Keresztenyzene ,vers, hit, Biblia

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
"Ha két ötvenfillérest összeteszünk,
egy pengő lesz belőle.
Ötszáz darab ötvenfilléres kétszázötven pengőt ér,
de ezer fél keresztény nem ér egy egész keresztényt."
kep.php
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 11. – Hétfő Jézus az utolsó vacsorán így beszélt tanítványaihoz: „Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti. Én is szeretni fogom őt, és kinyilatkoztatom magam neki.” Júdás – nem a karióti – itt közbeszólt: „Uram, hogyan van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat, és nem a világnak?” Jézus így folytatta: „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála. Aki nem szeret engem, az nem tartja meg tanításomat. Az a tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött. Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttatja mindazt, amit mondtam nektek.”
Jn 14,21-26

Elmélkedés: Jézus újra és újra lelkére köti tanítványainak, hogy nem elegendő az, ha valaki ismeri őt. Azt kéri követőitől, hogy teljesítsék parancsait, amelyek végső soron a mennyei Atya útmutatásai az ember számára. Jézus arra is rávilágít, hogy tanításának teljesítése nem fakadhat kényszerből, s fakadhat a kicsiny embernek a hatalmas Istentől való félelméből, hanem az Isten törvényei szerinti életnek egyetlen forrása a szeretet lehet. Fel kell ismernünk tehát, hogy az isteni parancsok a javukat szolgálják, fel kell ismernünk a mögött rejlő isteni szeretetet és gondoskodást, s akkor majd mi is képesek leszünk arra, hogy a szeretet vezéreljen minket az Isten törvényeinek útján.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Ima Máriához
Tebenned örvend, kegyelemmel teljes, minden teremtmény: az angyali rendek s az összes emberi nem. Te megszentelt hajlék, lelki édenkert s a szüzek dicsérete, kitől megtestesült az Isten, s gyermek lett, bár öröktől fogva Isten volt; mert a te méhedet égi trónná alkotta, s bensődet a mennynél ékesebbé tette. Tebenned örvend, kegyelemmel teljes, minden teremtmény. Dicsőség néked!
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

A Messiás uralma
"1Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről. 2Az ÚR lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke. 3Az ÚR félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt, 4hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. 5Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség. 6Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket. 7A tehén a medvével legel, fiaik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha. 8A kisded a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek a mérgeskígyó fajzata felé nyújtja kezét. 9Nem árt, és nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az ÚR ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja. 10Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz. " (Ézsaiás 11,1-10)

A "Messiás" szó azt jelenti: Felkent. Feladatra, szent küldetésre kiválasztott személy. Ilyen volt Dávid király is, akinek édesapja Isai. A "törzsök", a gyökér, amely a fák kivágása után marad vissza, s amelyről mindenki lemondott már, ezúttal új hajtást hajt. Isten barátja az alázatosoknak, a megtört szívűeket pedig meggyógyítja. Éppen azokkal az elhanyagoltakkal törődik, akikkel senki más nem. Éppen azokat veri meg szája botjával, akikhez senki másnak nincs sem joga, sem bátorsága ítélettel fordulni. Nem fegyverrel vagy katonákkal vonul az Úr ellenségei ellen - legyenek bármely nemzet tagjai -, hanem beszédével, igéjével, amely az Atya szavához hasonlóan valósággá válik. A Messiáshoz ma is világszerte százak, ezrek térnek meg. Sokféle ember. Olyanok, akik egykor farkashoz, párduchoz, medvéhez vagy oroszlánhoz hasonló vérmérsékletűek voltak, egy krisztusi testet alkotnak a szelídekkel. A Krisztusban újjáteremtett emberek, bármilyen bűnök voltak is múltjukban, vagy bármennyire értéktelenek voltak is egykor, egy közösséget alkotnak, mert a Messiás így akarja (Jn 17,6-12). /FS/


"Bátorsággal hirdessék igédet!"
"23Amint elbocsátották őket, elmentek övéikhez, és elbeszélték, miket mondtak nekik a főpapok és a vének. 24Amikor ezt meghallották, egy szívvel és egy lélekkel felemelték hangjukat az Istenhez, és így szóltak: "Urunk, te teremtetted az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van, 25te mondtad atyánknak, a te szolgádnak, Dávidnak szájával a Szentlélek által: Miért zúdultak fel a pogányok, és a nemzetek miért terveznek hiábavalóságot? 26Felkeltek a föld királyai, és a fejedelmek megegyeztek az Úr ellen és az ő Felkentje ellen. 27Mert a te szent Szolgád, Jézus ellen, akit felkentél, valóban megegyezett Heródes és Poncius Pilátus ebben a városban a pogányokkal és Izráel népével, 28hogy végrehajtsák mindazt, amiről kezed és akaratod előre elrendelte, hogy megtörténjék. 29Most pedig, Urunk, tekints az ő fenyegetéseikre, és add meg szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal hirdessék igédet; 30te pedig nyújtsd ki a kezedet gyógyításra, hogy jelek és csodák történjenek a te szent Szolgád, Jézus neve által." 31Amint könyörögtek, megrendült az a hely, ahol együtt voltak, megteltek mindnyájan Szentlélekkel, és bátran hirdették az Isten igéjét." (Apostolok cselekedetei 4,23-31)

Lelemény? Korszerűség? Jó beszédkészség? Netán iskolázottság? Mi szükséges ahhoz, hogy az üdvözítő Krisztusról tanúságot tehessünk? Isten minden adottságunkat felhasználhatja ügye érdekében, de Péter, János, valamint gyülekezetük példája világossá teszi számunkra, hogy hitvalló ember csak meggyőződéssel bíró ember lehet. Olyan, aki tudja, vallja, amit a jeruzsálemi gyülekezet tudott, vallott: a teremtő Isten Jézusban mutatta meg szeretetét, őt, egyszülött Fiát hatalmazta fel arra, hogy a halál fölött győzzön. Nincs más közbenjáró Isten és emberek között, nincs más út az Atyához, egyedül Krisztus, a Felkent. Bátorság az ige hirdetésében. Mit jelent ez számunkra? Semmiképpen sem azt, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk a körülményeket, mindenhol mindig mindenkinek pontosan ugyanazon szavakkal vallva hitünkről. Bátorság, Szentlélek kell ahhoz, hogy kinek-kinek a számára érthető módon mutassuk be az Úr Jézust. A bátorság nem arról szól, hogy csak magunkra számíthatunk. Azt jelenti, hogy vallást teszünk Jézusról, Urunk pedig bölcsessége szerint igazolja nevét emberi életek helyreállításával, hatalmát mutató jelekkel. És végül: a bátorság nem csak azt jelentheti, hogy folyton új területet keresnénk a bizonyságtételnek. A bátorság állhatatosságot, kipróbáltságot is jelent. /FS/
 

pjutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Fohász

Csiksomlyói fohász


200px-Kegyszobor1.jpg



Bennem már,látod,
Megkövült a bánat
És nincsen hit, se
Keresztény alázat.

Ha térdre tudnék
Mégis néha esni,
Csak egyet kérnék:
Engedj már feledni !

Dobáltál, Uram,
Kovel, nem kenyérrel,
Oly soká álltam
Töretlen reménnyel

És most, hogy végül
Minden elhagyott,
Vedd el már ezt is,
Vedd a bánatot !

