Már négyre emelkedett a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma

Tegnap egészen új fordulatot hozott a Bloomberg gazdasági hírportál a 100 leggazdagabb ember naponta frissített vagyonosodási listája, amelyből kiderül, a globális gazdaság milliárdosainak a 2020-as válsághullám eddig nagyon is sokat hozott a konyhára.

A Bloomberg Daily Ranking rendszerében augusztus 29-én immár 4 olyan ember szerepelt, akiknek vagyona átlépte a bámulatos, 100 milliárd dolláros értéket, sőt, az elsőről, Jeff Bezosról nemrég derült ki, kicsit több, mint egy évvel az után, hogy a világ első százmilliárdosává vált, immár ehhez képest is megduplázta vagyonát.
Az első helyekre most is a Facebook, Amazon tulajdonosai futottak be, de a járvány alatt az online értékesítésre átálló, alulfizetett és túldolgoztatott munkások tömegeit foglalkoztató nagy ruházati áruházláncok és pénzügyi spekulánsok is igen jó hónapokat zárhattak.

A világ első 4 számilliárdosa a vagyon nagyságának sorrendjében tehát a következő:

 1. Jeff Bezos, az Amazon alapítója egyetlen tőzsdei nap alatt további 98 millió dollárt tett hozzá vagyonához, így az augusztus végére elérte a 200 milliárd dolláros, soha nem látott összeget. A gigászi, egy személy tulajdonában lévő pénzösszeget az Amazon csomagológyáraiban robotoló, szakszervezet alapításától szinte mindenhol eltiltott, és óránként alig tíz dollárt kereső dolgozók százezrei teremtették elő a milliárdosnak. Cége adózás (vagy nem adózás) utáni bevétele csak 2019-ben 281 milliárd dollár volt.
  Bezos ugyan büszke arra, hogy nemrég 10 milliárd dollárt adományozott „klímavédelemre”, azt sem szabad elfelejteni, mekkora képmutatás mindez ahhoz képest, hogy nemrég még inkább bebiztosította hatalmát azzal, hogy immár az amerikai hadsereggel is együttműködik számtalan cégén keresztül.
  5129303018_53dd74260d_b-730x596.jpg

  Fotó: Steve Jurvetson / Flickr
 2. Bill Gates, a Microsoft informatikai cég társalapítója a második, igaz, az ő vagyona jócskán elmarad Bezosétól, de még így is hihetetlen, 125 milliárdos összeget tesz ki. Vagyona az elmúlt évben 12 milliárddal gyarapodott. Mivel Gates a Microsoft vezetésétől egy éve már visszavonult, mostanában, vagyona apró töredékét kitevő jótékony tevékenységével szeret a hírekben szerepelni, így például mostanában sokat nyilatkozik a koronavírus-járványról, és kijelentette, szeretné elérni, hogy a vírusra a vakcina ne kerüljön többe, mint 3 dollár adagonként.
  4996229367_a58260813a_o-730x485.jpg

  Bill Gates / Fotó: OnInnovation, The Henry Ford, Flickr
  A Guardian azonban a lista publikálása után emlékeztetett: Gates nevéhez több rossz dolog kötődik, mint amennyit adományozó tevékenysége elfedni képes lenne. Hírhedt volt arról például még a kilencvenes években, hogy szoftverfejlesztő versenytársait kegyetlen, illegális eszközökkel szorította le. Így tette például tönkre a Netscape böngészőt fejlesztő céget is, 1998-ban pedig mindezért az USA igazságügyi minisztériuma be is perelte, végül még a Microsoft feldarabolására is kötelezte a mogult. Jött azonban a republikánus George W. Bush elnök, és az ítéletet megváltoztatta, így a cégóriás máig egyben maradhatott, óriási vagyont hozva össze Gates-nek.

 3. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is jól járt azzal, hogy a karantén alatt többet facebookoztak és így a platformon keresztül több adatot osztottak meg és vásároltak az emberek. Január óta 32 milliárd dollár plusszal immár 111 milliárd dolláros vagyon birtokosa. Zucerberg azonban manapság egyre többször szerepel negatív színben a hírekben. 2018-ban például az derült ki egy leleplező riportsorozatból, hogy a Cambridge Analytica nevű brit adatgyűjtő cég a Facebookon keresztül manipulált több országban is választókat, miután az adatokat Zuckerbergék eladták nekik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok..

Szeretnék van -e 5.osztály felmérő anyagokat ( matek,irodalom, nyeltvan, történelmi, természet tudományos, német 1A)

És előre köszönöm..

Elnézést hallássérült vagyok bocsi
Szép napot mindenkinek.
eddy56 wrote on Stack's profile.
2021. november 30. az angol nyelvu megjelenés dátuma, ugyhogy gondolom egy ev mig a forditas és a nyomdai munka elkélszul
Leviathan Falls
ez a cime

és itt az angol nyelvu konyv pdf-ben
attila.p wrote on aniko45's profile.
Szervusz Anikó.

olvastam itt az oldalon, hogy Bakóczi Sára könyveit kedveled....nincs meg esetleg (és tudnád elküldeni e-bookban) "A város és a rózsa" c.könyvet

köszönettel attila.p
Pityesz46 wrote on garszt's profile.
Nagyon szépen köszönöm a munkádat! Leírnád milyen programmal csináltad és ha lehet elküldenéd nekem itt privátban?

Statisztikák

Témák
37,381
Üzenet
4,602,760
Tagok
602,628
Legújabb tagunk
Cs. Ilona
Oldal tetejére