Kutyafajtak

Feri T témája a 'Háziállatok' fórumban , 2003 Február 23.

 1. dulifuli

  dulifuli Állandó Tag

  Feri...
  A következö lehet a King-Sheppard..
  a kép már itt van...
   
 2. Athos

  Athos Állandó Tag

  Egy ismerosomnek harom gyerek mellett volt egy puli kutyusa. Amikor kirandulni mentek az erdobe, ugye a gyerekek elore szaladtak a felnottek pedig hatul bandukoltak, a puli egesz ido alatt a gyerekek es a felnottek kozott rohangalt, es terelgette oket. :) Aranyos lehetett. :) A lakasban akkor a legnyugodtabb a kutyus, ha mindannyian egy szobaban vannak, es latja, hogy minden rendben. :)
  Egyszeruen benne van a vereben.
  A Madison Squere Gardenben most volt egy kutya szepsegverseny, es az elso tizben vegzett harmadikkent egy Kuvasz, es hatodikkent egy Puli. Szurkoltunk is nekik rendesen! :)
   
 3. Athos

  Athos Állandó Tag

  Duli, gyonyoru ez a kutyus. Nektek sima nemetjuhaszotok van? Nagyszuleim nemetjuhasza most mult egy eves, hatalmas, csillog a szore es imadjak. Sajnos meg nem volt alkalmam megdogonyozni, de remelem hamarosan lesz! :wink:
   
 4. dulifuli

  dulifuli Állandó Tag

  Athos!
  O egy igazi King/sheppard volt.
  Sajnos mar nincs kozottunk, de velunk van.... :12: :00:
   
 5. Feri T

  Feri T Vendég

  Duli !

  Nagyon jo a kep ! Szep a kutyus. De ott hatul az a King-Sheppard......?
  Azt honnan szedted ? :twisted: :twisted: :twisted:
   
 6. Feri T

  Feri T Vendég

  Elnezest,csak angol nyelvu katalogusban talaltam meg.


  What is a King Shepherd Dog?
  A King Shepherd resembles a large German Shepherd Dog. The breed was originally developed on the East Coast using American bred German Shepherds, crossed to flock guardians, which were then crossed with European bred German Shepherd dogs. The intent was to develop a superior family companion and protector that was capable of performing a wide variety of working duties ranging from police service, to guide dogs, to search and rescue dogs. The original breeders also wanted to produce a dog which was free of the many health and temperament problems, which has been affecting German Shepherd Dogs.

  How big do they get?
  Generally, when full grown, a male King Shepherd can range from 27 to over 32 inches at the shoulder and weigh from 110 to over 140 pounds. Females are slightly smaller ranging from 25 to 30 inches at the shoulder and weighing from 90 to over 120 pounds.

  How is their temperament?
  King Shepherds display a stable, sound, temperament. They are not hyper or overly aggressive. While very loving with their families and friends, they are generally aloof with strangers. Kings are extremely intelligent and are very trainable, in both obedience and as personal protection dogs.

  How much exercise do they need?
  A moderate amount, usually two fifteen-minute walks per day are sufficient.

  How much do they eat?
  An adult usually requires about 3-4 cups of dry dog food per day. We strongly recommend that you use a premium brand of dog food, one that is meat based (chicken, poultry or lamb) without soybeans or artificial preservatives. Along with the dry food, wet food should be added, in the form of a meat stew, soup or a can of premium wet food. Vitamins C and E should also be added to the dog`s daily rations.

  Are they prone to any genetic health problem, more so than other breeds?
  Generally not. While there are infrequent cases of hip dysplasia, which is a problem with most large breeds of dogs, most breeders have been able to greatly reduce the incidence by having their dog`s hips x-rays analyzed by the Orthopedic Foundation for Animals or the University of Pennsylvania`s PENNHIP program.

  What about grooming?
  King Shepherds come in two distinct varieties, smooth coated and long coated. The smooth coated Kings look much like large German Shepherd dogs. The long coated Kings have a coat that closely resembles that of a Belgian Tervuren. Both varieties shed and require a moderate amount of grooming. A good five-minute brushing twice a week is more than adequate.

  How much do they cost?
  Depending on the quality and breeding rights, a King Shepherd can range in price from $850.00 for pet quality, to over $2,000.00 for a show quality/breeding dog.
   
