Hírek Karácsony régen és ma.

Karácsonyi ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy miképpen változott meg az ünnep szerte a világon, mi vált fontossá ezen a csodálatos ünnepen. Nem szeretnék általánosítani, de nagyon sok helyen tapasztaltam ezt.

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy miképpen változott meg az ünnep szerte a világon, mi vált fontossá ezen a csodálatos ünnepen. Nem szeretnék általánosítani, de nagyon sok helyen tapasztaltam ezt.

Karácsony régen

Régebben a legnagyobb örömöt az jelentette, hogy a család együtt volt, összegyűlt mindenki az esti vacsorára. Az esti ünnepet a nagytakarítás előzte meg, az adventi hétvégéken lelki gyakorlatokkal, böjttel hangolódtak az eseményre.
Krisztus születése valóban örömünnepet jelentett régen, az est fénypontja az éjféli mise volt. A lányok, asszonyok szaloncukrot készítettek és csomagoltak selyempapírba. A fadíszítés is közös tevékenyégnek számított, és a megterített asztal is különleges volt, ugyanis nem gyakran terítették meg a hétköznapok során, alá szalma került, a betlehemi jászolra emlékeztetve.
A vacsora után pedig jöhetett az ajándékok kibontása, melyekben nem drága mobiltelefonok voltak, hanem ólomkatona, mogyoró, dió, gyümölcs, vagy saját kézzel készített játék. A karácsonyfa alatt az egész család, kicsik és nagyok egyaránt karácsonyi dalokat énekeltek és nagyon meghitt, békés hangulat uralkodott. A Luca szék ácsolása a legismertebb hagyomány, melyet azóta már sokan el is felejtettek. A széket Luca napján kezdték el ácsolni, December 13.-án, és karácsony estéjén készültek el vele, erre felállva az éjféli misén megláthatták a boszorkányokat.

Karácsony ma​

Az ünnep középpontjában sokszor már más áll sajnos, mint régen, az ünnep nem ugyanazt jelenti. Manapság már nagy szónak számít az is, hogyha az egész család össze tud gyűlni, hiszen nagyon sokan élnek más országokban, távol egymástól. Az ünnepben sajnos az ajándékozás került előtérbe, ezt a multinacionális cégek ki is használják, folyamatosan reklámokkal lepik el az újságokat, és az internetet.

A problémát az jelenti, hogy a gyerekek egy része azért várja a Karácsonyt, hogy megkapja a hőn áhított méregdrága ajándékot, melyre a szüleinek lehet, hogy pénze sincsen, de ha nem kapja meg, akkor megsértődik. Rengetegen díszítik a házukat, fáikat már a kertekben is, melyek nagyon szép látványt nyújtanak.
Ma már sajnos az idegeskedésről szól az ünnep, mindenki kapkod, mindenki rohan, az áruházak tele vannak emberekkel, lökik félre egymást, verekednek egy leárazott termékért. Sajnos teljesen elvesztette a hangulatát a karácsony, régen még a vásárok is sokkal jobbak voltak, most az emberek többsége azért megy ki egy karácsonyi vásárba, hogy lerészegedjen.

És akkor még nem beszéltünk az internetről és az okos telefonokról…Ugyanis ma már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is az interneten élik az életüket, és nagyon nehéz elérni azt, hogy az ünnepi asztalnál ne nyomogassa a telefonját, ne fényképezze az ételeket. Régen nem kellett ezzel foglalkozni, az emberek egymással törődtek, beszélgettek, jól érezték magukat, ma már sajnos más a helyzet...
Ma már az éjféli miséken is kevesebben jelennek meg, mint régebben. Az ajándékozás pedig a mai napokban már nem ugyanaz, rendkívül sokan állnak ugyanis sorban január első napjaiban a multi cégeknél, hogy visszavigyék a nekik nem tetsző, felesleges ajándékot, mellyel mások örömöt próbáltak szerezni. Hozzáteszem, tisztelet a kivételnek, ugyanis vannak természetesen kivételek, remélem, hogy minél többen átérzik a karácsony szellemét, és még mindig úgy ünnepelnek, mint ahogyan régen!

