Kutyafajtak

Feri T témája a 'Háziállatok' fórumban , 2003 Február 23.

 1. bacsanora

  bacsanora Új tag

  Köszönet Feri !
  Őrzők megvoltak .komondor ,kuvasz
  Most
  Jöhetnek a terelők : puli ,pumi,mudi, sinka ( jelentése:sima a szőr )
  vadász : drótszőrű magyar vizsla ,simaszőrű magyar vizsla
  kopó : erdélyi kopó
  agár : magyar agár
   
  1958 kedveli ezt.
 2. zsuzsaszfv

  zsuzsaszfv Állandó Tag

  Sziasztok
  én is nagyon szeretem a kutyákat, van is három.
  Fajára :husky, skót juhász, staffi
   
 3. karma100

  karma100 Állandó Tag

  Keveréknél nincs is jobb:)
   
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Erről álmodnak a kutyák!


  Budapest — Velős csont, egy formás pudli, vagy egy erdei fogócska jár Darwin (1) fejében? Abban minden gazdi egyetért, hogy kedvence álmodik, hiszen a hűséges ebek alvás közben néha vakkantanak, és úgy mozgatják mancsaikat, mintha futnának.


  Az ELTE Etológia Tanszékén most pont arra keresik a választ, hogy mi történik a kutyákkal alvás közben. Petromán Krisztina (23) és border collie-ja egy hosszú kirándulásból érkezett a laborba. A feladat szerint Darwinnak most friss élményekkel telve három órát nyugodtan kell aludnia. A vizsgálathoz fejére, hátára, mellkasára EEG elektródákat tesznek.

  [TABLE="class: cikkkeptable, align: center"]
  [TR]
  [TD]
  [​IMG]
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD="class: cikkepalairas, align: center"]A border collie nyugodtan tűrte, hogy a humán vizsgálatokból ismert EEG elektródákat rárakják[/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]
  – Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kutyák agytevékenysége alvás közben hogyan változik egy nyugodt, illetve egy élményekkel teli nap után. Kérdés, hogy alvás után jobban emlékeznek-e az előzőleg tanultakra – összegezte Vargáné Kis Anna (25) etológus, a kutatás egyik vezetője.

  [TABLE="class: cikkkeptable, align: center"]
  [TR]
  [TD]
  [​IMG]
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD="class: cikkepalairas, align: center"]A vizsgálathoz kellett, hogy Darwin békésen aludjon néhány órát, miután gazdija, Petromán Krisztina jól megfuttatta[/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]
  Az eddig elvégzett tesztekből már kiderült: a kutyák alvás közben hasonló agyhullámokat produkálnak, mint az emberek, amikor álmodnak. Az alvás közbeni mozgásuk, ugatásuk feltételezi, hogy valóban álmodnak. Talán pont a szomszéd macskáját kergetik a fára, vagy a postást próbálják elzavarni.

  Darwin meglepően nyugodtan tűri, ahogy az elektródákat felerősítik testére. Kiderül, nem ez lesz az első tesztje.

  [TABLE="class: cikkkeptable, align: center"]
  [TR]
  [TD]
  [​IMG]
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD="class: cikkepalairas, align: center"]Szakadát Sára (jobbra) alvásszakértő és Vargáné Kis Anna etológus az eredményeket vizslatta[/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]

  – Legutóbb különböző feladatokat kellett megoldania. A végén a kísérlet vezetője elmondta, valószínűleg balkezes, pontosabban balmancsos a kutya – nevetett Kriszti, aki a tesztek révén szeretné még jobban megismerni kedvencét. De a kutyák vizsgálata a humángyógyászatban is segíthet.


  – A kutya azért is lehet jó alany a kísérletekhez, mert az egyetlen olyan állat a világon, aminek gazdájával kapcsolatos viselkedése nagyon hasonlít a gyerek-szülő kapcsolatra. Például egy patkány, vagy kisegér, de egy majom sem lesz depressziós, ha a gazdája elutazik nyaralni egy hétre. A kutyák azonban hasonlóan magányosnak érzik magukat ilyen helyzetben, mint az emberek, ha elválasztják őket szeretteiktől – magyarázta Dr. Gácsi Márta (49) etológus, aki folyamatosan várja a tanszéken zajló tesztekre a gazdik és kutyáik jelentkezését.
   
  SpongyaBob:) kedveli ezt.
 5. minu2001

  minu2001 Állandó Tag

  de már volt fajtisszta is, és nagyon hálás kutyus volt, csak kényes
   
 6. signore

  signore Állandó Tag

  Szevasztok
  Mielőtt belekezdenék, előre bocsájtom, hogy célom nem okoskodás, vagy tudálékosság és különösképp nem kioktatás.
  Rengeteg hozzászólásban olvasom, hogy valamely kutyafajtáról illetve kutyáról azt írják, hogy fajtiszta.
  Pontosítsuk a kifejezést:
  Minden kutya szajtiszta, hisz kutyáknál maga a faj a kutya. Amiről Ti beszéltek, az fajtatiszta. Így például a német juhász, a tacskó vagy éppen a lieonbergi nem fajtiszta, hanem fajtatiszta. Bár a hozzászólásom elején már jeleztem, hogy nem kioktatni akarlak benneteket, ennek ellenére ha ezzel valakit megbántottam, attól elnézést kérek.
   
  rituevu és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 7. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  kutya kepek
   

  Csatolt fájlok:

  1958 kedveli ezt.
 8. apaszka

  apaszka Állandó Tag

  Én WESTY párti vagyok! Imádom! [video=youtube;LqFQBXANBZc]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LqFQBXANBZc[/video]
   
 9. Bela41

  Bela41 Állandó Tag

  Tetszik a puli vers!
   