 7. Feri T

  Feri T Vendég

  Tacskó

  A tacskó azon „alapfajták” egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Igaz ugyan, hogy szokatlanul hosszú testét igencsak rövid végtagok támasztják alá, ezek a kis lábak azonban nagyon is fürgén és gyorsan tudnak mozogni. Nem csoda, hiszen a tacskó kiváló vadászkutya, önálló munkája során még a borzzal is szembe száll. A tacskókra leginkább jellemzô elfoglaltság a kotorékos munka. Manapság legtöbbször műkotorékban van lehetôségük dolgozni, ilyen mesterséges járatokban folynak a versenyek is. Az igazi kotorékban lapulhat róka, borz, vadmacska, vagy éppen elvadult házimacska is. Miután a vadász beküldte a kotorékba kutyáját, s az kisidô elteltével, hang nélkül visszajön, akkor a kotorék lakatlan, éppen nincs benne senki sem. Ha azonban a kutya hanggal jelez, a vadásznak arra kell készülnie, hogy a kotorékban dúvad tartózkodik. Szerencsés esetben a tacskó kikergeti, a vadász meg lelövi a rókát. Ha azonban a róka valami miatt nem tud kereket oldani, beszorítva érzi magát, akkor szembefordul a kutyával. De a tacskó ettôl a sokszor életre-halálra szóló küzdelemtôl sem ijed meg. Ilyenkor a vadász csupán az elkeseredett küzdelem hangjai alapján követheti az eseményeket, s ha veszélyben érzi kutyáját, jön az ásó és csákány, hogy kiássa a tacskót, de sajnos az is elôfordulhat, hogy nem sikerül megmenteni a kutyát. Értelemszerűen a sziklakotorék a legrosszabb ebbôl a szempontból, hiszen elég nehezen ásható ki. A leggyakoribb típus a földes, agyagos talajon ásott kotorék, mely igen szerteágazó lehet, több bejárattal és számtalan elágazással. A kotorék mellett a tacskó a földfeletti munkában is kiváló teljesítményt nyújthat, még vízbôl is igen lelkesen apportírozik, persze ennél jellemzôbb a vércsapázó, vaddisznó állító, kajtató vagy hajtó feladat. A vércsapázás a sebzett vad utánkeresését jelenti, mely a vadászkutyák egyik leghasznosabb munkája, hiszen minél gyorsabban találják meg a meglôtt vadat, annál kevesebbet szenved az az állat. Ehhez kiváló szimatmunka szükséges. Az elejtett vadnál a kutyának hanggal kell jeleznie, merre keresse a vadász. A vizsgákon 12–24–48 órás nyomon kell teljesíteniük. A föld feletti munka további része a kajtatás. Ez a munka olyan, vadban gazdag területen zajlik, ahol nagyon sűrű az aljnövényzet, így a vadász elég nehezen tudna haladni. Így hát az ember beküldi kutyáját, aki felzavarja, kihajtja a vadat a bejárhatatlan területrôl. A vaddisznós munkánál a vizsgán egy bekerített, bokros területen kell a tacskónak dolgoznia. Ki kell választania a legfrissebb nyomot és megtalálni a vadat, majd hajtania vagy hanggal tartani. Nem mindennapi látvány, hogy az apró tacskók rettenthetetlen bátorsággal még ezektôl a hatalmas állatoktól sem riadnak vissza.

  A tacskóknak vadászat közben önállóan kell dolgozniuk, ebbôl kifolyólag ne csodálkozzunk, hogy a mindennapokban is hajlamosak önálló döntéseket hozni. Persze olyan szeretetreméltó pajtások, hogy még makacskodni is bájosan tudnak. Egy kiképzett vadászkutya azonban elsô szóra engedelmeskedik gazdájának. Érdekes, bár a tacskók kedves természetét ismerve nincs mit csodálni, hogy az egyetlen olyan német vadászkutya, melyet hazájában is fôleg családi kedvencként tartanak. Évek óta második a német toplistán a német juhászkutya mögött. A tacskó családi kutyaként is bátor, rettenthetetlen, igen éber, így jó jelzôkutya. Játékos, kedves, gazdájához igen kötôdô, rendkívül értelmes. Sokgyerekes családban, de egyedül élô nyugdíjasnál is jól érzi magát. Olyan országokban, ahol több munkahely is engedélyezi az alkalmazottaknak, hogy magukkal vigyék kutyáikat, a tacskó kedvelt „irodakutya”, órákig elücsörög gazdája lábánál, senkit sem zavarva.

