Kanadai Magyar Kultúrközpont - programok, hirek, informaciok

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A Magyar Ház Vezetõsége

és tagjainak egy lelkes csoportja


Meghívja Önt, kedves családját, barátait,

szombatra, e hó június 21-én


Közös Piknikre

(reggel 10:00 órai kezdettel – lehet hamarabb is jönni! )


Az Új Magyar Ház hátsó parkolójában

(32 Bermondsey Rd, Toronto, On., M4B1Z5)

(bejárat a Sunrise felõl)


Mottónk: “Sok szívvel egy Házért!”


(Föltétlenül kérünk visszajelzést - RSVP.)

([email protected] vagy 416-229-6163)


Mindenki jöjjön mint egy kirándulásra,

székekkel, jégládákkal, játékokkal, biciklikkel, stb.

(Persze a MH is kitesz majd miegymást – önköltségi áron.)


Az együttlét a legfontosabb!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Koszoznjuk a kepeket! Sajnos nem tudtam elmenni mert mar a csaladi programot nem lehetet lemondani. De majd lekozelebb.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Gratulalunk a Magyar Haz Elnokenek Szocs Klaranak a kitunteteshez!!!!!!!!!


0


0


0


0


0


0


0


0
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Azt hiszem mi az itt elo magyarok tartozunk koszonettel , azert a sok munkaert amit tettel es teszel ertunk.
 

Baalcain

Állandó Tag
Állandó Tag
Más topikban említettem, gondoltam ide jobban illik és hátha van akit érinthet: júniustól ismét közvetlen járat lesz Toronto Budapest között
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ma volt a Magyar Haz Kozgyulese.

Beszamolok elnoki , penzugyi, es egyeb temak amikhez hozza lehetett szolni es az uj alapszabalytervezet kiosztasa , hogy a kovetkezo gyulesen megvitatasra keruljon.
Eszreveteleket otleteket javaslatokat lehet kuldeni [email protected]

Sokan nem latjak at es erzik a sulyat annak,hogy milyen nagy a tet es mennyi munka idegesseggel jar nem beszelve az oriasi felelossegrol.
a megvett haz atalakitasa es beinditasa.
A tagsag jo resze idos es nagyon szeretnek mar latni az eredemenyt,hogy ujbol van uzemelo Magyar Haz az itt eloknek.

Az Elnok Klari es Koszo Misi beszamolt hogy hol tart most a felujitas.
Szakmailag sokan nem ertunk hozza,de azt tudja az egesz tagsag milyen viszontagsagon ment keresztul az egesz magyar kozosseg a volt haz eladasatol az uj haz megveteleig.

Volt itt minden birosagtol ,rendorsegi ugytol ,tiltakozas stb kezdve hatalmas adossag csinalas ami eladasra kenyszeritette a tagsagot, hogy megvaljon a volt haztol.
Ez a vezetoseg a tagsag bizalmat megkapta majdnem 100% os szavazassal, es nem egyszer hanem tobbszor ,mert mindig volt egy ket ember aki probalkozott lehetetlenne tenni ezt a vezetoseget ,vagy magat az uj haz megvasarlasat es felujitasat.

Sem a becsuletesegukhoz nem fer ketseg, sem a korultekintesukkel sincs semmi baj, a hozzaertes az is meglenne, mert mindent korbejarnak tobb arajanlatot kernek palyaztatnak es palyaznak.

Miert is van mindig,hogy a nezetkulonbseget barki is ugy gondolja ,hogy a kozgyules alkalmas forum erre?
Csak egy vezerli a "okoskodokat" a masik lejaratasa vag a vezetoseg lehetetlene tevese.

Rossz hirem van a kotozkodoknek, a vezetoseg marad, marad mert minden vezetosegi tag igen komolyan kiveszi a reszet a munkabol ki ki a maga tudasa es terulete szerint, es a kozosseg javat szolgalva.
Mert a tagsag megbizta oket ,hogy vegig vigyek az egesz felujitast a befejezesig, kulcsatadasig,/igaz en meg hozzatettem az elso tancig./
Ez egy team munka, a kozossegert.


