Lelépnek a magyar Gripen-pilóták?

Kevés a pénz, nincs se perspektíva, se megbecsülés, irány valamelyik fapados légitársaság - a Magyar Nemzet szerint a vadászpilóták harmada kiléphet.

A Magyar Honvédség huszon-egynéhány vadászpilótájának akár egyharmada is szögre akaszthatja az egyenruháját a közeljövőben, és civil – többek között fapados – légitársaságoknál folytathatja karrierjét – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a lépés már régóta érlelődik, és abban több tényezőnek is szerepe van. Így kérdésessé válhat a kormány által elvállalt nemzetközi missziók teljesíthetősége is.

Így például az mno.hu-n olvashtó írás szerint a honvédségben csaknem másfél évtizede nem volt értékelhető bérfejlesztés, ezt pedig már nem tudják kompenzálni az életpályamodell bevezetésével, illetve a második fél évtől beígért jelentős bérfejlesztéssel sem.

A lap állítja, a pilóták és a repülőműszakiak elvándorlásáért nemcsak az anyagi és szociális, hanem a szakmai megbecsülés és perspektíva hiánya is felelős. A képzés rendszere is kedvezőtlen irányba változott. A kritikusok szerint „multifunkcionális katonák termelése” a cél, ami összeegyeztethetetlen az olyan kifinomult képzést igénylő szakmákkal, mint amilyenek a légierőben találhatók. Erre példa, hogy míg az általános – sokszor elavult – katonai ismeretekre terelődött a figyelem, ma egy honvédségi repülőműszakinak tanuló, majdan milliárdos technikát kézben tartó fiatal szakmai felkészítésére kevesebb óraszám jut, mint egy civil OKJ-s bicikliműszerészére.

gripen.jpg
 
A Nato kotelekeben Mo ezzel a 3 grippen geppel van jelen. Szerintem mire felszall mar szallhat is le mert vege is a magyar hatarnak.
Te is tévedsz Melitta kedves!
A légierő gépeit valami Aviano nevű településről emelik. Az a 3 gép legfeljebb ami a balti légtér védelmét erősíti.
 
C
Ha valakinek, akkor pont a magyaroknak kellene igazán tudni, hogy jóideje szövetségi rendszerek voltak, vannak a világban.
Mert ugye, mindig mi voltunk azok, akik jó érzékkel "szegődtünk" mindig a (majdani) vesztes oldalhoz és ahhoz is tudtunk ragaszkodni a "végletekig".
És persze sohasem az aktuális rezsim volt végtelenül ostoba...
 
Costa Rica is megvan hadsereg nélkül.
Például ha Lichtenstein venne három F35-öst az melyik országot tartaná vissza?
Rossz példákat hoztál fel.
Lichtenstein védelmét a környező országok látják el adott esetben.Costa Rica-t pedig olyan országok veszik körül akiknek nincs pénze modern hadseregre,mig Costa Rica elég jól áll gazdaságilag hogy erős barátokat tudjon maga mögött.
 
Kedves Blober!

Azért annak nagyobb az esélye, hogy egy szomszédos országgal kerülünk konfliktusba és nem egy másik földrészen lévővel…
de, ha konkretizálunk, Románia, Szlovákia bizonyos esetekben már jeleit is adta, hogy problémák vannak (székely autonómia, szlovák nyelv/űllampolgársági törvény…), míg Szomáliával - pedig ott aztán vannak kalózok dögivel - vagy Japánnal nem tudom, hogy konfrontálódtunk-e már (most a II.vh-t ne számítsuk ide).

Meg ahogy ebben tévedsz!
Még csak nem is a katonák, hanem a politika, azon belül is elsősorban nyilván a költségvetési helyzet, másodsorban pedig az erősebb lobbi.
Szerinted Talla vörgy (az akkori légierő parancsnok) vagy Szabó miniszter döntött? Nem, pláne nem a nép. Mondjuk ahogy én nem akarnék beleszólni, hogy egy autógyárban vagy egy Kórházban milyen eszközökkel dolgozzanak - mivel nem értek hozzá, úgy szerintem sem kellene másoknak döntési jogosultsággal bírni, legfeljebb a költségkeret erejéig, de ilyen úgysem lesz soha (mármint, hogy hozzáértő szakemberek dönthessenek fontos államügyekben).

