Komoly bajba került Orbán az ellenzéki gigatüntetés miatt- politikai helyzetelemzés

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Április 15.

Melitta - 2018 Április 15, 23:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Orbán Viktornak koránt sem lehet ma őszinte a mosolya, ugyan is komoly bajba került az ellenzéki gigatüntetés miatt. Ráadásul a probléma mértéke nem is kicsi. Politikai helyzetelemzésünkbe bemutatunk egy lehetséges forgatókönyvet.

  Alig vagyunk túl egy héttel az április 8-ai választásokon soha nem látott mértékű ellenzéki demonstráció tör ki a fővárosban. A legpesszimistább becslések is a tömeget 100 ezresre teszik. De egy biztos: amikor a tömeg eleje a Kossuth téren volt már, a vége még csak az Operaháznál csordogált. No, matematikusok számoljátok ki ez mennyi.

  Ameddig ők elbíbelődnek, addig érdemes beszélni a tüntetés politikai következményeiről. Mert, hogy vannak neki, még hozzá Orbán komoly bajba kezd kerülni. A problémát úgy hívják a politológiai szakzsargonban, hogy legitimációs válság… bár csak mentem volna matematikusnak.


  A legitimáció egy nagyon bonyolult és összetett dolog. Röviden arról van szó, hogy az emberek elfogadják a hatalom jogosságát. A választás a demokráciákban a legitimációs aktus, na de ha egy választás körülményeinek tisztasága kérdőjeleződik meg, akkor a legitimáció is csorbul és nem fogják elfogadni az emberek a hatalmat. Tökmindegy a győzelem.

  Ezer elemzés született már, de kb. ez történik meg Gyurcsány Ferenccel és az Ő jó Őszödi- beszédével. Ez a példa is jól mutatja, ha egy legitimációs válság bekövetkezik, abból nagyon nehéz kijönni.

  Nos, mi okozhatja itt ebben a helyzetben a legitimációs válságot? Csaltak! Oké, nagy arányú a győzelem, ebből könnyen ki jön a Viktor, azt mondja, hogy oké azokat a szavazóköröket újra szavaztatjuk. Kabum, még fél mandátuma se fog rajta múlni. Máris megszűnt a legitimációs válság.

  S bármilyen meglepő, vagy épp nem az, de Karácsony Gergely, az MSZP- Párbeszéd exminiszterelnök-jelöltje érzett rá leginkább, hogy Orbán miért is van komoly slamasztikában. Miért is kérdőjelezi meg ennyi ember a hatalom jogosságát!  Bizony, Gergő jó az irány! Mert a legitimációs válságot nem a csalások idézik elő, hanem az egypárti, a Fidesznek igen csak kedvező választási törvény.

  Mert azt látják az emberek, hogy az ellenzék pártjai összességében több szavazatot kaptak mint a Fidesz mégis 68 százaléknyi mandátum áll szemben a parlamentben 32 százalékkal. Hogy a határon túli szavazatok, 99 százalékát a Fidesz kapja, közben a Londoni magyarok nem szavazhatnak levélben. S az ukrán határon buszokkal hozták a beregszászi embereket szavazni, roma emberek tabletet kaptak egy ikszért. Szóval azt, hogy erőteljesen lejt a pálya: ilyen körülmények között, ilyen választási törvénnyel nem lehet legitimációs aktus a választás. Ergo megkérdőjeleződik a hatalom.

  De azt, hogy Orbán komoly bajban van nem csak Karácsony Gergő tudja, hanem a mi Vityánk is. Nem véletlen, hogy a Fidesz médiapropaganda gőzerőkkel kezdte meg az első pillanatban szétcsapni a tüntetést. S gyakorlatilag elérni, hogy ne legyen egy komolyan vehető létszám. Nem sikerült.

  Ha Orbán belecsúszik ebbe a legitimációs válságba, akkor csak egyféleképp tud kijönni: új választásokkal. Igen ám, de az nem mehet az egypárti régi törvények szerint. Nem kicsi baj körvonalazódik a 4. Orbán kormány körül.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Április 15.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Kívánom, legyen igaza a cikkírónak!
   Munya, CasaLoma és klarissza4 kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   A többség NEM a fideszre szavazott. A többség nem akarja, hogy az elmúlt 8 év ámokfutása folytatódjon.

