Kanada COVID-19 országos szintű támogatások

Kanada a második világháború utáni legjelentősebb válságcsomaggal kezeli a járványt gazdasági téren. A Momentum Észak-Amerikai Alapszervezetének önkéntesei ezen segítségeket lefordította, és most frissítve rendszerezte a magánszemélyeket, családokat, nyugdíjasokat és vállalkozókat érintő támogatásokat, hogy minden Kanadában élő magyar anyanyelvén is hozzájuthasson az információkhoz. A cikk végén egyébként a kanadai kormányzat hivatalos forrásainak linkjei is megtalálhatóak.

CÉGES TÁMOGATÁSOK

 • Sürgősségi kereset kiegészítés (Canada Emergency Wage Subsidy -CEWS). 12 héten át tartó (2020 március 15-től 2020 június 6-ig), 75%-os fizetési támogatás a cég munkavállalói részére, maximum hetu 847 CAD értékben (A cégektől elvárt, hogy a fizetés fennmaradó 25%-át teremtsék elő). Az a cég jogosult a támogatásra, amelynek bevétele legalább 15%-kal csökkent 2019 március, és 30%-al csökkent 2019 áprilisi, valamint májusi bevételeihez képest.
 • Átmeneti ( 3 hónapon át tartó) 10%-os fizetés kiegészítés egyéni vállalkozók, közös vállalkozások, kanadai tőzsdei jegyzés nélküli cégek, non-profit és karitatív szervezetek részére.
 • Munkamegosztási program (Work-Sharing Program) 38 hétről 76 hétre való kiterjesztése, munkabér kiegészítés csökkentett munkaidőben dolgozók számára, amennyiben a munkáltatójuk COVID-19 által érintett.
 • Hitelkeret (Credit Availability Program – BCAP) 40 milliárd CAD hitelkeret biztosítása BDC és EDC fejlesztési bankokon keresztül.
 • Gyorshitel (Canada Emergency Business Account) Kamatmentes kölcsön kisebb cégek és non-profit vállalkozások részére 40 ezer CAD értékhatárig. Ahhoz, hogy egy cég jogosult legyen erre a kamatmentes kölcsönre, bizonyítani kell, hogy 2019-ben a cég éve bérszámfejtési költsége, 20 ezer CAD és 1,5 millió CAD közé esett. Amennyiben a cég ezt a hitelt visszafizeti 2022 december 31-ig, akkor az első 10 ezer CAD-ot nem is kell visszatérítenie.
 • Bérleti díj segély kisvállalkozásoknak – Canada Emergency Commercial Rent Assistance (CECRA) program – április, május, és június hónapra – ezzel a programmal kapcsolatos további részletekre még várni kell.
 • 675 millió CAD elkülönítve kis- és középvállalkozások részére, amelyek egyéb COVID-19-hez kötödő segélyre nem jogosultak.
 • 250 millió CAD elkülönítve támogatás innovatív, kezdő vállalkozások részére, amelyek egyéb COVID-19-hez kötödő segélyre nem jogosultak.
 • Futurpreneur Canada – 10,1 millió CAD támogatás fiatal vállalkozók részére.
COVID ELLENI HARCBAN KÖZVETLENÜL RÉSZTVEVŐK ÁTMENETI KERESET KIEGÉSZÍTÉSE

 • Azok jogosultak erre, akik munkáját a provinciális és tartományi kormányok nélkülözhetetlennek minősítik a vírus ellenes küzdelemben és a kerestük nem éri el a havi 2500 kanadai dollárt.
CSALÁDI PÓTLÉK (Canadian Child Benefit CCB)

 • Gyermekenként plusz 300 CAD évi családi támogatás (Összesen gyermekenként 550 CAD azon családoknak, akik eddig is részesültek a támogatásban) Figyelem! Amennyiben már részesül családi pótlékban, akkor nincs szűkség újra beadni a kérelmet.
RENDKÍVÜLI CSALÁDI TÁMOGATÁS (Goods and Services TAX – GST)

 • Egyszeri támogatás május közepén ÁFA keretből jogosultaknak – közel 400 CAD egyedülállóknak és 600 CAD pároknak.
ADÓ

 • A személyi jövedelem adóbevallási határidő 60 napos, és fizetési határidő 120 napos meghosszabbítása, azaz június 1. adóbevallási idő, és augusztus 31 adótörlesztési határidő. Figyelem! Amennyiben GST és CCN járadékot vesz igénybe, azt javasoljuk, hogy ne halassza el adóbevallását.
HITELTÖRLESZTÉS

