Kanada átírja a himnuszát nemsemlegesre

A kanadai parlament valószínűleg hamarosan elfogad egy jogszabályt, ami megváltoztatja az O Canada című nemzeti himnuszokat: innentől nemsemleges lesz.

A jogszabály csak az angol verziót érinti: “in all thy sons command" mondatot, ami magyarul annyit jelent, hogy "a te fiaid parancsára" írják át arra, hogy "in all of us command", azaz a férfiakra utaló fiaiból mindannyiunk lesz – írja az USA Today.

A kezdeményezés nem új, már viszont az új liberális kormány már átnyomta a Kanadai Képviselőházhoz, megtárgyalta az örökségi bizottság is. A szenátus hivatalosan nyáron, legkésőbb ősszel fogadhatja el a változtatást.



Az O Canadát többször átírták már, mióta megszületett az eredeti, francia szöveg 1880-ban. Az angol verzió 1906-ban készült. Ez a szöveg nem a francia fordítása, hanem Robert Stanley Weir versén alapul Az angol verziót is módosították már: 1926-ban ekkor kapott még egy versszakot, és 1980-ban, ekkor vallásos utalást raktak bele.

A most érvényes angol szöveg
O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all thy sons command.
With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee!
O Canada, we stand on guard for thee.

canada2.jpg
 
Eloszor is nem a magyar himnuszt akarja valaki atirni hanem a canadait.
Canada himusza nekem idaig is tetszett es hogy ket szot atcserelnek benne nem fog csorbat szenvedni.
Ertheto hogy kicsit olyan verbunkos, kesergo, szomoru, buskomor,a multba visszanezo ,de generacioknaka szivet dobbantja meg mindig a magyar himnusz.
Nincs is jobb amire le lehetne cserelni.
Ha mar lecserelni akarjak nekem a Magyarorszag cimu dal ami tetszik, de meg lehetne vidamabb porgosebb fiatalosabb.
Igeny az nincs ra a fiatalok kozott ,akkor meg sokaig ez lesz ami minden magyarnak megdobbantja a szivet.



Canada Himnusza /magyarul/ Peller Anna eloadasaba

 
Utoljára módosítva:
A vallás privát dolog.

Az, de ennek ellenére so kország himuszának a szövegében szerepel Isten. Pedig az agnosztikusok, ateisták kb. a teljes populáció 45-50%-t teszik ki. Mégsem követel senki vallásmentesített himnuszokat...

Mit szolnál hozzá ha a focistadionban az konkurens csapat rázenditene egy "Allahu akbar" notára? A magyar himnusz egy ilyen "number one-hoz" szol, söt arra kérjük ezt a titokzatos lényt, hogy befolyásolja a mérközés eredményét. Teljesen nevetséges a 21. szádad emberének.

Csak szólok, hogy pl. a szaudiak himnuszában szerepel az Allah Akbar. De ha végig nézed az arab országok himnuszait, akkor többen is... Szóval ez most öngól volt?
 
Egyébként, ha mi ennyire gonosz szemét egy nép voltunk, akkor miért ide menekültek hozzánk a zsidók mindenhonnan, Lengyelországból is és onnan, ahol a németek már garázdálkodtak?

Ez is jellemző világ volt, ugyanaz, mint ma. Ugyanúgy kellett ennek a kis országnak hintapolitikával őrizgetni a szabadságát a "szövetségesével" szemben, mint most. Néha az embernek az az érzése, hogy semmi sem változik.
-

Esterhazy Péter irt egyszer egy cikket Horthy ujratemetése elött, egy ismerösöm elküldte nekem, a cim valahogy igy hangzott: "Ki volt Horthy és kik vagyunk mink?" Igen erröl van szo, ezt kéne megvizsgálni.
-
Nehéz elfogadjam, hogy Horthy jobb volt mind te, hogy kevésbé volt antiszemita mind azok akik szobrokat állitanak neki.
-
Abban igazad van, hogy hintapolitikát folytatunk már évszázadok ota, szélkakas modjára forgunk, ez nem politika ez képmutatás.
-
De vissza a Himnuszhoz:
Nem értem miért borul ki a bili ha felvetem az ötletet, hogy a Kölcsey féle himnusz nem felel meg a kornak? Ti borzasztoan emotionálisan álltok a dologhoz és ez blokkol benneteket.
-
Kezdjük ott, hogy ma egy teljesen más államformában élünk mind Kölcsey idején, (Hothy idején királyság voltunk király nélkül, most "ország" vagyunk - mégcsak nem is köztársaság - egy koronával a vitrinben)
-
Lazitsatok már egy picit. :)
 