   A többséget ennek ellenére 65 fő képviseli.
   A kisebbséget 134.
   Georgina Bojana és Kaszazsu kedveli ezt.
  3. prominor
   prominor
   Szerintem Orbán Viktor, hogy ne bukott diktátorként emlékezzenek meg Róla ( s ez független, hogy le kell mondania, időközi választáson veszít, vagy a ciklust kitöltve a 2022-es választást bukja), egyetlen ésszerű dolgot tehet..
   Emlékeztek Jelcinre? Igen, Ő megtalálta magának Putyint, aki alapból megakadályozta, hogy Jelcin és családtagjain bárki számon kérje a vesztegetési pénzeket, s eltüntette a bizonyítékokat, a kínos dolgokat firtatókat külföldre tanácsolta....
   Valami ilyen megoldást tartok célra vezetőnek Orbán Viktor számára is. Számos tehetséges tisztakezű, vagy majdnem tisztakezű politikus van a Fideszben, akik alkalmasak lennének a kormányzásra, sőt egy részük talán felkészült is lenne.
   A most felállítandó kormány teljesen új arcokkal, a szomszédokkal és a fontos partnerekkel való viszony rendezésével a többség kormánya lehetne. Az ország megszabadulna a korrupt vezetőktől, paranoiás diktátorától, aki viszont a felelősségre vonástól is...
   Mondják a csúcson kell abbahagyni.....
   tornando, cat34 és CasaLoma kedveli ezt.
  4. fych
   fych
   prudencio és johannsebastian kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Látom, Te is azok közé tartozol, akik reggel előbb felkelnek, majd később felébrednek. :D
   Ezek ott folytatják, ahol abba se hagyták, és azt, amit eddig, csak még nagyobb volumenben. Amíg a csap el nem apad.
  6. prominor
   prominor
   Ugye csak a szépre emlékezel..
   El tetszettél felejteni mit csinált Orbán Viktor és csapata a két bukott választás után....
   A mai ellenzéknek nagyon fel kellene kötni a gatyát már ahhoz is , hogy a töredékét tegye, csakis a demokrácia jegyében...
   S bizony a legitimitásra a többségtől függetlenül nagyon komoly árnyék vetül...
   CasaLoma kedveli ezt.
  7. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Az utolsó két soroddal egyetértek.
   tipasa, CasaLoma és gumelig kedveli ezt.
  8. fych
   fych
   Nem teljesen világos, hogy mire is gondolsz.
   De azért én elképzelem, hogy milyen lenne ez az ország, ha ez az ellenzék (itt alább) kerülne kormányra:

   https://index.hu/belfold/2018/04/15...ucsuzaskepp_meg_beleszall_szel_bernadettekbe/
   Sallai Róbert Benedek, leköszönő LMP-s országgyűlési képviselő szombaton egy visszalépett képviselő etikai bizottsági meghallgatásán állítólag megpróbálta megütni az LMP országgyűlési képviselőjét és volt társelnökét, Hadházy Ákost, végül csak felborítani sikerült székestül Hadházyt, majd elviharzott a helyszínről.

   Ugyanazon párt emblematikus alakjai! :D Apa, kezdődik!
   Brrrrrrr......
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Elég erőltetett logika, de legyen, ha ettől könnyebb! (1) Csakhogy a probléma az, hogy az ellenzék nem volt egységes (azóta még kevésbé az). Nem tudott együttműködni, s így feltehetően kormányozni sem tudott volna. Az ellenzék egységessége pedig a "mi lett volna, ha" kategóriája. (2) Nem ártana, ha egy pillanatra egyéni választókerületenként néznéd a dolgot. Meg fogsz lepődni! Az Olimpián sem adják össze a második és harmadik helyezett távolugró eredményét, holott ketten együtt távolabbra ugranak, mint az első helyezett. De ha szerinted a második és harmadik helyezett együtt aranyat érdemel, akkor... efféle játékszabályok szerint kellene játszani. Pillanatnyilag ezt a játékot nem így játsszák.
   Utoljára módosítva: 2018 Április 16
   Jaszladany, Libusch és prudencio kedveli ezt.
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Ez az ellenzék képtelen a többséget képviselni, azt én is úgy látom. Még a saját érdekeiket sem képesek, nemhogy a tiédet, a miénket.
   johannsebastian és varázsdoboz kedveli ezt.
  11. prominor
   prominor
   Te tényleg komolyan gondolod, hogy az LMP ellenzéki párt? Nélkülük nem lenne csak egyszerű többsége a Fidesznek..
   De megkockáztatom ha kampányuk nem az ellenzék többi jelöltje ellen irányult volna, akkor talán többségük sem...
   tornando, Melitta, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  12. fych
   fych
   2002-ben az MSzP-SzDSz koalíció összességében kb. 1%-nyi szavazattöblettel nyert. Csak szólok. Akkor - a haladó balliberális demokrata tábor - mindenféle terroristának meg fasisztának elhordta Budaházy Györgyöt azért, mert tétels újraszámolást követelt, amit megtagadtak az "illetékesek".