 • A kanadai bankokkal egyéni megállapodás szerint egyezhetnek meg a hiteltörlesztés átütemezéséről. Figyelem! Nagyon figyelmesen olvassák el az átütemezés feltételeit, különösen a kamatos kamat, stb. feltételeket.
DIÁKTÁMOGATÁS

 • 6 hónapos kamatmentes tanulmányi kölcsön visszafizetési moratórium, valamint a diákok nyári munkabérének a provinciális minimum bér küszöbig való teljes állami átvállalása 2020 nyarától 2021 február 28-ig azon munkaadóktól, akik diákokat foglalkoztatnak.
AZONNALI VÉSZHELYZETI SEGÉLY (Canada Emergency Response Benefit – CERB)

Havi 2000 CAD adóköteles jövedelem jár 4 hónapon át annak, aki

 1. Kanadában élő, legalább 15 éves, nem önként mondta fel a munkaviszonyát és 2019-ben vagy az elmúlt 12 hónapban összesen legalább 5 ezer CAD jövedelemmel rendelkezett.
 2. Munkanélküli, nem tud dolgozni ideiglenes munkáshiány miatt, vállalkozó vagy szerződéses munkaviszonyban álló személy, aki nem jogosult munkanélküli segélyre és nincs egyéb jövedelme, április 15-től az is jogosult, aki havi 1000 CAD alatti jövedelmet ér csak el.
 3. Beteg, karanténban van, vagy kötelező személyes elkülönítés hatálya alatt áll, és nincs egyéb jövedelme,
 4. Karanténban lévő családtagját, vagy COVID-19 fertőzöttet lát el, és nincs egyéb jövedelme.
 5. Iskolai/óvodai/bölcsődei zárlat vagy betegség miatt gyermekeire otthon vigyázó szülő, ha nincs más jövedelme.
 6. Alkalmi munkát végzett vagy egyéb nem állandó munkaviszonyban volt alkalmazott, munkanélküli segélyre (EI) már nem jogosult és a COVID-19 miatt nem talál munkát.
 7. FIGYELEM! A betegség / karantén igazolásához orvosi igazolás nem szűkséges. Amennyiben EI-ra már jelentkezettt, akkor az ECB-re automatikusan besorolják
MUNKAVÁLLALÁSI BIZTOSÍTÁS / MUNKANÉLKÜLI SEGÉLY (EMPLOYMENT INSURANCE, EI)

 • Amennyiben a közelmúltban bocsájtották el / rövidítették le munkaidejét és jogosult EI-ra, akkor most azonnali hatállyal jelentkezhet EI-ra. Amennyiben beteg, karantén alatt van, vagy kötelezték személyes elkülönítésre akkor az EI-hoz sem kell orvosi igazolás, hogy az EI betegsegélyező részéhez hozzáférhessen.
NYUGDÍJ

 • 2020 folyamán a nyugdíjasok a minimális 25%-nál alacsonyabb százalékban is kivehetnek megtakarításukból.
IDŐSEK TÁMOGATÁSA

 • 9 millió CAD támogatás elkülönítve az idős emberek mindennapi életét segítő céllal (pl. élelmiszerhez és gyógyszerhez való hozzájutás segítése) a United Way Canada szervezetén keresztül.
EGYÉB

 • 305 millió kanadai dolláros alap a kanadai őslakosok részére,
 • 100 millió CAD fejlesztési és 25 millió CAD élelmiszer hozzájárulási támogatás szintén az őslakosok részére.
 • Hajléktalan szállások létrehozása 157,5 millió CAD értékben,
 • női szállások létrehozása 50 millió CAD értékben.
 • 100 millió CAD támogatás olyan segélyszervezetek részére, mint Food Bankok.
 • 7,5 millió CAD támogatás gyermekek mentálhigiénés egészséget segítő szervezetek részére,
 • 287 millió CAD támogatás elszigetelt települések számára,
 • 15 millió CAD támogatás a tartományok részére. A kanadai kormány ezeket a kereteket folyamatosan felülvizsgálja és tágítja.
FORRÁS és információ a kanadai hivatalos weboldalakon

iconarrow.gif
https://www.canada.ca/en/department-finance/economic-response-plan.html

iconarrow.gif
https://www.canada.ca/en/services/benefits/ei/ei-regular-benefit/apply.html

iconarrow.gif
https://www.canada.ca/en/services/benefits/ei/cerb-application.html

iconarrow.gif
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/subsidy/emergency-wage-subsidy.html

A fenti összeállítás Varga Dóra, Horváth Irsa Dóra, Cavalli Edina, és Bakai Ádám munkája

kanadai-tamogatasok-magyarul-620x330.jpg
 
Köszönet a Momentumnak a segítségért (ami egyébként a konzulátusnak is eszébe juthatott volna).
 