Vadaskodasok hogy 1 millio helyet meg lehet csinalni 4-5-600ezer dollarert egyenesen azt sugalna ,hogy nem kezelik jol a penzt ami nem igaz, es elmondtak ,milyen buktatok es hibakat csinalt a kritizalo, ami ha nincsenek esznel tobbszoros kiadasba kerul,mint a realis ar.
Tudja Misi nagyon jol a ceget aki megnyeri vegul a kivitelezest annak mi mindennek kell megfelelni, referenciak ,hiteles ceg es stabil anyagiakkal es tudassal garanciakkal stb

Ez a vezetoseg a tagsag felkeresere es megbizasaval vegig visszi az egesz felujitast levezetik az epitkezest,engedelyek sokasagat, adok es egyeb ugyek elintezeset, meg be nem fejezodik az egesz, es kesz nem lesz a Magyar Haz.

Varjak az onkentes segitseget es be is van kalkulalva, sokan segitettek is mar /felsoroltak a neveket is/ tovabbi feljanalasokat varnak , akar anyagi tamogatast is.

Volt aki 200 orat dolgozott ami nem kis teljeseitmeny, de igazabol azt tudnia kell nem a vezetosegnek dolgozott hanem a magyar kozossegnek a magyaroknak. Nem is ertem miert kell orara szamolni hisz nem gyar ez hogy blokkolni kell az idot amit eltoltott a magyarok erdekeben es javara, hanem ez egy kozossegi munka amibe onkent mennek az emberek. En meg nem hallottam egyik vezetosegi tagtol sem sem tagtol hogy hany orat dolgozott a hazert .
A tagsag nagyresze tobb ezer orat aldoztak ezert a kozossegert ,a volt Hazert is mert az alapokat ok tettek le onkentes munkajukkal. Aki segteni megy az a vezetoseg iranyitasa ala kell menjen ok mondjak meg mi az amiben kell segitseg ahogy a folyamatok mennek , es nem forditva nem a nyuszi viszi a puskat.;)

Sok feladat van szamitanak az itt elok tamogatasara, tag toborzasra, segitsegre, anyagi tamogatasra.

Megszavaztak $100-200-os tegla jegyeket, ezzel is lehet majd tamogatni a hazat.

Amennyiben barmi okoskodas egy egy negativ kritikustol tert nyer, akkor soha nem lesz a magyaroknak Haz. legalabbis mi nem fogjuk megerni mar. Ezt nem lehet elhuzni mint a retestesztat, aki elkezdte annak kell befejezni is.

Ezt a nagy munkat fel es bevallalta ez a vezetoseg, a tagsag tamogatasaval,keretik megbecsulni oket , tisztelni munkajukat, segiteni ahol lehet, hogy valoban celba is erjenek mindenki oromere.

Koszonet minden egyes vezetonek akik ezt a nagy munkat vegig csinaljak.:dr_24:
 
Utoljára módosítva:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
MIKULÁS LÁTOGATÁSA A TORONÓI ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN


Bár az északi sarkkör több ezer mérföldre van Torontótól, december 6-án mégis eljutott az Arany János Magyar Iskola tanulóihoz a kedves, öreg Mikulás - meg persze a csalfa és ravasz Krampusz. Nagy zsákja hű maradt a sok-sok énekhez: tele volt minden fajta csomagocskákkal, csokikkal, meg a ki nem hagyható gyümölccsel és mogyoróval. Bár a Télapó sok finomságot hozott magával, a fehér pilléket otthon hagyta, s a gyermekek szomorúan nézték a borús, de hó-nélküli, felhőket.

Az egész iskola, a legkisebbektől a legnagyobbakig nagy izgalommal várták a télapót. Az óvodában nagy volt a zsivaj: nem csak az ott járó négy és öt évesek voltak a teremben, hanem azok a magyar családok is eljöttek, hogy a Mikulással találkozhassanak, akik nem tartoztak az iskolához. S nem csak a megszokott korosztály volt jelen, hanem tele volt a szoba kis babákkal, három évesekkel, és mindenféle korú kis gyermekekkel.

