Linux kérdések - válaszok

derive témája a 'Tudakozó - A CH technikai kérdései' fórumban , 2007 Szeptember 17.

 1. Scarboro

  Scarboro Állandó Tag  Koszonom a gyors valaszt mindenkinek. Na, hat igy lenne 5-om a lotton mint ahogyan ereztem, hogy van valami virus a gepben?! Ez a Kapsersky scaner kimutatott 2-ot is csak 1 nagy bajom van vele!!! Nem latok semmi olyan lehetoseget, hogy kitorolje vagy valahogyan "megjavitsa" a hibat. Csak en nem latom vagy hogyan is mukodik ez?
   
 2. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Jól látod, csak megkereste törölni a keresővel nem tudsz. Törölheted magad is ha megtalálta az elérési útját is látnod kell hol helyezkednek el, vagy most ugyan ott letöltöd a telepíthető verziót és törölteted vele.
  Javaslom a tűzfaladra is figyelj oda ne a win-ét használd csak!
   
 3. Scarboro

  Scarboro Állandó Tag


  Szoval ha jol ertem csak akkor tudom kitorolni ha letoltom a programot?! Koszi szepen a nagyon hasznos infot!! kiss Szep napot nektek.
   
 4. bolondpoli

  bolondpoli Állandó Tag

  A Linuxot annyira szeretem, mint a Windowst, az ilyen hamiskás írásokat viszont nem szeretem.


  Több Linux disztribúcióhoz is van fizetős terméktámogatás, de úgy tűnik a Microsoft kitüntetett figyelmet érdemel, és fikázni kell.


  Nem a Windows a nyertes, hanem a legelterjedtebb PC-s operációs rendszer. Ha a Linux lenne ez a rendszer, a gyártók Linuxra írnának több illesztőprogramot. Persze egy átlagos felhasználónak ez mindegy, az eredmény az, ami a cikkben van, csak nem érzem így fairnek ezt a kinyilatkoztatást.


  "Windows-alapú rendszerek egyszerűen nem is indultak" - Ezt humornak szánta, vagy hisz is benne? :)

  Vajon az az XP is jól és alaposan be volt konfigurálva? Mi köze az automatikus frissítések miatti újraindításoknak a stabilitáshoz?! Hogyan tehetünk szert jól és alaposan bekonfigurált Linuxra? Vagy a jól és alaposan bekonfigurált Linux telepítés után már készen is áll nekünk? Miért emelte ki azt, hogy egy jól és alaposan bekonfigurált Linux? Talán azért, mert ugyanolyan gyakorisággal válik használhatatlanná egy Linux alapú operációs rendszer, mint egy Windows, ha bután használják?


  Ez nem igaz. Úgy értem, _nem igaz_.

  Természetesen tölt felfelé is, hiszen honnan tudná a Microsoft szervere, mit küldjön, frissítéseket vagy a CIA-t?!

  Ezzel vajon azt akarta mondani, hogy pl. az Ubuntu 6.06 ugyanazt tudja, amit az Ubuntu 8.10? A linuxos felhasználók például sokszor várják, hogy mikor lesz már új kernel, ami végre támogatja egyes hardvereiket. És egy újabb verziójú Linux kernel nem csak annyiból áll, hogy már támogat egy adott hardvert, ami azt jelenti, hogy egy átlagfelhasználót a Linux is "kényszerít" erre-arra. Az a kernel, amit épp kiadtak és végre támogatja emberünk adott hardverét, tartalmazhat olyan változtatásokat, melyek befolyásolják a rendszer többi elemének működését. És a Linux kernel mellett a disztribúciók is fejlődnek, és aki örökre Ubuntu 6.06-ot akar használni, az nem biztos, hogy hozzájut az Ubuntu és a Linux kernel jövőbeni funkcióihoz.

  A Microsoft sem kényszerít senkit semmire. Ha pl. valaki 2003-as Linux kernelt használ, akkor nem biztos, hogy egy 2008-ban készült szoftver normálisan fog működni, mert nem várható el, hogy az adott szoftvert 2003-ban kiadott kernelű Linux disztribúción teszteljék. A programok mindig feltételeket támasztanak az őket futtatni kívánó rendszer felé. Ezek a feltételek az idő előrehaladtával változnak, mert, ha nem változnának, nem lenne fejlődés. Miért várnánk el a Microsofttól, hogy pl. egy 2008-as Windows XP-összetevő bármilyen 2001 és 2008 között kiadott javítás vagy egyéb összetevő telepítése nélkül használható legyen a Windows XP-vel? Egy Linux disztribúció komponenseinek is vannak függőségei. Természetesen a Linux nem kényszerít semmire, mert a forráskód nyílt, így bárki készíthet magának bármilyen rendszert, csak össze kell ollózni a forráskódokat, és fordítás után már használható is az új rendszer. De az átlagos felhasználót ez nem érdekli, nem is gondol rá, és talán nem is érti.


