Legyőzte a magyar államot a műgyűjtő: 3 milliárdért vettük meg a Golgotát

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 10.

Melitta - 2019 Január 10, 06:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az állam évek óta próbálta áron alul megszerezni a Munkácsy-trilógia utolsó darabját, minden eszközzel - végül a műgyüjtő győzött.

  [​IMG]

  Érdeklődők Munkácsy Mihály Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A kormány most 3 milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét Pákh Imrétől. MTI/Czeglédi Zsolt

  A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában. Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől - derül ki az MTI gyorshíréből.

  3 milliárd forint az nagyjából 10,5 millió dollár - ez azt jelenti, hogy a hosszú évek óta tartó huzavona úgy ért véget, hogy az állam engedett egy nagyot a korábbi, 6 millió dolláros ajánlatából

  Éveken át háborúztak a Golgotáért - a műgyűjtő legyőzte az államot

  A magyar állam 2015-ben vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását (a jegybank pénzéből). A trilógia másik darabja, az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona - a harmadik darab, a Golgota eddig Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtőé volt. Az állam régóta szerette volna megszerezni a Golgotát, azonban ezért eddig nem volt hajlandó 6 millió dollárnál többet ajánlani.

  Pákh viszont jelezte, elismert aukciósházak szakértői 10 millió dollár körüli összegre becsülték a kép értékét, így esze ágában sincs azt 6-ért elkótyavetyélni. (Később kiderült, maga is 7 millió dollárért vette a festményt) Pákh Imre 2015-ben be is jelentette, elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát.

  A kormány erre csattanós választ adott: elindította a festmény védési eljárását, ennek idejére az alkotás ideiglenes védettséget kapott, így nem lehetett kivinni az országból, és elővásárlási jogot is szerzett rá az állam.

  Ekkor a Golgotát a tulajdonos letakartatta, így volt kiállítva a trilógia a múzeumban:

  Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és a letakart Golgota című festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2016-ban. A festményt azért takarták le, mert tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását. A másik két kép ekkor már az államé volt - most a harmadikat is megszerezték. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
  Pákh Imre bírósághoz fordult, több kör után idén tavasszal végül hatályon kívül helyezték azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította a festményt - így a tulajdonos felszabadult a korábban említett kötelezettségek alól, kivihette volna az országból a festményt vagy el is adhatta volna másnak.

  Úgy tűnik, a kormánynak nem maradt más választása, mint megadni a kért vételárat (sőt, többet is: korábban 9 millió dollárt kért a festményért Pákh Imre, most 10,5-öt kapott).
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 10.