  Ami a származását illeti, már a régi egyiptomiak is ábrázoltak tacskólábú kutyákat, hiszen ez a típus nagyon praktikus volt bizonyos célokra. Egy i.e. második évszázadból származó egyiptomi sziklasírban olyan ábrázolásokra bukkantak, melyen egy hosszú törzsű, rövid lábú szuka kutya látható, hegyes orral, lógó füllel. A neve Tekal volt. Hasonló felépítésű kutyák csontvázaira bukkantak Peruban, Mexikóban és a mai Németország területén is. Az 1600-as években készült egyik Stradenus képen a mai tacskóra emlékeztetô, rövid, görbe lábú kutyákat látni nyúlvadászat közben. A tenyésztés kezdetén, az 1500-as években az ilyen típusú kutyákat borzebnek, borzharcosnak is hívták. A tacskót szülôhazája anyanyelvén jelenleg Dachshundnak hívják, mely az ónémet Tachs (borz) szóból ered, ami az idôk során Dachsra változott. Az elsô standardet 1879-ben adták ki, 1888-ban megalakult a Német Tacskó Klub is.

  A tacskók méret-, szôr- és színgazdagságának köszönhetôen minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetszô változatot. A tacskót három méretben tenyésztik – a nagyságot a mellkas átmérôje dönti el –, s a normálméretű, törpe és kaninchen tacskó is lehet sima-, szálkás- vagy hosszúszôrű. Ezen kívül e fajta színgazdagsága is igen nagy: a tacskó lehet fekete cser jegyekkel, vöröses-sárga vagy éppen mahagóni, sôt ott van még a szálkásszôrűekre jellemzô ún. vaddisznószín is. Ritkábban elôfordul a csíkos vagy foltos színváltozat is. Egy biztos, akármilyen méretű és színű példányt is választunk, egy tacskóban hűséges társra találunk.
   
 8. Judith

  Judith Állandó Tag

  Csöcsike! Tudsz-e kanadai tenyésztöröl? Merthogy sikerült teljesen bele esnem a King Shepard kutyafajtába. Nekem kell egy olyan. De a legközelebbi tenyésztö akit az internetten találtam az valahol New Jerseyben található.
   
 9. csocsike

  csocsike Vendég

  Szia Judith. Tenyesztot sajna nem ismerek, de a Buy and sale ujsagban szoktak hirdetni. En az enyimet 300-ert vetem ,megerte. Felesegek ,baratnok jonek menek de a kutya marad. :p Majd keresek neked, ha akarod. :twisted: Legalab mi orultek tartsunk ossze.A Feri meg a Pitti megjatsza a normalist ,de a doktor bacsit,es az irgalmatlan novert nem lehet megteveszteni. :twisted:
   
 10. Feri T

  Feri T Vendég

  Ki itt a doktorbacsi ? :?
   
 11. csocsike

  csocsike Vendég

  Majd ezt pont tolem fogod megtudni. :D Ha-ha-ha.
   
 12. Judith

  Judith Állandó Tag

  Feri, Te ne kötekedj. A Csöcsi nálad egy fejjel magasabb és tizzel erösebb. Miért akarod kihivnai magad ellen a sorsot? Meg Csöcsikét? Olyan vagy mint egy magyar puli, aki nekiugrik nagy farkaskutyáknak is. A puli ugyanis nagyon nagyra becsüli magát.
   
 13. Athos

  Athos Állandó Tag

  Judith!
  Probald meg a The German Sheppard Dog Club of Canada-t, ott talalhatsz egy par kennel cimet.
  A google keresoben meg tobb cimet talalsz.
   
 14. Feri T

  Feri T Vendég

  Judith ! En halal pontosan tudom,hogy a Csocsi nagyon eros.Lattam,hogy meg a cigijet is egy kezzel fogta !! :twisted:
  Raadasul nagyot tevedsz,ha azt gondolod,hogy en pulinak kepzelem magam.Mert en csak egy hetkoznaplos KIRAJ vagyok. :roll: :lol:
   
 15. Feri T

  Feri T Vendég

  A dobermann

  A dobermann származtatását kutatók írásait olvasva, mindenkor arra a következtetésre jutunk, hogy az írott anyagokon belül óriási ellentmondások vannak. Köszönhető ez annak, hogy a fajta kitenyésztésének elindítója semminemű írott anyagot nem hagyott maga után. Ilyetén módon különböző feltevésekre és hallomásokra alapulnak ezen írások.

