Kozmetikai szerek az emlődaganatokban

Lenke témája a 'Bolondok Háza' fórumban , 2004 Január 16.

 1. redlion

  redlion Kitiltott (BANned)


  TARTÓSÍTÓSZEREK

  A tartósítószerek szerepe az, hogy a penészgombák vagy baktériumok ellen dolgozzanak, de a közhiedelemmel ellentétben elősegítik a mikrotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltüntetni: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok. a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.
  E201 Teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.
  E210-213 Nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet.
  Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést).
  Az L-aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesávból benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirinallergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.
  E214-219 Átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa az E211-ének. Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny emberéknél allergiás tüneteket okozhatnak.
  E220-228 Nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást. rosszullétet vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Főleg a fehérborok, pezsgők. szárított gyümölcsök, lekvárok tartósírásához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere vagy idegrendszeri zavart.
  E230-E232 A citrusfélék gombaölő szere, amelyét legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonkeppen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását. Az É230 adalék már a gyártóüzemekben is több halálesetét okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs. citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják inkább ne engedjék a gyereket a csomagolópapírral játszani!
  E233 A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kivel orvosság is, amelyet kiegészítőleg peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek. A kezelt citrusfélék és banán héjától addig is óvakodjunk!
  E249-E252 Az ide tartózó nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta, kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kémény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba lephet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrozaminok kialakulását.
  A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörös vérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ('kékbetegséget') válthat ki.
  E280-E283 Különböző élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat Egyes szakvélemények szerint ránk
  nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban, az NSZK-ban betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.
  E284-285 Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). Erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés eseten ismert ellenszerük nincs.
  E925-E926 Klór-dioxid. Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet. ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényel.

  Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy nem csak az árt amit magadra fújsz, vagy kenegetsz, hanem főleg amit megeszel!
   
 2. bandre23

  bandre23 Állandó Tag

  Valamennyi

  biztos felszivódik belőlük, ezáltal kimutathatóak, de ez még nem huzza alá szerepüket.
   
 3. Girhus

  Girhus Állandó Tag

  Sziasztok! Kozmetikus vagyk, ezt még annak idején a szakmunkásvizsgára való felkészülés során találtam, szerintem érdekes!

  Mérgező kozmetikumok! Egy amerikai tanulmány beszámol arról, hogy az OSHA hivatala egy olyan kutatást végzett, amelynek során 2983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!

  146 daganatot/tumort okozhat
  376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő
  314 biológiai elváltozásokat eredményezhet
  218 szaporodási problémákat okozhat

  (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)
  Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!
  [FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
  [FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]
  Keressen olyan termékek, amelyek az itt felsorolt káros kémiai anyagok egyikét sem tartalmazzák! [FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]​

  a-hidroxisav
  Szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet.
  Alkohol
  Színtelen, illékony, gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 250/a-nál magasabb alkoholtartalmúak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.
  Állati zsír (faggyú)
  Az állati szövet bizonyos fajtája; olajtartalmú szilárd és félszilárd anyagokból áll. Ezek a glicerol vízben nem oldódó észterei, illetve zsírsavak. Az állati zsír és a lúg adja a szappanok, a tisztító- és emulgeálószerek fő alkotórészét, és egyben a legjobb táptalajt biztosítják a baktériumok számára.
  Alumínium
  A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.
  Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik)
  A nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználásakor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.
  Bentonit
  Lyukacsos agyag, amely víz hatására eredeti térfogatának többszörösére duzzad meg. Számos kozmetikai termék alapanyagaként eltömíti a pórusokat, így elzárja a bőrt a szabad levegőtől.
  Butan (bután)
  Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.
  Diethanolamin (DEA)
  Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. Testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. EzenkíÍvül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vele hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesülés nélkül is rákot okozhat. Többek között bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.
  Diethylphthalate (dietilftalát)
  Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe, és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindemellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.
  Dioxin
  A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.
  Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel
  A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre.
  Fluorid
  Potenciális rákkeltő alapanyag.
  Fluor-szénhidrogén
  Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A fluor-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.
  Formaldehyd (formaldehid) és származékai
  (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea, 2-bromo-2-nitropropán-1,3- diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.). Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósítószerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.
  Glycerin (glicerin)
  Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65a/a-ot, így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad,
  Ízesítőanyagok
  Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.
  Kaolin
  Finom fehér agyag, melyet főként porcelánkészítéshez használnak, A bentonithoz hasonlóan teljesen eltömíti és elgyengíti a bőrt.
  Kollagén
  Tulajdonképpen nem méreg. Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete míatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb
  kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. A legnagyobb baj vele, hogy rendszeres használata révén a bőr leszokik a kollagéngyártásról.
  Lanolin
  Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában.
  LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát)
  Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják.
  Lúg
  Nátriumhidroxidból vagy kálíumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappandarabok például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadják a bőrt, és kiszárítják azt.
  Nitroaminok
  A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek,
  Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek
  Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.
  PEG (polietilénglükol)/ PEG-származékok
  (A Copolyol a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth.jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth-33). A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek,
  Petrolatum (petrolátum)
  Petróleum bázisú zsír melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolátum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.
  Propan (propán)
  A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotízáló hatással bír
  Propylenglykol (propilénglükol)
  A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalál- hatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol
  megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