Az én szüleim, nagyszüleim átéltek két világháborut, mind gyerek nem értettem, hogy olyan "mindenhato lények" (amilyennek a gyerek a szüleit tartja) hogyan engedhették meg, hogy mindaz megtörténjen.
-
Volt amelyik azzal védekezett, "mi csak tátongtunk amikor felkelett esküdni Szálasira, egy hangot nem adtunk ki magunkbol", állitolag eszükbe sem jutott mit jelentett az, hogy a szomszédaikat elvittek, még a sárga csillagot is normálisnak találták... hát én nem akarok az unokáimnál ilyen olcson mentegetözni.
-
A kommunizmus is borzasztobb lett volna, még mindig a satuba lenne szoritva keleteuropa ha nem érzett volna együtt velünk a világ szabadabb része.


Ezért mentél Németországba, mert ott nem történt ilyen... szerinted. ;)
 
Az, de ennek ellenére so kország himuszának a szövegében szerepel Isten. Pedig az agnosztikusok, ateisták kb. a teljes populáció 45-50%-t teszik ki. Mégsem követel senki vallásmentesített himnuszokat...



Csak szólok, hogy pl. a szaudiak himnuszában szerepel az Allah Akbar. De ha végig nézed az arab országok himnuszait, akkor többen is... Szóval ez most öngól volt?

Saudi-Arabien himnuszának a melodiája 1947-ben lett komponálva és 1950 ota az ország himnusza. Hosszu éveken keresztül nem is volt szöveg hozzá. Az 1984-ben elfogadott szöveg dicséri istent és kéri arra, hogy adjon a királynak egy hosszu életet.
-
Hogy egy létezö monarchiában benne van az isten és a király az nem meglepö de mit keres egy állitolag a felvilágosodáson átment ország (Mo.) himnuszában egy földönkivüli-hez valo könyörgés és Bendeguz? :(
 
Ezért mentél Németországba, mert ott nem történt ilyen... szerinted. ;)

Ne menjünk a privátba, mondjuk ugy, hogy itt ragadtam. A multra nincs hatásunk ezért a mi tragédiánk nem az mit követtek el az atyáink, hanem, hogy mi hogyan állunk ezekhez a vétkekhez.
-
 
A Kanadai himnuszhoz csak azok tudnak érdembe hozzászolni akik ott élnek. En csak tudomásulveszem és örülök neki, hogy az emberek megprobálják az összes ott élö számára elfogadhatonak tenni a reprezentás dalt/szöveget.
-
Miért ne lehetne másoktol tanulni?
 
Ernoe,tudjuk.Megértettük.Utálod az összes híveket ától-cettig.De akkor ne rabold itt az idődet,kár egy ilyen embernek a keresztény Európában maradni,még a végén elkap valamit....Ne nyalintsál bele abba,amit mosléknak titulálsz! Ez primitív és méltatlan.Ne használd ki ezt a sok jót,amit az élienekhez hajbókoló hülyék hoztak itt létre.Menjél inkább szépen Kiribatiba,vagy az Antarktiszra vagy egyéb,hasonlóan sűrűn lakott helyekre.Ott majd nem jönnek elő Kölcsey meggondolatlan,tapintatlan szavai.

Miért kéne utálnom egy idös nénit aki egy maskottchen-ben bizik mert az embertársaiban már nem tud?
-
A vallás privát dolog mig a himnusz egy politikai eszköz. Töllem hihetsz a Mikulásban, a Husvéti nyusziban de ne tegyél ugy mindha csak vallásos emberek élnének Mo.-on. Nem egy alien aki bennünket összetart.
-
Europára hatással volt a kereszténység de az un. Europai értékek a felvilágosodás eredményei. A szolás és gondolati szabadság, a szabad vallásgyakorlás, a demokratia, a nöi egyenjoguság, az összes emberi jog ..... mind ugy lett kivivva a keresztény katholikus egyház masziv ellenállásával szemben... ;)
-
naechstenliebe.jpg
 
Europára hatással volt a kereszténység de az un. Europai értékek a felvilágosodás eredményei. A szolás és gondolati szabadság, a szabad vallásgyakorlás, a demokratia, a nöi egyenjoguság, az összes emberi jog ..... mind ugy lett kivivva a keresztény katholikus egyház masziv ellenállásával szemben... ;)
-
Bizony igaz
És hol a menny amivel gumelig utat jósol?