Látom igen régen lehettél a sereg közelében…:)
A járőrözők párban repülnek, azon kívül van úgynevezett első/másod/harmad fokban lévő ügyeletes géppár.
Aztán van a kétüléses (oktató) is…
Bizonyos nézőpontból így van, a mi katonai erőnk vélhetően semelyik potenciális ellenségünktől nem védene meg. De a NATO tagság ami ezt is tudná kompenzálni nem csak előnyökkel, hanem kötelezettségekkel is jár, ennek része, hogy hadi kiadásokra kell költetnünk és részt kell vennünk nemzetközi hadműveletekben(abba ne menjünk bele, hogy ezt most megítéljük)
Ilyen módon repülőgépeket kell üzemeltetnünk, mert adott esetben mi védjük a környező légteret és nem csak a sajátunkat. Ez pedig azzal jár, hogy nemcsak akkor kell felszállni, ha valaki lő, hanem például már akkor, ha az utasszállító személyzete elfelejt a bejelentkezni amikor belép a légtérbe. Különösen érdekes ez azóta, amióta nálunk mindenki az általa választott útvonalon repülhet.
Pedig régen nálunk is voltak/vannak kijelőlt légifolyosók .
 
Szomorúan kérdem:
Miért is különbözne ebben a tekintetben egy vadászpilóta egy ápolónőtől?
Legfeljebb a darabszámban.(Tudom emberek esetén nem túl szép a kifejezés, de a hozzáállást híven tükrözi.)
Viszont ebből a szempontból nézve 5o pilótát könnyebb lenne megfizetni, mint 5ooo ápolót.
Bár az is igaz, hogy akkor a többi 5-6ooo tiszt is elvárná, hogy rendezzék az immár 15 éve elhanyagolt jövedelmezési rendszerüket.
(Még mielőtt valaki azt kérdezné, hogy 14 Gripenre nincs is 5o pilóta, jelzem, hogy vannak más gépeink is és bár helikoptereink nem igazán, de helikopter pilótáink is akadnak a seregben.)
S bizony évek óta halogatják a helikopterek cseréit is ,pedig lassan a rozsda eszi meg némelyiket,és nincs is annyi amennyire szükség lenne.
 
Lehet hogy ismert Irak de nem adták és adják fel nem dőltek hátra és azt sem mondták ide lőjjetek...
Hisz még most is harcok vannak igaz kissé átalakult a harcban rész vevők köre de harcolnak.
Ott van egy másik ország Libanon porig bombázzák de mindig van aki visszalő...
Nem azt akarom mondani hogy akkor harcoljunk az utolsó fáig...de már előre feladni ..hisz az ellen úgyis erőssebb na ezt nem szabad!!
Amikor a 80-as években katona voltam ott is azt mondták mi értelme hisz jönnek az Amerikaiak és kő kövön nem marad....de nem kell mindent elhinni a demagóg filmeknek ( Rambo és tsai)
Costa Rica ők tudják...
Elképzelem hogy Magyarországon nincs katonaság ( ez csak példa!!) Fogja magát és átjön a határon 100 román fegyveres elfoglalnak falukat és kikiáltják hogy visszacsatolják a nagy hazához a településeket...akkor mi lesz???
Vállat vonunk és fordulunk az ENSz-hez....

Irakot kiegészitö példaként hoztam fel. A Te példádban volt Vietnam amit segitett de nagyon a dzsungel és a beöltöztetett kinaik, Afganisztán amit segitett a megközelithetetlen települések, barlangok, hegyek. Akkor ott volt Szadam Husszein a világ harmadik legjobb hadseregével és mivel nem volt sem dzsungel, sem hegy csak sivatag, gyors és szégyenteljes vereséget szenvedett. Nem döltek hátra az irakiak söt beigérték amerikának, hogy egyszerüen ki lesznek takaritva Irakból.
Porig bombázzák Libanont. Ez a baj. Minden ami Libanonban történik a libanoniak akarata ellen van. Libanon egy gazdag jómódú ország volt és mit csináltak belöle. Nem a Libanoniak lönek vissza hanem a Libanonban levö különbözö csoportokból valakik akiknek semmi sem drága.
Azért Costa Ricában van rendörség. Magyarországon is lenne. Átjön 100 román fegyveres? A román hadseregnek kutya kötelessége megállitani öket már a határ elött. Románia mint EU tag nyilván nem támogathat ilyen privát hóditásokat egy másik EU tag rovására. Nem vonunk vállat az EU-hoz és a Natohoz fordulunk.
 