Flynné Székely Kinga, az iskola igazgatónője, s az egyik kisfiúnak az édesanyja, megtáncoltatta a gyerekeket - “Körben áll egy kislányka”, és más népi játékokat játszottak, amig a tanárnő, Tarnai Tünde, át nem vette az irányitást. Ekkor aztán elkezdtek készülődni, s versecskékkel, énekekkel, meg szines rajzokkal várták a télapót. Amikor megkérdezte az óvónő a gyermekektől, hogy mit gondolnak, milyen is az a télapó, mind nagy egyetértéssel kiáltotta, hogy “nagy a hasa, van egy szakálla, és piros a sapkája”. És, a kivánságlistában is egyetértettek: rágógumit, cukorkát, csokit - vagy egy igazi, nagy, autót kértek a Mikulástól.
upload_2014-12-18_6-20-33.png

Amikor a Télapó megérkezett, az összes gyerek megörült neki - de mihelyt meglátták a félelmetes, borzalmatos, fekete Krampuszt, azzonal félrehúzódtak. Ezek ellenére elénekelték a begyakorolt énekeket, néhányan ki is álltak, s szavaltak egyet: Nóra, például, a “Karácsonykor” cimú verset adta elő, amelyet Fésűs Éva irt.

upload_2014-12-18_6-21-32.png

Ekkor aztán a Mikulás kiosztotta a csomagokat - de csak azok a gyerekek kaptak, akik egész évben jók voltak. Ezt pedig a Krampusz döntötte el, de szerencsére, viszonylag simulékonyan ment: úgy látszik a magyar gyerekek közt nincsen rossz, csakis jók vannak.Miután a szülők lefényképezték a csomagot büszkén mutogató óvodásokat a Mikulással, a nagy, piros ruhás vén ember elindult a következő osztályba, közben a Krampusz is utána szaladt.

A harmadik s negyedik osztály következett, ahol az egyik kisgyerek ételallergiával küzd. De nem maradt senki csomag nélkül - a Mikulás mindenre gondolt, s föl is volt erre készülve, igyhát ő is kapott egy ajándékot. Itt is megköszönték a gyerekek a sok finomságot, énekeltek egy kicsit, s miután fényképeket készitettek a Télapóval, s a Krampusszal - ezek a gyerekek már nem féltek töle, a Mikulás és a segitöje mentek tovább, az első s második osztályba. Ott a “Hull a pelyhes fehér hó” cimű énekkel kezdték, s egy csoportfényképpel zárták be a Mikulás látogatását.

Maradt még a Mikulásnak egy utolsó állomássa, mielőtt visszatérhetett a házához, hogy kipihenje a hosszú napot: az öt, hat, hét, és nyolcadikosok terme. A gyerekek Ady Endrétől a “Kis Karácsonyi Ének”et, vagy a más néven ismert “Tegnap Harangoztak” cimű dalt énekelték, amelyet a Krampusz kimondottan élvezett. S bár mindenki kapott a végén egy ajándékot, a Krampusznak ebben az osztályban nehezebb dolga volt - némelyik gyermeknél eltartott egy-két percig amig megtudta állapitani, a csoda - nagyitójával, hogy vajon jó, vagy inkább rossz-e a kiszemelt gyerek.

upload_2014-12-18_6-22-0.png

A Mikulásnak és a Krampusznak sajnos hamarosan tovább kellett állnia, de a jókedvet maga mögött hagyta, igy, még én is érdeklödtem egy-két tanárnál és diáknál, hogy mi is a véleményük a Mikulásról.

Kis Csilla, az öt-nyolcadik osztálynak a tanárnöje, a föltett kérdésemre, hogy mit gondol, miért olyan fontos a gyerekeknek az, hogy a Mikulás Kanadába is járjon, azt válaszolta, hogy szerinte a gyerekek szeretik a mesét. És ez is egy réssze a mi tradiciónknak amit szeretnénk tovább adni. Valamikor nagy volt a szegénység. Ha egy kis csokit kaptak a gyerekek, akkor már boldogok voltak. Manapság ugyan ez mind megvan adva, de mégis, amikor a Mikulás hozza a gyerekeknek azt a csokoládét, annak valahogy egészen más az ize. Tarnai Tünde szerint, a Mikulás mindenütt fontos, nem csak a magyar nemzetiséghez van kötve. Nem csak azért fontos, mert ajándékot hoz, hanem mert szükségünk van néhány kis csodára, ha nem is mindennap, akkor egyszer - kétszer egy évben.

