesz ki "gebinbe" egy nem működő időkereket? :)
   
 19. mihalys

  mihalys Állandó Tag

  Időkerék

  Nekem volt szerencsé még működőképesen látni. Szerintem azonban nem valami nagy szám. Bár azt hallottam hog yvállalkozásba szeretnék adni. Na itt megáll a tudományom. Ki vesz ki "gebinbe" egy nem működő időkereket? :)
  Vag yszeretném látni annak az üzleti tervét:):4:
   
 20. gala666

  gala666 Állandó Tag

  nyugi a magyaroknak szintén megfejthetetlen
   

Megosztás