Pedig azóta tudjuk, hogyan kell nyílvesszővel helikoptert lőni. (Nagyon tanulságos volt…)

Az ensz (nem véletlen a kisbetű) baromira megvédte az Ukránokat is…
De minket majd a NATO, ja hogy a románok is, akkor izé, az izlandi hadsereg. Vagy Costa Rica segít.
Mi az, hogy nekik nincs hadseregük? Ajaj, nagy lenne a baj. (Dehogy, csak félrebeszélek, mert napszúrást kaptam.)

Mi ez a nagy félelem a románoktól? Talán olyan mint Trianon? Vagyis ott kezdödik a történelem és nem ott, hogy nem kellet volna kirobbantani az elsö világháborút de ha ki is robbant nem kellet volna résztvenni benne? A románokkal szemben is talán jobb lett volna barát gesztusokkal politizálni és nem a "nekünk van igazunk" felsöbbségével. Valahol, valakinél nagyon hiányzott a diplomáciai érzék.
Igazad van az ENSZ ilyen kérdésekben egy bohóc társaság. Egyáltalán az ukránokat kik ellen kellet volna megvédeniük?
 
Mi ez a nagy félelem a románoktól? Talán olyan mint Trianon? Vagyis ott kezdödik a történelem és nem ott, hogy nem kellet volna kirobbantani az elsö világháborút de ha ki is robbant nem kellet volna résztvenni benne?
Tekintve, hogy nem éltem még egyik vh alatt sem, csak a hallomásokra tudok hivatkozni és azok többnyire negatívak…
A moderátortársak között jelenleg is van (és korábban is volt ) romániai, vele/velük sosem volt nézeteltérésem, de államszinten valahogy.…
A románokkal szemben is talán jobb lett volna barát gesztusokkal politizálni és nem a "nekünk van igazunk" felsöbbségével. Valahol, valakinél nagyon hiányzott a diplomáciai érzék.
Igazad van az ENSZ ilyen kérdésekben egy bohóc társaság. Egyáltalán az ukránokat kik ellen kellet volna megvédeniük?
Mondjuk az oroszok ellen? (Tekintve, hogy a budapesti memorandumot az ensz is iktatta, tudomásul vevőleg.)
 
Utoljára módosítva:
Tekintve, hogy nem éltem még egyik vh alatt sem, csak a hallomásokra tudok hivatkozni és azok többnyire negatívak…
A moderátortársak között jelenleg is van (és korábban is volt ) romániai, vele/velük sosem volt nézeteltérésem, de államszinten valahogy.…

Mondjuk az oroszok ellen? (Tekintve, hogy a budapesti memorandumot az ensz is iktatta, tudomásul vevőleg.)
Tisztelt FLAMINGO az oroszok csak vissza vették azt amit Hruscsov csak úgy egy tollvonással minden felelösség nélkül Ukrajnának ajándékozott. De mint ahogy irtam Hruscsov biztos meg volt gyözödve arról, hogy Szovjetunio lesz amig a világ, világ. De nem lett. Szerintem jogos és nézz utána Krim Oroszország része. Kelet Ukrajnában nem az oroszok vannak hanem az ukrajnai oroszok. Putyin világosan megmondta, hogy Oroszországnak semmi igénye nincs kelet Ukrajnára.
Volt egy idösebb romániai-magyar munkatársnöm. Amikor a román forradalom, ma már azt sem tudom nevezhetjük e igy, küldtem a nagy pénzgyüjtés keretén belül 500 koronát Romániának. Ezt késöbb büszkén meséltem a romániai magyar munkatársnömnek aki egyszerüen minden különösebb érzés nélkül megkérdezte - miért küldtél? Nem kért meg rá senki. Szöges ellentétben veled, tisztelt FLAMINGO nekem soha semmi problémám nem volt Romániával de a román és romániai magyar munkatársaimmal annál inkább. Na és csodálkozz el a romániai magyarok mind a Magyar szövetségben, mind a munkahelyen olyan felsöbbrendü lényeket alakitottak, hogy ezt nehéz leirni. Ne hidd el de végül nekem kellet szégyelnem, hogy magyar vagyok. Nem véletlen, hogy Románia mellet Szlovákia a másik problémás ország. Ez semmi más mint a tehetségtelen magyar diplomácia eredménye ami világgá kürtöli, hogy ehez ahoz mindenhez jogunk van és semmi érzékük nincs ahoz, hogy más országok érzékenységét megfelelö türelemmel és alázattal kezeljék.
 