  1. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Vajon menyi adóforintunk ment el a vesztes (és szerintem értelmetlen) háborúskodásra?
   cat34, setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   NAgyon sok penz mert ilyen osszeghatarnal mindenkinek nagyon vastagon fog a ceruzaja. A nemzetkozi birosag szakertok stb.
   Igen pancser jogasz banda az egesz Orban bagazs mert minden nemzetkozi pert elveszit..Legyen ez az ugy, Brusszel vagy az otthoni leszamolasdija az ellenfeleinek...Sukoro stb.
   MIlliardos koltsegek ezek feleslegesen.
   Róbert Ortú és setni kedveli ezt.
  3. apci54
   apci54
   Kedves Melitta! Örömmel olvastam az ismertetődet Golgota kép tulajdonosváltozásáról! Jelzem Neked jól mennek idehaza a dolgok...
  4. Melitta
   Melitta
   Hogy ezt hol olvastad hogy jol mennek a dolgok .................
   Sehol nem mennek jol.
  5. pi20000101
  6. Melitta
   Melitta
   :D
   Fo, hogy lehet kapni.
   cat34 és Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. tornando
   tornando
   Továbbmentem kategória
  8. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Sajnos MÉG MINDIG AZOK VANNAK URALMON, akiknek a mi pénzünk nem számít. Bezzeg, ha az ő vagyonkájukból kellett volna megvásárolni?! No akkor már nem is kellett volna ez a valóban csodaszép remekmű. No, de kérem, hol van itt a "kellett"? Itt és most is azt bizonyították be, hogy ők a legyőzhetetlenek, persze, a mi pénzünkön... No, most kezdhetném újbólagosan, hogy "bezzeg, ha az ő... stb." Undormány kormány, ilyen pocsék vezetése még nem volt Magyarországnak.
   Patalenszki Krisztina kedveli ezt.
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nem értem a párhuzamot?! :o
   Beteg ötleted az, miért lenne az bárkinek is jó, ha vasvillával hányják ki az országból a pénzünket?!
   Amikor ezért vagyunk dühösek, s ezt tesszük szóvá, azt jelzik, hogy nem örömködünk. Sőt! Dühösek vagyunk és kiszolgáltatottnak tudjuk, hogy a fejünk felett döntenek olyan pénzügyi kérdésekben, amit másként és máshogyan, máshová kellene költeni.
   Kár volt ilyen kommentet beírnod, nagy kár...
   A CH munkatársai azon dolgoznak, hogy az igazságot és nem a hülyeséget hirdessék. A CH írói és olvasói többségének, egyáltalán nem tetszik, hogy ilyen vircsaft van Magyarországon.
   Az ilyen bugyuta jelzésekre nincs szükségünk.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Jelzem: apci54 felvette a rózsaszín szemüvegét :rohog:Tehát neki, az ő véleménye szerint jó, a többieké pedig nem :dr_4:számít... Nekünk, a többieknek viszont más a véleményünk.
  11. vasoxid
   vasoxid
   Nem is egyszer láttam élőben a festményeket együtt Debrecenben. Páratlanul szépek és lenyűgözőek főleg együtt nézve. Külön termük van a múzeumban . Egy nagy magyar festő életműve jól tették hogy visszaszerezték nekünk. Idehaza van a legjobb helye. arról nem beszélve hogy a műkereskedőnek is jól jött ez a pénz mert nagyon nagy adótartozása van , egy cége után.
   Utoljára módosítva: 2019 Január 11
   139 és Jártó Róza kedveli ezt.
  12. setni
   setni
   De, jó akkor mindenki jól járt....
   Visszaszerezték nekünk? Nem , nem...ez üzlet.
  13. 139
   139
   az jó teljesítmény ha egy kormánypárt a harmadik egymást követő ciklusban vezeti az országot és nem erodálódik, hanem még mindíg maximumon tartja a szavazóbázisát.
   Utoljára módosítva: 2019 Január 11
  14. 139
   139
   "ezek" hazahozták a felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincseket is.
   vasoxid kedveli ezt.
  15. setni
   setni
   Nos én is most voltam a boltban és hazahoztam amit vásároltam.
   cat34 kedveli ezt.
  16. 139
   139
   valaki ezt mondta: "ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé." ... egyetértek vele.
   Sőt a műkincseknél talán még fontosabb például az energiaszektor visszavásárlása.
  17. Melitta
   Melitta
   Kibereltek, Seuso kincset nem vettek meg.A Munkacsy kepet meg megvettek, ami helyes, mert nem az a modja hogy kialltas utan lenyuljuk vedette nyilvanitjuk hogy megszerezzuk.
   Igy korekt hogy ha tetszik valami akkor vegyek meg. Csupan a felesleges pereskedesert kar volt mert biztos 7 szamjegyure rugott a perkoltseg.
   cat34 és setni kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Nem valaki mondta hanem a miniszterelnök...eléggé fura hogy a saját tettét azzal indokolja hogy én azt mondom így jó.
   Az energia szektor biztos jó hogy hazai kezekben van de mi lesz ha korszerűsítésre kell költeni?
   Akkor majd nem lesz rezsi csökkentés nevű ˝dolog˝Majd kitalálnak valamit hogy emebrek most emeljük az energia árát de, ekkor sem adjuk az illiberális nyugatnak...
   Hidd el akkor is lesznek akik tapsolnak.
  19. 139
   139
   4,5 milliárd a bérleti díj az első hét darabért?
   Eddig úgy tudtam, hogy 2017 -ben megvették a többit is.

Megosztás