KIPRÓBÁLT JÓ RECEPTEK: édes sütemények, torták, egyéb finomságok...

jpilisi

Állandó Tag
Állandó Tag
ALMACHIPS


  1. Tagadni nem akarom, de okom sincs erre. Tény, hogy szeretem az édességet. Többek között az almás pitét is, a különböző csokoládék fogyasztása előtt/mellett/sőt utána is.
    Időnként meglepem magam, sőt családom többi tagját is, az ízletes, a finom almachips-szel. Többször előfordult, hogy ajándékba is ezt adtam. A szép új fémdobozt, teletöltöttem az ízes, roppanós csemegével. A dobozt átkötöttem egy csinos, szép maslival és szeretettel nyújtottam át, az általam, szívvel, szeretettel készített csemegét: az almachips-szet.
    Erre szeretném a topic lakókat/látogatókat is biztatni, hogy készítsék el, mert ízes és finom. Ajándéknak sem utolsó. A tévéműsort nézve is, ízletesen finom rágcsa! - G.B.




    Hozzávalók (2 db-nak hozzá sem állok, nálam az adag min. 4 db alma)

    (normál fogyasztóknak és nem haspókoknak, mint amilyen én vagyok ;) )
    2 db alma, 1 citromból nyert citromlé, 200 g porcukor, fél liter víz

    Elkészítése: Az almákat mossuk meg alaposan, majd töröljük szárazra. Ne hámozzuk meg, de a csumáját, távolítsuk el „csuma” kivájóval. Vékonyra szeleteljük fel. Az almaszeletek mindkét oldalát kenjük meg a citromlével. Egy lábasban, lassú tűz felett, oldjuk fel a cukrot a vízben. Majd vegyük erősebbre a lángot/a hőt, a lábasunk alatt és forraljuk fel a szirupot.

    A forró szirupot öntsük hőálló tálba és dobáljuk bele az almaszeleteket. Fedjük le, majd egy éjszakán hagyjuk állni.
    Másnap vegyük ki az almát a cukros léből, itassuk fel konyhai papírtörlővel, a nedvességet :) a szeletekről. A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el a szeleteket egymás mellé. Kb. 80 fokos sütőben (sütő középtájára tolva a tepsit) szárítsuk meg az almaszirmokat.
    Figyeljük és szárítás alatt, forgassuk meg az almaszeleteket.
    Az almachipseket, miután kihűltek :cool:, tegyük bele, légmentesen zárható dobozba.
    Ha nagyon jót akarunk és miért is ne? Akkor tegyünk a fém dobozba kisebb darab egész fahéjat és egy pici egész, vaníliás rúd darabkát. Amikor a dobozt kinyitjuk, szinte "beleszédülünk" az illatba.
    El tudjuk képzelni :hurra:? Fahéj-, vanília- és alma illata?! :rolleyes:
    A fémdobozba tároljuk az almachips szeleteket - fogyasztásig. Nemcsak magunknak, de „hozzánk beeső”, váratlan vendégünknek is örömet okozhatunk. Kísérőnek szervírozhatunk mellé egy kávét.
kb. mennyi ideig kel 80C-on aszalni? Köszi!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
kb. mennyi ideig kel 80C-on aszalni? Köszi!
*
Bocsánat' de soha nem figyeltem az órát. Az almától is függ, hogy mennyire szaftos, mennyire van leve. Fajtájától is függ. Van amelyik eléggé száraz, de van amelyikben több a lé. Mindig figyelem, rányitom a sütőt, ez nem piskóta, no és meg is keverem-kavarom, hogy egyformán száradjon.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
rengeteg cukor 2 db almahoz :dr_4: egeszseges jelzonek lottek :rolleyes:
*
Kevesebbel is elkészítheted, igaz,akkor nem annyira finom. De legalább egészséges! Holmi "pótlóval" nem ajánlatos, akkor nem biztos, hogy eláll. A cukor bizonyos fokig, még itt is szárít, konzervál. Ha viszont kevesebb cukorral készíted, gyorsabban, "ütemesebben" kell elfogyasztani. Félő, hogy nem áll úgy el. Nekem ez volt az adott recept, ezt tartottam be.
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A SACHER TORTA - igazinál - még igazibb - receptje




Hozzávalók a torta tésztájához: 4 tojás, 10 dkg (puha) vaj, 14 dkg porcukor (átszitálva), 14 dkg étcsokoládé (csak a 70 százalékos, vagy az annál jobb minőségű a megfelelő), 7 dkg finom liszt (átszitálva), csapott mokkáskanálnyi sütőpor
A tetejére és a közepére: barack lekvár az általános, (anyókám viszont mindig barack dzsemmel kente be. Szerettük és szeretem a barack darabokat a tortában), kicsi darab vaníliának a kikapart belseje (a vanília magjai, kevés szükséges, mert ha meglódul a kezünk, akkor keserű lesz a tortánk tésztája)