  Mi az, amit tudunk? Németország Thüringia tartományában 1823-ban született Karl Friedrich Luis Dobermann Apolda városában. Felnőtt korában Dobermann úr egyik polgári foglalkozása, illetve tevékenysége miatt nem volt népszerű embernek mondható (a hasonló tevékenységet folytatókról ez ma is elmondható). Ebből kifolyólag többször érhették különböző attrocitások. Miután egy más foglalkozása révén alkalma volt különböző fajtájú és viselkedésű kutyákat is megismernie. Valószínűsíthető, hogy ez a két motiváció, a fenyegetettség és a kutyák körüli tevékenység (nehezen vallom meg, a mai fogalmazásban sintér volt), késztette arra, hogy egy, a személyét védő, kemény, támadó szellemű kutyát "hozzon" létre.
  Eddig a megállapításig minden, a dobermann történetét kutató megegyezik. A különbözőség viszont ott mutatkozik meg, hogy az e tulajdonságokkal rendelkező egyed (egyedek) létrehozásában mely fajták vettek részt. Talán a megemlítettek közül egységesen mindenki a német pinschert fogadja el. A többi említett fajta a rottweiler elődje, a mészáros kutya, a beauceron, a régi simaszőrű juhászkutya, a weimaraner, a Manchester terrier említés található még a későbbiek folyamán az agárról és a német dogról, sőt egy helyen még a magyar vizsláról is.

  Mint már említettem, ezeket a fajtákat az egyik írásban megerősítik, míg a másikban határozottan cáfolják.

  Ami tény: Dobermann úr, ami a funkciót illeti, egy jó alapot hozott létre, hogy a későbbiek folyamán már tudatos szelekciós tenyésztéssel a Dobermann-féle kutyákból egy elismert fajtát tenyésszenek ki. E tudatos tenyésztői munka Otto Göller nevéhez fűződik. Érdemei a fajta fennmaradásában és elismertetésében elvitathatatlanok. Az első regisztrált dobermannt 1893-ra datálják, rá hét évre, 1900-ban a dobermann pinscher fajtastandardot a Német Kennel Klub hivatalosan is elfogadta. Mindezt K. F. L. Dobermann 1884-ben bekövetkezett halála miatt nem élhette meg.

  A dobermann Magyarországon
  A dobermann fajta magyarországi meghonosítójának Kelemen Emil festőművészt tartják. Kelemen Emil kennele a Naphegy néven vált ismertté. Leghíresebb dobermannja Naphegy Dorka volt. E dobermann tulajdonosa Szeles Pál (a név így helyes), aki a Hűvösvölgy nevű kennelt alapította.
  A kezdeti igen szép sikerek ellenére talán túl korán hagyták abba a dobermann-tenyésztést mindketten. Szeles Pál a másik nagy szerelme, az atlétika felé fordult, bár mint küllembíró még sokáig befolyásolhatta a magyar dobermann-tenyésztést. Kelemen Emil esetében nem lehetett tudni döntésének okát. E sorok írójának nagy öröm, hogy még személyesen ismerhette az egyik fajtahonosítót, Szeles Pált.

  A történelmi sorsok a magyar dobermann-állományt sem kímélték, így nyugodtan nevezhetjük az újbóli fajtahonosítóknak Gál Barnát és Róbert Jenőt. Az ő következetes munkájuk méltó folytatója volt Labos István, aki Belvárosi kennel néven tenyésztett. Ebben az időszakban már a magyar dobermann-állományban láthatóak voltak a javulás jelei. E javulás természetesen több más tenyésztő munkájának eredménye is. Itt kell megemlíteni Bihari Ferenc nevét, aki a Németországból importált Haika v. d. Watterau kanjával sokat javított a magyar állományon. A mai modern dobermannok megjelenési formája ebben az időszakban Kiss Sándor nevéhez fűződik, aki Ürgeháti néven tenyésztett. Az olasz import és a tenyésztésben bizonyított Arlett di Torre Mozza és Haika v. d. Watterau párosításából olyan show dobermann született, mint Ürgeháti Anita, majd Anitától Öregtemplomi Anett. Az immár nemzetközi szinten történő eredmények Arany-Sárkány Pick Argos és Naplemente Gox nevéhez fűződnek. A rendszerváltás következményeként mindenki előtt megnyílt határok következtében a magyar dobermann-állomány új "tőkeinjekcióhoz" juthatott és ezzel a lehetőséggel sokan éltek, nem eredménytelenül.


