Ki akarták hagyatni a kínosnak vélt utolsó versszakot Petőfi verséből

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 15.

Melitta - 2019 Március 15, 14:35
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  2019. március 15. alkalmából elmondok egy történetet Magyarországról, egy iskoláról, egy versmondó diákról, egy egyetemi karról és Petőfi Sándorról. Egyedül a diák nevét változtattam meg, a történet többi része igaz.

  Zalán nyolcadikos általános iskolás. Szeret és tud verset mondani. Szinte mindig fellépett az iskolai ünnepségeken, versenyeken is indult. Különösen nagy megtiszteltetésnek vette, amikor múlt hét kedden a magyartanára azzal kereste meg, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara két versmondót kér az iskolából az állománygyűléssel egybekötött március 14-i ünnepségére, és ő lesz az egyik fellépő.

  Tanára és az igazgató Petőfi Sándor Magyar vagyok című versét adták oda neki, hogy ezt kell megtanulnia. Az igazgató és a pedagógus érdekes módon már ekkor megpendítette, hogy az utolsó versszakot valószínűleg ki kell hagynia, de biztos, ami biztos, azért tanulja meg az egész verset.


  Az 1847 februárjában írt versben Petőfi hatásos retorikát alkalmaz. Három versszakon keresztül a haza szépségéről, a dicső múltról beszél lelkesen, a negyedik versszakban aztán változik a hangvétel (Mi mostan a magyar? Holt dicsőség halvány kisértete), az ötödik versszak pedig így szól:

  Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,

  Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!

  Itt minálunk nem is hajnallik még,

  Holott máshol már a nap úgy ragyog.

  De semmi kincsért s hírért a világon

  El nem hagynám én szűlőföldemet,

  Mert szeretem, hőn szeretem, imádom

  Gyalázatában is nemzetemet!

  Egyedül azt nem sikerült kiderítenünk, hogy ki választotta ezt a verset: az egyetemi ünnepség szervezői vagy az iskola. De vajon mire gondolhatott a tanárnő és az igazgató, amikor jó előre azt mondták Zalánnak, hogy az utolsó versszakot ki kell hagynia? Előre öncenzúrát alkalmaztak? Vagy önkényesen akarták megváltoztatni egy vers értelmét, és csak a szép részt akarták elmondatni a diákkal? Ha jobban megnézzük a szöveget, ez eléggé lehetetlen vállalkozás lett volna, mert az utolsó vagy az utolsó kettő versszak nélkül a vers igencsak kurtán-furcsán érne véget, és teljesen hatástalan maradna.

  Zalán azonban nem sokat gondolkozott ezen. Múlt hét csütörtökön kellett bemennie az egyetemre, hogy megmutassák neki, hova kell majd állnia az ünnepségen. Zalán itt azért rákérdezett egy alezredesnél, hogy akkor most elmondja-e az utolsó versszakot vagy ne. Az alezredes nem volt igazán képben, nem ismerte a verset, így azt mondta neki: miért ne mondaná el az egész verset, ki hallott már olyanról, hogy kihagyják az utolsó versszakot.

  Zalán szülei a próba után kaptak egy emailt a szervezőktől, hogy rendben van a vers, mehet. A fiú ezután egész hétvégén memorizálta, gyakorolta a szöveget, apja segítségével csiszolta a hangsúlyozást, a szüneteket, a tempót.

  Eljött a hétfő. Már csak két nap maradt hátra a fellépésig. Ezen a napon egy ezredes hívta fel Zalán édesanyját. A telefonban azt kérte, hogy Zalán mégse mondja el ezt a verset, mert „a tábornok” nem akarja. Az ezredes egy másik verset ajánlott, amit Zalánnak az idő rövidsége miatt már nem kellett volna megtanulnia kívülről, elég lett volna felolvasnia.