Hozzávalók a torta csokoládé mázához: 12 dkg étcsokoládé (csak 70 százalékos, vagy az annál jobb minőségű), 12 dkg porcukor (átszitálva), 1 teáskanál olaj, 4 evőkanál víz

A torta tésztájának elkészítése: első lépésben, a tojásokat válasszuk ketté, ezek után az átszitált porcukrot és a puha vajat, géppel keverjük, krémes-habosra. Az időközben vízfürdőben felolvasztott 70 százalékos csokoládét adjuk hozzá. Öt-hat percnyi keverés után, majd egyenként tegyük hozzá a tojásoknak a sárgáját, s úgy keverjünk rá.
A tojásoknak a fehérjét (no meg a kikapart vanília magokkal) verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a fenti tojássárgás masszába. Kóstoljuk meg, s ha úgy ítéljük meg, akkor szitáljunk még hozzá KEVÉS cukrot. Majd a tojásos masszához óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot, hogy ne törjön össze. Végül apránként keverjük hozzá a szitált lisztet.

A kivajazott, zsemle- vagy kekszmorzsával behintett 22 cm-es átmérőjű torta formában símitsuk el és 170 fokos sütőben, kb. 50 percet süssük. Tűpróba! Ha belül még nyers, akkor alufóliát a tetejére és toljuk vissza a masszával, torta tésztával tele tortaformánkat a sütőbe, még tovább a sütő forróságába. Kb. 10 percre.


Amikor kész, borítsuk rácsra, hogy ott hűljön ki, ne a torta formájában. Miért? Sokan nem is gondolják, hogy a gőz lecsapódik, a torta formájának az aljában lecsapódik, s ekkor a csodás piskótánk szalonnás lesz. Sőt többen még azt sem tudják, hogy amikor a torta formát kikenjük, akkor csak és kizárólag a tortaformának az alját kell kikennünk. Miért? Mert a hő hatására a tészta felemelkedik, s ha a tortaformánk oldalát (gondosan) vajjal bekentük, s hiába szórtuk meg zsemle- vagy keksz morzsával. A tésztánk a hőtől felemelkedik, majd vissza is csúszik, mert a forma oldala úgy működik, mint egy "jégpálya", mármint a tészta részére. S, ilyenkor esik-csúszik vissza a tésztánk, s emiatt nem lesz magas.
Amikor a torta tésztája már kihűlt vágjuk ketté és kenjük be a tetejét, majd a közepét is jófajta sárgabarack(dzsemet) - higgyék el, dzsemmel finomabb!

Következik a máz. A mázhoz a csokoládét tördeljük darabokra, tegyük lábasba az olajjal, vízzel, cukorral együtt, majd vízgőz fölött melegítsük folyósra. (Ha beledobjuk a magjától megfosztott vaníliás darabot, attól még finomabb lesz). Vigyázzunk, ne forraljuk, csak addig kavarjuk-keverjük, amíg folyóssá nem válik. Ha nem így teszünk, kikristályosodhat. Mi szeretjük édesebben, ezért mindig beleszitálok a csokoládé masszába vaníliás porcukrot. Ezt, mármint a vaníliás cukrot nem tüntettem fel, de itt megsúgom, hogy mi így szeretjük.
Családunk bevált jó szokása, hogy a mázt "megkereszteljük" jófajta igazi és nem tea rummal.
Amikor már a krém, kissé összébb állt, folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjék, no ezzel vonjuk be a már kihűlt tortánk tetejét, a barack dzsemre rá - és az oldalát is. Tegyük hűtőbe, megszilárdulva forró vízbe mártott késsel, szép szeletekre tudjuk vágni.

Családunk egyéb jó szokása, hogy a csokoládé máz készítésekor a 4 evőkanál víz helyett - 2 evőkanál lefőzött, erős kávét + 2 evőkanál vizet használunk.

Az apróbb változtatások miatt írtam a címben, hogy a Sacher torta igazinál - még IGAZIBB - receptje.





 

Vicusmamsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvastam a sütőben sült fánk leírását. Férjemnek több éve vannak epekövei, ami kapcsán már jó pár éve a fasírttól a rántott húsig mindent tepsiben sütök, minimális zsiradékkal, csak amennyit éppen muszáj. Én egy neten talált fészkes fánkot szoktam sütni, eredetileg pudinggal töltötték, de nálunk remekül bevált lekvárral, vagy fahéjas párolt almával megsütve is.