  A dobermannról egy kicsit másképp
  A dobermannt igen sok jelzővel említették már, íme egy csokorra való!
  A kutyafajták arisztokratája; A kutyák "Cadillac"-je; a dobermann: szépség, erő, elegancia; az "Úr" szolgálatában álló, jólelkű ördögök; szépség, nemesség, temperamentum, harmónia, ritmus, barátság, hűség, önérzet, erő, ügyesség, gyorsaság, egyetlen kutyában; a dobermann az életem; esztétikus, ritmikus, gyönyörű, az egyedüli kutya. mely a ló szépségével vetekszik; a leghűségesebb kutyafajta; a kutyák Rolls Royce-a; a legemberorientáltabb fajta; ha a természet valaha megalkotta egy testben a hűséget, a szépséget és a csodálatra méltót, azt a dobermannban tette.

  Bizton állíthatom, hogy aki személyesen ismeri meg egy dobermann közelségét, be fogja látni, hogy a fentiek egyáltalán nem túlzások. A dobermann azon fajták közé tartozik, kik igénylik az ember közelségét, a fent említett tulajdonságok csak ebben az esetben kerülnek felszínre. Szinte kitalálja az ember minden gondolatát. Jól meg kell gondolni annak, aki dobermannt akar vásárolni, mit tud nyújtani annak. Minden kennelben tartott dobermann kedélybeteg lehet. Sok évre visszanyúló statisztika bizonyítja, hogy a világviszonylatban kiváló egyedek majd mindegyike egy lakásban élt a gazdával és számára a kennel a gazditól való ilyen elkülönítés ismeretlen fogalom. Rendkívüli intelligenciája révén az állandó együttlét alatt semmi tanítást nem igényel, csodálatra méltóan mindent megtanul és mindent megért. Bosszút áll, ha otthon hagyod, pontosan tudja, hogy az előszobafogasról kinek a sálját, zakóját kell széttépnie és ne lepődj meg, ha megérkezésedkor a tépett ruhadarabbal a szájában fogad vidáman, így adva tudtodra, hogy jobb lett volna magaddal vinned. Soha senki nem tanítja, de pontosan ébreszt szűköléssel jelezve, itt az idő a kelésre, ha elalszol a fürdőkádban, ő az orrával bökdös, ha betegen fekszel, ágyad mellől el nem mozdul és nem eszik. Ezek a képességek a kennelben tartásban nem alakulhatnak ki.

  Ösztönösen védi a házat, a családtagokat, a személyautót, tudja ki a vendég és ki a betolakodó. Gyermekszerető. A dobermann fajta mai szocializált típusa, a filmekben látott és csak szerepet játszó dobermannak a teljes ellentéte, egy szeretetet és emberi közelséget igénylő, szinte emberi fejjel gondolkodó fajta.

  A dobermann ma...
  Mint minden más fajta, a dobermann is óriási fejlődésen ment keresztül és ma egy igazi show kutyává vált.
  A kezdeti és körülbelül a hetvenes évekig tartó német egyeduralom után változások következtek be. Ezen időszakig Hermann Palmer v. Fürstenfeld, Ermst Wilking v. Forell, Reinhold Kröner v. Hagenstern dobermannjai meghatározói voltak a kiállításoknak. Jó "kohéziót" alkottak Palmer úr elegáns kutyái, a jó felépítésű v. Forell vagy a legendás mellkasú v. Hagenstern kutyák. A későbbiek folyamán a német-norvég vagy norvég-német Jens Kallenberg v. Norden Stamm kutyái igazi szépségei voltak a fajtának.

