Kozmetikai szerek az emlődaganatokban

Lenke témája a 'Bolondok Háza' fórumban , 2004 Január 16.

 1. Lenke

  Lenke Vendég

  Kozmetikai szerek az emlődaganatokban

  http://www.pro-patiente.hu/index.nfo?tPath...cation=&lPath=/

  New Scientist nyomán InforMed Hírek Dobos, L. 2004-01-13 18:00:19

  Brit tudósok szerint az egyes emlődaganatokból vett mintákban található kémiai tartósítószerek a hónalj-dezodorokból eredhetnek. Egy 20 emlődaganaton végzett elemzés szerint para-hidroxibenzolsavat (paraben) találtak 18 mintában. Ez a vegyszer képes utánozni az ösztrogén hormont, amely tudvalevőleg szerepet játszik a emlődaganatok kialakulásában.
  „Ennek a kutatásnak az alapján nem lehet megmondani, hogy a parabenek okozták-e valóban a daganatokat, de valami közük csak lehet a emlőrákok gyakoribbá válásában” – mondja Philip Harvey, a kutatás eredményeit közlő Journal of Applied Toxicology szerkesztője.

  „Mivel a nők körében a legtöbb áldozatot a emlőrák szedi, és mivel a fiatal nők igen nagy százaléka használ hónalj-dezodorokat, véleményem szerint további kutatásokat kellene folytatni a parabenekkel annak felderítése érdekében, hol találhatók meg ezek a szervezetben” – tette hozzá.

  A kutatás vezetője a University of Reading molekuláris biológusa, Philippa Darbre volt, aki elmondta, hogy a daganatokban talált parabenek formája arról tanúskodik, hogy valami olyantól származnak, amit a bőrre vittek fel, dezodortól, krémtől vagy spraytől. Ha étkezés útján kerültek volna a szervezetbe, az anyagcsere útján lebomlottak volna, és már nem észterek formájában találták volna meg őket.

  Ezek az eredmények arra is magyarázatot adnak, miért épp a hónaljhoz legközelebb eső területen találják meg a emlődaganatok 60 százalékát.

  Chris Flower, a kozmetikai cégek társulásának igazgatója kételkedik a tanulmány eredményeiben. –„Szinte nincs is olyan dezodor vagy spray, ami parabeneket tartalmazna – mondja. – Bár egyes krémekben és más kozmetikumokban megtalálhatók, a gyártók igen nagy biztonsági küszöbbel dolgoznak.”

  Darbre azzal érvel viszont, hogy ezek a kozmetikumok parabeneket csak az utóbbi néhány hónapban nem tartalmaznak, a vizsgált rákos esetek pedig régebben fordultak elő. Parabeneket találtak arckrémekben, lemosókban és szőrtelenítő készítményekben is.

  Korábbi tanulmányokból az is kiderült, hogy a parabenek a bőrön át szívódnak fel, és képesek a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kapcsolódni, így segítve elő a emlődaganatok kialakulását.

  A kutatók azt ajánlják a nőknek, hogy amíg teljes bizonyossággal ki nem derül a biztonságos voltuk, ne használjanak hónalj-dezodorokat.
   
 2. Boszi

  Boszi Állandó Tag

  Arrol nem is beszelve hogy a deodorantban magas az aluminium tartalom. Aluminium koztudottan toxikus az idegekre. (neuro toxin) nem tudom hogy kell forditani. Kulombozo tanulmanyok soran kimutattak hogy aluminium kozrejatszik a Parkinson es az Altzheimer betegseg kialakulasaban.Aluminiumot azert hasznalnak a deodorontba mert erzeketlenne teszi az idegszal vegeket a honaljban ezert az a terulet nem reagal a hoseg valtozasra. Egy ido utan az izzadasi mirigyek idegszal vegzodesei el is pusztulnak. (ebbol is latszik mennyire toxikus). Most mar nagyon nepszeru a termeszetes herbalias deodorontok amikben kihagyjak ezeket a toxikus elemeket. Ha kiprobalsz egyet es nem vagy megelegedve probalj egy masik felet mert minden embernek mas a pH-balance, igy amelyik deodor az egyiknek bevallik a masik embernek lehet hogy nem csinal semmit.
   