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 2 csomag pudingpor
  • 7 dl tej, ízlés szerint cukor
  • A tetejére:
  • 5 dkg vaj, porcukor

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk kb 1 dl tejben. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott vajat és a cukrot, majd közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és kelesztjük kb. 30-40 percet, míg kétszeresére kel.
Eközben megfőzzük a vaníliapudingot.

Mikor megkelt a tészta, kicsit még egyszer átgyúrjuk-dagasztjuk, és rudat formálunk belőle. Felvágjuk 24 egyenlő darabra, majd ezeket a tenyerünk között golyókká formáljuk. Sütőpapírra tisztes távolságra rakjuk egymástól, és még 15 percet kelesztjük. Ekkor az ujjunkkal kis fészket alakítunk ki a közepébe, majd kiskanállal betöltjük a vaníliapudingot a fészkekbe. Még hagyjuk kelni 10 percet, majd 160-180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Mikor megsült, olvasztott vajba mártott ecsettel lehelet vékonyan megkenjük, porcukorral bőven megszórjuk.

Én sütésálló lekvárral is szoktam csinálni. Sőt, most már párolt fahéjas almával, amit elkeverek egy pudingporral is csináltam.

lekváros fészkes fánk5.JPG fészkes fánk  fahéjas, vamniliapudingos almával......jpg
 

Csatolások

  • fészkes fánk, olaj nélkül, tepsiben sütve_resize_resize.jpg
    920.9 KB · Olvasás: 11
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Olvastam a sütőben sült fánk leírását. Férjemnek több éve vannak epekövei, ami kapcsán már jó pár éve a fasírttól a rántott húsig mindent tepsiben sütök, minimális zsiradékkal, csak amennyit éppen muszáj. Megkenem a sütőpapírt ecsettel, rá a sütni való, majd rántott husi esetében a tetejét is megtapicskolom kis olajjal, mert a száraz panír nagyon undorító tud lenni, és irány a sütő. Fél időben megforgatom, hogy a másik fele is piros legyen. És persze a fánk is tepsiben sül. Én egy neten talált fészkes fánkot szoktam sütni, eredetileg pudinggal töltötték, de nálunk remekül bevált lekvárral, vagy fahéjas párolt almával megsütve is.

Hozzávalók:


  • A tésztához:
    55 dkg liszt
    10 dkg vaj
    10 dkg cukor
    3 dl tej
    2,5 dkg élesztő
    1 csipet só
    A töltelékhez:
    2 csomag pudingpor
    7 dl tej, ízlés szerint cukor
    A tetejére:
    5 dkg vaj, porcukor

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk kb 1 dl tejben. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott vajat és a cukrot, majd közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és kelesztjük kb. 30-40 percet, míg kétszeresére kel.
Eközben megfőzzük a vaníliapudingot.

Mikor megkelt a tészta, kicsit még egyszer átgyúrjuk-dagasztjuk, és rudat formálunk belőle. Felvágjuk 24 egyenlő darabra, majd ezeket a tenyerünk között golyókká formáljuk. Sütőpapírra tisztes távolságra rakjuk egymástól, és még 15 percet kelesztjük. Ekkor az ujjunkkal kis fészket alakítunk ki a közepébe, majd kiskanállal betöltjük a vaníliapudingot a fészkekbe. Még hagyjuk kelni 10 percet, majd 160-180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Mikor megsült, olvasztott vajba mártott ecsettel lehelet vékonyan megkenjük, porcukorral bőven megszórjuk.

Én sütésálló lekvárral is szoktam csinálni. Sőt, most már párolt fahéjas almával, amit elkeverek egy pudingporral is csináltam.

Csatolás megtekintése 1610987 Csatolás megtekintése 1610989 Csatolás megtekintése 1610990
*
Megköszönöm! Készítettem rántott csirkét is sütőben, de itt is, mint az olajban sültnél is minden alkalommal a csont mellett hegyes/éles késsel bevágtam, mert ha a csont mellett véres, nyers marad a hús, háááát, az eléggé visszatetsző.
 