Ugyanez a témakör. Magyarországon Pupu szemével:
"A VÍRUS GYÓGYSZERÉT STATISZTIKÁNAK HÍVJÁK


Annak idején a jogi karon legsötétebb emlékeim között tartom nyilván a statisztika tanszék rettegett tevékenységét, soha nem gondoltam volna, hogy Kovacsics professzorban egyszer még majd a magyarok megmentőjét tisztelhetem.
Ma a helyzet a hajó kapitánya és a gépház közötti legendás párbeszédre emlékeztet:

Kapitány: Mennyi?
Gépház: Harminc!
Kapitány: Mi harminc?
Gépház: Mi mennyi?
Nálunk a helyzet annyiban tér el ettől, hogy a kapitány megmondja, hogy mi mennyi legyen, sőt, még azt is, hogy mikor legyen mennyi, ezzel is alátámasztva emberfeletti képességeit.
Például előírja, hogy nálunk a vírusgörbe holnap tetőzik, és akkor az akkor is fog tetőzni, ha a fene fenét eszik is, ami azért jó, mert el lehet kezdeni a rendszabályok lazítását.
Merthogy mikor is kellene elkezdeni, mikor kard és pajzshordozói között általános a vélemény, hogy akkor mi most éppen egy platón vagyunk, mely arról nevezetes, hogy egy hosszabb időszakot ölel át, melynek során a legmagasabb fertőzés állandó.
A fertőzött meg annyi, amennyit akarunk, hiszen ha egy kiló cukrot akarunk kimérni az ötvenkilós zsákból, akkor addig mérünk és tovább egy dekával se...
Namármost, ha egy ilyen helyzetben ráeresztjük a fertőző és penetráns fővárosiakat a tiszta és romlatlan vidékre, abból túl sok jó nem származik, még a törkölyön edzett magyar legények is beszophatják a vírust, oszt tovább erősödhet bennük a pesti csibészekkel kapcsolatos, évszázadok alatt kiérlelt kisebbségi érzés.
Erre természetesen nem lehet máshogy reagálni, mint ahogy Magyar Néphadsereg nép legmélyéből merített tisztesei tették a daliás időkben, mikor még legjobbjaink is baráti kapcsolatokat ápoltak a katonai elhárítás tisztjeivel, - szívatni kell a büdös prolit, ha meg értelmiségi akkor még csicskáztatni is illik...
A haladó hagyományokat ápolja buzgón a Sutyerák, aki kétfrontos harcot vív - egyelőre.
Egyrészt a dögletes liberális eszme (szivárványos) zászlóvivői ellen, másrészt saját tábora éledező renegátjai ellen, akik éppen úgy érzik magukat, mint Józsi bácsi érezte magát műrepülés közben, mikor éppen nyakába folyt a szar.

Fontos dolog a statisztika, ha már annyi pénzt lapátoltunk Rasi birodalmába, hát a szezonnyitásra rendnek kell itt lenni!
Merthogy a kikötőket meg kell nyitni, a hajókat vízre kell tenni, még akkor is, ha csak az egy lakcímen bejegyzettek léphetnek a fedélzetükre, de ez sem fog sokáig tartani, hiszen rohadt unalmas egy hajón a Balaton közepén az asszonnyal, mikor Borkai óta tudjuk, hogy ennél szórakoztatóbb felállások is léteznek.
Navigare necesse est, mondta a rendszerváltás hajnalán a Jövőbelátó, de eleinte nem mert hozzápiszkálni a Nemzeti Lavórhoz, ezért a baráti Horvátországban szerezte meg a tapasztalatokat és első kikötőjét, de mára már elszemtelenedett, miként Berija (© Moldova), és minden aggodalom nélkül köpi szemen a társadalmat.
Lassan oda jutunk, hogy Lepsénynél sorompó lesz az autópályán, és pénzt szednek attól, aki meg akarja szemlélni távolból a vizet...
Nemmellesleg tönkreteszik a tavat is, a mederbe mélyen benyúló mólók, kőgátak felborítják a víz természetes áramlását, eliszaposítják a medret, ráengedik a közösségekre csemetéik hobbijait, a száguldozó vizijárműveket, a nádasokat irtják, a partot feltöltik, a vízszintet mély merülésű hajóik számára emelik, balatoni halat legfeljebb a Limnológiai Intézetben, festményeken lehet látni, mert enni magyarember hekket eszik.
Ami a többi iparágat illeti, ott is azokat támogatják, akik kötődnek hozzájuk - habár a világ lassan igazságos lesz, mert minden az övék lassan.
Most éppen a kiskereskedelem terén indultak meg a testvéri tankok, ki kell nyírni a CBA konkurenciáját, ezért aztán kap a nyakába különadót, hogy arról koldul...