  "rengeteg biztonsági rés" - Ilyenek a Linux kernelben és egyéb programokban is vannak.

  "nem igazán biztonságos felhasználó-kezelés" - Bár tudnám, ennek (a hivatkozás céljára gondolok) mi köze a Windows felhasználó-kezeléséhez?!

  "ráadásul az alkalmazásoknak hozzáférésük van a rendszerhez" - Vajon ez mit jelent? Ha egy átlagos felhasználói alkalmazás miatt lefagyhat a Linux (vagy bármi olyasmi történhet vele, ahonnan egyszerű felhasználónak csak a számítógép újraindítása segít), akkor ez gyenge érv a Windows ellen. A vírusokkal és egyéb támadásokkal szemben a Linux alapú operációs rendszerek kisebb kockázatot jelentenek, csak nem értem, miért kell félig butaságokkal alátámasztani valamit, ami mellett értelmesen is lehetne szólni.

  Mit jelenthet az, hogy "amilyenre csináljuk"? A Windows-t nem lehet "amilyenre csinálni"? (Válasz: a Windows-t nem lehet "amilyenre csinálni", mert - mint feljebb látható - a cikk írójának már azt sem sikerült beállítania, hogy maga válassza ki, milyen frissítéseket és mikor telepítsen az XP. – Elnézést kérek, mert nem akartam ellenállni!)


  "a szoftverek installálása és főleg uninstallálása, a legszörnyűbb módon a Windows rendszereken van megoldva. A Mac felhasználók jól tudják ezt" - Honnan tudják annyira jól, ha Macet használnak?! :D :)

  A "szoftverek installálása és főleg uninstallálása" a Windows rendszereken nincs megoldva. Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. Windows Installer van, a Linux disztribúciókból megszokott csomagkezelőkhöz nagyon hasonlatos eszköz nincs. Csomagkezelő használata nélkül Linux alapú rendszereknél is maradnának ottfelejtett könyvtárak és állományok. Természetesen a linuxos csomagkezelők egy átlagfelhasználó szempontjából nagyon jó dolgok :), és ebben a Windows tényleg fejletlen.

  "Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást" - Nem is tudom, lehet, hogy igaz...

  "rengeteg Registry-bejegyzés" - Ha linuxos csomagkezelővel távolítunk el egy programot, annak beállításai sem törlődnek, csak azok a beállítások nem a Registry-ben vannak, mert nincs Registry (hanem konfigurációs állományok vannak).

  "DLL" - A DLL-ek egyik lényege, hogy több alkalmazás használhatja őket egyszerre. Egy törölt DLL-t semelyik alkalmazás nem használhatja, pedig a DLL-ek egyik lényege, hogy több alkalmazás is használhatja őket egyszerre.


  Bár így lenne!
   
 5. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Természetesen mi emberek sem vagyunk egyformák, az ilyen írásokat és hasonlókat is lehet nem szeretni és szeretni, ez mindenkinek a maga döntése.
  Senkit ne befolyásoljon egyetlen hasonló írás sem, ez csak egy a sok közül.
  Nagyon jól esett végig olvasni a véleményed pontról pontra, ez is azt bizonyítja kinek mi minden rejlik a sorok között egy hasonló írásban.
  Bárki aki esetleg gondolkodna azon, hogy oprendszert vált vagy netán egyszer egyiket másszor másikat használja előtte biztos jó pár ilyen írást fog olvasni, és a döntés nem egyszerű mivel szigorúan két táborról van szó.
  Lehet felfogni ezt az írást Windows ellenesnek is, de sajnos megtalálható az ellentáborban a Linux ellenesség is. Ki mit használ arra esküszik általában.
  Te is vagy olyan szerencsés, ha már mind két rendszert szereted, hogy bele látsz a különbségekbe, és ezen írásokat akár mondatonként is elemezni tudod.
  Ez úgy hiszem nagy segítség mindenkinek aki most végig olvasta.
  Sajnos ennyire aprólékosan kielemezve e témát még én sem találtam sehol, pedig jó pár fórumot végig olvastam ez ügyben.
  Igaz, ha az ember tárgyilagosan végig gondolja a pontokat, bizony ahogy írtad mindenre vissza lehet kérdezni.
  Tehát csak a próba az ami döntést szülhet a felhasználókban, és vagy marad egyik rendszernél, vagy mint te, és én is mindkettővel nagy barátságban boldog felhasználó lesz a jövőben.