Sztrohárné Kati

Állandó Tag
Állandó Tag
Másként - ALMÁS PITE, a PUDINGOS

  1. Itt, alább egy ehhez, hasonló receptet találsz, annak a neve:
    a VARÁZSLATOS, pudingos ALMÁSPITE
    és azt margarinnal készítettem el.
    :cool:
    Ennek az almáspitének a tésztájába vajat kell tenni! Mindkettő finom, de most, ezen a hétvégén az itt leírtat készítem el és "lebűnözöm" magam a sárga földig.
    :rohog:
    Az íze?
    No akkor még nem is szóltam az illatáról, sőt a látványáról?
    Ez az almás pite - maga a bűnök - bűne :D- de ha egyszer annyira finom?!
    Tény, ami tény, az elkészítéséhez nemcsak szeretet, de idő is kell. Amennyiben meg tudod állni és a család is, akkor nem még langyosan - hŰ, akkor a legfinomabb, de ha akkor szeleteljük fel, - nem titkolom, akkor kissé "csámpásra" sikerül, de kit érdekel, de úgy langyosan - ilyet még soha nem kóstoltál. Annyira eteti magát.
    Amennyiben kibírjátok azt, hogy ott illatozik, ott van az orrotok előtt, előbb-utóbb ebből a süteményből, a szátokba is kerül. S, akkor nincs az a lelki ösmeret, fogyókúra elhatározás, hogy visszatartson attól, hogy akár egy fél tepsivel magadba préselj.
    Másnap azért finomabb, mert a tésztája puhább.
    Hozzávalók:
    a töltelékhez:

    1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve, de lehet valamennyivel több is) Töltelékből az a jó, ha minél több, minél vastagabb. Tésztából pedig legyen vékonyabb, no csak ez személyes véleményem:cool:.
    2-3 evőkanál cukor, de lehet több is, ha édesebben szereted
    1 vaníliás cukor
    1 vaníliás pudingpor
    ízlés szerint fahéj, kevés őrölt szegfűszeg
    2 citrom leve


    a tésztához:
    50 dkg liszt
    1 k sütőpor
    25 dkg vaj
    csipet só
    2 evőkanál cukor
    1 vaníliás cukor
    1 tojás
    1 tojás sárgája
    1 nagy evőkanál tejföl
    reszelt citromhéj (2 citromnak a héját beleteszem, ettől olyan pikáns íze lesz)

    Elkészítése:
    Az almákat tisztítsuk meg, reszeljük le, nyomjuk rá a kipréselt citromnak a levét, hogy ne barnuljon be. A reszelt almát kézzel nyomkodjuk ki, s a kinyomott léhez tegyünk hozzá 3 dl almalevet. Ezt keverjük el a vaníliás puding porral. A tűzhely lapján folyamatosan keverve sűrítsük készre. Amikor kész az almás-vaníliás puding, akkor tegyünk bele annyi cukrot+vaníliás cukrot, fahéjat, őrölt szegfüszeget, - ahogyan mi szeretjük. Ízlésünk szerint. Folyamatosan keverjük, nehogy becsomósodjék. Ezekkel a hozzávalókkal már ne főzzük, elég csak összekeverni. S, hippre-hoppra keverjük össze a kinyomkodott reszelt almával. S, tegyük félre. No igen, én beleteszek ilyenkor egy kávéskanálnyi vajat, nehogy gombócba összeálljon a töltelék, no meg így zaftosabb, ízesebb lesz.
    :hurra:
    A tészta elkészítésekor a lisztet előbb összekeverem a sütőporral, majd teszek bele sót, cukrot, s egy nagyobb lyukú reszelőn belereszelem a vajat, majd az egész keveréket a robotgépem két bajuszával, úgynevezett dagasztó bajuszával összedolgozom. Hozzáadom a tojásokat, majd a tejfölt, hogy egynemű tésztát kapjak. Sokkal jobb, ha a gépem bajuszkájával dolgozom,mert akkor a kezem melegétől nem lesz olyan "nyögvenyelős" ragacsos a tészta. Amikor már jól összedolgoztam, tehát a vaj és minden összetevő úgy össze van keverve, akkor kézzel gyorsan - átgyúrom. Rövid ideig nyomkodom, mert nem szabad, hogy a kezem melegétől a tésztát, mivel vajas alapú - elrontsam.
    Gyorsan kinyújtom és két részre vágom.
    Az egyik részt a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. Megkenem a fantasztikusan finom és ízletes töltelékkel. A tészta másik felével, amit szintén kinyújtottam, beborítom vele a művemet.
    A tetejét tojásnak a sárgájával megkenem, (csak a sárgájával, ha egész tojással kenném be, akkor a fehérjétől megkeményedne) - majd ezek után villával megszurkálom.
    A 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 35-40 percig sütöm. Tűpróba! Hogy az alja is átsült-e?
    Hagyjuk a süteményt a saját tepsijében kihűlni, mert úgy könnyebb szeletelni.
    :dr_26:
    Ha még szebbre-jobbra-ízesebbre szeretnénk, akkor még akkor, amikor már nem forró, de erősen langyos, szórjuk meg vaníliás cukorral.
    Ha azt írom/mondom/kiabálom - hogy mennyei csoda!
    Akkor nem túloztam.

    alm%C3%A1spitetk3.jpg
Szia. Kipróbáltam. Imádták a gyerekeim. A vanília pudingtól nagyon finom íze lett.
 
Oldal tetejére