200px-24csiksomlyo4.jp
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
NAPI ÁHÍTAT
EZT NEM ÉRED EL OLYAN KÖNNYEN

"Ragasszatok a testvérekhez való hajlandóság mellé... szeretetet" (2Pt 1,7)
A szeretetet a legtöbben nem tudnánk meghatározni, nem tudjuk, mire gondoljunk, amikor szeretetről beszélünk. Szeretet az, ha valakit önként előnyben részesítünk egy másikkal szemben. Lelki vonatkozásban Jézus azt kívánja, hogy Őt részesítsük előnyben (Lk 14,26). Könnyű elsőnek lennie Jézus Krisztusnak, amikor már Isten szerelme kitöltetett a szívünkbe Szent Szelleme által. De azután ki kell dolgoznunk gyakorlatban is mindazt, amit itt Péter megemlít.
Az első, amit Isten tesz, az, hogy kiűzi belőlem a dölyföt és az álszenteskedést. A Szent Szellem megjelenti nekem, hogy Isten nem azért szeret engem, mert szeretetreméltó vagyok, hanem azért, mert az Ő természete a szeretet. Ezután azt mondja nekem: "Te is szeress ezzel a szeretettel", "amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást" (Jn 15,12). Számtalan emberrel hozlak össze, akiket nem tudsz becsülni és meg kell mutatnod nekik az én szeretetemet, amint én megmutattam neked. Ezt nem tudod olyan könnyen megtenni! Sokan közülünk megpróbáljuk, de csakhamar belefáradunk.
Az Úr "hosszútűrő" (1Kor 13,4). Befelé nézve lássam meg, hogy Ő hogyan bánt velem. Az a tudat, hogy Ő minden bűnösségem, aljasságom, önzésem és rosszaságom ellenére végsőkig szeretett engem, kikényszerít engem a világba, hogy ugyanúgy szeressek én is másokat. Isten szeretete kimeríthetetlen irántam, és én az Ő szeretetének ezen a kőszikláján állva szerethetek másokat. A kegyelemben való növekedés abban a pillanatban megáll, amint én ingerült leszek. Azért haragszom, mert furcsa emberrel kell együtt élnem? Gondoljak arra, mennyit bosszantottam én Istent! Kész vagyok-e annyira eggyé válni az Úr Jézussal, hogy állandóan áradhasson belőlem az Ő szeretete és szelídsége? Sem a természetes, sem az isteni szeretet nem marad meg, ha nem gyakoroljuk. A szeretet önkéntes, magától jön, de önfegyelmezéssel meg kell maradni benne.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

EMBEREK JÉZUS NÉLKÜL

Vak utakon bolyongva járnak,
céltalanság kíséri őket.
Búfelejtő, nagy akarással
néha-néha összeverődnek
s szétrebbennek riadtan újra,
mennek tovább, jobbat keresvén...
Törj hát az élet kenyeréből
egy darabot számukra, testvér!

Vonja őket hiú reménység,
ott születik, s ott hal ki bennük.
Hajtja őket kegyetlen éhség:
szeretetre éhes a lelkük.
Vágyat esznek, és álmot isznak,
és meghalnak egy őszi estén.
Törj hát az élet kenyeréből
egy darabot számukra, testvér!

Az életed megáldott élet,
nem vagy pedig különb te náluk.
Mért hogy nekik rongyos a szívük,
és szennyes a lelki ruhájuk?
Nincs JÉZUSUK! Halld csak, a LÉLEK
zokogva sír mind, mind elestén...!
Törj hát az élet kenyeréből
egy darabot számukra, testvér!


Füle Lajos
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 12. – Kedd Az utolsó vacsorán mondott beszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ adja nektek. Ne nyugtalankodjék szívetek, és ne csüggedjen! Hiszen hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörténnék, hogy ha majd bekövetkezik, higgyetek. Már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ fejedelme. Rajtam ugyan nincs hatalma; hogy azonban megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát: úgy cselekszem, amint az Atya meghagyta nekem.”
Jn 14,27-31a

Elmélkedés: Nyilvános működésének ideje alatt Jézus többször is beszél tanítványainak arról, hogy az Atyától jött. Származása meghatározó volt számára, s egyúttal olyan tény, amelynek ismerete szükséges ahhoz, hogy megértsük tanítását és cselekedeteit. A mennyei Atya által rábízott igazságot hirdette és az Atya által tett mindent, sőt, tettei az Atya dicsőségét szolgálták.
Küldetése befejezéséhez közeledve, már kevésbé beszél származásáról, inkább arról tanít, hogy hová indul. Természetesen Ahhoz tér vissza, akitől e világra jött. A mai evangélium szerint az utolsó vacsorán világosan kijelentette övéinek, hogy a mennyei Atyához tér vissza. E mennybe indulása örömmel tölti el azokat, akik szeretik őt, mert ez jelzi, hogy küldetése beteljesedett, s indul, hogy a mennyországban helyet készítsen. Helyet mindazoknak, akik szeretik Őt. Nekem is.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Áldott legyen a buzgalom, mely Isten karjába vezet! Áldott legyen a lemondás erről az egynéhány nyomorult dologról, amely ily magas méltósághoz juttat! Gondoljátok csak meg, hogy ha egyszer az Úr karjain hordoz benneteket, mit törődtök ti majd akkor azzal, ha az egész világ kígyót-békát kiált reátok! Elég hatalmas Ő arra, hogy bárkivel szemben is megvédelmezzen benneteket.
Nagy Szent Teréz
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Naggyá lesz a korábban megvetett
"11Azon a napon másodszor is kinyújtja kezét az Úr, hogy megvegye népe maradékát, mely megmarad Asszíriában és Egyiptomban, Patrószban, Kúsban és Élámban, Sineárban meg Hamátban és a tenger szigetein. 12Jelt ad a nemzeteknek, és összegyűjti Izráel szétszórt fiait, egybegyűjti Júda elszéledt leányait a föld négy széléről. 13Megszűnik Efraim irigysége, Júda ellenségeskedése kivész. Efraim nem irigykedik Júdára, Júda sem lesz Efraim ellensége. 14Repülnek a tenger felé a filiszteusok lejtőjén, együtt ejtik prédául a keleti népet. Ráteszik kezüket Edómra és Móábra, és Ammón fiai nekik engedelmeskednek. 15Az ÚR pedig kiszárítja Egyiptom tengerének öblét. Öklével megfenyegeti az Eufráteszt, forró szelével hét ágra vágja, és saruval is járhatóvá teszi. 16Olyan útja lesz népe maradékának, az Asszíriában megmaradtaknak, amilyen Izráelnek volt, amikor kijött Egyiptomból." (Ézsaiás 11,11-16)

Isten a történelem formálója. Nemcsak hogy kimenti az övéit nyomorúságukból, de minden esemény, történés kapcsán lehetőséget akar adni az embereknek a megtérésre (2Kor 4,15). Jó kiindulási alap ez személyes bizonyságtételünk számára, hiszen Isten szabadító tetteit oszthatjuk meg barátainkkal. runk személy szerint ismeri gyermekeit, bárhol, bárhogyan is éljenek (Ézs 43,1). Biztosak lehetünk benne, hogy kegyelme elkísér, megújítja erőnket, sőt hőssé tesz, azaz helyt fogunk állni, bármilyen idők jönnek is (Mt 24,22b). Krisztus keskeny, rögös, de végigjárható utat ígér gyermekeinek. Ahogyan a messzi Asszíriából hazatérők előtt (15-16. v.), vagy az egyiptomi szolgaságból kivonulók előtt járhatóvá váltak a vizek, úgy vezeti Isten az örök haza felé újszövetségi választottait. Isten nemcsak a világ helyzetét alakítja népére tekintettel, hanem az övéi szívét is megváltoztatja. Képessé teszi arra, hogy egymást szeressék. Júda és Efraim, a két ellenséggé vált nemzetrész befogadja egymást, ahogyan az újszövetségi gyülekezet is egy testet alkot. /FS/

"Adassék nékem szó!"
"18Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért; 19és énértem is, hogy adassék nekem az ige, ha szóra nyitom a számat, hogy bátran ismertessem meg az evangélium titkát, 20amelynek követe vagyok a bilincsben is, hogy bátorságom legyen azt úgy hirdetni, ahogyan kell. 21Hogy pedig ti is megtudjátok, mi van velem és hogyan élek, mindent elmond nektek Tükhikosz, az Úrban szeretett testvér és hű diakónus, 22akit éppen azért küldtem hozzátok, hogy értesüljetek helyzetünkről, és megvigasztalja szíveteket. " (Efézus 6,18-22)