  Feltehetően a német tenyésztési koncepció nem megfelelő irányban történő alakulása miatt ellentétek alakultak ki, ami a német dobermann-állományt érintően talán mára csúcsosodott ki. A korábbi évtizedek remek német anyagából elvitathatatlanul a hollandok érdeme az, ahol ma nemzetközi viszonylatban a dobermann áll. A hollandokhoz hasonlóan, de nem annyira meghatározóan a belgák is jeleskedtek és szép sikereket értek el. Mára (nemcsak a dobermannál) az olaszok is meghatározóvá váltak, de itt meg kell említeni, hogy az olaszoknál nagyok a szélsőségek.

  Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, vajon miért csak a hollandok tudtak oly remekül tenyészteni a legjobb német vonalakkal. A fajta történetét és alakulását kutatók közül sokan fognak erről tanulmányt írni. Számomra, bár másoknak lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik, nem is olyan nehéz e kérdést megválaszolni. Van egy ország egy földrajzi adottsággal és van egy kutyafajta, mely rendkívüli módon igényli az ember kontaktusát, az egész semmi más, mint egy szinte véletlen találkozás. Hollandiának nincs területe, a dobermann fokozottan igényli az ember közelségét, így akarva-akaratlanul egymásra találtak. Az évtizedek folyamán a remek tenyésztői munka mellett itt tudott a legjobban a dobermann igazi énje felszínre kerülni.

  A komoly fajtaválsággal küzdő standard gazda, Németország Dobermann Szövetsége (Dobermann Verein) jövőre ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját.

  E sorok írója örömmel tett eleget a felkérésnek és próbálta bemutatni reménye szerint objektíve a dobermann fajtát.

  A kutyavilág arisztokratája, a dobermann
  A kutyafajták széles palettáján kevés olyan fajta van, mely annyiféle elvárásnak megfelel mint a dobermann. Elegáns megjelenésű, temperamentumos, hűséges gazdájához és rettenthetetlen védelmezője otthonának. Nagyon okos, megbízható és élvezettel tanuló kutyafajta, kitűnő munkakutya. Használják áruházak őrzésére, nyájterelésre, szánhúzó kutyaként, de már az agility pályákon is megjelent. Csak olyan gazdi kezébe való, aki kezelni tudja, mert szilárd és következetes nevelést kíván. Rendkívül mozgásigényes fajta, így csak azoknak ajánlott, akik ezen igényét maradéktalanul teljesíteni tudják.
   
 16. csocsike

  csocsike Vendég

  Ne ijedj meg, ugy is mindig a gyava kutya harap beled. Ez szamara lelki edzes: szuksege van rad. :D A farkas ragaszkodott a szoveghuseghez, csupan ezert ette meg a kover es gusztustalan nagymamat. :p :twisted:
   
 17. Judith

  Judith Állandó Tag

  Nálatok megette a farkas a nagymamát? Nálunk ágyba bujt vele. legalábbis Péter szerint.
   
 18. csocsike

  csocsike Vendég

  Vagy a nagyi vagy a farkas, de egyikuk nagyon perverz volt :p :twisted:
   
 19. Tango

  Tango Állandó Tag

  feri,nagyon jo volt a kutya fajtakrol olvasni,hallottal mar a canaan kutya fajtarol,most lattam a petexpon,allitolag csak 50 van belole egesz amerikai kontinesen.allitolag israelbol szarmazik,es temperamentumban a huskihez hasolit ismered a kutya betegsegeket is?
   
 20. Feri T

  Feri T Vendég

  Sajna nem ertek a kutyabetegsegekhez.Errol a canaan fajtarol meg nem hallottam,de ha megtalalom valahol,akkor felteszem ide.
  Meg sok kutyafajtat fogok feltenni ide,mert azt hiszem sokakat erdekel.

  Fila Brasileiro

  Kolumbusz világraszóló felfedezését követően, a XVI. század elejétől fogva spanyol és portugál konkvisztádorok egész hada indult Dél-Amerika felé, hogy annak mesés gazdagságát kiaknázzák. Legendák keringtek a helybéliek embernagyságú primitív istenszobrairól, ereklyéiről, melyek tömör aranyból voltak, s drágakövekkel ékesítették őket. A kincsek megszerzése során a hódító kalandorok, szerencselovagok nem válogattak az eszközökben, és az egész indián nemzeteket (mayák, inkák) irtottak ki alig néhány évtized alatt.