Szélesi Ferenc, ZH

1671666658391.png
 
Karácsony régen.....fiatalabbak voltunk. Egyszerűbbnek tűnt a világ és őszintébbek is.
Míg az idősebbek odafigyelősebbek nem azt hozták fel a találkozókon ami elválasztja őket hanem ami összeköti. Most -szerintem- lényeg hogy ráerőltessük a másikra a saját véleményünket nincs türelem. A családok pont ezért is hullanak szét.
Nem tudjuk elnézni a másik hibáit.
És akkor még nem beszéltünk az internetről és az okos telefonokról…Ugyanis ma már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is az interneten élik az életüket, és nagyon nehéz elérni azt, hogy az ünnepi asztalnál ne nyomogassa a telefonját, ne fényképezze az ételeket. Régen nem kellett ezzel foglalkozni, az emberek egymással törődtek, beszélgettek, jól érezték magukat, ma már sajnos más a helyzet...
Ezeket a sorokat álságosnak tartom hisz MI itten is az internet áldásainak köszönhetően tudunk beszélgetni és megosztani egymással érzéseinket , tapasztalatainkat.
Miért is nyomkodjuk a telefont ünnepi asztalnál? Mert úgy érezzük kizárnak bennünket a közösségből....nem figyelünk a másikra csak a mi mi mi...
Ezzel is azt mutatom hogy nem vagyok oda értetek. Amivel csak mélyül a szakadék.
Ne fényképezze az ételeket....pedig lehet hogy pár év, évtized múltán jó visszanézni hogy ezt a finom halat vagy sütit a mamám készítette...
Hirtelen ennyi jutott eszembe erről a cikkről.
 
Érdekes ez a régen és most morfondirozás :)

Tempora mutantur. et nos mutamus in illis..(változnak az idő, és mi vele változunk) mondta annó I. Lothar frank császár, és ez már nem tegnap volt :)
Nosztalgiazunk azon mi volt régen, bezzeggelunk, jönnek az ehh meg ahh akkor jobb volt...

Szükségunk van ünnepekre, szükségunk van szertartásokra, amikor kicsit kilépunk a mindennapokbol.
Vásárlási láz: ki az akinek nem esik jol az, hogy kicsit "felelotlenul" koltheti a pénzt. Erre van szánva, hát erre megy! Lehet rajta mérgelodni, de minek? Miért nem tudjuk elfogadni sajat magunkat? (bár természetesen mások azok akik izééé, Mi nem, mi ..)
Ehhhh

Imadom a fenyarban uszo utcakat!
A csillagokat, fuzéreket, karacson yi dekoraciot a bvoltokban, az utcan, otthon..

Az ablakokat, amiben fények vilagitanak

A lakasban elárad a fenyőillat..
Ott áll egy kis jelkép - fenyőfa - ami valahogy jokedvet csinal( persze jönnek a zoldek, hogy pusztitjuk az erdoket, meg hüü meg haaaaa pedig ezek a fák erre lettek elultetve! Nem erdok tarvágása réven jutnak ide, hanem őstermelok faiskolakban nevelik oket arra, hogy majd karacsonykor...miert rontjuk el masok oromet ilyesn marhasagokkal, hogy a foldet kipusztitjatok vele, meg tonkre tesszuik a már felallitott fákat, mint azok akik a mutargyakat rongaljak meg a muzeumokban valami elvioleg jo, de a gyakorlatban elmebeteg elvek menten? Miert szomoritunk el masokat? Van akinek arrol szol a karácsony ? Arrol, hogy szégyeljek magukat, hogy szomoruak legyenek pár ember melldongetése miatt?)

A vilag változik!
Az unnepek átalakulnak, fejlodnek, vagy visszafejlodnek, deeeee.........

Áldott boldog karacsonyt kivanok mindenkinek!
 
"Szeretet lánca! Kössed egybe
Szívét nagyoknak s gyermekeknek!
Gyűlölség! Légy úgy eltemetve,
Hírét se halljuk létednek!
Ez országnak minden lakója
Egymást szeresse, védje, ójja:
Naggyá ország csak így lehet -
- Csudát művel a Szeretet."

Benedek Elek
animated-christmas-tree-image-0045.gif
Szeretetben és örömben gazdag szép karácsonyt
animated-christmas-tree-image-0045.gif

kívánok mindenkinek!
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,590
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére