Kutyafajtak

Alpesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem sok kutyám volt illetve van. Volt keverék, német vizsla. Jelenleg van egy öreg 11 éves német juhász, egy 2 éves labrador és egy 9 hónapos bichon. Az öreget örököltük szüleimtől, mert ők beköltöztek Pestre és nem vitték magukkal. A labradort a nagyobbik lányom kapta. Októberben lettek kiskutyái. Ott voltunk végig segítettünk a világra jönni a kicsiket. Sajnos mindet el kellett adni :-( A bichon-t a kisebbik lányom kapta. Ő a kis testalkata és fiatalsága ellenére, a legnagyobb szájú a kutyák közül. Nem gondoltam soha, hogy ennyi kutyám lesz de nagyon szeretjük őket annak ellenére, hogy néha szétszednek egy két cipőt, ruhát, kerítést......de úgy senki nem vár haza és nem örül neked mint Ők!
 

Apolci

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
nekünk most - a gyerekeim kérésére - egy bordói dog kutyusunk van. Nagyon féltem, hogy amikor majd megnő milyen "dolgai" lesznek, de olyan jó természetű, hogy az már túlzás. Imádjuk!
 

Zsuzsi07

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem sok kutyám volt illetve van. Volt keverék, német vizsla. Jelenleg van egy öreg 11 éves német juhász, egy 2 éves labrador és egy 9 hónapos bichon. Az öreget örököltük szüleimtől, mert ők beköltöztek Pestre és nem vitték magukkal. A labradort a nagyobbik lányom kapta. Októberben lettek kiskutyái. Ott voltunk végig segítettünk a világra jönni a kicsiket. Sajnos mindet el kellett adni :-( A bichon-t a kisebbik lányom kapta. Ő a kis testalkata és fiatalsága ellenére, a legnagyobb szájú a kutyák közül. Nem gondoltam soha, hogy ennyi kutyám lesz de nagyon szeretjük őket annak ellenére, hogy néha szétszednek egy két cipőt, ruhát, kerítést......de úgy senki nem vár haza és nem örül neked mint Ők!

gratulálok!
ennyi kutya azért már nem semmi!
le a kalappal a türelmes gazdik előtt!
 

monikaV

Állandó Tag
Állandó Tag
Beagle

Kedvenc kutyafajtam a beagle, nagyon szeretnivalo teremtes, ugy tud hizelegni, de azert neha onfeju is, szereti a finom kajakat, foleg a pedigree kekszeket
 

alex222

Állandó Tag
Állandó Tag
Rágcsálással kapcsolatban tegnapi tapasztalat. 3 éves német juhász lány tegnap csípte el lányom kedvenc pulcsiját ami ki volt akasztva szellőzni. Pedig tudja hogy nem lehet kint hagyni a kutya előtt semmit. Most vehetek vigaszként másikat. Vagy lehet hogy már nem is az volt a kedvenc és kellene új? :)
 

brokenspine

Állandó Tag
Állandó Tag
nálunk egy fekete belga juhász (groenendael) lakik, már a második generáció. Ez a darab szintén nagyon rágcsálós (a nagyija nem volt az), de mint kiderült azért, mert nagyon domináns példány, és ha épp nem sikerül atombiztosan éreztetnem vele, hogy én vagyok a falkavezér, akkor eluralkodik rajta a szeparációs stressz. Ennek mostanában a párnáim látják kárát...
Amúgy ilyen ártatlan pofa:
 

othi

Állandó Tag
Állandó Tag
Német juhász

Német juhász


: Törzsének felsővonala a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén csapott farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far hosszú és enyhén csapott. Alapját a medence- és keresztcsont képezi. Mellkasa széles az alsó része hosszú és kifejezett. A bordák kellően dongásak.
Farkán dús a szőrzete, legalább a csánkig ér, de a hossza nem haladja meg a hátulsó lábközép felét. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli de maximum vízszintesig.
Mellső végtagjai oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és izmos. Hátső végtagjai kissé hátraállítottak, hátulról nézve a végtagok párhuzamosak. Combja erős, izmos. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.
Mancsai kerekdedek, jól zártak, domborúak. Nem lehetnek sem túl nyújtottak („nyúlmancs”), sem túl rövidek („macskamancs”). A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erősek, sötét színűek.
Feje: Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság kb. 40%-a. Nem lehet durva, vagy épp túl finom. Összességében száraz, a fülek között mérsékelten széles. A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború. A középbarázda nincs, vagy csak alig látható. Az agykoponya és az arckoponya hosszának aránya közel 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. Az állcsont és az állkapocs erőteljes. harapása ollószerű. Az orrhát egyenes, párhuzamos a homlok vonalával. Törés, vagy domborulat az orrháton nem kívánatos. Az orra mindig fekete. Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.
Szeme közepesen nagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe sokszor harmonizál a szőrzet színével, de a sötét szem kívánatosabb.
Középnagy, alapjában széles, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban végződő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló vagy épp befelé bukó. Hiba az előrebicsakló, a laza, billegő és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban leengedett fül nem hiba.
Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 62,5 cm, a szukáké 57,5 cm; ettől az értéktől mindkét irányban 2,5 cm eltérés megengedett.
Testtömege: 25-40 kg
Szőrzete: A német juhászkutya három szőrzettípussal ismert:
- A sima félhosszú szőrzet: A német juhászkutya szabályos szőrzete a kemény fedőszőrzet lágyabb aljszőrzettel. A fedőszőr egyenes, durva és a testhez szorosan simulnak. A fejen, beleértve a fülek közötti részt, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövidebb. A nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábakon egészen a lábközépig szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál. Csak ez a szőrtípus elfogadott a standard szerint.