  Mikor Zalán megtudta a hírt, nagyon szomorú lett és sírt. Nem értette, mi történik körülötte. Ő nagyon sok munkát fektetett a vers megtanulásába, büszke volt, hogy felléphet az eseményen, szó szerint szívügyeként kezelte az egészet.

  Erre már az apja is bepipult, aki saját bevallása szerint egyébként nem politizál. Eleve felháborítónak tartotta, hogy az utolsó pillanatban szerveznek meg egy ilyen ünnepséget, és aztán még változtatnak is a versen, arról nem is beszélve, hogy az ilyen sanda politikai megfontolások már az általános iskolák szintjére is eljutnak.

  A szülők végül azt mondták, senki ne szórakozzon az ő gyerekükkel, és lemondták az egész fellépést.

  Eddig a történet. Aki nem hiszi, annak itt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hivatalos válasza:

  Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar március 14-i ünnepi állománygyűlésének programjában szerepel általános iskolás gyermekek szereplése, versmondása is. Az esemény szervezői úgy állították össze a teljes programot, hogy az ünnepi megemlékezés a honvédtisztképzés hagyományait, annak történelmi jellegzetességeit minél jobban megjelenítse, kidomborítsa. Ezért döntöttek úgy, hogy Petőfi Sándortól olyan verset mondjon el a diák, amely sokkal inkább illeszkedik a tiszti tradíciókhoz. A választás A honvéd című versre esett, aminek felolvasását azonban a diák nem vállalta. A szervezők sajnálják, ha ez benne esetlegesen rossz érzéseket kelthetett, de minden esetben a szervezőké a felelősség a rendezvény tartalmának kialakításáért és megfelelő lebonyolításáért.

  index
  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 15.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Haelmondja, akkor a kormánymédia azonnal ráugrik, hogy notórius hiányzó, 12 tárgyból bukásra áll stb... :-D
   tornando és setni kedveli ezt.
  2. Beka Holt
   Beka Holt
   Nekem már az is sokk volt mikor Pécsen betiltották Kodály Zoltán Fölszállott a páva című művét, azzal az indokkal, hogy ha előadnák megsértenék a Páva vezetéknevű polgármestert, mert a polgármester úr gúnyolódásnak érezné a személye ellen!
   Onnantól már nem tudnak meglepni, csak a gyereket sajnálom!
   Egy kretén beszari tábornok mindent ráhárít egy 14 éves gyerekre!
  3. csigafi
   csigafi
   Hááát érdekes egy történet azonban semmi újdonság nincs benne ha igaz ha nem ez így volt és így is lesz a jövőben is.
   Na persze új szülőtnek minden új.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  4. csigafi
   csigafi
   Oh egek az ilyen felfogású dinószaruruszok miért nem haltak még ki. Megéri a pénzét az a polgár mester is ha ennyire nem volt képben a dolgokkal :). Ilyen alapon bármikor bárki saját személyes sértésnek vehet bármilyen müvet amiben elhangzik az ő neve vagy kedvenc kisállatának neve. Ezt nevezik primitiv csölátásnak. Ami a csővőn kívüli látómezőbe esik az mind sértő :) Csak is a cső mutatja az igaza :) Na hagyjuk már.
  5. Ernoe
   Ernoe

   -
   Érdemes megnézni a videót úgy az 5. és 10. perc között:
   Erre tanítja a kormány a gyereket miközben az Európai választásokra készül.
   -
   A "magyar kanász története" akit szét akar darabolni karddal, egy "német katona" a színházban, Maria Terézia jelenlétében.
   -
   Nem tudom, hogy nektek mi a véleményetek a gyerekekkel való visszaélésről. Szerintem ez Child abuse.
   Ezért ki fog bocsánatot kérni? :(
   -
   Utoljára módosítva: 2019 Március 15
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  6. Beka Holt
   Beka Holt
   Volt ilyen régen is.
   Gyárigazgató akinél az volt a lényeg, hogy politikailag megbízható volt. A gyár meg majd eldöcög valahogy.
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  7. roberto2
   roberto2
   Na ezek után mondja nekem valaki, itt volt rendszerváltás.... dehogy volt, csak pár téren új színezetet kapott az egész és csókolom.
   setni kedveli ezt.
  8. mechi
   mechi
   Ez már hagyomány.
   2011 március 15-i állami ünnepségen, Petőfi 1848. március 15-éről szóló versének közepéből több, a sajtószabadságról szóló strófát kihagytak.
   Nem hangzott el pl.: "Tettre, ifjak, tettre végre, / Verjük le a lakatot, / Mit sajtónkra, e szentségre, / Istentelen kéz rakott."
   setni kedveli ezt.
  9. eddy56
   eddy56
   Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,

   Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!

   Itt minálunk nem is hajnallik még,

   Holott máshol már a nap úgy ragyog.

   De semmi kincsért s hírért a világon

   El nem hagynám én szűlőföldemet,

   Mert szeretem, hőn szeretem, imádom

   Gyalázatában is nemzetemet!

   Hmmmmm

   "De semmi kincsért s hírért a világon
   El nem hagynám én szűlőföldemet,"

   Ez a ket sor volt a problemas?
  10. Melitta
   Melitta
   Eddy56
   Mit gondolsz jo dolgukba hagytak el hazajukat az emberek?
   Mit gondolsz 56 ban ha maradnak hany fej hullik meg a bitofarol?
   Valoszinu a rendszer kegyeltje voltal es vagy ha neked nem volt problemad a hatalommal nem volt nalad hazkutatas egyszer sem, es nem lehetetlenitettek el.
   MAradj is otthon es tapsoljal ehhez a lopashoz mert a te erkolcseid ez nem zavarja.
   Biztos allithatom minden embernek kulon toretenete van arrol miert is kellett menekulnie a hon szeretett hazajabol.
   Ne hogy abban a hiszembe legyel hogy nagy haza szereto vagy mert otthon maradtal es tapsolsz ennek az amokfutasnak amit Orban muvel. Nem nagy dicsoseg beteg agyu ember elmejet kovetni.
   Ugyan az a ket sor se problemas, csak neked.
   krabat1 kedveli ezt.
  11. eddy56
   eddy56
   Tetszik ez a rendszer kegyeltje kifejezes.
   Ha kimegyek a temetobe elmeselem majd apam sirjanal.
   Szerintem foldrenges lesz annyira fog rohogni rajta az oreg!
   Tudod Te mennyi fa volt a norma oroszorszagban '45-53 kozott?
   Egy darabig elfutenel belole(egynapibol!!)
   '72-ig politikai priusza volt.
   Az ilyenek gyerekeit hivjak rendszer kegyeltjenek
   prominor és johannsebastian kedveli ezt.
  12. gumelig
   gumelig
   Manipulálnak mint a kommcsik. Náluk jártak iskolába.
   tornando és setni kedveli ezt.
  13. setni
   setni
   Viccelsz?
   A kezdő sor maga a fertelem...szégyelleni a magyarságunkat??
  14. setni
   setni
   Most a kormányközeli médium azzal magyarázza ezt hogy a himnuszt sem énekeljük végig...
  15. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Senki nem kér bocsánatot. zorbán átírja a történelmet, mindent át- és össze meg vissza. Egy tény kattog az agyában, hogy csak az a jó, amit ők tesznek. Hazugsággal, hazugságot épít. Ma egész nap az M1-en és a Duna tévé csatornán többször bejátszották a "vezír" beszédét. Undormány egy kormány, no meg a hasonlítgatás, hogy az ellenzéki ünnepélyeken mennyien voltak, no meg a Múzeum kertnél mennyien. Azt azért beböfögték, hogy a magyarok mellett lengyelek is voltak. Persze, még külön vonattal is jöttek, buszokkal, meg autókkal... Istenemre mondom, rettegek a tavaszi választástól. Akkor mit lépnek majd? S, akkor sem történik majd semmi?! Kőbe van vésve a fityesz hatalma 100 évre?! Kétségbe vagyok esve... A "meséről" felháborító indulatok gyűltek fel bennem, ez a hörcsögképű vezír képes azt kimondani, hogy hí a haza, meg a többi igaz mondatot... No meg a rabok legyünk?-ön jó nagyot lehet ám "döbbenni". Mikor volt személy szerint ő rab? Pedig már lehetne ennyi lopás és hazugság után. Egyelőre az a képlet, hogy arcátlanul loptak/lopnak és kérdés, hogy még meddig fognak lopni? Az ő történetük a múlt/jelen/jövő lopásáról szól, s még ő osztja az általa valósnak vélt igazságot. Azt az igazságot, mely nem nekik és nem róluk íródott... Nekik mást írt Petőfi.