 3. gergely119

  gergely119 Új tag

  nincs

  nincs
   
 4. gergely119

  gergely119 Új tag

 5. gergely119

  gergely119 Új tag

 6. elke

  elke Vendég

  Eszed tokja;) miért nem tudsz betalálni a szójátékokhoz :confused:
   
 7. guaranababy

  guaranababy Állandó Tag

  Az nlc fórumon olvastam én is egy cikket erről a témáról, amelyben azt írták, külföldön sok ilyen dezodort ki is vontak a forgalomból. Állítólag a forgalomban lévő deók alumíniumsó-tartalmanem éri el a kritikus értéket, de ezek után én is szívesebben használok valamilyen természetes dezodort. Magyarországon tudtommal csak az Alverde deója ás a japán Bionsen ilyen. Talán Aloe Verás is van még, amit hálózatban árulnak.
   
 8. buy

  buy Állandó Tag

  Sajnos tényleg igaz lehet ez a cikk
   
 9. buy

  buy Állandó Tag

  Renegetg vegyi anyagot veszünk magunkhoz
   
 10. buy

  buy Állandó Tag

  BIO dolgokat kellene használi és így vigyáznunk magunkra
   
 11. buy

  buy Állandó Tag

  De sajnos szennyeznek minket nagyon
   
 12. hobbihilda

  hobbihilda Állandó Tag

  Jó, de a bio-desodortól "pikánsan" büdösre izzad az ember. Vagyis mitsem ér :(
   
 13. biobodyguard

  biobodyguard Állandó Tag

  Mint oly sokminden, ez a betegség is multifaktoriális, így okként szerepelhetnek azok a szerek, amelykről egyébként tudott, hogy rákkeltők, és mégis használatosak a mindennapi életben,mondván, hogy a megengedett határon belüli a töménysége....A sok kicsi sokra megy, sőt nem egyszerűen összeadódik, hanem többszöröződik a hatás.Ez a negatív dolgokra éppúgy vonatkozik, mint a pozitívakra.Csak. hogy egy ellenpéldával éljek, bizonyos növények olajos kivonatából krém készült, pontosan a mellrák megelőzendő, ill.a kialakult tumor eliminálását elősegítendő.És ez éppen a mi országunkban...
  http://egykrem.oldala.biz/
   
 14. Judit

  Judit Állandó Tag

  Az emlőrák elleni küzdelemben a hangsúly a megelőzésen-szűrővizsgálatokon van. Én úgy tudom, hogy a szűrővizsgálatokra való behíváskor a hölgyek mintegy 30-40%-a be sem megy.
  Mi ennek az oka? Félelem, információhiány?
  Az biztos, hogy a rendszeres mammográfiai szűréssel az emlőrákok 70%-a idejében felismert lehet. 40 év alatt általában ultrahang vizsgálatot szoktak végezni, 40 év felett pedig mammográfia (röntgenvizsgálat) + ultrahang képezi a komplex emlővizsgálatot. Ma már emlő MR vizsgálatot is lehet kérni, de a Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint nem lehet szűrésre használni.
  Alternatív módszerként szóba jöhet még a thermográfia, de szintén nem használható önmagában szűrésre.
  Természetesen ha valakinek a családjában anyai vagy apai ágon előfordult emlőrák, sokkal szorosabb követést igényel.
  Másfelől nagy jelentősége van a rendszeres önvizsgálatnak!
  A kozmetikai szerek gondos megválasztása is nagyon fontos. Nincs igazán széles az aluminiummentes dezodorok palettája. Az Aloe Verás deo nekem nem vált be, ahogy Hobbihilda is írta: mit sem ér (persze ez egyénenként változhat).
   
 15. Judit

  Judit Állandó Tag

  "Veszélyesek a dezodorok?
  Természetes megoldások

  Az izzadás kellemetlen és felesleges – gondolják sokan. Többféleképpen próbáljuk megakadályozni: az izzadásgátlók, a hintőpor vagy akár a lézeres kezelés mellett a leginkább hétköznapi megoldás a dezodorok használata. Csakhogy néhány éve felröppent a hír, hogy ez veszélyes is lehet.

  Az izzadás fontos élettani folyamat, hiszen szabályozza a testhőmérsékletet és egyensúlyban tartja a só- és vízháztartást. Ám az izzadság gyorsan lebomló, magas fehérjetartalmú váladék, amely a bomlás során kellemetlen szagot áraszt, s a dezodorok feladata, hogy ezt a szagot semlegesítsék. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy a dezodorok és a parfümök mesterségesen előállított kémiai anyagokból készülnek, amelyek a bőrünkön át felszívódva bekerülnek a szervezetünkbe, és ott könnyedén reakcióba léphetnek a szöveteinkkel.

