Korszakalkotó technológiával mentenék meg a korallzátonyokat

Új korallmentő technológia segíthet visszafordítani a klímaváltozás okozta károkat. Az Ocean Shot elnevezésű zátonymodulok a természetes korallzátonyok formáját utánozva lehetőséget biztosítanak a korallok és más tengeri élőlények számára a letelepedésre.

A projekt egy hektárnyi területet fed le az Antigua és Barbuda karibi szigetország partvidékén lévő halott korallzátonynál. A John Paul DeJoria amerikai vállalkozó támogatásával megvalósuló technológia a közeli partmenti közösségeket is védi a viharok erős hullámaitól és a tengerszint emelkedésétől.

Több új technológiát is tesztelnek, amelyek célja a korallnövekedés felgyorsítása, egy hektárnyi terület természetes helyreállásához ugyanis egy évtizedre van szükség – mondta Deborah Brosnan tengerbiológus.

Egy közeli korallnevelő telepen több fajt is növesztenek, amelyek a tervek szerint segíteni fognak betelepíteni a mesterséges zátonyokat.
A klímaváltozás hatására a kutatók becslései szerint a világ korallzátonyainak mintegy fele már elpusztult, a többi is súlyos veszélyben van.

A korallok nagyon érzékenyek a körülöttük lévő víz hőmérsékletének változására. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, színüket adó és a tápanyagaik előállításában kulcsszerepet játszó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ez a jelenség a korallfehéredés.

Amennyiben a kifehéredés hosszú ideig fennáll, a korallok éhen halhatnak, ha viszont néhány héten belül visszaépülnek a szöveteikbe az algák, akkor általában felépülnek.A hőmérséklet emelkedése mellett az óceánok savasodása és a súlyos terhet jelentő könyörtelen viharok is veszélyeztetik ezeket az ökoszisztémákat.

A korallzátonyok a tengeri biodiverzitás 25 százalékának létét támogatják, köztük teknősöket, halakat és rákokat, amelyek a globális halászat célpontjai.

MTI

korall.jpgAntigua és Barbuda után az Ocean Shot projektet a Karib-tenger és Latin-Amerika más helyszíneire is betelepítik.
 
Újabb pofon a tengerparti embereknek:
A szingapúri bejegyzésű MV X-Press Pearl az indiai Gudzsarátból tartott Colombóba, amikor a fedélzete május 20-án, kilenc mérföldre a parttól lángra lobbant. A tüzet ugyan a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője szerint sikerült megfékezni, de még mindig sűrű, fekete füst gomolyog a hajó fedélzetén lévő, égett konténerekből.

A RAKOMÁNYT FELSOROLNI IS IJESZTŐ: AZ ÖSSZESEN 1486 KONTÉNER KÖZÜL 81 TARTALMAZOTT VESZÉLYES KEMIKÁLIÁKAT, A TÖBBI KÖZÖTT SALÉTROMSAVAT, MARÓNÁTRONLÚGOT, NÁTRIUM-METOXIDOT ÉS METÁNT.
A hajó ráadásul 350 tonna olajjal, valamint nehézolaj és tengeri üzemanyag kombinációjával volt megrakva – mondta a haditengerészet szóvivője.
A süllyedő hajót – elnöki utasításra – igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni. A kormány a parttól számított 80 kilométeres körzetben betiltotta a halászatot, valamint több száz katonát vezényelt ki a part menti területek megtisztítására.
Tizenkét napig tombolt a tűz egy teherhajón Srí Lanka partjainál. Fedélzetéről mérgező vegyi anyagok és több tonna műanyaggranulátum jutott a tengerbe. A szigetország sosem látott környezeti katasztrófával szembesült.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!
alexinho04 wrote on MEVA72's profile.
Szia! Köszönöm szépen hogy feltöltötted az Agota Kristof: Trilógia könyvet!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,511,768
Tagok
597,444
Legújabb tagunk
Manócska :)
Oldal tetejére