Az iskola diákjainál is szimatolgattam, kinek mi a véleménye és, függetlenül attól, hogy ki hany éves, a legkisebbtől a legnagyobbig, mind annyian imádták a Mikulást, s a december hatodikán lévő ünnepet - de azért más-más okból. Anthony, az egyik nyolcadikos, aki ebben az évben ballagni is fog, azt mondta, hogy ő azért szereti a Mikulás ünnepét, mert amikor jön az ünnep, mindenki boldog lesz, és nincsen olyan gyerek aki rossz, vagy nem akar valamit kapni.

upload_2014-12-18_6-22-27.png

Borbély Ábel, aki a 3. osztályba jár, elmagyarázta, hogy ki is az a Mikulás. “Kövér. Nagy szakálla van. Szeretem őt, mert hoz ajándékot, és szeretem a december hatodikát, mert megyek az anyukám testvérének a házához, és ott is kapok ajándékot, és nem kell menni iskolába. Most kaptam cukrot, narancsot, de kérek egy nagy lego szettet is.”

Bár nagyon messziről jöttek, a Mikulás meg a Krampusz időben elért az Arany János Magyar Iskola tanulóihoz, mint az elmúlt években is. És nem hinném, hogy hazudnék, ha azt mondom, hogy az összes gyerek alig várja, hogy jövő decemberben megint megjelenjen a kövér, nagyszakállú Mikulás az ajándékkal teli zsákjával, meg persze a Krampusz, a furcsa szarvaival meg a csalfa, félelmetes kinézetével. Mert a csodára mindnekinek szüksége van!

Kis Ana Borbála, A Helikon Magyar gimázium tanulója. 2014. December.

Mikulas3.jpg
 

judo bajnok

Állandó Tag
Állandó Tag
Diplomaták látogatása az új Magyar Házban
 

Csatolások

 • Miniszterelnökség 001.jpg
  Miniszterelnökség 001.jpg
  784.6 KB · Olvasás: 6
 • S1680001.JPG
  S1680001.JPG
  1.4 MB · Olvasás: 6
 • S1680004.JPG
  S1680004.JPG
  1.4 MB · Olvasás: 7
 • S1680006.JPG
  S1680006.JPG
  1.5 MB · Olvasás: 6

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Tíz évre biztosított a torontói Magyar Ház működési költsége
by Christopher Adam
Tíz évig terjedő bérleti szerződést írt alá a torontói székhelyű Kanadai Magyar Kulturális Központ az épületnek egy 13 ezer négyzetláb terjedelmű részére, mely bevétel a következő évtizedre fedezi a ház működési költségeit, így biztosítva annak középtávú fennmaradását. Koszó Mihály alelnök jelentette be a hírt a torontói Kanadai Magyar Televíziónak (KMTV). Egy 25 éves üzleti múlttal rendelkező vállalat kötötte a bérleti szerződést az idén októberre megnyitandó új Magyar Házzal. A "leased" táblát a KMTV felvételén függesztette ki az épület elé Koszó Mihály.

"Én azt ígértem a 2011-es közgyűlésen, hogy lesz még Magyar Ház. Az volt az utolsó közgyűlésünk a régi Magyar Házban. Ime: meg van a Magyar Ház és meg van a hozzá szükséges alapvető működési lehetőségünk is"--mondta az alelnök.
A torontói Magyar Ház előtt beszé Koszó Mihály. Képkocka a KMTV-ből.

Az elmúlt három és fél évben voltak egyaránt kellemes és kellemetlen percek a MH vezetősége számára, melynek az a feladat jutott, hogy új, megfelelő ingatlant találjon a MH további működésére, miután az előző épületet eladták 2011 decemberében--mondta Koszó Mihály.

Megjegyzi, hogy a régi St. Clair utcai Magyar Ház eladása "hajmereztő dolog" volt. A leromlott állapotú régi ház magas fenntartásai költségei lényegében a szervezet összes megtakarított pénzét elfogyasztották volna, ha nem sikerül az eladás.

"Az új magyar házban a vezetőségének a feje nem fáj majd azon, hogy miből állítják elő a rezsit," mondta Koszó Mihály, hála a jelenlegi szerződésnek, mely évi hatszámjegyű jövedelmet termel a közösség számára.

A teljes KMTV riport itt tekinthető meg:
 
Oldal tetejére