Kortárs Képzőművészek Alkotásai

hegyipatak

Állandó Tag
Állandó Tag
Daniel F. Gerhartz festménye

37543_139362.jpg
 

sukiaki

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány Gross Arnold kép - monotípiák, egyedi darabok, ami a színezésüket illeti, mert nem a nyomatot festi ki a művész, hanem a rézkarclemezt festékezi fel. Feltöltök néhány képet, remélem, sikerül, ez lesz az első képfeltöltésem. DSCN7480.JPG DSCN6470.JPG
 

sukiaki

Állandó Tag
Állandó Tag
És még egy gyönyörű Gross Arnold kép! /A művész Tordán született, a háború után települt át Magyarországra /szökött át/, azóta itt él, számos kiállítása volt külföldön, Olaszországban még De Chiricóval is találkozott. DSCN6475.JPG
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Török Árpi békési művész, csodálatos képeit sosem láthattuk önálló kiállításon.
A rendkívül sajátos életvitelű művész kiállításának megnyitója pénteken (2015. augusztus 14-én) lesz.
Érdemes tudni róla, hogy mindig a maga útját járta, a megalkuvást nem ismerte. A 60-as években főiskolára Egerbe kerékpárral ment, ahol a tanárokkal vitába keveredve újra bicajra pattant és hazakerekezett.

Mindig nyitott volt a szépre, az értékre, a mai napig keresi az egyszerű természetes dolgokat.
Akik már beszélgettek vele, elmondhatják, hogy a gondolatai sem szokványosak, mindig valami lebilincselő okfejtésbe kezd.
Török Árpi mindig a nehezebb megoldást kereste - meg is találja...

Valamilyen fura varázslat miatt a környékbeli művészek egyöntetűen nagyra tartják, van, aki fél tőle kritikus szavai miatt, van, aki véresen komolyan veszi tanácsait, de csodálatos az az önzetlenség, amivel az idős művészt egyöntetűen támogatják és nehéz természete ellenére szeretik.

Ezúton köszönöm mindegyikőjüknek a hozzáállását és a kiállítás támogatását, bízunk benne, hogy minél nagyobb létszámban eljönnek.

Várunk mindenkit szeretettel a pénteki megnyitóra és a kiállításra.... /Békési Béla nyomán/
A program: http://www.bekesmatrix.hu/…/72550_torok_arpadnak_lesz_kia…/…
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Fotóriporteri Életműdíj 2019: Szebeni András

A Szebeni Műhely alapítója
2019. április 18-án, csütörtökön, 18 órától a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíj idei nyertesével, Szebeni András fotográfussal beszélget Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke és Kincses Károly fotómuzeológus.
01-szebeni.jpg



Szebeni András (Budapest, 1946) Balogh Rudolf-díjas (1995), Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díjas (2006) fotóművésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2006), Fotóriporteri Életműdíjas (2019).

Riporteri pályáját a Nők Lapja című hetilap fotóriportereként kezdte, 1972 és 1991 között dolgozott itt, ahol később főmunkatársi és rovatvezetői posztokat is betöltött. 1991 és 1993 között a Playboy magyarországi kiadásának művészeti igazgatója volt. Számos napi-, hetilapban jelentek meg fotói, riportjai, többek között az Esti Hírlap, a Kurír és a Mai Nap hasábjain. Képek és Szavak címen külön sorozata volt a Népszabadságban. Fotóközéleti munkássága is jelentős, a Magyar Fotóriporterek Társaságának (1990) alapítója, melynek 1995-ig főtitkárhelyettese; 1990 és 1995 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja volt.

Portré és színházi felvételein túl számos dokumentarista, témájukban igen változatos sorozatot is készített eddig majd ötvenéves pályafutása során: 1978-ban az Unesco támogatásával Thaiföldön kábítószerfüggőkről és kezelésükről készített sorozatot Angyalok városa címen, 1981 és 1983 között Téboly terápia stigma című sorozatában a magyar elmegyógyintézeteket fotografálta végig, Boldogok, akik a házadban laknak címmel a nyolcvanas években Magyarországon fellelhető négy szerzetesrend kolostorait fényképezte, és a magyar sikerkonyhákat is rögzítette és bemutatta (Sikerkonyhák, sikerreceptek). A vajszínű árnyalat című kötet fotográfiái az 1988 és 1993 közötti magyarországi és közép-európai rendszerváltást örökítették meg; a kötet több kiadást megért, „kultkönyv” lett. Képei eddig huszonöt önálló kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkáit, a New York-i Metropolitan Múzeum huszonhat fényképét válogatta be gyűjteményébe.

*****

A Szebeni Műhely legutóbbi, immár negyedik évi, galyatetői kollekciójáról írta Fáber András:

Négy év telt el, és sok víz folyt le a Dunán azóta, hogy Szebeni András, a kiváló fotóművész csapatot verbuvált viszonylag fiatal, már beérkezettnek mondható, viszont még tettre kész kollégáiból egy akkor még kétes sikerrel kecsegtető vállalkozáshoz. Hasonlóról még csak nem is hallottak ennek a sokat látott szakmának a művelői. A műfaj neve Fotóművészeti Alkotótelep, és az intézmény egy ideje már a „Szebeni Műhely” nevet viseli.
 
Oldal tetejére