  Ebben a dicstelen hadjáratban számos spanyol hadikutya, alano is részt vett. Talán ők voltak az utolsó négylábú katonák, akiket hadi cselekményben tömegesen vetettek be támadófegyverként, a többezer éves hagyományoknak megfelelően szöges nyakörvet és mellényt viselve. Számos olyan képi ábrázolás, metszet maradt fenn, melyen ezek a kutyák a jószerivel fegyvertelen és ruhátlan bennszülötteket marcangolják.

  Ezek a kutyák később, már a nyugalmasabb letelepülési időszakban őrzési, átterelési és vadászati feladatokat láttak el. A bevándorlók számának gyarapodásával a kutyák népessége egyenes arányban nőtt és mindenfelé elterjedtek a kontinensen. Mivel egész Dél-Amerikában alig voltak őshonos kutyák, a velük való keveredés nem változtatott jelentős mértékben eredeti formájukon.

  A fajta kialakulása
  A brazilok úgy tartják, hogy a fila története egyenlő Brazília történelmével. A hódítók megérkezése, az első telepesekre leselkedő veszélyek (a konkurrens hatalmak törekvései, az indiánok támadásai), a nagyvadak vadászata, a legelő marhák felügyelete, a háziállatokat fenyegető jaguárok távoltartása kivételes kutyákat igényeltek. Később a néger rabszolgák behozatala és a hatalmas cukornádültetvények velük való megműveltetése, pontosabban az ő felügyeletük volt meghatározó körülmény e csodálatos fajta kialakulásában.

  Néhány kutyát az ember szabályosan „megcsinált”, a fila viszont, akárcsak a könyvben szereplő spanyol fajták – mondhatnánk – magától jött létre. Az ő „megszületését” a különleges történelmi és földrajzi körülmények együttesen határozták meg. A telepeseknek olyan kutyára volt szükségük, amelyik mindenekelőtt erős és rettenthetetlen őrzője a birtoknak és gazdájának, ugyanakkor remek marhaterelő- és vadászeb, valamint nagyszerű és hűséges barát. A bátorság és a gazda iránti odaadás a fila jellemének két alapköve, és ezek a tulajdonságok biztosították kivételes helyét a brazilok szívében. „Fiel como un Fila”, azaz: hű mint egy fila – tartja a helyi mondás.

  Jellem és felhasználhatóság
  „E kutya nagyszerűsége nem testi szépségében, hanem egyedülálló bátorságában és karakterében rejlik.”

  (Clelia Kruel)

  Hősünk jellemének jobb megértéséhez időzzünk egy kicsit a korai időknél:

  A fila, mint önálló fajta nagyjából kialakult. Ekkor még kizárólag a napi kemény munkában való helytállása, használhatósága miatt tartották. A nagybirtokokon a kutyák falkákban éltek, szaporodásukat senki sem felügyelte, ezért csak a legerősebb, legagresszívebb példányok jutottak továbbörökítési lehetőséghez. A kölykök közül csak a legéletképesebbek maradtak meg, ráadásul a szelekcióban már a tulajdonosok is részt vettek: mivel évente kevés új kutyára volt szükség, így az alomból csak egy-két kiskutyát, a legjobbakat hagyták életben. A kölykök felnövekedése is komoly próbatétel volt, nem beszélve a vadászat vagy a marhaterelés veszélyeiről. Így formálódott, szilárdult tovább a fila már induláskor, őseitől örökölten sem puhány fizikuma sem jelleme.

  Ezeknek köszönhetően hazájában a fajtát ma is nagy előszeretettel használják katonai és rendőri feladatok ellátására. Akár járőrszolgálat a városban vagy gerillák felkutatása a dzsungelben, a filák mindegyik területen remekteljesítményt nyújtanak. Emellett használják őket telephelyek őrzésére, sőt börtönőri tevékenységre is. Azonban legtöbbször családi otthonok, birtokok lelkiismeretes őre, gazdája hűséges társa. Brazília ma a világ bűnözéstől legfertőzöttebb országa, így elkél a félelmetes és kérlelhetetlen filák szolgálata.