  Reflektorfényben az alumínium
  A dezodorok mellrákot okozhatnak – ez a hír évekkel ezelőtt röppent fel Amerikában, ahol egyes kutatók kapcsolatot véltek felfedezni a hónaljápolási szokások és a mellrák kialakulása között. Állításuk szerint azok a nők, akik rendszeresen használnak dezodoros stifteket, nagyobb eséllyel lesznek mellrákosak, mint azok, akik nem. A dezodorok – mint gyakorlatilag minden más termék is a piacon – különböző tartósítószereket és alumíniumot tartalmaznak, s ugyanezeket a tartósítószereket mutatták ki az emlődaganatokban is. A hír hallatán több ország független kutatói is kiterjedt vizsgálatokba kezdtek, s több mint kétezer rákos melldaganattól szenvedő nőt vizsgáltak meg, összehasonlítva tisztálkodási szokásaikat más, egészséges nőkével. Ekkor került reflektorfénybe az alumínium hatása.

  Lerakódik és felhalmozódik
  Az alumíniumsók úgy gátolják az izzadást, hogy összehúzzák a pórusokat, így azok nem tudnak kiürülni. Bőrirritáló hatásuk lehet: egyes kutatások szerint az alumínium egy idő után eltömíti a pórusokat, majd lerakódik és felhalmozódik a mell szöveteiben, és növeli a mellrák kialakulásának esélyét, mert képes kötődni a szervezet ösztrogénreceptoraihoz. Mivel az ösztrogén szerepet játszik az emlődaganat képződésében, minden, az emlőbe bejutó ösztrogénhatású vegyület potenciálisan rákkeltő hatású. Az alumíniumvegyületek különösen a hónalj borotválása utáni dezodorhasználat során képesek könnyen átjutni a bőrön.

  A paraben is méreg?
  Egy brit tanulmány szerint is van kapcsolat a dezodorok használata és bizonyos mellrákfajták kialakulása között. A kutatók mindezt arra alapozzák, hogy egyes emlődaganatokban nagy mennyiségben találtak olyan kémiai tartósítószereket, amelyeket a gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeripar alkalmaz. A tanulmány szerint egy bizonyos POH- (para-hidroxi-benzoesav, paraben) alapú dezodor használata és a mellrák előfordulása között fedezhető fel összefüggés – márpedig szinte nincs olyan kozmetikai termék, amely ne tartalmazná ezt az anyagot. A parabenről eddig is ismert volt, hogy hasonlóan hat a szervezetre, mint a mellrák kifejlődésében szerepet játszó ösztrogénhormon. Ráadásul a kutatók szerint a rákos daganatok nagy része az emlőnek a hónaljhoz legközelebb eső részében fejlődik ki, amiből szintén következtetni lehet a dezodorok káros befolyására.

  Hogy mi ebből az igaz?
  A mellrák és a dezodor közti kapcsolatot vizsgáló kutatások tulajdonképpen nem bizonyították be egyértelműen az összefüggést a két dolog között, de megcáfolni sem tudták azt. Az elmúlt években ennek ellenére Amerikában és Nyugat-Európában több dezodorból is kivonták az alumíniumot, vagy csökkentették annak mennyiségét. A magyar szakemberek szerint a nálunk kapható stiftek nagyobb százalékában még található alumínium, de állítólag a dezodorainkban lévő mennyiség nem káros egészségünkre. Ez akár megnyugtató is lehetne, ám a legtöbb kozmetikai szer tartalmaz tartósítószert – ezeknek pedig eddig kevesebb mint a felét vizsgálták be biztosan.

  Természetes, veszélytelen megoldások
  A natúrkozmetikumok megoldást jelenthetnek. A természetes dezodorok – legyenek ásványi só vagy egyéb növényi összetevő alapanyagból – a már testből távozott váladékkal kerülnek reakcióba, és semlegesítik azok kellemetlen szagát, vagy elnyomják különféle illóolajok segítségével. Legalkalmasabb erre egyébként a zsálya, a levendula és a citromfélék.

  Molnár Dóra 2008. 10. 19. "
  forrás: nlc
   
 16. Judit

  Judit Állandó Tag

  Remélem ez nem minősül reklámnak, legfeljebb kitörlitek...:)

  Bionsen roll-on deodorant
  A japán gyógyforrások ásványi anyagaival dúsított Bionsen dezodor gyengéden gátolja az izzadást és egész napon át frissen tartja a bőrt. Semlegesíti a kellemetlen illatokért felelős baktériumokat. Kíméletes az érzékeny bőrhöz. Klinikailag vizsgált készítmény. Hipoallergén, így kiváló a legérzékenyebb bőr ápolására is.
  Ideális mindennapi használatra, óvja a bőr természetes pH egyensúlyát. Alumínium mentes. Parabens mentes.
  600 forint körül lehet kapni a DM-ben.
   