C
Vegyünk elő még régebbi térképeket is, amikor még tengerünk is volt.
Ukrajna szuverén állam és nemzetiségeitől független elismert határokkal, amit az agresszor Oroszország próbál erőszakkal magáévá tenni.
Isten óvjon minden nemzetet az olyan állampolgároktól, akik még mindig "Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország" víziójában révedeznek.
 
Tisztelt FLAMINGO az oroszok csak vissza vették azt amit Hruscsov csak úgy egy tollvonással minden felelösség nélkül Ukrajnának ajándékozott.
Ebben nem értünk egyet.
Az oroszok adták? Nem. A szovjetek.
Jogszerű volt? Igen. Akkor?
Jogszerű volt Trianon? Igen, de a mai napig fáj (nekünk magyaroknak).
Ha viszont nem volt az (mármint a Krím Ukrajnához visszacsatolása), akkor biz mi sem jogszerűen vagyunk itt Európa közepén….
De mint ahogy irtam Hruscsov biztos meg volt gyözödve arról, hogy Szovjetunio lesz amig a világ, világ. De nem lett. Szerintem jogos és nézz utána Krim Oroszország része. Kelet Ukrajnában nem az oroszok vannak hanem az ukrajnai oroszok. Putyin világosan megmondta, hogy Oroszországnak semmi igénye nincs kelet Ukrajnára.
Akkor mit keresnek ott a katonái?
tucatjával találhatók fotók és videók a neten, ahol magas rangú tiszteket (sőt tábornokokat) lehet beazonosítani, mint a “harcos donyecki bányásznép egyszerű fiát”. Azzal ők sem számoltak, hogy a net nem felejt és aki egy-két évvel ez előtt állománygyűlést, eligazítást tartott egyenruhában és az kikerült a netre, annak a net megjegyezte az arcát örökre.
Volt egy idösebb romániai-magyar munkatársnöm. Amikor a román forradalom, ma már azt sem tudom nevezhetjük e igy, küldtem a nagy pénzgyüjtés keretén belül 500 koronát Romániának. Ezt késöbb büszkén meséltem a romániai magyar munkatársnömnek aki egyszerüen minden különösebb érzés nélkül megkérdezte - miért küldtél? Nem kért meg rá senki. Szöges ellentétben veled, tisztelt FLAMINGO nekem soha semmi problémám nem volt Romániával de a román és romániai magyar munkatársaimmal annál inkább.
Mint írtam, nekem semmi bajom a románokkal, az ellentét társadalmi szintű (valószínűleg a háborúra vezethető vissza, no meg Erdély hovatartozására).
Na és csodálkozz el a romániai magyarok mind a Magyar szövetségben, mind a munkahelyen olyan felsöbbrendü lényeket alakitottak, hogy ezt nehéz leirni. Ne hidd el de végül nekem kellet szégyelnem, hogy magyar vagyok. Nem véletlen, hogy Románia mellet Szlovákia a másik problémás ország. Ez semmi más mint a tehetségtelen magyar diplomácia eredménye ami világgá kürtöli, hogy ehez ahoz mindenhez jogunk van és semmi érzékük nincs ahoz, hogy más országok érzékenységét megfelelö türelemmel és alázattal kezeljék.
Ezzel az érveléssel az a bajom, hogy ez a “probléma” már előzőleg is fennállt. Legalábbis már Grósz Károly idején is létezett meg persze előtte is. Tehát a regnáló hatalom “csak” rontott rajta.
 
Utoljára módosítva:
Tisztelt FLAMINGO szovjet vagy orosz kicsit szörszálhasogatás. Annak idején az általános iskolában is a szovjeteket ruszkiknak neveztük.
Lényegében igazad van ha jogszerüen nézzük akkor Krimet nem lett volna szabad vissza venni.
Vannak dolgok amiket el kell fogadni Vietnamban a kinaiak segitettek be az ukrajnai oroszoknál az oroszok. Ha nem is értesz egyet, nem baj de akkor is úgy gondolom, hogy az ukrajnai autonom területhez kellet az orosz segitség. Ez szomorú a maga nemében de szükséges volt egy kisebbség megvédéséhez.
Tudod most az van mivel mi Nyugat az ukránokat támogatjuk az ukrajnaiak szentek, bármit csinálnak helyes és mindenben igazuk van.
A románoknál több a probléma. A legnagyobb az igazmondással van! Meg amúgy úgy néz ki, hogy van egy adag kisebbségi érzésük a magyarokkal szemben. Amit más úton igyekeznek kompenzálni.
Jaa, ez biztos. A mindenkori magyar vezetés mindig is lenézte a románokat.
 