"a te fiaid parancsára" ennek pedig nincs igazi jelentősége
A te gyermeked
 
Ernoe
"Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe."
Babits Mihály

Az meg ne zavarjon hogy több mint 1000 éves keresztény kultúrára és művészetre épült fel a mai Európa.
A kedves muzulmán bevándorlók kedvéért majd levesszük a feszületeket és leromboljuk az összes embert ábrázoló szobrunkat nehogy már "gyűlöletet keltsünk".
Szerintem a Himnuszunkba meg nem kéne beleugatni onnan kintről.

Mi sem pofázunk bele a Deutschland über alles sorokba, hogy hogy képzelik hogy felénk helyezik magukat (persze ez is minimum akkora baromság, mint a te szegény törökök elleni Kölcsey féle gyűlöletkeltés agymenésed.)

Amúgy meg szerintem csak direkt trollkodsz itt, vagy ha tényleg elhiszed amiket írsz akkor őszinte részvétem.
 
Egyébiránt az Orbán II. kormány már átírta a Himnuszt. A régi, pátoszos ritmust feszesebbre változtatták és ezzel kb. 1:30 percet nyertek.
Ma már észre se vesszük, hogy nem az eredeti ütemben énekeljük.
 
"Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe." Babits Mihály
-
Kedves Majo68
-
Remek mondás de ha minden marad a régi akkor honnan jön a gazdagodás?
-
Kölcsey-nek semmi problémája nem lehetett a Törökökkel majd 300 évvel a kivonulásuk után.
Kölcsey 1838-ban halt meg, 10 évvel késöbb Kossuth 5000 (olvasd és ird: öt-ezer) kisérövel egyetemben menekültjogot kért és kapott Törökországban.
-
Az meg ne zavarjon hogy több mint 1000 éves keresztény kultúrára és művészetre épült fel a mai Európa.
-
Nem kedves barátom, a kereszténység nem adott a tudománynak és a kulturának semmit, söt még azt is megprobálta elpusztitani amit az antik Görögök tudtak. Nem véletlen kezdödnek ugy a szakkönyvek, hogy "már Arisztoteles, Archimedes...tudta".
-
A kereszténység a görögökkel ellentétben nem a "földi életre" hanam a "halál utánira" tett, ehez pedig szerintük minden szükséges ismeret benne van a szentirásba. Minden profán tiltva volt.
-
Ha nem tünnt volna fel neked alig 20 esztendeje, hogy a Vatikán hivatalosan elismerte, hogy a Föld gömb alaku és elnézést kért Galileo ülldözése miatt. A tiltott könyvek listája 1965-ig volt vezetve. Egy csoda, hogy az egyházi iskolások akikböl a jobbik párt áll, hozzájutottak a kötelezö olvasmányokhoz.
-
A kereszténység 1500 éven keresztül fékezte europa fejlödését. Egy külön nevet kellett kitalálni a történelmi kornak, "Renaissance", ami arrol szol, hogy "visszaemlékezhetett" a világ arra amit a kereszténység elötti kulturák már tudtak.
-
A mohamedánok sem csináltak sokat de legalább a földön maradtak és átmentették nekünk a Görög klasszikusokat. Arab számokat irunk, a valoszinuségszámitással csak a keresztény befolyás visszaszoritása után, a 19. század végén kezdhettünk el foglalkozni mert a vallás szerint "a véletlen isten inkognitoba" és megvolt tiltva, hogy belenézzünk isten kátyáiba.
-
A villámháritot 250 évvel ezelött találta fel Franklin Benjamin, a kereszténység még ma is a Lorettoi litániával küzd a villamcsapás ellen. Alig 100 éve, hogy feladtak a harangozással viharba, valaki összeszámolta hány harangozo hal meg a litániára valo hiváskor. 150 éven keresztül hiába haltak meg a harangozok.
-
Orákig lehetne sorolni a kárt amit az egyház az emberiségnek okozott. A kereszténység sok helyen a mai napig haladás kerékkötöje.
-
A kedves muzulmán bevándorlók kedvéért majd levesszük a feszületeket és leromboljuk az összes embert ábrázoló szobrunkat nehogy már "gyűlöletet keltsünk".
-
A kereszt nem minden ember számára egy plusz-jel. A menekültek olyan országbol jönnek ahol a keresztnek még megvan az eredeti rendeltetése, egy bitofa. Csak a keresztények képesek egy akkora spárgára, hogy a bitofát a szeretet jelképének tekintsék.
-
A kereszt azért lett egy talizmán mert Contantin megnyert egy véres csatát amiban a kereszt csodafegyverként lett bevetve. Ha Bajorországba járok én is levetetem mindig a keresztet a szállodai szobámba. Engem zavar ha egy kidülledt szemü megkinzott lény tekint rám egy deszkárol ha reggel kinyitom a szememet. Egész bizos voltak ennek a Jézusnak szebb napjai is, miért erre a kellemetlen esetre emlékezni mindig?
-
Ha jol tudom van a történetnek happy end-je, Jézus ott üll az Apja melett a board of managers.
-
Szerintem a Himnuszunkba meg nem kéne beleugatni onnan kintről.
-
En nem ugattam, nem mp3-dateit küldtem hanem irtam. ;)
-
Mi sem pofázunk bele a Deutschland über alles sorokba, hogy hogy képzelik hogy felénk helyezik magukat (persze ez is minimum akkora baromság, mint a te szegény törökök elleni Kölcsey féle gyűlöletkeltés agymenésed.)
-
A német himusz szövege akkor irodott amikor még nem is volt Németország csupán egy 35 hercegségböl, szabad-városbol állo szövetség. Tehát a nationálszocializmushoz semmi köze nincs a költönek. Az "über alles" azt a vágyat fejezi ki, hogy a szövetség számára az egység legyen a leg fontosabb.
-
Az irritátio elkerülése véget, a második világháborut követöen nem is éneklik ezt a strofát.
-
Amúgy meg szerintem csak direkt trollkodsz itt, vagy ha tényleg elhiszed amiket írsz akkor őszinte részvétem.
-
Jobb lenne ha nem azon töprengenél, hogy miért mondok valamit, hanem inkább azon, hogy mit mondok.
 