  A parancssor terén sajnos meg kell, hogy cáfoljalak, de ez szigorúan csak mint átlag felhasználó mondom, az xp-men még soha nem használtam, és eddig a linux-on sem kényszerültem rá, az más kérdés, hogy érdekel és tanulgatom de felhasználási lehetőségben nem volt rá szükségem. Minden kifogástalanul működik, jobb mint amit vártam a kezdetektől. De ez csak esetemben igaz az xp-mre is, eltekintve attól, hogy ha szerentém a gyorsaságát mindig fitten tartani napi redszerességgel takarítgatnom kell különböző erre a célra alkalmas kis progikkal, noha ezek pár perces műveletek. :)
   
 6. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Igen, ezek a keresők arra valók, hogy mint mondottad úgy érzed vírus lehet a gépeden, de a jelenleg használt irtód nem vette észre, vagy nem jelezte.
  Így módodban áll meggyőződni arról, hogy esetleg más vírus kergető mit találhat, igazolja-e gyanúdat.
  A törlésre általában az aktívan a gépeden futó alkalmazás való. :)
   
 7. Smicii

  Smicii Kitiltott (BANned)

  Nos, én sok egyéb mellett pl. azért nem szeretem a linuxot, mert "hívei" úgy szeretnék bebizonyítani "nagyságát", hogy mást, amit egyébként nem is ismernek mélyebben, folyamatosan szapulják.
   
 8. ivancosu

  ivancosu Állandó Tag

  Üdv minden Linuxosnak!
  Scarboro-nak:Ha még nem oldódott meg a virusgondod ajánlom figyelmedbe a BitDefender antivirust(én ezt használtam még Windowsal küszködtem),amely ugyan nem ingyenes de JÓL végzi a dolgát(akár letöltheted hackolva is,akor ingyenes lesz).Szóval leszkéneled vele a géped,majd megnézed a scanlist-et amikor befejezte és ahol azt irja hogy failed(vagy valami hasonlót) leirod az útvonalat egy papirra.Ez az a hely ahol a virus van de a virusirtó nem tudta törölni.Restartolod a géped és felemeled a rendszert safe módba(ha jól emlékszem ctrl+f8 vagy csak f8 funkcióbillentyű) és "gyalog" megkeresed a problémás file-t és egyszerűen kitörölöd.Nálam ez mindig bejött!De ha ez sem segit akor sajnos újra kell instalálnod a Windows-t(vagy netán Linuxot teszel fel helyette-ott ijen gondod nem lesz).
  Saját tapasztalatból mondom,a kezdő Linux-osoknak a legjobb ha kezdetben meghagyják a Windowst is a gápen és párhuzamossan használják mind a kettőt.
  Ami a disztribuciókat illeti,azaz mit telepiteni erre is tudok egy javaslatot.Nekem ez nagyon bejött-PcLinux OS!Talán ez hasonlit eddig a legjobban a jó öreg Windowshoz.Egyszerű telepiteni és ami a legfontossabb minden van még a legyegyszerűbb telepitő cd-én is!Szinte semit nem kel rajta állitgatni,rögtön használható.Felhasználóbarát,intiutiv grafikus környezet,audió és videó codekok benne vanak(ez azt jelenti hogy rögtön halgatható az mp3 formátum illetve nézhető a divx,dvd),win file-okat felismeri.Programokból minden megtalálható amihez már hozzászoktunk a winkörnyezetben(kezdve a külömböző lejátszóktól a cd/dvd iró progikon keresztül a p2p programokig).Egy kis bibelődésel ki tudtam belőle hozni valami hasonlót amit az agyondicsért vistában Aero interface-nek hivnak de MINIMÁLIS hardware igény melett(512 mb ram memória,1800 szimpla proci és 128-as ATi grafikus kártya).
  Szerintem egy próbát megér.
  Végül de nem utolsó sorban adjunk hálát a jó Istenek hogy megszületett anak idején egy ember akit Linus Torvalds-nak hivnak!!!kiss
   
 9. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Egyetértek :)

  Scarboró: tudnám ajánlani még az Avira AntiVir Personal 8.2.0.337 ez egy ingyenes vírusirtó program, ami rootkitek ellen is véd. Természetesen az alapvető víruskeresős dolgokat is ismeri, azaz folyamatos oprendszer figyelem, stb.
   