   2018-ban elegendő számú szavazatot kapott egyéniben a jelenlegi kormánypárt ahhoz, hogy meglegyen a 2/3-os többsége. Ezen lehet sajnálkozni - 2002-ben is rengetegen sajnálkoztak, csak pont "ellenkezőleg" -, de - végre - tudomásul kellene venni, hogy most így szavazott az ország. Be kellene fejezni a hisztit, méginkább be kellene fejezni a fidesz-szavazók lebarmozását, lebunkózását, leparasztozását. Mert ha az ellenzéki oldal ezt folytatja 2022-ig, akkor nem 2/3, hanem 4/5 lesz belőle.
   Több cikk is van arról - tárgyilagos cikkekre gondolok, nem a hisztikre -, amik egyértelműen "elmagyarázzák", hogy ekkora fölényt nem lehet "összecsalni". Egy-két mandátum még talán, de nem ennyit.
   navagraha kedveli ezt.
  13. fych
   fych
   A Te feltételezésed szerint akkor egy - öszességében - 45%-49% körüli fidesz eredmény esetén Fidesz-LMP kolaíció jött volna létre?! Hát erről azért kérdezd meg az LMP-seket is... (Bár tény, hogy elég nagy dilemma lett volna, hogy a "jamaica-koalícióba" szálljanak be, vagy a Fidesz-KDNP mellé! :D Na egy ilyen döntés következményeit élvezettel figyelném! :D )
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Leginkább saját maguk ellenzéke.
   johannsebastian kedveli ezt.
  15. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Casa, senki nem mondhatja, hogy a kormányzópárt nem segítőkész... Segítettek ők abban, hogy saját maguk ellenzékei legyenek. Persze, el kell ismerni, volt mire építeni és mibe kapaszkodni:(
   CasaLoma és prominor kedveli ezt.
  16. Hedniskhjertad
   Hedniskhjertad
   Kívánom nekik a 65%-ot vagy jobb estebena 49%-et nem tudom melyik fájna jobban. Bár elgondolkoztatott ez az egész nagyon komoly probléma van magávcala demokráciának nevezett rendszerrel, mert itt a csőcselék uralma jelenti a Démosz uralmát (Narancs szavazóbázis). Ahol ha ezen funkcionális,analfabéta önálló gondolatra képtlen tömeg amelynek alanyi jogon jár a szavazati jog (ez más alapokra helyezve radikálisan kéne megváltoztatni, még pedig képesség és tudatossági szinthez kéne kötni a választó jogot lásd IQ-EQ küszöb megadása (mondjuk minimum 110-120-as küszöb, 4 évenként kötelezően választásokat előtt ellenőriztettendő, a rendszerrel a fő probléma egy dolog lenne egy független és elfogult és kikezdhetetlen kompetens értékelő gárda és szigorúan ellenőrzött rendszer, ezért is utópisztikus). Akiket a legocskább demagógiával és/vagy 10 000 ftnyi erzsébet utavánnyal meg lehet venni (ezáltal a mi sorsunkról döntésre késztetve őket).. akkor ez a csőcselék uralma ..... U.I.: A rendszer alkotói nekik kedvezőre szabták azt, (a körös) igaz. és a fizikai kaja mellé a 70%-ban leuralt elektronikus és nyomtatott sajtó vályújából jót ettek, el se gondolva, hogy van-e tudatmódosító hazugság a moslékukban, de hogy így megtehették...és ezzel megadták a jogot a farkasnak hogy ő legyen a juhász, a 66%- amelyet ezen "okosok" adtak nekik a hatalom koncetrációjuk elképesztő lesz megint, kényük kedvük szerint alaktjáka törvénykezést (hogy megnyerik minden gondolkodó embre tudta de a 66%-ot megadni nekik...)( az Ország jövőbeli neve Egyesült Nyuggária és romaföld), már megkezdték az "egyszínűsítést" a médiában, és az értelmiség listázását, vissza az autoriter társadalom felé szép lassan (legalábbis remélem, hogy minnél lassabban). Elmentem szavaztam de utoljára tettem, egyrészt többet nem vállalok közösséget se a rendszerrel, se ezen emberekkel, másrészt tudod ezek után (főleg ha Őszösz Öreg szocialisták szövetsége, szavazótáborukra referálva vagy narancsosok deifinicót nézzük, hogy szerintük mi a magyar ) nem vagyok magyar értem, hogy ezen elemek majd aztán megmondják, hogy az vagy-e sem, hát szerintük szerintem se te se én nem leszünk azok, mondom ezt következetesen radikálisan jobbra szavazva, de gondolkodó emberként.....
  17. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Nagyon erősen fogalmazol.
   Azért, mert valaki másképpen gondolkozik még nem " csőcselék"! A tisztelet az ellenfélnek is jár. Régi sport mondás,győzzön a jobb. Megtörtént. Az már vita és vélemény tárgya, hogy miben is voltak jobbak.
   Az meg nonszensz, hogy IQ- hoz kötnéd a szavazást.
  18. johannsebastian
   johannsebastian
   Azért elég vicces, hogy egy szélsőjobbos, rasszista párt - amelyet a majdnem pogromba forduló devecseri menetelés és hungarista szövegelés után egyszerűen be kellett volna tiltani -, az "autoriter társadalom felé" sodródás miatt aggódik.
   Utoljára módosítva: 2018 Április 16
   prudencio és Jaszladany kedveli ezt.
  19. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Van is min röhögni:(, ha visszaolvasod magad és még értelmezed is amit írtál, leteszed a lábad és nem fetrengsz:(

Megosztás