Utoljára módosítva:
Mondom, reklamálj Kölcseynél, hogy fel merte emlegetni a történelmünket, és hogy a nőket is vegye bele, sőt, lehetőleg a "semleges neműeket" is. :) Addig meg énekeld a német himnuszt. ;)

Egy anekdota:
A II. világháborút követően a magyar címert „szovjetesítették”, a Himnuszunknak viszont nem tudtak ártani, bár megpróbálták. Révai József és Rákosi Mátyás tervbe vette, hogy Illyés Gyulával új himnusz-szöveget írat, és azt Kodály Zoltánnal megzenésítteti, ám nem sikerült átverniük ezt az akaratukat. Illyés nem vállalta, a kommunista rendszer által respektált Kodály pedig egy születésnapi fogadáson, amikor Révai unszolta, hogy írjon új himnuszt, állítólag csak ennyit mondott: „Minek, jó a régi!”. Hogy miért hagyták annyiban ezt a szembeszegülést, nem tudni, minden esetre maradt a „régi" Himnusz. Igaz az 50-es évek első felében csupán hangszeresen, szöveg nélkül hangozhatott el.
*
Ez így igaz! Így tudom én is...
G.B.
 
Egyébiránt az Orbán II. kormány már átírta a Himnuszt. A régi, pátoszos ritmust feszesebbre változtatták és ezzel kb. 1:30 percet nyertek.
Ma már észre se vesszük, hogy nem az eredeti ütemben énekeljük.

Én azt olvastam, hogy eredetileg sokkal gyorsabb (verbunkos) ritmusú volt, majd az 1920-as években lassították le. A legutóbbi gyorsítás még mindig elmarad az eredeti tempótól. A rövid, másfél perces változat pedig a MOB kérésére készült.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,126
Üzenet
4,800,571
Tagok
615,664
Legújabb tagunk
J. Ági
Oldal tetejére