- A sima, hosszú szőrzet: Hosszában és a szőrszálak lefutásában tér el az előzőtől. Hosszabb. És sokszor nem egyenes lefutású a szőrszál, és a szőrzet nem simul a testhez. Leginkább a fülek belsejében, a fül mögött, a mellső lábak hátulsó részén a combokon és a farkon hosszabb, dúsabb a szőrzet. Nem kívánatos szőrtípus.

- Hosszú szőrzet: A szőrzet jóval hosszabb mint az előzőekben leírt szőrtípusoknál. Az aljszőrzet hiányzik, a szőrzet laza szerkezetű, sokszor a hát középvonalában választékot képez. Mivel ez a szőrzet kevésbé ellenálló az időjárással szemben, így nem kívánatos, az ilyen szőrzetű egyedek nem tenyészthetőek.
Színei: Színe fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világosszürkéig terjedő jegyekkel. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett. Minden színváltozatnál az orrtükör fekete legyen. A kevés, vagy hiányzó maszk, világos, vagy sárgás szem, világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, vörös farokvég és világos karmok, az elmosódó színek, mind pigment hibának minősülnek és így is kell őket értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú.
A fehér szín nem engedélyezett.
Alomszáma: 6-10 kölyök
Várható élettartama: 10-12 év
Vérmérséklete
Jelleme: Igen értelmes és munkaszerető fajta. Észreveszi, sőt meg is érti, mi zajlik a környezetében, s természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és a család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd, barátságos és magabiztos. Noha a család minden tagjával – a gyerekekkel is – jó viszonyban van. A tenyésztés során az olyan egyedek kiválogatására törekedtek, melyek nagyon hűségesek családjukhoz, de szükség esetén tudnak gazdát váltani. Erre a szolgálati célú képzés során szükség is van, a kutya nem „betegedhet bele” ha új vezetőt kap. Kiváló a szimata. Szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyújt, ezért a német juhászkutya nyugodtan tartható ridegen is. Megjegyzendő, hogy társaság tekintetében más kutyák nem helyettesíthetik a gazda szerepét. A német juhászkutya életének központjában a gazda áll, és minden igyekezetével azon van, hogy a kedvében járjon. A fajta nem való olyan embereknek, akik sokat vannak távol otthonról; ha ugyanis nem kap elég figyelmet a gazdájától, úgy érzi, hogy büntetésben van.
Társas viselkedése: A német juhászkutya nagyon jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok tisztelettel bánnak vele. Mindenképpen tudni kell róla, hogy ha a barátokkal folytatott játék eldurvul, ez a kutya a családhoz tartozó gyermekek védelmére kel. Az idegenekkel szemben óvatos, de ha a gazda azt jelzi, hogy minden rendben, akkor nem viselkedik ellenségesen velük. A család barátait lelkesen fogadja. A megfelelően szocializált német juhászkutyának sem fajtársaival, sem más háziállatokkal nem lehet gondja.
Általános gondozási tudnivalók
Szőrzetápolási igénye: A német juhászkutyát rendszeresen át kell kefélni, hogy eltávolítsák az elhalt vagy meglazult szálakat a sűrű, gyapjas aljszőrzetből. A lakásban tartott kutyáknak több gondozásra van szükségük, mint a szabadban élőknek; az előbbiek egész évben folyamatosan vedlenek, bár az elhullatott szőr mennyisége tavasszal és ősszel megnő. A karmait röviden kell tartani.
Tanítása: A fajta rendkívül értelmes, szívesen és gyorsan tanul, és élvezettel hajtja végre a parancsokat. Érzékenyen reagál a vele szemben használt hanghordozásra. Ha a nevelés során egyértelműen, őszintén és következetesen bánnak vele, akkor nem okozhat különösebb meglepetéseket.
Mozgásigénye: A német juhászkutyát családi kutyaként tartók gyakran megfeledkeznek arról, hogy ennek az állatnak igen sok mozgásra van szüksége. A kutya sokkal elégedettebb lesz, ha hosszú sétákat tesznek vele, ahol futkoshat, apportírozhat vagy úszhat is. Erre naponta legalább egy órát kell szánni. Ha nem mozgatják, foglalkoztatják eleget, maga keres magának elfoglaltságot, ami nem biztos, hogy gazdi tetszését is elnyeri. Ha jó a kapcsolata a gazdájával, akkor a pórázról elengedve sem kóborol messzire tőle.
Alkalmazásai: Ez az állat nem érzi jól magát, ha nincs mit tennie; a német juhászkutya a világ egyik legnépszerűbb munkakutyája. Használja a rendőrség és a katonaság; kutatási és mentési feladatokban vesz részt, de dolgozik vakvezető és kábítószer-kereső kutyaként is. Emellett jól szerepel az ügyességi és az engedelmességi próbákban is. Kimondottan jó választás az olyan, sportos életmódot élő személyek számára, akik szívesen próbálnak ki újfajta dolgokat a kutyájukkal.
Mivel nagyon családcentrikus, kiválóan alkalmas családi kutyának is.
 

