Laborban készült gyémántokra vált a világ legnagyobb ékszerkereskedője

A világ legnagyobb ékszerkereskedője, a Pandora leáll a bányászott gyémántok értékesítésével, átállnak a laboratóriumban előállított gyémántokra.

A környezetvédelmi aggályok és a bányászatban alkalmazott kizsákmányoló munkamódszerek miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a bányászott gyémántot felváltó alternatív megoldások iránt.

A Pandora vezérigazgatója, Alexander Lacik a BBC-nek elmondta, a változás egy szélesebb körű fenntarthatósági törekvés része. A cég vezetője szerint a műgyémántokat ráadásul olcsóbban tudják előállítani, „lényegében ugyanazt az eredményt tudjuk létrehozni, mint amit a természet teremtett, de nagyon-nagyon más áron” – mondta. A laborban előállított drágakő harmadakkora költséget jelent a cégnek, mint az, amit bányásznak.

Most persze még jóval több bányászott gyémánt van a piacon, de jelentős mértékben csökken a kitermelt mennyiség, ami 2017-ben még 152 millió karáton tetőzött, de azóta csökken, tavaly már csak 111 millió karát volt. A laborban előállított gyémánt mennyisége azonban egyelőre jócskán elmarad ettől, tavaly 6-7 millió karátot hoztak létre így.

A BBC által idézett felmérés szerint főként az Y- és Z-generációs fiatalok számára fontosabbak a fenntarthatósággal kapcsolatos aggályok, ezért ők lehetnek a laborgyémánt-kereskedők első számú célcsoportja.

Bozzay Balázs

gyemant.jpg
 
Micsoda álságosság. A gyémánt nem annyira ritka, csak mesterségesen magasan van tartva az ára. Meg persze nagy a felhajtás körülötte.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,646
Legújabb tagunk
Ahmedgeoto
Oldal tetejére