  Szárítja a bőrt, és irritáló hatású lehet.
  Sodium Fluorid (nátrium fluorid)
  Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.
  Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)
  Erős tisztító és nedvesitő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.
  Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre, Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése.
  Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
  Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)
  A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfatenak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
  Talkum
  A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és
  kozmetikai[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]

  Néhány példa káros hatású összetevőkre:
  Szájvíz:
  Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate
  Fogkrémek:
  Fluor Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin
  Samponok:
  DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate
  Borotvahab v borotvagél:
  DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só
  Dezodorok:
  Alumíniumsók, Butan, Propan, Propylenglykol, Alkohol Talkum
  Tusfürdők. szappanok:
  DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú
  Krémek:
  Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum,
  Propylenglykol
  Színezett nappali krémek/Make-up-ok:
  PEG, ásványi olaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin<o:p></o:p>
  [FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot] <o:p></o:p>[/FONT]​
   
 4. fip

  fip Állandó Tag

  A szabad gazdaság mindenféle káros szert kitermel, mert el lehet adni. És nincs olyan tényező, ami megakadályozná, hogy ezek reklámja, ismertsége ne kerüljön erős túlsúlyba. A valódi, természetes egészségvédő szerek háttérbe szorulnak. Érdemes tájékozódni.
   
 5. luklaci

  luklaci Állandó Tag

  Nem csak

  Sajnos nem csak a vegyi anyagoknak tudható be a rengeteg daganatos megbetegedés. A fizikai vonulat csak az egyik oldal. Az élet felgyorsult, nincs idő egymásra, sok a konfliktus. Nos ez szerintem sokkal nagyobb ok a szervezet önmegsemmisítő mechanizusmusában mint egy kis dezodor. Pl. anya gyermek konfliktus.

  Lesley
   
 6. Éduah

  Éduah Tag

  Szódabikarbóna és tojássampon

  alumínium származékos dezodor helyett én csak szódabikarbónát hintek a hónom alá. A hajamat tojássamponnal mosom. Házilag készíthető, méreganyagoktól mentes, természetes alapanyagokból áll.
  http://www.youtube.com/watch?v=0uh6RotBOys
   
  Integra kedveli ezt.
 7. Integra

  Integra Állandó Tag

  Azt hiszem ezt a sampont én is kipróbálnám, csak nem tudom, mennyire lenne a hajam korpás, mert sajna eléggé hajlamos rá.
   
 8. gabi1968

  gabi1968 Állandó Tag

  Rengeteg minden van, ami olyan folyamatokat inditanak el a szervezeünkben, amikre nem is gondolnánk. Sokszor nem is az van a termékekben, amit gondolnánk...
   
 9. gabi1968

  gabi1968 Állandó Tag

  Pl. a csokira allergiásoknál nem tudták kimutatni hogy konkrétan melyik összetevőre allergiások...
  Kiderült, hogy nem is a csokira, hanem a csokiban lévő - kapaszkodj meg- csót
  ánydarabkákra, mely szinte minden csokiban van, körülbelül 60 apró - nagyon kicsi - maradvány.
   

Megosztás