Logika

Repülős témája a 'Humoros írások' fórumban , 2004 Február 20.

 1. Repülős

  Repülős Állandó Tag

  Írja le, hogy egy barométer segítségével

  miként mérhető meg

  egy felhőkarcoló magassága!

  Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen egyik fizika vizsgáján történt.

  A kérdés így hangzott: "Írja le, hogy egy barométer segítségével miként mérhető meg egy felhőkarcoló magassága !"

  Az egyik hallgató a következőt válaszolta:

  "Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert a felhőkarcoló tetejéről lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával."

  Ez a magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a diákot megbuktatta.

  Ám a diák nem hagyta magát, mivel szerinte a válasz abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki megállapította, hogy a válasz valóban helyes volt, de nem tükrözött semmiféle fizikai ismeretet. A probléma megoldására behívatta magához a hallgatót, és hat percet adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, birtokában van a kellő fizikai alapismereteknek. A diák öt percig némán ült, ráncolta a homlokát, gondolkodott. Mikor a vizsgabiztos figyelmeztette, hogy vészesen fogy az idő, a diák azt válaszolta, annyi megoldás jutott eszébe, hogy nem is tudja, melyiket válassza. Végül aztán belekezdett:

  "Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Megmérjük, mennyi idő alatt ér földet, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a 'H = 0.5g x t négyzet' képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából.

  A másik lehetőség akkor jöhet szóba, ha süt a Nap. Megmérjük a barométer magasságát, és az árnyékát is. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is.

  De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a 'T = 2 pi * négyzetgyök(1 / g)' képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét.

  Ha esetleg a felhőkarcolón van tűzlétra, akkor megmérhetjük, hogy a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt.

  De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön és a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomás különbség egy láb magasságnak felel meg.

  De mivel itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb megoldás a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki: 'Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert'."

  A történet csattanója, hogy ezt a renitens diákot Niels Bohr-nak hívták, és a mai napig ő az egyetlen fizikai Nobel-díjas dán fizikus.
   
 2. Boszi

  Boszi Állandó Tag

  Ez jo volt :D
   
 3. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  meno meno meno
   
 4. Jóska24

  Jóska24 Állandó Tag

  Jó történet.
   
 5. pocka

  pocka Állandó Tag

  Hogy lehet időt mérni vonalzóval?
  Ha 30 percig nézed, az pontosan fél óra...
   
  Merwoman kedveli ezt.
 6. szarkaneaniko

  szarkaneaniko Állandó Tag

  Nagyon tetszett a barométeres történet. Ebből is látszik, hogy a zsenik mindig kilógnak a sorból.
   
  Merwoman kedveli ezt.
 7. orlando

  orlando Új tag

  Ki tudja megfejteni?
  Az a lényeg hogy csak egy valamit mozdithacc el vagy esetleg hozzá tenni valamit , hogy igaz legyen az állítás. Sok szerencsét várom a megfejtéseket.

  5+5+5= 550
   
  Merwoman kedveli ezt.
 8. amiron

  amiron Állandó Tag

  A középkorban történt valahol. Egy szónok a király ellen buzdította a népet, ezért a király megharagudott rá, és halálra ítélte. A szónok jó barátja, a nagy filozófus kegyelmet kért a királytól, de az csak annyit tett, hogy esélyt adott az elítéltnek.
  − Ide figyelj − mondta neki. − Isten kegyére bízom az életed. Itt van egy tál és benne két golyó: az egyik fehér, a másik fekete. A szolgám beköti a szemed, te kell húzzál egy golyót a tálból. Ha fehér, életben maradsz, ha fekete, lefejezünk.
  Eljött az ítélet napja, egy szép nyári nap.A foglyot kivitték a városi piactérre, ahová összegyűlt az egész város lakossága. Bekötötték a szemét, majd eléje tették a tálat a két golyóval. A fogoly megpróbált még az életéért könyörögni, de nem ért el semmit. Ekkor tartott egy utolsó beszédet az összegyűlt tömeghez, de nem sikerült meghatni őket. A tömeg követelte, hogy válasszon golyót. A szónok belenyúlt mindkét kezével a tálba, és kis idő múltán biztos kézzel a magasba emelte a fehér golyót. Honnan tudta, hogy melyik az?
   
 9. amiron

  amiron Állandó Tag

  Áthúzom az egyenlőséget
   
 10. Giduska

  Giduska Állandó Tag

  A fehér golyó hűvösebb volt mint a fekete, mert jobban visszaveri a fényt.
   
 11. amiron

  amiron Állandó Tag

 12. Giduska

  Giduska Állandó Tag

  Köszönöm:))
   
 13. amiron

  amiron Állandó Tag

  Egy filozófus megy a sivatagban, és Jeruzsálembe akar jutni, de nem tudja az utat. Megkérdezi az egyetlen beduint, akit lát, hogy hogyan jut el Jeruzsálembe. A beduin azt mondja:
  - Én nem tudom, hogy melyik irányban van Jeruzsálem, de megmondom, hogyan tudhatod meg. A következõ elágazásnál állandóan õrt áll két testvér: az egyik 12 órát, a másik is 12 órát, felváltva, de nem lehet tudni, hogy melyik van soron. Õk tudják a választ. De az a baj, hogy az egyik testvér állandóan hazudik, a másik pedig mindig igazat mond. És csak egyetlenegy kérdést tehetsz fel az éppen õrt álló fivérnek.
  Melyik az a kérdés, amit feltehetsz, hogy bármelyik fivér áll õrt, biztosan megtudd, merre van Jeruzsálem?
   
 14. Toto55

  Toto55 Állandó Tag

  Hogy lehet egy patkót két egyenes vágással hat részre darabolni?
   
 15. kicsijany

  kicsijany Állandó Tag

  Sehogyan.. csak 5 reszre lehet, szerintem.

  (na, most leszerepeltem, ugyebar, logikabol? hihihi)
   
 16. Toto55

  Toto55 Állandó Tag

  Ne add fel, lehet 6 részre osztani.
   
 17. Toto55

  Toto55 Állandó Tag

  Ne add fel!
   
 18. amiron

  amiron Állandó Tag

  Először a száraira merőlegesen vágon el, így lesz 3 db.
  Majd ezeket egymásra rakon és ezt is elvágom, és kész.
   
 19. Toto55

  Toto55 Állandó Tag

  ügyes megoldás!
   
 20. Toto55

  Toto55 Állandó Tag

  a kérdés: igazat mondasz?
   

Megosztás