C
Miféle kisebbség megvédéséről írsz?
Az oroszok azért robbantották ki a balhét, hogy Ukrajna ne tudjon csatlakozni sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz.
Nem a kisebbséget, saját birodalmi (rém)álmaikat védik.
Vagy szerinted most a keleti területeken akár orosz, akát ukrán területen a "kisebbségnek" kitört a kánaán?
 
Tisztelt FLAMINGO szovjet vagy orosz kicsit szörszálhasogatás.
Kedves Blober!
Innentől érthető az érvelésed, orosz, ukrán, egyre megy.
De akkor ne álljunk meg itt! Vissza Grúziát, Üzbegisztánt, no meg a balti államokat is!
Vagy nem?
Akkor ugye talán nem is szőrszálhasogatás.
Annak idején az általános iskolában is a szovjeteket ruszkiknak neveztük.
Attól tartok, hogy pont nem az iskolában, hanem otthon :)
Ha az iskolában leruszkiztátok volna őket, akkor az az iskola már másnap “átalakult” volna - kivéve persze, ha mindez 1956-ban történt vagy 1945 előtt.
Lényegében igazad van ha jogszerüen nézzük akkor Krimet nem lett volna szabad vissza venni.
Örülök, hogy erre az álláspontra jutottál te is.
Vannak dolgok amiket el kell fogadni Vietnamban a kinaiak segitettek be az ukrajnai oroszoknál az oroszok. Ha nem is értesz egyet, nem baj de akkor is úgy gondolom, hogy az ukrajnai autonom területhez kellet az orosz segitség.
Miféle autonóm területről írsz? Krím volt az egyetlen, azt viszont bekebelezték, ami az én szótáramban nem segítség, hanem rablás állami szinten.
Ez szomorú a maga nemében de szükséges volt egy kisebbség megvédéséhez.
Az tény és való, hogy elrontották, amikor a právij szektro nyomására átengedték azt az idétlen nyelvtörvény, ami élt kb egy hónapot, de ezt leszámítva (szerinted) milyen kisebbségi jogok sérültek?
Tudod most az van mivel mi Nyugat az ukránokat támogatjuk az ukrajnaiak szentek, bármit csinálnak helyes és mindenben igazuk van.
Legfeljebb annyira mint a görögöknek az EU-val szemben…
A románoknál több a probléma. A legnagyobb az igazmondással van! Meg amúgy úgy néz ki, hogy van egy adag kisebbségi érzésük a magyarokkal szemben. Amit más úton igyekeznek kompenzálni.
Jaa, ez biztos. A mindenkori magyar vezetés mindig is lenézte a románokat.
Vagy talán inkább a román háttérben az a félsz húzódott meg, hogy Erdély elvesztése egyszer realitássá válhat??? (holott erre sohasem volt igazi esély)
 
Kedves Blober!
Innentől érthető az érvelésed, orosz, ukrán, egyre megy.
De akkor ne álljunk meg itt! Vissza Grúziát, Üzbegisztánt, no meg a balti államokat is!
Vagy nem?
Akkor ugye talán nem is szőrszálhasogatás.

Attól tartok, hogy pont nem az iskolában, hanem otthon :)
Ha az iskolában leruszkiztátok volna őket, akkor az az iskola már másnap “átalakult” volna - kivéve persze, ha mindez 1956-ban történt vagy 1945 előtt.

Örülök, hogy erre az álláspontra jutottál te is.

Miféle autonóm területről írsz? Krím volt az egyetlen, azt viszont bekebelezték, ami az én szótáramban nem segítség, hanem rablás állami szinten.

Az tény és való, hogy elrontották, amikor a právij szektro nyomására átengedték azt az idétlen nyelvtörvény, ami élt kb egy hónapot, de ezt leszámítva (szerinted) milyen kisebbségi jogok sérültek?