Mai igénkben arra derül fény, hogy Krisztusról eredményesen csak jól megalapozott gyülekezeti háttérrel szólhatunk. Pál apostol számít erre a biztos alapra. Tudja, hogy a testvéri közösség, a Lélek szerinti közös imádság mással nem pótolható. Isten számára a szentek imádsága kiemelkedően kedves, olyan, mint a jó illatú áldozat (Jel 8,2-4). A gyülekezeti közösség lelki épülésünk legfontosabb eszköze, Krisztus melletti elkötelezettségünk előmozdítója. Olyan forrás, amiből mindennapi életünk önálló szeretetszolgálatához meríthetünk. Gyülekezetünknek akkor is tagjai vagyunk, amikor éppen nem vagyunk a testvéri közösségben. Képviseljük annak értékeit, hitvallását, szeretetét. Amerre járunk, Krisztus bátor követei vagyunk, örömünket vagy kudarcainkat pedig megoszthatjuk lelki testvéreinkkel. A gyülekezet az a közösség, ahová mint atyai házba hívhatjuk az enyhülést keresőket, barátainkat. "Imádkozom érted", "gondolok rád" - ígérjük testvéreinknek kérésre vagy anélkül. Legyünk hűségesek ilyesfajta fogadalmaink betartásában, hogy Urunk is beválthassa ránk a hűséghez és az egységhez kapcsolódó ígéreteit (Mt 25,23; Zsolt 18,26; Ef 4,3-6)! Másfelől pedig ragadjuk meg a közös imádkozás lehetőségét testvéreinkkel, hogy egy akarattal, egy Úrért, egy Lélekbe merítkezve haladhassunk tovább! /FS/
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
NAPI ÁHÍTAT

SZOKD MEG, HOGY NE LEGYENEK SZOKÁSAID

"Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem tesznek titeket hivalkodókká, sem gyümölcstelenekké" (2Pt 1,
Amikor valamilyen magatartást alakítunk ki magunkban, annak tudatában vagyunk. Van idő, amikor tudatában vagyunk, hogy kezdünk erényesek, türelmesek, istenesek lenni, pedig ez még csak egy lépés, és ha ennél megállunk, szellemileg önteltté, kevéllyé válunk. Az a helyes, ha szokásaink eltűnnek az Úrnak bennünk való életében, míg minden szokásunkat annyira begyakoroltuk, hogy azok már egyáltalán nem tudatosak. Szellemi életünk azért alakul át folyton önelemzéssé, mert még vannak olyan tulajdonságok, amelyeket nem "ragasztottunk" (1,5) a többihez. Végül is az Úrhoz való viszonyunknak egészen egyszerűvé kell válnia. Lehet, hogy isteneddé válnak kicsi keresztyén szokásaid, pl. hogy bizonyos időben imádkozol vagy a Bibliát olvasod. Figyeld meg: mennyei Atyád hogy felforgatja ezeket az időpontokat, ha elkezded szokásodat imádni ahelyett, akire vonatkozik. "Nem tehetem most ezt, éppen imádkozom; ezt az órát Istennel töltöm el." Nem, te ezt a szokásoddal töltöd el! Valami hiányzik belőled, ismerd fel ezt a hibádat. Ha megtaláltad a hiányzó tulajdonságot, "ragaszd hozzá" a többihez és megfelelő alkalommal gyakorold magad benne.
Ha szeretetben vagy, nincsenek többé látható szokásaid, eljutottál odáig, ahol eltűnt a szokás és már öntudatlanul teszed a gyakorlati dolgokat. Ha tudatosan vagy szent, akkor bizonyos dolgokról azt képzeled, hogy nem teheted meg. Vannak bizonyos kapcsolataid, amelyekben távolról sem vagy egyszerű; azaz valamit még hozzá kell "ragasztanod". Egyedül Jézus Krisztus élete természetfeletti élet és Ő Istennel mindig kapcsolatban állt. Neked hol nincs kapcsolatod Istennel? Engedd, hogy Ő belenyúljon abba a bizonyos dologba, addig, amíg megragadod Őt és életed a gyermek egyszerű életévé válik.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Csodák

Te kopár fa, s te barna száraz ág,
Benned születnek a legszebb csodák.
Ma még zörögve sóhajt bús zenéd
S holnap te zenged az ég üzenetét!


Ma még szegényen, búsan fúj a szél,

Fagyos telekről, halálról beszél.
S holnap meg csókol égi napsugár
S elkezd vajúdni benned már a nyár!


Előbb rügyek, félénk kis levelek,

Bennük csodás virág-raj szendereg,
Színek, illatok, álmok, életek,
Hozsannáznak majd édes éneket.

Öntöznek langyos permeteg esők,
S te mámorosan hordod a jövőt.
Az örök nagy Isten rád lehelt.
S az isteni szó új életre kelt.

Néha még tépnek ezernyi szelek,
Tördelik, vágják ágad, gyökered,
Meggyötör vihar, szellő megcibál,
Fölötted dörgés, villámlás cikál.

Lehull virágod, elszáll illatod,
S te mégis, mégis nem vagy csalódott
Az Isteni Végzés teremtő erő
Belőled gyümölcsöket hoz élő.

Ember-lélek, te kopár szürke ág,
Benned is szenderegnek ily csodák,
Ma még keserűen sóhajtsz bús zenét.
De ha veszed az ég üzenetét,


Mint tüzes láva, úgy fut rajtad át,
Elperzselve a bűn halál-fonalát.
S mint levél, virág s gyümölcsrengeteg,
Hozsánnázik Istennek életed.
(Balogh Debóra füzetéből, Kolozsvár)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

pjutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium

Napi evangélium


2009. május 13. – Szerda Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Jn 15,1-8

Elmélkedés: A Fiúisten és az Atya közti kapcsolatot a kölcsönös szeretet élteti, s a szeretet éltető ereje lüktet a mi Istennel való kapcsolatunkban is. Észre kell vennünk az felé áradó, s minket körülvevő isteni szeretetet. Ez az a közeg, amelyben életünk biztosított. Miként a szőlővesszők a szőlőtőn keresztül szívják magukba az éltető nedvességet és tápanyagokat, ugyanúgy, mi is szüntelenül az isteni szeretetből táplálkozunk. Az örökkévaló Isten az örök életet ígéri mindannyiunknak, akik vele élünk. Isten, akinek lényege a szeretet, arra hív minket, hogy vele éljünk a szeretetben. Ebből az is következik, hogy az ember hivatása, küldetése is az, hogy állandóan megvalósítsa a szeretetet. Ez emberségünk lényege, emberi létünk igazi célja.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Irgalmasságnak Atyja, ki a Szentlélek által és szent igéddel kisded nyájadat összegyűjtötted, és széles e világon elterjesztvén, annyi tévelygés, üldözés, háborúság között e mai napig megtartottad, igazgattad, vezérletted, igaz tanítók által legeltetted és a pokol kapui ellen győzelmessé tetted. Add szent nevedért, hogy a Te hajódat a háborgó tengeri habok el ne nyomják és el ne merítsék; add meg segítségedet, hogy a Te épületed amaz igaz fundamentumon, az erős sziklán épen megmaradjon; őrizz minket, Uram, szárnyad alatt, hogy az igazságban mindvégig tökéletesen megmaradván egy szívvel, egy lélekkel dicsérhessük szent Felségedet.
Pázmány Péter
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Erőm és énekem az Úr
"1Azon a napon ezt mondod majd: Hálát adok neked, URam, mert bár haragudtál rám, elmúlt haragod, és megvigasztaltál. 2Íme, Isten az én szabadítóm, bízom és nem rettegek, mert erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. 3Örvendezve fogtok vizet meríteni a szabadulás forrásából. 4Azon a napon ezt mondjátok majd: Adjatok hálát az ÚRnak, hirdessétek nevét! Adjátok tudtára a népeknek nagy tetteit! Emlékeztessétek őket, hogy neve magasztos! 5Énekeljétek, hogy milyen fenséges tetteket vitt véghez az ÚR, tudja meg ezt az egész föld! 6Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közöttetek Izráel Szentje!" (Ézsaiás 12)

Lenyűgöz, amikor láthatom, ahogyan emberek ismeretben, hitben és tapasztalatokban egyre gyarapodva ráébrednek arra, hogy Krisztus mit tett értük és mit akar nekik ajándékozni. Az evangélium világossá teszi, hogy a legsúlyosabb büntetést érdemeljük istentelenségeink miatt, Atyánk azonban - mert hatalma van rá - megújít bennünket. Ebből következően a megváltott embernek mindig lehet oka Isten magasztalására. Kár, hogy olyan sokszor agyonnyomják kéréseink, esetleg panaszaink a hálánkat. Ma ne így legyen! Ha Krisztus váltságát megértetted és elfogadtad, ha bűneidet letetted lába elé, életed legnagyobb kérdését rendezted. Ma arra kérlek, emlékezz a szabadításra, amit Isten Fia vitt végbe érted! Az emberi élet minden területén Úr és Király Jézus, ezért ne csak kenyérgondodban számíts rá! Ne csak testi nyomorúságodban szólítsd! Ma növekedj a hálaadásban! "Az áldás, a dicsőség és a bölcsesség, a hálaadás és a tisztesség, a hatalom és az erő a mi Istenünké örökkön-örökké. Ámen." (Jel 7,12) /FS/