 10. ivancosu

  ivancosu Állandó Tag

  :kaboom:Szerintem részben van csak igazad!Elismerem vannak olyan Linuxosok akik tényleg szinte már megszállottan próbálják védeni a saját igazukat,de nem okvetlenül ez a szabály!Nézd csak meg ezt a topikot,elméletileg Linux kérdésekkel foglalkozik,de amint láthatod Te is szivesen adunk tanácsot bajbajutott windowsos társunknak is(antivirusokról meg egyebekről is szó van).Véleményem szerint 10-ből 9 Linuxos jobban ismeri a windowst mint azt gondolnád mert objektiv véleményt csak aról tudunk mondani amit ismerünk...Külömben a puding próbája az evés,tőlem kérdezhetsz bármit ami windowsal kapcsolatos(értelemszerűen én se tudhatok mindent) és rögtön kiderül hogy mi Linuxosok tudunk e valamit!kiss
   
 11. Smicii

  Smicii Kitiltott (BANned)

  Nos, akkor szerinted mi miatt hagyta abba minden eredeti "ősatya" a fejlesztést?
   
 12. ivancosu

  ivancosu Állandó Tag

  :confused: Nem értem a kérdésed lényegét...Kire azaz kikre gondoltál?Linus Torvalds-ra?
  Csalódást kell hogy okozzak,a fejlesztés a mai napig fénysebességgel folyik,még ha nem is személyesen az ''ősatyák'' teszik ezt!:555:
  Elemben semmi kifogásom,tartsunk egy kis informatikai történelem órát,természetesen ha a tisztelt Moderátornak és a többi tisztelt tagnak nincs ellene kifogása!
   
 13. Smicii

  Smicii Kitiltott (BANned)

  Tarthatsz, bár engem nem lehet meggyőzni, halott ügy.
   
 14. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Sajnos részben ezért is terjed lassan a Linux....de nem is a meggyőzésről szól az egész.
  Eleinte bizony voltak problémák amik sokaknak elvette a kedvét még a kipróbálástól is mivel többnyire bootolás után csak szétesett szines csíkokat látott a monitoron grafikai kép helyett.
  A jelenlegi konfigok már simán kúsznak fel akár az xp mellé is gondtalanul, ha elvétve akad megjelenítési probléma az egyedül az Ati kártyákkal történik, mivel a videókártyák zárt meghajtónak számítanak a szabad forrásu linux rendszerébe, és sajnos még a gyártók nem adtak szabad kezet ennek javítására.
  De az nvidia ebben is az élen jár, elég jól támogatja az illesztési problémákat ezért azokkal nincs is gond.
  Xp-n nevelkedetteknek a legajánlotabb konfig az Ubuntu 7.10 vagy 8.0.4 vagy a jelenleg legfrisebb 8.10-es verzió.
  Tetszésük szerint akár xp-t is csinálhatnak belőle pár kattintással ha nem tudnak megválni a hagyományoktól.(persze csak külső megjelenésben)

  Az eredeti ősatyáknak nem is kell fejleszteni tovább, hisz akkora szívvel lélekkel dolgoznak a fiatal és középkorú informatikusok a fejlesztéseken, hogy napi versenyt lehetne indítani a jobbnál jobb átalakított programokról, illesztőkről stb.

  Bizony, bizony, ahogy ivancosu mondotta a linux társadalom nagyobb többsége nevelkedett windows-on mint linux-on csak vagy szeretik az ujat kipróbálni, vagy csak magukat teszik próbára, vagy egyszerüen halotta felrakta és nem tudta abba hagyni a lehetőségek tárházában a barangolást, de áttért és szívesen ostja saját tapasztalatát meg másokkal (aki persze kér belőle) ettől él és virágzik egyre inkább ez a kis közösség.

  Smicii ne is hagyd magad meggyőzni senkinek, legyen csak a te döntésed akarod vagy nem, de ne irigykedj a szomszédodra ha ő boldogabb valamiért mint te csak épp nem érted miért. :)
   
 15. Smicii

  Smicii Kitiltott (BANned)

  Nem vagyok hülye hozzá, nem tartom jónak és "jövőállónak". Érveim is vannak, de elegem van már a meddő vitákból.
   