  Integra kedveli ezt.
 17. andeef

  andeef Új tag

  ez elég ijesztően hangzik
   
 18. gideon67

  gideon67 Kitiltott (BANned)

  a témához annyit:

  a golyós deok nagy része tartalmaz Al-t,s ez igazoltan hátrányos.Az Al felszivodik,s az agyban receptorokra ül rá, viszonylag nehßezkes leszedni.Erös a gyanu, hogy összefüggésben van az Alzheimerrel és Parkinsonnal is, ez is igaz.
  amivel le lehet szedni az Al-t a receptorokrol,az Magnesium, ami amugy is szükséges mind a szivizomnak,mind pedig görcsre hajlamosaknak.

  A mammográfia szürés irto kétélü dolog.A lepusztult gépekkel elvégzett értékelhetetlen képek alapján bármit is mondani az puszta felelötlenség.S pont emiatt nagyon sok a fals negativ lelet,egyszerü meszesedéseket tumoros elváltozásnak tartanak.

  Amitöl az imigyen felpiszkált patiens képes lehet psziches alapon most már tényleg egy rosszindulatu elváltozást produkálni.
  Másrészt, a diagmoszta lát valamit, de nem tudja mi az.Hát megnézi. Igy viszonylag jol elhatárolt solid tumorokbol végeznek biopsiás vizsgálatokat.Magyarán,a tumor felszurják egy tüvel.Fáj, s ha addig nem terjedt,akkor ettöl szépen szórodik majd.

  Szóval, lányok,asszonyok - óvatosan csak.

  G67
   
 19. Letra

  Letra Állandó Tag

  Biztos, hogy a vegyi anyagok nagyon károsak ránk nézve.

  Nézzétek csak meg a statisztikákat!

  Nézzétek meg, hogy mennyi gyermek szenved daganatos megbetegedésben.

  Nézzétek meg, hogy évente mennyi az újonnan regisztrált beteg.

  És hogy ebből mennyi a gyermek:-(

  Egy évig éltem meg egy onkológiai osztály mindennapjait.

  Tudjátok, az nagyon durva, amikor bevisznek egy egy éves gyermeket, akinek méhnayakrákja van...

  És mi mástól lehetne ez, mint a vegyi anyagoktól.

  A rokonom az A. cégnél dolgozott, ahol alumíniummal foglalkoztak, alufóliát gyártottak.

  Daganatos megbetegedésben halt meg.

  Még csak azt sem tudták megmondani, hogy melyik daganat volt az elsődleges, és melyik az áttét.

  Szerintetek a kozmetikai dolgokat hogyan tesztelik?

  Én úgy tudom, hogy pl. az izzadásgátlók alumínium származékokat tartalmaznak.

  Az alumínium származékok bőrrel való folytonos érintkezése pedig rákkeltő.

  És bár egy kicsit fura, de férfi embernek éppúgy lehet melldaganata, mint nőnek.

  És hát ugye a férfiak nem szpotatnak...

  És akkor még nem is beszéltünk bizonyos korpásodás elleni samponokról, amik meg pillanatragasztót tartalmaznak.

  És ez leginkább mell-daganat kialakulásához vezet.
   
 20. Judit

  Judit Állandó Tag

  Én úgy tudom, hogy csak azok az emlőközpontok végezhetnek klinikai szűrést, melyek bizonyos kritériumoknak megfelelnek.
  Ezek közé a kritériumok közé tartozik az, hogy korszerű géppel lehet végezni a szűrést.Lepusztult gép szóba sem jöhet.
  A radiológus szakembereknek is vizsgát kell tenni külön a mammographiás tevékenységről. Ide tartozik a felvételek leolvasása, a különféle mintavételek lebonyolítása stb...
  Diagnózist soha nem közölnek csak a képről ránézésre, minimum egy aspirációs cytológia és a szövettan birtokában mondanak bármit is.
  Hogy a biopsiától terjedne a tumor, ilyenről még nem hallottam...

  Szerintem azt kellene valahogy elérni, hogy a hölgyek ne féljenek elmenni az orvoshoz, ha probléma van. Rendszeres ön-, és szűrővizsgálat segíthet a megelőzésben és a mellrák kiszűrésében.
   

Megosztás