   Az országgyűléshez
   Sokat beszéltek, szépet is beszéltek,
   Jót is, de ebbül a hon még nem él meg,
   Mert nincs rendében eljárásotok,
   Ti a dolog végébe kaptatok,
   És így tevétek már régóta mindig;
   Látják, kik a múltat végigtekintik.
   Ki képzel olyan templomépitőt,
   Ki a tornyot csinálja meg előbb?
   És azt a levegőbe tolja, hogy
   Ott fönn maradjon, míg majd valahogy
   Alája rakja szépen a falat,
   S legeslegvégül jőne az alap.
   Ti vagytok ilyen mesteremberek,
   Ezért ad a hon nektek kenyeret,
   Ezért fizet szivének vérivel!
   Jobbat tesz, aki semmit sem mivel.
   Időt, erőt eltékozoltok, és ha
   Sükert mutattok is föl néha-néha,
   Csak olyan az, mint hogyha engemet
   A szomjuság bánt, s adnak víz helyett
   Ételt, s talán még épen olyan ételt,
   Mitől szomjúságom csak jobban éget.
   Ha ez siker, ha ez jótétemény:
   Elmémet a bölcsőben hagytam én.
   Hiába minden szép és jó beszéd,
   Ha meg nem fogjátok az elejét,
   Ha a kezdetnél el nem kezditek...
   Sajtószabadságot szerezzetek.
   Sajtószabadságot, csak ezt ide!
   Ez oly nagy, oly mindenható ige
   A nemzetben, mint az isten "legyen"-je,
   Amellyel egy mindenséget teremte.
   Hol ez nincs meg, bár máskép mindenek
   Eláradó bőségben termenek,
   S bár az utólsó szolga és a pór
   Zsebébül aranyat marokkal szór:
   Azon nemzetnek még sincs semmije,
   Azon nemzetnek koldus a neve.
   S hol ez megvan, bár rongyban jár a nép,
   Nyomorog, tengődik mindenfélekép:
   Azon nemzet gazdag végtelenűl,
   Mert a jövendőt bírja örökűl.
   Haladni vágyunk; de haladhatunk?
   Én istenem, milyen golyhók vagyunk!
   Lábunk szabad, de a szemünk bekötve,
   Hová megyünk?... meglássátok, gödörbe.
   Szemünk bekötve, fogva szellemünk,
   Az égbe szállnánk, s nem röpülhetünk,
   A szellem rab, s a ronda légbe fúl,
   Mely dögvészes már önnön átkitúl.
   A szellem rab; mint a hitvány kutyát,
   A ház végére láncba szoriták,
   S láncát harapva tördeli fogát,
   Amellyel védni tudná a hazát...
   A szellem rab, s mi fönn tartjuk nyakunkat,
   S szabad nemzetnek csúfoljuk magunkat!
   Szolgák vagyunk, rabszolgánál szolgábbak
   Megvetésére a kerek világnak!
   Pest, 1848. február
   *
   Ezt a verset biztosan nem merték volna elmondatni... Okkal. Elgondolkoztató, mindenképpen. Mi a tanulság, az, hogy a magyar népen nehéz segíteni, semmiből nem tanulnak. A régi bajok, problémák, u.azok, mint mostanság... No, de néplázadás sincs, csak hőbörgés és sunnyogás... Valóban ilyenek voltunk/vagyunk? Arcpirító... Sokunknak legalábbis... Az első költemény nagyon is jellemző a mostani hazai "képletre". A második vers, még várat magára... Ha nem is hóhér, de igazságszolgáltatás, betartott törvényesség, nem kijátszott, de betartott §-sok után ordítanak sokan, csak az a baj, hogy nem elég hangosan.