"Adok néktek szájat"
"10Azután így folytatta: "Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, 11mindenfelé nagy földrengések, járványok és éhínségek lesznek, rettenetes dolgok történnek, és hatalmas jelek tűnnek fel az égen." 12"De még ezek előtt kezet emelnek rátok, és üldöznek titeket; átadnak benneteket a zsinagógáknak, és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé vezetnek titeket az én nevemért. 13De ez alkalom lesz nektek a tanúságtételre. 14Határozzátok el szívetekben, hogy nem gondoltok előre a védekezésre, 15mert én adok nektek szájat és bölcsességet, amelynek nem tud ellenállni, vagy ellene mondani egyetlen ellenfeletek sem. 16Kiszolgáltatnak titeket még a szülők, testvérek, rokonok és barátok is, egyeseket meg is ölnek közületek, 17és mindenki gyűlöl majd titeket az én nevemért. 18De egyetlen hajszál sem vész el a fejetekről. 19Állhatatosságotokkal nyeritek meg majd a lelketeket." " (Lukács 21,10-19)

Kislányom mostanság tanul beszélni. Ahogy értelme nyiladozik, füle egyre inkább figyelmes a családi körön kívülről érkezők beszédére, sőt olykor meg is ismétli a szülei számára nem kedves szavakat is. Amíg a gyermek életében ez a figyelemtágulás természetes jelenség, a lelki ember figyelme egyre inkább Ura beszédére összpontosul (Ef 5,3-4). Testvérem! Ha észrevetted már magadon, hogy beszéded, magatartásod időnként vagy gyakran a világ ízlése szerinti, tölts több időt a Krisztus beszédének tanulmányozásával, hogy az gazdagon lakhasson benned is (Kol 3,16-17)! Embertársaid jó része szomjazik a reménységre, igazságra, jó hírre. Legyen Krisztus evangéliuma igaz szó a szádban! Háborúk hírét hallod hazánk határain túlról. Itt az ideje, hogy imádkozz az ottani hitvalló keresztyénekért. Háborúskodások, elnyomás a közeledben is. Széttört családok, megtört emberek, összetört szívek, kerékbetört életek. Csaták nyomait magukon hordó embertársaid gyülekezeteden kívül és belül. Itt az ideje, hogy könyörögj értük. S talán ellenségeid, vádlóid is vannak. Munkahelyeden, iskoládban, szomszédaid vagy éppen családtagjaid között. Az emberi okosság, önvédelem már sokszor kudarcot vallott, így itt az ideje, hogy a Krisztus ígérete szerinti bölcsességet és szájat kérd. Hittel, semmit sem kételkedve (Jak 1,6). /FS/
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresztényzene,vers Hit, Biblia

NAPI ÁHÍTAT
SZOKD MEG, HOGY JÓ LELKIISMERETED LEGYEN

"Botránkozás nélkül való lelkiismeretem legyen Isten és emberek előtt mindenkor" (Csel 24,16).
Isten az Ő parancsait Fiának bennünk lévő életéhez intézi. Ebből következik, hogy nehezek az Ő parancsai annak az emberi természetnek, amelyben az Ő Fia kiábrázolódott. Amint azonban engedelmeskedünk, csodálatosan könnyűvé válnak.
A lelkiismeret az a képesség bennem, amely összekapcsol a legmagasabbal, amit ismerek és megmondja: mit kíván tőlem ez a legmagasabb. A lelkiismeret a lélek szeme, amely vagy Isten felé, vagy a legmagasabbnak tartott felé kutat, ezért más-más emberben másképp nyilvánul meg. Ha megszoktam, hogy mindennel mindig Isten elé állok, akkor lelkiismeretem Isten tökéletes törvényét tárja elém és megmutatja, mit tegyek. Csak az a kérdés, akarok-e engedelmeskedni. Igyekeznem kell lelkiismeretemet olyan érzékenyen tartani, hogy botránkozás nélkül éljek. Olyan tökéletes egyetértésben kellene élnem Isten Fiával, hogy gondolkozásom szelleme minden helyzetben megújuljon és azonnal "megvizsgáljam, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata" (Róm 12,2).
Isten mindig nevel minket a legapróbb részletekig. Olyan éles-e már a hallásom, hogy meghallom a Szellem leghalkabb suttogását is és tudom, mit kell tennem? "Meg ne szomorítsátok Istennek Szent Szellemét" (Ef 4,30). Nem mennydörgő hanggal közeledik, az Ő hangja olyan halk, hogy könnyen semmibe vehetjük. Egyetlen dolog tartja meg lelkiismeretünket érzékenynek iránta: ha megszokjuk, hogy állandóan nyitva legyünk Isten előtt. Ha vita támad, hagyd abba! Ha ezt mondod: "Miért ne tenném meg?" - már rossz vágányra kerültél. Amikor a lelkiismeret megszólal, nem lehet tovább vitatkoznunk. Saját vesztedre engeded meg, hogy valami elhomályosítsa az Istennel való közösségedet. Ejtsd el, bármi legyen is az, és ügyelj arra, hogy belső látásod mindig tiszta maradjon!

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Adj Igédnek terjedést!

Te égből jött nagy fényesség,
Napfény, amely földre szállt!
Égi csillag, életszentség,
Űzd el már az éjszakát!
Csodás fényed járja át
A föld minden tájékát!

Adj, Urunk, hát szent Igédnek
Gyors és győztes terjedést,
Térdre hullva míg megtérnek
Mind a népek szerteszét,
És az idők végtével
Mint szent Bíró jössz majd el!

Ha Te szólsz, leomlik minden,
Amit a bűn épített,
És a bűnből megtért szívben
Lángra lobban új tüzed.
Hangoztasd hát szent szavad,
Tereld egybe nyájadat!

Bár ne lenne oly föld s ország,
Hol Igéd nem hirdetnék!
És a népek elfogadnák
Rendelésed, nagy Felség!
Szűnne már a rút viszály,
Békét zengne minden száj!
(A hit hangjai 700; Baptista Gyülekezeti Énekeskönyv. 482.)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

pjutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 14. – Csütörtök Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.”
Jn 15,9-11

Elmélkedés: Isten szeretetének a megtapasztalása örömöt ébreszt az ember szívében. Jézus arról beszél a mai evangéliumban, hogy az ő öröme teljessé válik mindazokban, akik az ő szeretetében élnek. Az öröm abból fakad, hogy érzem: Isten szeret engem, találkozni akar velem. A találkozás nem csak érzelmet, a szeretet érzését ébreszti bennem, hanem megmozgatja értelmemet és akaratomat is. Értelmemmel ugyanis belátom, hogy az engem szerető Isten jót akar nekem, sőt, a legfőbb jót, az üdvösséget, az örökké tartó együttlétet Ővele. Akaratom pedig elfogadja ezt az isteni akaratot. Az érzelmi meghajlás, az értelmi párbeszéd és akaratom meghajlása által fejlődök a szeretetben, növekszem Isten szeretetében.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Hogy jól végezz szentségimádást, ne feledd: E Szentség: Jézus Krisztus, múlt, jelen és jövő! A Szentség a Megtestesülés utolsó foka, Urunk földi életének végső, végigtartó fázisa, aki ebben Szentségben minden kegyelmével eláraszt. Minden hitigazság itt van, ide tart, ide torkollik. Semmit nem kell hozzátennünk, amikor mondjuk: Eucharisztia, Oltáriszentség, mert ez maga Jézus Krisztus.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresztényzene,vers Hit, Biblia

NAPI ÁHÍTAT

SZOKD MEG, HOGY ÖRÜLJ A KELLEMETLENSÉGNEK

"Hogy a Jézusnak élete is látható legyen a mi testünkben" (2Kor 4,10).
Alakítsunk ki olyan szokásokat, amelyek által kifejezzük, mit végzett bennünk Isten kegyelme. Nem arról van szó, hogy megváltott a pokoltól, hanem azért váltott meg, hogy Isten Fiának élete látható legyen a mi halandó testünkben. A kellemetlen dolgok között mutatkozik meg legjobban: hordozzuk-e az Ő életét vagy nem. Isten Fiának szelídségét mutatom-e fel, vagy a tőle elszakadt "énem" ingerlékenységét? Az egyetlen, ami képessé tehet arra, hogy a kellemetlenségnek örüljek, az az, hogy éppen a kellemetlenség által mutatkozhat meg Isten Fiának az élete bennem. Ha még olyan kellemetlen is valami, mondd ezt: "Uram, gyönyörködtet, hogy engedhetek neked ebben a dologban" - és Isten Fia abban a pillanatban előtérbe nyomul és így az én emberi életemben az mutatkozik meg, ami megdicsőíti Jézust.
Nem kell vitatkozni. Abban a pillanatban Isten Fiának befolyása alá kerülsz, amint engedelmeskedsz a világosságnak, de a vitatkozással megszomorítod Szent Szellemét. Ahhoz, hogy Isten Fia látható legyen benned, alkalmassá kell lenned, de nem lehetsz az, ha önmagadat sajnálod. Életkörülményeink útján bizonyul be, milyen csodálatosan tökéletes és milyen rendkívül tiszta Isten Fia. Minden új alkalom, amikor láthatóvá lehet Isten Fia bennünk, megdobbantja szívünket. Nem mindegy, hogy magunk választjuk-e a kellemetlenséget, vagy Isten vezet bele. Ha Ő visz bele, az Ő segítsége bőségesen elég.
Légy mindig kész Isten Fia életének kiábrázolására! Soha ne élj emlékeidből! Isten Igéje legyen mindig élő és ható benned!

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Krisztus hét szava a keresztfán (1526-nál nem később)



Áldott Krisztus keresztfán hét igét megmonda,

Bínes népnek példáját kiáltani hagyja.

Krisztus testamentumba, ez földön marada

Írást róla mint íra Bódog doktor, Béda.



Az hét szónak jószágát Krisztus nékönk adjad,

Hét halálos nagy bínnek terhét megbocsássad!

És mint róla származik számtalan ágazatja,

Szent vérednek hullását tőlönk se távoztasd.



Krisztus,könyörölj rajtunk: megfojt az kevélség,
Telhetetlen átkozott izgat nagy fösvénség;

Világvesztő torkosság, bujaság, irégység,

Harag minden jót megvánt, jaj, hogy süllyed restség?



Uronk egyik tolvajjal elegyedék szóban,

Mondván néki: "Velem léssz ma paradicsomban!"

Mondjad nékem, ha leszek halálnak markában:

"Velem léssz ma örök fénes mennyországban!"



Mondá Krisztus keresztfán őtet mevetőknek

"Megbocsássad, szent Atyám, mit ellenem töttek!"

Áldott Krisztus keresztfán "Szomjúhozom!" - mondá -

Kévánságom limbosban és az szent atyákval.



"Asszonyállat, ím neked - mondá szent anyjának -

Fiad legyen Szent Jánus; légy anyja Jánusnak!"

Krisztus, szent halálodért ne hagyj gonosz társnak,

Hagyj csak szent anyádnak, kérlek, ne hagyj másnak.


És én szent angyelimmal adtam, mit ígértem:

Tied legyen énvélem az, mit teremtettem.

Valaki ez igéket híven megtartandja:


Térdepelvén, szeretvén, mindennap megmondja,

Harminc napnak előtte halálát megtudja,

Uronk Jézus szent Anyját, higgye, hogy meglátja!


(A vers forrása: Peer-kódex 194-199, kritikai kiadása: RMKT I2 210-211, közlésünk forrása: Szöveggyűjtemény 507-508.
Beda Venerabilis (Wearmouth, 672-Yarrow, 735). Szent szerzetes, történetíró. Főműve az angliai egyház története
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

pjutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 15. – Péntek Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!”
Jn 15,12-17

Elmélkedés: Mai szentírási szakaszunk leírása szerint az utolsó vacsorán Jézus parancsba adta tanítványainak a szeretet gyakorlását. Ez a parancs azonban nem csak az egykori apostoloknak szólt, hanem mindazoknak, akik az Úr követői, nekünk is. Sokan megfogalmazták már ezzel kapcsolatban azt az ellenvetést, hogy miért parancsolja meg Jézus a szeretetet. Vagy él valakiben ez az érzés vagy nem, de parancsszóra alig képes bárki is szeretni a másikat. A szeretettel kapcsoltban azonban észre kell vennünk, hogy nem egyszerűen egy kívülről jövő, tőlünk, emberi létünktől idegen parancsról van szó, hanem jóval többről. Aki már legalább egyszer megtapasztalta életében Isten szeretetét, az belő ösztönzést, belső késztetést érzett arra, hogy a szeretetet tovább kell adnia. Mintha a lelkünk mélyéről is azt parancsolná valami nekünk, hogy osszuk meg a szeretetet.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Jézus Szíve Te tudsz mindent,
Jézus Szíve Te látsz mindent,
Jézus Szíve Te megtehetsz mindent.
Jézus Szíve Te gondot viselsz reám,
Jézus Szíve Te meghallgatod imám.

ejvxfv3oht.jpg
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

A zsarnokság vége
"1Bizony, megkönyörül az ÚR Jákóbon, és továbbra is Izráelt választja. Nyugalmat ad nekik földjükön, jövevények társulnak hozzájuk, és Jákób házához csatlakoznak. 2Fölkarolják és hazaviszik őket a népek, Izráel pedig tulajdonává teszi azokat az ÚR földjén mint szolgákat és szolgálókat. Fogságba vivőiket foglyul ejtik, és uralkodnak volt sanyargatóikon. 3Amikor majd nyugalomra fordítja az ÚR fájdalmaidat, nyugtalanságodat és azt a kemény szolgálatot, amelyet végezned kellett, 4ezt a gúnydalt fogod énekelni a babiloni királyról: Vége van a sanyargatónak, vége van az erőszaknak! 5Összetörte az ÚR a gonoszság vesszejét, a zsarnokság botját. 6Aki népeket vert dühében szüntelen veréssel, aki nemzeteket taposott haragjában, most azt üldözik kíméletlenül. 7Megnyugodott, csendes az egész föld, ujjongásba törtek ki az emberek. 8Még a ciprusok is így örülnek, meg a Libánon cédrusai: Mióta elterültél, nem jön favágó ellenünk! 9Megrendült ott lent a holtak hazája, látva jöttödet. Felkölti miattad az árnyakat, a föld összes hatalmasait, fölkelti trónjukról a nemzetek királyait. 10Rákezdik mindnyájan, és ezt mondják neked: Te is erőtlen lettél, mint mi, hozzánk hasonlóvá lettél! 11Sírba omlott gőgöd, lantjaid zengése! Férgek a derékaljad, pondrók a takaród! 12Leestél az égről, fényes hajnalcsillag! Lehulltál a földre, népek legyőzője! 13Pedig ezt mondtad magadban: Fölmegyek az égbe, Isten csillagai fölé emelem trónomat, odaülök az istenek hegyére a messze északon. 14Fölmegyek a felhők csúcsára, hasonló leszek a Felségeshez! 15De a sírba kell leszállnod, a gödör mélyébe. 16Akik csak meglátnak, bámulnak, elgondolkoznak rajtad: Ettől az embertől reszketett a föld, ettől remegtek az országok? 17Ez az, aki pusztává tette a világot, lerombolta a városokat, és nem engedte haza a foglyokat? 18A nemzetek királyai mind tisztességben nyugszanak sírboltjukban. 19Téged azonban temetetlenül dobnak el, mint valami hitvány gazt, mint eltaposott hullát; elborítanak a meggyilkoltak, akiket karddal öltek meg, és kőhalom alatt lesz a sírjuk. 20Nem temetnek el úgy, mint a királyokat, mert pusztítottad országodat, gyilkoltad népedet. Nem emlegetik soha többé a gonosztevők ivadékát. 21Állítsatok vágóhidat fiainak őseik bűne miatt, hogy talpra állva el ne foglalják az országot, s be ne töltsék városokkal a világot! 22Rájuk támadok - így szól a Seregek URa -, és kiirtom Babilónia nevét és maradékát, még az írmagját is - így szól az ÚR. 23Bölömbikák tanyájává teszem, vadvizes mocsárrá, és elsöpröm pusztító seprűvel - így szól a Seregek URa. 24Megesküdött a Seregek URa: Úgy lesz, ahogyan elterveztem, az következik be, amit elhatároztam. 25Országomban töröm össze Asszíriát, hegyeimen taposom el. Lekerül róluk igája, lekerül vállukról a teher. 26Ezt a tervet határoztam el az egész föld ellen, így nyújtom ki kezemet minden nép ellen. 27Ha így határoz a Seregek URa, ki hiúsíthatja meg? Ha kinyújtja kezét, ki fordíthatja vissza?" (Ézsaiás 14,1-27)

Ma a szabad véleménynyilvánítás korát éljük. Van lehetőségünk arra, hogy ismeretségi körünkben hangot adjunk a felsőbbségekre vonatkozó véleményünknek. Ez nem jelenti azt, hogy csatlakoznunk kellene vagy szabadna az örök elégedetlenek hangjához, vagy azokéhoz, akik ügyeik megoldását bármely emberi erőben látják. Egyedül a keresztyén nép ismeri azt a mércét, ami alapján Isten a világ hatalmasait megméri. Az Újszövetség tanítása alapján az államnak polgárai jólétén, a jó rend fenntartásán kell munkálkodnia. Ha bármely hatalmasság ettől eltérően cselekszik, túllépi hatáskörét. De mi Isten népének a közfeladata? Pál apostol szerint ez: "Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó" (Róm 12,17b). Saját feladatunkat nehezítjük meg, ha elégedetlen, bíráló szavakat vagy lelkületet engedünk meg magunknak. Tanuljuk meg Ézsaiástól, Krisztustól, Páltól, hogy Isten pontosan tudja, kit és meddig enged hatalmat gyakorolni emberek felett (Jn 19,11; Róm 13,1-2)! Véleményalkotásunkban, jogaink gyakorlásában Urunkra hagyatkozzunk! Igéje a keresztyén ember elsődleges törvénykönyve. /FS/


Az ige nincs megbilincselve
"Emlékezz arra, hogy Jézus Krisztus, aki Dávid utóda, feltámadt a halottak közül. Erről szól az én evangéliumom, 9amelyért még bilincseket is viselek, mint egy gonosztevő. Az Isten igéje viszont nincs bilincsbe verve. 10Ezért tehát mindent elviselek a választottakért, hogy ők is elnyerjék a Krisztus Jézusban való üdvösséget örök dicsőséggel. 11Igaz beszéd ez: Ha vele együtt haltunk meg, vele együtt fogunk élni is. 12Ha tűrünk, vele együtt fogunk uralkodni is. Ha megtagadjuk, ő is megtagad minket. 13Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja." (2Timóteus 2,8-13)

Életkörülményeink formálója Isten (Róm 8,28). Ebből az következik, hogy akár kellemes, akár gondterhelt szakaszát éljük életünknek, Urunk alkalmassá tesz szava hallására, megélésére, hirdetésére. Pál apostol fogsága sem a véletlen műve, mert prófétai kijelentés (ApCsel 21,10-13) és mennyei küldött szólt róla (ApCsel 27,24). Igehirdetése nyomán Rómában, sőt a császár udvarában is emberek döntöttek Krisztus mellett (Fil 4,22). A birodalom ura, a császár is kapott Istentől egy lehetőséget a megtérésre. Pál tehát örömhírt mondott, örömre buzdított, habár testi lehetőségei korlátozottak voltak. A gonosz időket is jól használta fel, a testben távoli gyülekezetekkel valós lelki közösségben volt. Igeolvasó testvérem! Ha úgy is találod, lehetőségeid igencsak behatároltak, vágyaid betöltetlenek, életed nem teljes, foglalkozz mennyei megbízatásoddal, elhívásoddal! Ez nem jelenti azt, hogy semmiképpen sem munkálkodhatnál nehézségeid elhárításán, de a legfontosabb szempontod az legyen, hogyan használhat Urad a jelen helyzetedben eszközéül! Ha akkor kezdenél szolgálni Istennek, amikor más dolgod nem lesz, elkésnél (Préd 12,1). Testvérem! Imádságra buzdítalak azokért, akik betegségük, koruk miatt nem vehetnek részt a gyülekezeti alkalmakon. Éreztesd velük, hogy tagjai a gyülekezetnek, még ha a testük erőtlen is! /FS/
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
NAPI ÁHÍTAT
EMELKEDJ HELYZETED MAGASLATÁRA

"Hogy tudhassátok, mi az Ő elhívásának a reménysége" (Ef 1,1
Gondold meg, miért vagy megváltva: hogy Isten Fia kiábrázolódjék halandó testedben. Vesd latba minden erődet, hogy mint Isten gyermeke elhivatásod megvalósuljon; mindenkor emelkedj ennek a helyzetnek a magaslatára. Semmit sem tehetsz megváltásodért; de azért már tenned kell valamit, hogy amit Isten végzett benned, az ki is bontakozhassék az életedben. Ezt munkálod-e valóban nyelveddel, értelmeddel és idegeiddel? Ha most is ugyanaz a nyomorult, zsémbes ember vagy, aki megmarad a maga útján, akkor hazugság azt mondanod, hogy Isten megváltott és megszentelt téged.
Isten a tervező; Ő engedi meg a nehézségeket, hogy meglássa, helyesen ugrasz-e át az akadályokon. "Az én Istenemmel kőfalon is átugrom." Isten nem tesz veled sem kivételt. Nem ment fel egyik követelménye alól sem, amit gyermekeivel szemben támaszt. Péter mondja: "Ne rémüljetek meg attól a tűztől, amely próbáltatás végett támadt köztetek" (1Pt 4,12). Állj helyzeted magaslatára! Vidd véghez azt a dolgot! Nem számít, ha fáj, ha Isten halandó testedben kijelentheti magát.
Bárcsak ne ütközne többé Isten ellenállásba bennünk, hanem szellemi bátorsággal és erővel teljeseknek találna, készen arra, hogy mindennel szembenézzünk, amit Ő küld ránk. Gyakorolnunk kell magunkat abban, hogy Isten Fia megmutatkozhassék halandó testünkben. Életünknek ez az egyetlen célja, hogy Isten Fiát megmutassuk, de Istennek semmit ne írjunk elő. Urunk soha nem diktált Atyjának, mi se diktáljunk Istennek. Azért vagyunk itt, hogy az Ő akaratának alárendeljük magunkat és Ő elvégezhesse általunk mindazt, amit akar. Ha ezt felismerjük, megtört kenyérré és kiöntött borrá tesz bennünket, hogy ital és táplálék legyünk másoknak.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Jézus keresztjénél nékem jó
Jézus keresztjénél nékem jó,
Onnan folyik dicső kegyfolyó,
Vérében van szívem békéje,
Dics' szent nevére!

Refr. Dics' szent nevére,
Dics' szent nevére,
Vérében van szívem békéje,
Dics' szent nevére.

Mily csoda:ment' vagyok a bűntől,
Jézus tette ezt kegyelemből,
Megváltott vagyok,jelzi sebe,
Dics' szent nevére!

Drága forrás,mely bűnöst tisztít,
Szívemből elmos ez minden kínt,
Üdvöt ad nekem Jézus vére,
Dics' szent nevére!

Jöjj,te lélek,a szent Forrásra!
Jézus vére bűnöd lemossa!
Majd zengheted azt fennt a mennybe':
Dics' szent nevére!


Égi harsonák ha zengenekRefr.
Ha az Úr nevem kiáltja,
Ha az Úr nevem kiáltja,
Ha az Úr nevem kiáltja,
Hű kegyelme által én is ott leszek.

Égi harsonák ha zengenek,nem lesz idő se már,
Mert az Úr lesz ott örökre nap helyett,
És ki üdvbe öltözött,az akkor mind előtte áll,
Őt dicsérve köztük én is ott leszek.