Legfeljebb annyira mint a görögöknek az EU-val szemben…

Vagy talán inkább a román háttérben az a félsz húzódott meg, hogy Erdély elvesztése egyszer realitássá válhat??? (holott erre sohasem volt igazi esély)

Feltételezem ebben a szovjet-orosz kérdésben nagyon jól tudtad miröl volt szó? De az a vissza... kicsit zavaros. Ja amúgy a balti államok félnek is ettöl mert úgy néz ki ök is elég paranoidok.
Ne tarts töle az iskolában két életünk volt. Az egyik az órák alatt a másik a szünetek alatt. Például a szünetek alatt másoltuk a leckéket attól a kevéstöl akik otthon csinálták meg.
De azért fenntartom, hogy Krim az oroszoké és csodálkozz el az ukránok feltünöen könnyen lemondtak Krimröl.
Kelet Ukrajnában az ott élö oroszok akarnak autonóm területet. Egyébként gondolom viccelsz mivel az ukrajnai háború pontosan emiatt volt és nem más miatt.
Itt nem arról van szó, hogy ki mikor mit sértett meg. Itt arról van szó, hogy van egy jelentös számú orosz kisebbség ami földrajzilag egy összefüggö területen él és a saját elképzelésük szerint a saját világukban akarnak élni. Ebben a tekintetben nincs különbség a székelyek és az orosz kisebbség között és gondolom ha Magyarország egy nagy ország lenne akkor alkalmazná is a katonai nyomást Romániával szemben. A kanadai franciákat senki nem nyomta el csak úgy kaptak egy területet, hogy élhessenek maguknak. Svájcban a francia nyelvüek az olasz nyelvüek élnek békességben a saját teruletükön. Talán ennyit az ukrajnai oroszok autonómia törekvésükhöz. Röviden és tömören nincs szükség semmiféle jogok sérüléséhez.
No, azért a görögöknél kicsit olvasgasd hogyan is kezdödött! Ök egyszerüen hamis jelentésekkel becsapták az EU-t. Jóval lehetöségük felett éltek amiröl nem is voltak hajlandók lemondani.
Nem hallatszik túlságosan hihetönek, hogy Románia valaha is félt volna Erdély elvesztése miatt!
 
Van az a szint, amikor abba kell hagyni. Túl vagyunk rajta...
Igen, igazad van, de számomra zavaró, ha valaki (legalábbis szerintem) kintről “ennyire másként” látja a kelet európai dolgokat.
Feltételezem ebben a szovjet-orosz kérdésben nagyon jól tudtad miröl volt szó?
Nekem meg ez a mondatod zavaros - a kérdőjel miatt. Mert amúgy, igen jól tudom, ismertem a szovjet nemzetiségi politikát.
Az, hogy az ensz-ben (még mindig direkt kisbetűvel) Oroszország megörökölte a Szovjetunió jogkörét, még nem egyenlő azzal hogy minden téren úgy cselekedhet, mintha a Szovjetunió lenne.
De az a vissza... kicsit zavaros. Ja amúgy a balti államok félnek is ettöl mert úgy néz ki ök is elég paranoidok.
Meg a NATO, meg a “zUSA”… hisz a paranoia miatt tartanak erődemonstrációt az orosz határ mentén. Mondjuk annak tükrében, hogy az oroszok kijelentik, hogy x ország hajói is atomtámadás célpontjaivá válnak, ha…
Meg minő furcsaság - elhagyott norvég katonai bázist orosz hadihajók kal töltenek fel, mondván, hogy “kereskedelmileg kibérelték” …
Ne tarts töle az iskolában két életünk volt. Az egyik az órák alatt a másik a szünetek alatt. Például a szünetek alatt másoltuk a leckéket attól a kevéstöl akik otthon csinálták meg.
De azért fenntartom, hogy Krim az oroszoké és csodálkozz el az ukránok feltünöen könnyen lemondtak Krimröl.
Mivel feltűnően nincs haditechnikájuk és haderejük, amivel megvédhetnék. Erről sajnos Janukovics gondoskodott. (Hozzáteszem ezen a téren az elődeik sem voltak különbek. Persze ez áll kis hazánkra is.)
Kelet Ukrajnában az ott élö oroszok akarnak autonóm területet.
Hol is hallottam már hasonlót?
Ja megvan! Románia, Vajdaság, Spanyolország Nagy Britannia (igaz itt nem autonómiáról volt szó, hanem kiválásról).
Viszont valahogy sehol sem valósult meg. Vajon miért nem?
Egyébként gondolom viccelsz mivel az ukrajnai háború pontosan emiatt volt és nem más miatt.
Itt nem arról van szó, hogy ki mikor mit sértett meg. Itt arról van szó, hogy van egy jelentös számú orosz kisebbség ami földrajzilag egy összefüggö területen él és a saját elképzelésük szerint a saját világukban akarnak élni.
Na most óvatosan fogalmazok és akkor is kemény lesz (de talán nem kell kimoderálnom magam):
Ugyanezen elv alapján a cigányság is élhet úgy ahogyan akar?
Ebben a tekintetben nincs különbség a székelyek és az orosz kisebbség között és gondolom ha Magyarország egy nagy ország lenne akkor alkalmazná is a katonai nyomást Romániával szemben. A kanadai franciákat senki nem nyomta el csak úgy kaptak egy területet, hogy élhessenek maguknak. Svájcban a francia nyelvüek az olasz nyelvüek élnek békességben a saját teruletükön. Talán ennyit az ukrajnai oroszok autonómia törekvésükhöz. Röviden és tömören nincs szükség semmiféle jogok sérüléséhez.
Azért Kanada és Svájc nem igazán ideillő példa, mert Svájcban már pár száz éve élnek együtt Kanadát meg a másik témában átbeszéltük, hogy a franciák miért is kaptak akkora pozitív diszkriminációt.
No, azért a görögöknél kicsit olvasgasd hogyan is kezdödött! Ök egyszerüen hamis jelentésekkel becsapták az EU-t. Jóval lehetöségük felett éltek amiröl nem is voltak hajlandók lemondani.
Nem hallatszik túlságosan hihetönek, hogy Románia valaha is félt volna Erdély elvesztése miatt!
Akkor miért is van ez a román ellenszenv szerinted?
 