Nevetséges a vírussal kapcsolatos kommunikáció - ezek összevissza dumálnak, pofátlanul hazudnak, a tetejébe visszafelé dolgoznak - kitalálják, mi tenne nekik jót politikailag, és ahhoz igazítják a propagandát meg a statisztikát.
Most például az lenne a jó, ha a vírus örökkön-örökké fenyegetné az emberiséget, mert akkor fenn lehetne tartani a rendeleti kormányzást, ami felettébb kedves a Suttyó szívének, otthon is ezen szocializálódott, a családjában is bevált, most végre országos méretű halljakenddé válhatott.
Na, ez olyan elégedett érzést vált ki belőle, mintha pisilés közben kiderülne, hogy villás a farka, mint a fecskemadárnak.
Lemondani önként erről a hatalomról?
Na neeee!
A valószínűsíthető eljárás az lesz, hogy tavasszal és ősszel koronavírus-járvány, nyáron migránsjárás, télen meg parlamenti szünet - kellemes karácsonyi ünnepeket kívánva.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ki fogja felépíteni a temetőt, ahova majd azokat hantolják el, akik éhenhalnak.
Különösen a gyermekek koporsói mutatnak majd jól - minőségi papundekli, Mészáros & Mészáros márka mind, állami támogatással, szinte ingyen.
Az ugyanis, hogy a magyar társadalom legszegényebb harmada neveli a gyerekek felét - ezt vetíti előre, de ne legyen igazam...

Nem egyszerű errefelé az élet, nem elég a koronavírus, a járványos hülyeség is pusztít, magyarember boldog képpel tűri, hogy ez a bűnöző papás-mamást játsszon vele, és akár papa, akár mama, mindig neki kell szopni.
Vagy így megy ez ezer évig, vagy nagyon csúnya vége lesz.
Két-három hónapon belül elfogy a tartalék a szegényeknél, utána meg senki sem tudja hitelt érdemlően megjósolni, merre fordul ez az ország.

Hát, majd kiderül, de lehet, komoly árat kell fizetnünk a türelmünkért...

:O)))"
 
Nevetséges a vírussal kapcsolatos kommunikáció - ezek összevissza dumálnak, pofátlanul hazudnak, a tetejébe visszafelé dolgoznak - kitalálják, mi tenne nekik jót politikailag, és ahhoz igazítják a propagandát meg a statisztikát.
Ez a rész fedte azt mit a törzs kommunikációról gondoltam.
Valamint az aktuális rendeletalkotásról és a belecsempészett dolgokról.
Köze sincs a valósághoz.
A ma növekszik holnap már csökken, tetőzik platózik szöveg.
Nem is szabadna következtetést levonni. 1 hétnél kisebb időtartamból.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!
alexinho04 wrote on MEVA72's profile.
Szia! Köszönöm szépen hogy feltöltötted az Agota Kristof: Trilógia könyvet!
GyulusH45 wrote on szeged's profile.
Helló! -egy régi számra : "Ölelj ölelj "c. megtudnád szerezni a stílust pa600-ig-és feltöltenéd ? Üdv :Gyulus
Midi dalok, zenészek!
Kobudera wrote on Boglarka Veres's profile.
Szervusz! Nekem megvan a Jurrasic Parts nevű játék.:)

Statisztikák

Témák
36,978
Üzenet
4,511,166
Tagok
597,403
Legújabb tagunk
eszti.szaszi87
Oldal tetejére