Vágyva-várt Urunk,ha megjelent,fel támad az ki hitt,
Mind ki hű maradt,ki néki engedett,
Látja érte eljövő Urát,amint az ég kinyílt,
Őt dicsérve,köztük én is ott leszek.

Míg a nap ragyog s nem int az est,a munka égjen itt,
Hogy szerelme hűn dicsérje szó s a tett,
És időnk mikor lejárt s a munka már betöltve mind,
Ott leszünk az Úrnál,égi dicsbe' fennt.


 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 16. – Szombat Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez: „Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek vissza tanításomra: nem nagyobb a szolga uránál! Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tiéteket is megtartják. Mindezt miattam teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.”
Jn 15,18-21

Elmélkedés: A bűnös ember gyakran gyűlölettel tekint az igazakra, mert zavarja őt, hogy a másik ember tud tisztességesen élni, ő viszont nem. A bibliában számos példát találunk erre, amelyek közül talán a próféták esetei a legszembetűnőbbek. Őket Isten azért küldi, hogy szavukkal, vagy egyszerűen csak a puszta létükkel figyelmeztessék az embereket arra, hogy elhagyták a törvények útját, s térjenek vissza Istenhez. A próféták elleni gyűlölet odáig fajult, hogy az életükre törtek. Ugyanez lett a sorsa Jézusnak is, aki igaz Istenként jött a világba azzal a küldetéssel, hogy megmutassa a bűnösöknek az Istennek tetsző életet. Akik Jézust követik, az ő sorsában részesednek magukra vonva a világ gyűlöletét. Erre azonban nem válaszolhat gyűlölettel, mert tudja, hogy egyedül a szeretet képes legyőzni a felé irányuló rosszat.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Segíts rajtam, Uram, hogy tudjak erős lenni, amikor jön a megpróbáltatás órája! Tégy erőssé és nagylelkűvé, hogy ne jajveszékeljek és ne kerüljem el azt, aminek történnie kell! Erősen szembe nézve a kereszttel, mondom: Atyám, a Te hívásodat szeretném benne fölfedezni!
Romano Guardini
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Aki mindeneket magához von
" 28Áház király halála esztendejében hangzott el ez a fenyegető jövendölés: 29Ne örüljetek annyira, filiszteusok, hogy összetört a titeket verő bot! Mert a kígyó gyökeréről vipera sarjad, és gyümölcse repülő sárkány lesz. 30A legszegényebbek jól élnek, és a szegények bizton heverésznek, a te gyökeredet azonban éhhalállal sújtom, maradékodat meggyilkolom. 31Jajgass, kapu, kiálts, város, rettegjetek, ti filiszteusok! Mert füst gomolyog északról, senki sem téveszti el kijelölt helyét. 32Mit szólnak majd ehhez a népek követei? Azt, hogy az ÚR vetette meg Sion alapját, oda menekülnek népe szegényei! 1Fenyegető jövendölés Móáb ellen: Éjnek idején elpusztul, elnémul Ár-Móáb! Éjnek idején elpusztul, elnémul Kír-Móáb! 2Fölmennek a templomba, zokog Díbón a magaslatokon, Nébó és Médeba miatt jajgat Móáb. Minden fejet megnyírtak, minden szakállt levágtak. 3Az utcákon zsákruhában járnak, a háztetőkön és a tereken mindenki jajgat, könnyeit hullatva. 4Segítségért kiált Hesbón és Elálé, hangjuk Jahacig hallik. Ezért riadoznak Móáb fegyveresei, riadozik lelke. 5Szívből kiáltok Móáb miatt. Cóarig, Eglat-Selisijjáig jutottak menekültjei. Sírva mennek föl a Lúhit-hágón, Hórónaim útján összetörve jajveszékelnek. 6Pusztasággá válnak Nimrim vizei, elszárad a fű, kipusztul a pázsit, nem marad növényzet. 7Ezért amijük megmarad, amit meg tudnak őrizni, átviszik a puszták patakján. 8Körös-körül jajveszékelnek Móáb határain, Eglaimig hangzik a jajgatás, Beér-Élimig hangzik a jajgatás. 9Bizony, megtelnek vérrel Dímón vizei! Más veszedelmet is hozok Dimónra: oroszlánokat Móáb menekültjeire és a föld maradékára." (Ézsaiás 14,28-32; 15,1-9)

A filiszteusok és móábiak régóta ellenségei Isten népének. Azt, hogy évszázadokon keresztül közel voltak Isten népéhez, nem az Úr megismerésére, hanem ellenségeskedésre használták fel egy asszony, a móábita Ruth kivételével, akinek Krisztus földi családfájában is helye lett. Mindannyian abban a világban élünk, amelyet Teremtője szeretete övez, noha sokan erről még nem vesznek tudomást. Istennek úgy tetszett, hogy megváltott emberei legyenek azok a hírvivők, akik Uruk akaratát megosztják azokkal, akik a kárhozat felé tartanak. Amikor Isten kiadja a parancsot, lejár a kegyelem ideje. Azon a napon a most olvasott igeszakaszban foglaltakhoz igencsak hasonló módon számol le végleg az Úr az ellenségeivel. Valaha mi is az ellenségei voltunk, ma már gyermekei vagyunk, mert még idejében megértettük hívását. Harcok, esetleg megaláztatás ma is érhet minket. Ezektől való aggódásunkban legyen biztatásul Urunk választottainak szóló ígérete: "Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja!" (Zak 2,12b) Ma vajon kinek kínálja fel kegyelmét Urunk általunk? /FS/

"Hitre talált a mi bizonyságtételünk"
" 1Pál, Szilvánusz és Timóteus, thesszalonikaiak gyülekezetének Istenben, a Atyánkban és az Úr Jézus Krisztusban: 2kegyelem néktek és békesség az Atya Istentől és az Úr Jézus Krisztustól. 3Szüntelen hálával tartozunk Istennek értetek, testvéreim, amint ez méltó is, hiszen hitetek nőttön nő, és az egymás iránt való szeretet gazdagodik mindnyájatokban, 4úgyhogy mi magunk dicsekszünk az Isten gyülekezeteiben veletek, állhatatosságotokkal és hitetekkel, amellyel minden üldöztetést és nyomorúságot elviseltek. 5Ez annak a jele, hogy Isten igazságosan fog ítélni, amikor titeket méltónak nyilvánít az ő országára, amelyért szenvedtek is. 11Ezért aztán mindenkor imádkozunk értetek, hogy a mi Istenünk tegyen titeket méltóvá az elhívásra, és töltsön meg titeket teljesen a jóban való gyönyörködéssel és a hit minden erejével, 12hogy megdicsőüljön a mi Urunk Jézus Krisztus neve bennetek, és ti is őáltala a mi Istenünk és az Úr Jézus Krisztus kegyelméből. " (2Thesszalonika 1,1-5.11-12)

A mögöttünk álló héten igetanulmányaink során többször olvastunk, gondolkodtunk a bizonyságtételről. Semmiképpen ne feledjük azonban, hogy a mennyországot csak Isten növelheti lakosokkal! Más szavakkal: a meggyőzés, hitébresztés, megigazítás munkája Urunk hatásköre. Ez azt jelenti, hogy nem emberfeletti teljesítményeket vár, hanem emberi szavakba és tettekbe öntött híradást az igazságról. A többi a Szentlélek munkája az emberi szívekben. Istenünknek határozott terve van afelől, hogy kik azok, akiknek rajtunk keresztül ajánlja fel kegyelmét. Ezek az emberek általában azok, akik valamilyen szempont - életkor, lakóhely, érdeklődés, rokonság - alapján hasonlítanak hozzánk. Pál első thesszalonikai tartózkodása alkalmával is szokása szerint azokat az embereket kereste fel a zsinagógában, akikkel közös háttere alapján beszélgetést kezdhetett (ApCsel 17,2). Az Isten beszédének világos és hiteles feltárása meghozta eredményét: a megszólítottak közül többen hívőkké lettek. Mások, akik sértve érezték magukat, hamis vádakat koholva elűzték Pált és társát a városból. Az igazságot azonban, amely gyökeret vert a szívekben, nem űzhették el sem akkor Thesszalonikából, sem a te szolgálatod nyomából. /FS/
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
NAPI ÁHÍTAT
A GAZDAGSÁG SZOKÁSA