othi

Állandó Tag
Állandó Tag
Cane corso

Cane corso

A cane corso közepesen nagy kutya erős, de nem zömök testfelépítéssel. Háta egyenes, széles és igen izmos. Széles mellkasa ugyancsak izmos, az elülső része előreugrik, a farok viszonylag magasan tűzött. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát általában megkurtítják, de nem túl rövidre. A csonkot a kutya nyugalmi helyzetben lelógatja, de járás közben a hátával egy vonalban vagy kissé még magasabbra emelheti. Lábai egyenesek, ízületei szépen kirajzolódnak. A cane corso mancsa macskaszerű, a hátsó mancs valamivel hosszabb az elsőnél. Az enyhén ívelt, izmos nyakon alig látható lebernyeg, keresztmetszete ovális alakú. A koponya a fülek között széles és enyhén boltozatos. A tarkó eléggé gyengén fejlett. A stop határozott. Az ajkak erősek, a felsők általában rálógnak az alsókra, szemből nézve fordított U alakúak. A közepes nagyságú szemek tekintete éber és értelmes. A fülek arányosak a fejjel, háromszögletűek és lelógnak. A cane corso kissé alsó harapású fajta. Szőrzete rövid, fényes és sűrű, nem lehet puha tapintású. A cane corso fekete színben, különféle sárga, vörös és szürke árnyalatokban, valamint csíkos színezettel ismert. A fekete vagy fehér maszk nem nyúlhat a szemek mögé. A mellkason, mancsokon és az orr körül kis fehér foltok lehetnek. A szemek sötét színűek.
Jelleme
A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes, mozgékony és kissé szilaj kutya. A családjával szemben gyengéd és hűséges. A kifutóban való tartása nem nagyon alkalmas. Figyelmes, családját védelmező kutya, és ha igazi veszély fenyeget, a hangját is kiereszti. A gyerekekkel jól megfér, idegenekkel szemben viszont gyanakvó, csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal sincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias.
Méretei ]
Marmagasság: kan: 64-68 cm, szuka: 60-64 cm
Testtömeg: kan: 55-60 kg, szuka: 45-50 kg
Táplálékigény: 1200-1440 g/nap
Alomszám: 4-8 kiskutya
Várható élettartam: 10-14 év
Megjegyzés
A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutya. Gazdának az olyan, természetes tekintéllyel rendelkező személy a legalkalmasabb, aki emellett nyugodt is. Ha a kölyköt következetes módon, harmonikus környezetében nevelik fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy emiatt romlanak őrző-védő képességei, az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges. Kölyökkorában hosszabb időt kell tölteni a más kutyákhoz való szoktatásával, máskülönben könnyen nekiugorhat fajtársainak, hogy bebizonyítsa erejét. A cane corso egészen mostanáig csak társként tartották, bár voltak, akik a kutyás sportokban is meglepően jó eredményeket értek el vele.
 

kaderina

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali!A mi kutyusunk fajtája, Kaukázusi juhászkutya, és Kelena a neve :p

A fiú kutyus, Kaukázusi juhászkutya, és Kántor a neve :p

Két kutyánk neve: Kelena és Kántor ;)kiss

A nyuszó lemaradt: Szili
 
Oldal tetejére