Igen, igazad van, de számomra zavaró, ha valaki (legalábbis szerintem) kintről “ennyire másként” látja a kelet európai dolgokat.
Nekem meg ez a mondatod zavaros - a kérdőjel miatt. Mert amúgy, igen jól tudom, ismertem a szovjet nemzetiségi politikát.
Az, hogy az ensz-ben (még mindig direkt kisbetűvel) Oroszország megörökölte a Szovjetunió jogkörét, még nem egyenlő azzal hogy minden téren úgy cselekedhet, mintha a Szovjetunió lenne.

Meg a NATO, meg a “zUSA”… hisz a paranoia miatt tartanak erődemonstrációt az orosz határ mentén. Mondjuk annak tükrében, hogy az oroszok kijelentik, hogy x ország hajói is atomtámadás célpontjaivá válnak, ha…
Meg minő furcsaság - elhagyott norvég katonai bázist orosz hadihajók kal töltenek fel, mondván, hogy “kereskedelmileg kibérelték” …
Mivel feltűnően nincs haditechnikájuk és haderejük, amivel megvédhetnék. Erről sajnos Janukovics gondoskodott. (Hozzáteszem ezen a téren az elődeik sem voltak különbek. Persze ez áll kis hazánkra is.)

Hol is hallottam már hasonlót?
Ja megvan! Románia, Vajdaság, Spanyolország Nagy Britannia (igaz itt nem autonómiáról volt szó, hanem kiválásról).
Viszont valahogy sehol sem valósult meg. Vajon miért nem?

Na most óvatosan fogalmazok és akkor is kemény lesz (de talán nem kell kimoderálnom magam):
Ugyanezen elv alapján a cigányság is élhet úgy ahogyan akar?

Azért Kanada és Svájc nem igazán ideillő példa, mert Svájcban már pár száz éve élnek együtt Kanadát meg a másik témában átbeszéltük, hogy a franciák miért is kaptak akkora pozitív diszkriminációt.

Akkor miért is van ez a román ellenszenv szerinted?