"Isteni természet részeseivé legyetek" (2Pt 1,4).
Részeseivé lettünk az isteni természetnek az ígéretek által; de az isteni természetet szokások kialakításával kell "használnunk". Az első ilyen szokás, hogy észrevegyük: Isten gondoskodik rólunk. "Nincs rávalóm, hogy megszerezzem" - mondjuk és ebben a mondatban az egyik legnagyobb hazugság rejtőzik. Az élet más síkján is nagyon ízléstelen pénzről beszélni, a szellemi életben is; mégis úgy beszélünk, mintha mennyei Atyánk kitagadott volna minket. Igazi szerénység jelének tartjuk, ha egy nap estéjén elmondjuk: "Ó, igen, éppen csak átjutottam, de nagyon komoly küzdelem volt." Pedig a mindenható Isten a mienk Jézus Krisztusban! Ha mi készek vagyunk engedelmeskedni neki, Ő igénybe veszi a legkisebb porszemet és a legtávolabbi csillagot is arra, hogy megáldjon. Mit számít, ha nehezek a külső körülmények? Miért ne lennének nehezek? Ha önmagunkat sajnáljuk és jajgatunk, ahelyett hogy fényűzésnek tekintenénk a nélkülözést, akkor Isten gazdagságát száműzzük az életünkből és másokat is akadályozunk abban, hogy Isten gondviselésére bízzák magukat. Nincs kártékonyabb bűn, mint az önsajnálkozás, mert félretolja Istent, trónra ülteti az önzést és panaszra nyitja a szánkat. Életünk szellemi élősdi lesz; nem szép és már nem bővölködő ez az élet.
Amikor Isten elégedett kezd lenni velünk, kiforgat minden képzelt gazdagságunkból, amíg meg nem tanuljuk, hogy minden forrásunk benne van (Zsolt 87,7). Ha Isten fensége, kegyelme és hatalma nem ábrázolódik ki bennünk úgy, hogy tudatában sem vagyunk annak, akkor felelőssé tesz minket ezért. "Isten pedig hatalmas arra, hogy rátok árassza minden kegyelmét" (2Kor 9,ezért tanuld meg másokra tékozolni ezt a kegyelmet! Viseld magadon Isten lényének a bélyegét és áldása mindig átárad majd rajtad mások felé.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

OH URAM JÉZUS !

Ott akarok lenni, ahol Te vagy
Minden nap jelenlétedben
Nem akarlak távolról látni
Vonj magadhoz közel

Ott akarok lenni, ahol Te vagy
Vezess ösvényeden engem
Taníts meg a mennyei útra
Tölts be Szent Szellemeddel.


Mert Nálad lenni oly jó
Nincs ahhoz hasonló
Asztalod terítve
Átjár dicsőséged fénye


Együtt Veled
Ez tesz csak boldoggá engem
Erre szomjazom
Ezután vágyódom én

 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. május 17. – Húsvét 6. vasárnapja Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben. Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!
Jn 15,9-17

Elmélkedés: Barátaim vagytok
Az ókorban úgy gondolták, hogy az emberek közti szeretetkapcsolatok közül a barátság a legszebb, s ez teszi a leginkább boldoggá az embert. Idézhetnénk a görögök mondását, amely szerint mindazon javak közül, amelyek a teljes boldogságot jelentik az ember számára, a legnagyobb a barátság. Ciceró, a híres római költő pedig azt vallotta, hogy se víznek, se tűznek, sem más dolgoknak nem vesszük annyi hasznát, mint a barátságnak. Manapság mintha sokan leértékelnék a barátság jelentőségét. A gyorsan fejlődő világban, a gyorsan változó kapcsolatok korában ritkán alakulnak ki mély barátságok. Szinte minden fiatalnak vannak cimborái és haverjai, akikkel összejárnak és szórakoznak, de ez még igen messze áll az igazi barátságtól.

Márpedig az embernek szüksége van arra, hogy legyen barátja, legyen egy igazán jó barátja. Elmondok ezzel kapcsolatban egy történetet. Még a nagyböjti időben egy középiskolás fiatal jött hozzám gyónni és egy kis lelki beszélgetésre. Mivel nem szeretném elárulni az igazi nevét, ezért a jól bevált módszernél maradva nevezzük őt Eszternek. Eszter többek között elmesélte, hogy az előző nap törölte magát minden internetes közösségi oldalról. Az okáról nem kellett faggatnom, megmondta anélkül is. Elmesélte, hogy az elmúlt 4-5 év alatt tizenkettő virtuális közösségnek lett a tagja, kivétel nélkül minden nap az internet előtt ült és ismerősöket gyűjtött magának, már közel ötezer ismerőse volt. Néhány nappal korábban az egyik ilyen közösségi oldal új funkciókkal bővült, mégpedig azzal, hogy minden ismerősnél be lehetett jelölni, hogy ki a lakótárs, ki a munkatárs vagy üzleti partner, kik a családtagok, ki az iskolatárs, kivel lakik egy utcában és hasonlók. Eszter az első pillanatban nagyon megörült ennek az új lehetőségnek és három napon keresztül csak azzal foglalkozott, hogy mindenkinél bejelölje, hogy honnan ismeri. Amikor a nagy munka végére ért, teljesen váratlanul átvillant az agyán egy gondolat: A lehetőségek között nem volt olyan, hogy „barát”. Volt ott szinte mindenféle emberi kapcsolat, de barátként senkit nem lehetett megjelölni. Teljesen megdöbbent azon a tényen, hogy a honlap készítőinek eszébe sem jutott, hogy az embereknek lehetnek barátaik is. Aztán néhány másodperc múlva átfutott a fején egy másik gondolat: „Nincs barátom!” Ha lett volna ilyen lehetőség, akkor sem tudott volna senkit megjelölni barátként. Hirtelen nagyon szegénynek érezte magát. De Eszter volt annyira okos lány, hogy azonnal átlátta a szomorú helyzet valódi okát: azért nincsenek hús-vér, élő barátai, mert minden idejét a virtuális ismerősökkel töltötte. Aztán jött harmadik gondolat: ennek azonnal véget kell vetni. Gyorsan cselekedett, törölte magát az oldalról, aztán az összes többiről is. Mindezek után jött el hozzám egy beszélgetésre, amelynek a végén felszabadult örömmel mondta: „Szabadnak érzem magam új, baráti kapcsolatokra!”

Mindannyian igazi, emberi kapcsolatokra, valódi barátságra vágyunk. Ebben valamennyien hasonlítunk Eszterre. A barátságban megtalálható a bizalom, a hűség, az önzetlenség, tehát olyan tulajdonságok, amelyek Isten és az emberek kapcsolatában is jelen vannak. Nem véletlen tehát, hogy a szentírásban lépten-nyomon találkozunk azzal a gondolattal, hogy Isten barátságot ajánl az embereknek. Az ószövetségi időkben például Ábrahám és Mózes is kiérdemelte, hogy „Isten barátjának” nevezzék őket (vö.: Iz 41,8; Kiv 33,11). Jézus barátként tekint mindenekelőtt apostolaira és tanítványaira, de minden emberre. Barátsággal fordul még a bűnösökhöz is, amelynek köszönhetően ellenfelei többször azzal vádolják, hogy a vámosok, az utcanők és a bűnösök barátja, s ezt ő nem utasítja el, hiszen küldetése hozzájuk is szól.

Az elhangzottak fényében talán jobban megértjük Jézus kijelentésének lényegét. Így tanított: „Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket.” (Jn 15,14-15). Jézus barátságra hív minket. Barátként gondolt ránk, amikor életét adta értünk. És mindig barátként tekint ránk. Szükségünk is van barátságára, szeretetére. Jézus barátsága segítsen minket abban, hogy emberi kapcsolatainkban is sikerüljön megvalósítanunk az igaz barátságot. Tízezer virtuális ismerősnél is többet ér egyetlen igaz barát.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Úgy állok előtted, Uram,
mint barát a barátja előtt,
és kérlek, vonzz magadhoz
kimondhatatlan szereteteddel;
ne engedj tőled soha eltávoznom,
hogy mindig a tiéd legyek!
 
Oldal tetejére