  A kölykök viszonylag korán, már új otthonukba való kerülésük után néhány nappal különbséget tesznek a családtagok és a „többiek”, a kívülállók között. Az ő közeledésüket gyanakvóan fogadják, elhúzódnak előlük, sőt meg is morogják őket! Ahogyan növekednek, ilyen irányú ellenérzésük csak fokozódik, és idegenekkel szembeni bizalmatlanságuk egyre határozottabb módon jut kifejezésre. Körülbelül egyéves korukra (ez nemtől, egyedtől függően korábban, illetve később is bekövetkezhet) ősi karakterük végleg felszínre tör: ettől kezdve minden kívülálló személynek nyílt és becsületes ellenségei lesznek saját birtokukon belül, de azon kívül is, ha szeretteiket veszélyeztetve érzik. Tartsuk tiszteletben ősi karakterüket, és a kutya jelenlétében óvakodjunk a gazda túlzott megközelítésétől, a heves gesztikulásoktól és hangos beszédtől. Legszűkebb családjuk (amibe a filák nem számítják bele az akár hetente látogatóba érkező barátokat, rokonokat sem!) felé viszont a leghatározottabban mutatják másik oldalukat: engedelmes és szeretetéhes, alázatos és kedveskedő társak, akik különösképpen imádják gazdájuk gyerekeit.

  Nincs még egy fajta, melynek a standardja, annyira kiemelten foglalkozna a temperamentum kérdésével, mint a filáé. A korábbiakban már szó esett lényük két mozgatórugójáról, melynek következtében a diszkvalifikációs hibák meghatározása is rögtön érthetővé válik: a gazda felé irányuló agresszivitást, és a bírói körben mutatott bármilyen félénkséget azonnali kizárással büntetik. A bírálatok alatt a szakértő kötelessége (lenne) felmérni a kutyák vérmérsékletét, az idegenekkel szembeni bizalmatlanságot, a magabiztos viselkedést, a bátorságot. A fajta őshazájában ezt objektív rendszerben végzik, ugyanis a győztes cím megszerzéséért a kutyáknak meg kell felelniük a Temperament Test-nek nevezett bátorságpróbán. A lövéstől félő egyedeket például azonnal kizárják a további versenyből, amin nincs mit csodálkozni: a fila egyik „szakmája” éppen a vadászat volt, ahol egy a fegyver hangjától félő kutyát hasznavehetetlen volta miatt hamar kiselejteztek volna.

  Álljon itt egy igazán autentikusnak nevezhető szakértő által írt cikk néhány sora a fajta nevelésével kapcsolatban:

  „A leggyakoribb felvetések, melyekkel tulajdonosok, tenyésztők, vagy pusztán a fajta iránt érdeklődők a fila képzésével kapcsolatban hozzám fordulnak, a következők:

  ‘Nem akarom, hogy a kutya túlzottan engedelmes legyen, mert az megtöri jellemét.’

  ‘Attól félek, ha hagyom, hogy kutyámat megérintse egy idegen, elveszti eredeti karakterét.’

  és végül:

  ‘Nem akarom, hogy kutyám túlságosan hozzászokjon mások társaságához, mert akkor mindenkivel barátságos lesz és használhatatlanná válik házam őrzésére.’

  Mint régi fila tulajdonos, tenyésztő és kiállító, szeretném kifejteni álláspontomat a témával kapcsolatban:

  Véleményem szerint az engedelmességre való szoktatás a fila esetében nem egy lehetőség, hanem feltétlenül szükséges dolog. A kutya erejét, természetes viselkedését tekintve elengedhetetlen, hogy a tulajdonos mindenkor kontrollálni tudja. Minél erősebb ugyanis a kutya jelleme és fizikuma, biztonságos és felelősségteljes tartásának annál inkább feltétele az engedelmes képzés...” Érdekesség: Molnár Gábor magyar utazó és vadász is többször megemlékezik ezekről a kutyákról az Amazonasnál a 30-as években tett expedíciós történetét megörökítő könyveiben.

  Érdekesség: dr. Santos Cruz-nak korábban dobermannjai voltak, de egy a 30-as években – gyermeke születésnapja alkalmából – birtokán rendezett kerti ünnepség alkalmával a szerteszét szálló léggömbök úgy megijesztették kutyáit, hogy azok félelmükben remegve bújtak a parkoló autók alá. A doktor még aznap megszabadult a dobermannoktól, és elkezdte keresni a tökéletes őrkutyát maga és családja számára. Ekkor fordult érdeklődése a filák felé, melynek hamarosan első számú szaktekintélyévé vált.
   

Megosztás