Érdekes Chalamade konstruktiv beszólása. Mi lehet ami zavarja?
Talán tényleg nem egészen világos. Arra gondoltam, hogy annak idején általában a szovjeteket nemes egyszerüséggel oroszoknak tekintettük.
Nem is cselekedik úgy. De mindentöl függetlenül mégiscsak egy nagyhatalom.
Elég nagyot tévedsz. Krim megvédéséhez nincs szükség különösebb haditechnikára. Egy olyan lényegében kis területet megvédeni nem müvészet. Gondolom a legmegfelelöbb a gerillaszerü hadviselés. Ez egy saját elképzelés az igazát kétségbe lehet vonni. Azért a hagyományos hadviselésnél nagy a különbség megvédeni valamit vagy elfoglalni.
Látod ez a különbség! Az angolok engedték a skótokat népszavazni. Spanyolország foggal körömmel ragaszkodik területe egységéhez. Románia és Szerbia nem engedi az autonomiát sem ami nem kötelezö. De szerintem akkor is hiba. A Románok Romániát akarnak csak románokkal a szerbek meg szerbekkel.
A válasz egyértelmüen igen. Ha a cigányok egy vagy két megyébe költöznek akkor szerintem az ö autonomiáuk is jogos. (amellet hasznos)
Igen, régen volt. De azért lehetne követni a jó példát.
A román ellenszenv is nyilván több dolog összefüggöéségéböl fakad. Ne felejtsük el, hogy Magyarország a monarchia révén nagyhatalom volt a térségben. Amikor ez megszünt és Magyarország területileg kis ország lett ugyanakkor Románia nagyobb akkor a tanácsköztársaság kapcsán Románia megtámadta Magyarországot ami a vereségükkel végzödött. Ez gondolom náluk egy nagyon fájdalmas, megalázó érzést váltott ki aminek a hatása nem múlik el csak úgy. Románia is mint Magyarország a nyelvével nagyon egyedül van. Most Moldáviát takintsük nyugodtan Romániának, mert abból lett. Romániát csupa szláv ország veszi körül ami azt jelenti ha egyel problémája van problémája van az összessel. De ott vannak a magyarok azokkal szabad gyülölködni mert ök is egyedül vannak. A békességnek nem tett jót Erdély vissza csatolása majd megint Romániához tartozása. Az ottani magyarok és románok borzalmas kegyetlenséggel álltak bosszút egymáson. Az egyik romániai gazdasági válság idején Causescu kimondottan a magyarokat tette felelössé a válság miatt. Causescu az oszd meg és uralkodj elve alapján lelkiismeretlenül kijátszotta egymás ellen a románokat és magyarokat. Bennünk magyarokban is megvan az, hogy egy-két szomszédunkat úgy lenézzük ahogy csak lehet és azt hiszem ebben a románok a legszenvedöbbek.
 
Érdekes Chalamade konstruktiv beszólása. Mi lehet ami zavarja?
Ere ő tudja a választ, de felteszem parttalannak ítélte meg valamelyikünk győzködését a másik iránt.
Talán tényleg nem egészen világos. Arra gondoltam, hogy annak idején általában a szovjeteket nemes egyszerüséggel oroszoknak tekintettük.
Pedig a 220 millióból csak mintegy 150-160 millió vallotta orosznak magát ami kb ¾.
Nem is cselekedik úgy. De mindentöl függetlenül mégiscsak egy nagyhatalom.
Ha arra utalsz, hogy nem Szovjetunióként viselkedik, akkor itt nagyon nem értünk egyet.
Elég nagyot tévedsz. Krim megvédéséhez nincs szükség különösebb haditechnikára. Egy olyan lényegében kis területet megvédeni nem müvészet. Gondolom a legmegfelelöbb a gerillaszerü hadviselés. Ez egy saját elképzelés az igazát kétségbe lehet vonni.
A szerény 26 évnyi katonai tapasztalatom alapján (meg mivel mind a 4 Rambo filmet láttam) - megpróbálnám kétségbe vonni…
Ha más nem akkor a Krím elfoglalása is engem igazol (tudom te visszavételnek tartod). Nem volt ott gerilla harc, csupán a hadikikötő katonái elárasztották a Krímet és egyszerűen “kebeleztek”.
Azért a hagyományos hadviselésnél nagy a különbség megvédeni valamit vagy elfoglalni.
Végre valamiben egyetértünk.
Látod ez a különbség! Az angolok engedték a skótokat népszavazni. Spanyolország foggal körömmel ragaszkodik területe egységéhez. Románia és Szerbia nem engedi az autonomiát sem ami nem kötelezö.
AKKOR MIÉRT LENNE AZ UKRÁNOKNÁL KÖTELEZŐ????
De szerintem akkor is hiba. A Románok Romániát akarnak csak románokkal a szerbek meg szerbekkel.
A válasz egyértelmüen igen. Ha a cigányok egy vagy két megyébe költöznek akkor szerintem az ö autonomiáuk is jogos. (amellet hasznos)…
Melyik lenne az az 1-2 megye? :D
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,980
Tagok
615,737
Legújabb tagunk
Vizimento.
Oldal tetejére