 10. k.ani88

  k.ani88 Állandó Tag

  Ilyenről még nem hallottam... :(
  Nekem decemberben volt 1 éves a törpetacskóm, de imád ugrálni, játszani. Akkor most már odafigyelek az ugrálós játékokra.
   
  1958 kedveli ezt.
 11. Trixi95

  Trixi95 Állandó Tag

  Én is köszönöm!!
  Szintén egy boxer kiskutyust szeretne nálunk a család, és ez az írás most segített!
   
 12. Dr.Jutas

  Dr.Jutas Kitiltott (BANned)

  ő shi-tsu fajta..a kutyusom
   

  Csatolt fájlok:

  1958 kedveli ezt.
 13. zsuzsixyz

  zsuzsixyz Állandó Tag

  Sziasztok!

  Én egy nagy kertes házban élek a családommal. Egy beagle kutyust szeretnék magunkhoz venni, azonban felmerültek kérdéseim vele kapcsolatban. Egy ismerősöm szerint a beagle egy kifejezetten társas kutya, így egyedüli kedvencként hajlamos lehet "depresszióra" (mármint ahogy ez kutyák esetében értendő). Mi jellemzően napközben nem vagyunk otthon, későn érkezünk haza a munkából, egyetemről, így hétköznapok alkalmával nem tudnánk olyan sokat játszani vele. Szerintetek egy ilyen környezet nem lenne jó a kutyusnak, válasszunk egy másik fajtát, ami egy kicsit jobban tűri, ha csak esténként és hétvégén foglalkozunk vele?

  Köszönöm!
   
 14. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Szia!

  Az igazat megvallva egyik kutyusnak se jó, ha egész nap nincsenek otthon a háziak, de egy idősebb kutya jobban viseli, mint egy aktív, játékos kölyök. Ez igaz a beagle-re is, meg más fajtákra is. Hogy depressziós lesz-e, azt nem tudom, de egy kölyökkutya, ha nem foglalkoznak vele, megpróbálja szórakoztatni magát, esetleg átalakíthatja a kertet, lyukakat kaparhat, szétrágja amiket talál, (papucsok, lábtörlők, száradó ruhák, stb.), naphosszat voníthat, rosszabb esetben kiszökik csavarogni. Persze ez mind csak esetleges, az is lehet, hogy jól elvan magában.

  Én azt javaslom, hogy ne kölyökkutyát fogadjatok be. Legyen legalább két-három éves, vagy akár idősebb kutya is, pl. egy menhelyről. Ott már megszokta szegény, hogy egyedül van egy kennelben egész nap, nem lesz neki nagy lelki trauma, ha nálatok is egyedül lesz napközben, de örülni fog, hogy van családja, akik esténként hazajönnek hozzá, szeretik, és törődnek vele. A menhelyen a gondozók tudják, nyugodt természet-e, nem szökős-e, ugatós-e, játékos-e, szóval sok infót megtudhattok előre, és nem ér meglepetés. Lehet, hogy még beagle is akad a menhelyen, mert sajnos sok fajkutyát is kidobnak, főleg most, a kötelező csipezés miatt.

  Itt a környékünkön sok beagle-t lehet látni a kertekben, aranyos, kedves, játékos kutya, de kicsit önfejű, és némelyik szökős is, talán azokkal keveset foglalkoznak. Lehet, hogy tényleg jobb nekik társaságban (a kölyökkutyáknak általában jobb), de akkor meg kell gondolni milyen neműek legyenek, a nem kívánt szaporulat miatt.
  Ha a beagle, akit kiszemeltetek, gazdát keres, akkor fogadjátok be, majd megoldódnak a dolgok.
  Az ugatásuk nem semmi, mert nem ugatnak, hanem üvöltenek :)
   
  1958 és zsuzsixyz kedveli ezt.
 15. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

 16. nissy

  nissy Állandó Tag

  köszönöm
   
 17. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  [​IMG]
  "Sajnálom, de a pitbullom ellene mond minden előítéletednek...
  és megnyalja az arcod, ahelyett, hogy megharapná."
   
  1958 kedveli ezt.
 18. titanella

  titanella Állandó Tag

  Szia tudnál nekem jagd terrierekről is irni.Minden érdekelne velük kapcsolatban.
   
  Utoljára módosítva: 2016 Május 4
 19. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Gondolom, a Jack Russell terrierről van szó. Javaslom, keresd fel a fajta kedvelőinek Facebook csoportját, ők biztos szívesen válaszolnak minden kérdésedre a fajtával kapcsolatosan.

  https://www.facebook.com/JackRussellTerrierMagyarorszag/?fref=ts
   
 20. titanella

  titanella Állandó Tag

  Nem jack russell jagd terrier de azért köszönöm.
   
  Utoljára módosítva: 2016 Május 4
  Jaszladany kedveli ezt.

Megosztás