 16. ivancosu

  ivancosu Állandó Tag

  :cool: Egyetértek Linux02,nyitottságra és kezdeményező készségre van szükség,ez viszi előre a világ dolgait(ha ez nem igy lenne még ma is ott tartanánk hogy a föld lapos és nem mozog...)
  Igen,a mai kompis generácio nagy része az Xp-én nőtt fel(a mai napig emlékszem ara az örömteli pillanatra amikor végre sikerült egy kört rajzolnom a ZX Spectrummal) és bizony ami eltér Bill szabájaitól az nem lehet jó...Gondolom ez jó ideig még igy is fog maradni.Felesleges vitatkozni bárkivel is,mert ahogy egy kinai közmondás tartsa-aki tud annak nem kel beszélni,aki meg nem tud annak hiába is beszélsz!
  És a lényeg:attól hogy Linuxot használunk még nem becsüljük le a Windowst!Én személy szerint nagyra tartom Bill Gates munkáságát-sokat köszönhetünk neki.Volt egy álma(minden házba egy kompit,egyszerű-mindenki által könyen használható op.rendszerrel) amit meg is valósitott-a PC-ik ott vannak mindenhol.Sőt,multimédia területén még nagyobb durranást csinált(bizony ma már nem elég egy CD-t kiadni,ha pénzt akar keresni a sztár,elmegy koncertozni-méghozzá jól kel hogy nyomja,hogy legközelebb is megnézzem).De...attól még hogy letett valamit az ''asztalra'' nem azt jelenti hogy okvetlenül mindenben egyet is kell értenünk vele-választhatunk!
  Azt pedig senki ne gondolja hogy az ''ősatyák'' tétlenül tengetik napjaikat...Csak egy rövid példa.Gael Duval a Mandrake Linux alapitója ma is aktivan dolgozik az Ulteo nevezetű cégnél.Célja egy un.Ulteo Online Desktop létrehozása,amely arra hivatott hogy egy sima internett böngésző segitségével lehetővé tegye a bármiféle aplikáció használatát a Web-en(legyen az Open Source,Windows,AJAX,Flash).És a lényeg,nem fog kelleni semmijen ráadás progit instalálni(ez a Google Earth-rol nem mondható el).Megvalósitás területén eljutottak odáig hogy az OpenOffice-t online lehet használni böngésző segitségével(értelemszerűen Java Script és SunJava támogatás szükségeltetik) és semmiben sem külömbözik a gépre felinstalált verziótól-amit az tud,tudja ez is!Mondhatnám hogy pont ojan mint a Google Apps.
  Végül ha már felmerült a ''jövőtállás'' fogalma,tudja valaki miben értenek egyet korunk legnagyobb informatikusai(mert az nem jellemző hogy egy Bill Gates-Windows,egy Linus Torvalds-Linux,egy Scott McNealy-Sun Microsystems,egy Eric Schmidt-Google bármiben is egyetértsenek)? :,,:
   
 17. trumbidumbi

  trumbidumbi Új tag

  Sziasztok!

  Mi a véleményetek a Mandriva Linuxról? Elég ígéretesnek tűnik képek alapján...
   
 18. ivancosu

  ivancosu Állandó Tag

  ;) Én személy szerint nem használom,de ez is egyike a "régebbi" Linuxoknak,más szóval van hagyománya.A képek alapján hogy néz ki,nem kell hogy jelentsen semmit.Az idők folyamán két grafikus felhasználói felület kristályosodott ki,szinte minden fajta Linuxban ezeket lehet megtalálni(van olyan is ahol tudsz választani installáláskor melyiket akarod).Egyformán jó mind a kettő mostanság.A lényeg azonban a "motorháztető" alatt van-mit tud újat nyújtani,milyen programok találhatók meg benne,hogy ismeri fel a komponenseket(pl.wi-fi kártya,grafikus kártya,stb.),az illesztőprogramok(drive-rok) jók-e,meg ilyen hasonló dolgok.Más szóval hogy "milyen",nagyban függ a Te gépedtől is.Azt tudom ajálni hogy tölsd le a Live CD verzióját és próbáld ki,aztán pedig ozd meg velünk a tapasztalataidat.kiss
   
 19. Sparcos

  Sparcos Állandó Tag

  Mitől jobb a Linux mint a Windows segitsen vki nekem mert a hawerom ezzel idegesit minden nap megakarom tudni miért mondja XD:D
   
 20. Linux02

  Linux02 Állandó Tag

  Próbáld ki, tegyél fel egy linux-ot ha megnyeri tetszésed megtudod, ha nem tetszik akkor hiába is írnánk bármit.
  Javaslom amit a haverod használ azt próbáld ki és lesz segítséged is hozzá már az elején :)

  Sajnos itt nem fog rábeszélni senki, mindenki mást talált meg benne amiért előbbre helyezi a windowsnál, de attól még nem rosszabb a win.-sem :)
   

Megosztás