   A király és a hóhér
   Űl a király nagy kevélyen
   A fényes királyi széken,
   Magas urak (aljas szolgák!)
   Körülveszik, kezét nyalják.

   De a trónus inogni kezd...
   Földindulás okozza ezt?
   Földindulás: néplázadás!
   Gyarapodik szemlátomást.

   Mint a folyóvíz a gátot,
   Eltépte a nép a láncot,
   S békójának töredéke
   Fegyver mostan a kezébe'!

   Ing a trónus egyre jobban,
   Sompolyognak alattomban,
   Sompolyognak el az urak.
   A királynál csak egy marad.

   Tudjátok-e, ki ez az egy,
   Aki maradt, aki nem megy?
   Orcája hó, ruhája vér,
   Keze halál, neve hóhér.

   Szól a király: "Mind elhagyott!
   Csak másodmagammal vagyok.
   Te vagy tehát, te vagy nekem
   Egyetlenegy hű emberem!"

   "Azért, hogy én itt maradok,
   Híved, király, én sem vagyok,"
   Szólt a hóhér előlépve,
   "Királyoknak nincsen híve.

   Kik a trónus körül járnak,
   Nem egyebek ők, mint árnyak,
   Tart az árnyék, míg süt a nap,
   Ha ez elmegy, vége annak.

   Itt maradtam én teveled,
   Mert nekem te adsz kenyeret,
   Együtt lenni kell minekünk,
   Egymás nélkül nem élhetünk."
   Pest, 1848. április


   22aquarius kedveli ezt.
  16. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Sajnos igaz a történet. Ez van ma 2019-ben Magyarországon. döbrögi mindent kiírt maga körül, átszab, áttervez, ahogy éppen kedve támad. Az a legszánalmasabb, hogy megteheti és meg is teszi. Senki nem ordítja rá, hogy ÁLLJ :mad: és ne tovább!
  17. tornando
   tornando
   Ismerős?
   Oh egek az ilyen felfogású dinószaruruszok miért nem haltak még ki. Megéri a pénzét az a polgár mester is ha ennyire nem volt képben a dolgokkal :). Ilyen alapon bármikor bárki saját személyes sértésnek vehet bármilyen müvet amiben elhangzik az ő neve vagy kedvenc kisállatának neve. Ezt nevezik primitiv csölátásnak. Ami a csővőn kívüli látómezőbe esik az mind sértő :) Csak is a cső mutatja az igaza :) Na hagyjuk már
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  18. prominor
   prominor
   Nem azt találjátok inkább nagyobb hibának, hogy az emberek többsége nem is tudja mit, miből hagynak ki s a kiragadott idézeteket fogadja alapnak?
   Nem kéne érdemnek feltüntetni azt, hogy egyesek elmentek, de attól sem magyarabb senki , hogy itt maradt.. Talán azt kellene inkább megnézni ki hogyan élt a lehetőségeivel....
   Mert az általánosítás nem csak igazságtalan és veszélyes de sértő is....
   Georgina Bojana és varázsdoboz kedveli ezt.
  19. victorvacendak
   victorvacendak
   Hááát, szerintem jogosan szégyellik sokan O1G-nek és a haveroknak köszönhetően.

Megosztás