Múlt és jövő számítástechnikában

MadGhost témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2007 Április 25.

 1. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  Multifunkciós fényképezőgép a Genius-tól
  Újabb öszvér fényképezőgép jelent meg a piacon. A Genius G-Shot D5123 tele van funkciókkal - és kompromisszumokkal.
  A többfunkciós fényképezőgépek és hozzájuk hasonló termékek megjelenése mindig megosztja az érdeklödők körét, a gyártók mégis (vagy talán annál inkább) úgy érzik, érdemes ebbe az irányba terelni a fejlesztést és van piac az ilyesmire. Erre példa a Genius G-Shot D5123 is.
  A Genius azt állítja, hogy a felhasználók leggyakoribb igényei és szokásai utáni kutatás után döntött a funkciók ilyenfajta kombinálása mellett. Ennek eredménye lett az új G-Shot D5123, mely alapvetően egy 5 megapixeles CMOS szenzorral felszerelt kompakt gép. Tudását tekintve a gyár azt hangoztatja, hogy négy az egyben, mivel a G-Shot D5123 egyszerre digitális fényképezőgép, videokamera, webkamera és számítógépes háttértároló.

  Kívülről a gép fekete színben pompázik, és tipikusnak mondható kiskompaktos megjelenése van - ezzel még egyáltalán nem lóg ki a sorból. Bekapcsoláshoz a gép elején lévő ajtót kell elcsúsztatni, és máris feléled. Fotózáskor - természetesen interpoláció segítségével - lehetőség van 12 megapixeles felbontású fotók készítésére is. Az optikáról annyit lehet tudni hogy fix gyújtótávolságú, ezért jobb híján csupán egy 4-szeres digitális zoom-al lehet közelíteni a képet.
  A géppel 640 x 480 (VGA) és 320 x 240 (QVGA) felbontású videókat lehet készíteni, a beépített mikrofon jóvoltából természetesen hanggal. A gépen - szinte már természetes - nincs átnézeti kereső, kijelzője viszont 2 collos átmérőjű, tahát elég nagy. Az áramellátást két AAA elem szolgáltatja,
  melyekkel a gyár szerint körülbelül 102 képet lehet készíteni a lemerülésig.
  Az USB csatlakozó segítségével a masinát webkameraként is egyszerűen használhatjuk. Gyárilag egy 32 MB-os memóriakártya jár a géphez, de igény szerint maximum 1 GB-os kártyát vásárolhatunk hozzá. Ilyen tárkapacitás mellett az USB csatlakozás segítségével lép érvénybe a számítógépes háttértárolói funkció. A G-Shot D5123 esetében egy 1 GB-os memóriakártyán egyébként több
  mint 5000 fotó fér el.
  A Genius G-Shot D5123-at vizsgálva az ember elgondolkodik, mi is az amiben különbözik ez a gép a többitől, és mitől annyira "multifunkciós", hiszen minden mai kompakt fényképezőgép képes ilyen minőségű videofelvételt csinálni, és nyilvánvalóan mindegyiken van USB csatlakozás, aminek segítségével bármilyen számítógépes állományt rámásolhatunk. Egyedül a webkamera funkció az amire azt lehet mondani hogy ritka, ezzel szemben viszont mint fényképezőgép, egy cseppet sem jár az élen.
   
 2. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  A számítógép karbantartása

  Ez a rövidke cikk azoknak szól akik nem szakemberek, és önállóan szeretnék karbantartani számítógépüket. Felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy rendkívül körültekintősn dolgozzanak, mert ellenkező esetben egy jól működő számítógépet is tönkretehetnek. Minden esetben jegyezzék meg, melyik vezetéket honnan húzták le, legjobb ha egy papírra felírják. Aki nem teljesen biztos a dolgában az inkább bízza szakemberre ezt a feladatot.

  Eszközök PC karbantartáshoz

  Akár egy orvosnak, nekünk is szükségünk van egy PC-elsősegély csomagra, amelyet a garázsban, gardróbban található szer­számokból állítunk össze.
  Philips (keresztétű) csavarhúzó a ház ki­nyitásához és a kártyák kiszereléséhez;
  Tiszta, nem hulló, nem műszálas törlő­kendő;
  Puha fejű, tiszta ecset, esetleg sűrített levegő vagy porszívó;
  Anatómiai csipesz a jumperek könnyű leszedéséhez;
  Kis méretű PVC-vágó kés;
  Szilikon vagy ezüsttartalmú hővezető paszta;
  Sok türelem és magabiztosság

  Mielőtt elkezdjük
  Néhány alapszabály, amelyet minden eset­ben be kell tartanunk:
  Kezünk tiszta és száraz legyen.
  A számítógépbe csak kikapcsolt állapot­ban, a hálózatról leválasztott tápegység mellett nyúljunk.
  Jól megvilágított helyen dolgozzunk, ha kell, a PC-t asztali lámpával is világítsuk meg.
  Műszálas ruha nélkül dolgozzunk, és egy villamos földet (a PC házát, radiá­tort) szerelés előtt érintsünk meg.

  Nincs internet kapcsolat

  Mielőtt a szolgáltató telefonos ügyfélszol­gálatán lévőkön töltenénk ki a dühünket, először a mi oldalunkat ellenőrizzük. Előfordulhat, hogy a sokszor csatlakozta­tott hálózati kábel (amelynek végén RJ-45 típusú csatlakozó van) érintkezése bizony­talanná válik, a rögzítő fül elfárad, így kön nyen kiold a csatlakozó. Ezt egy pár alka­lommal elhajlíthatjuk, de utána biztosan le fog törni, ezért a kábelünkre bármelyik PC boltban kérjünk új csatlakozót. Ha a router és a modem tápcsat­lakozójának kihúzása, majd visszadugása után egy-két percen belül sem áll helyre a kapcsolat, hívjuk az ügyfélszolgálatot!

  Beragadt billentyűzet

  A billentyűzet és az egér az, amellyel nap mint nap közelebbi kapcsolatba kerülünk, még rendszeres kézmosás mellett is rakódik rájuk valamennyi zsír és por. Ez önmagában még nem lenne baj (higiénés problémák oka azért lehet, különösen a „közös ló", az irodai számítógépek billentyűzete), tisztaságukra különösképpen ügyeljünk! A billentyűzet fö­lött elköltött ebéd, chips vagy szendvics jóté­kony hatással van a gombok beragadására. Takarításkor nyugodtan porszívózzuk ki a billentyűzetet, csak a lestrapált darabokról esik le a gomb, hibát nem okoz.
  A beragadó gombot egy csavarhúzóval pattintsuk ki (a nagyobb, Enter, Shift, Space gomboknak egy merevítőjük is van, ezekre vigyázzunk), majd tisztítsuk meg a gomb mozgó felületeit enyhe mosószeres vízzel, alkohollal vagy speciális tisztító­szerrel. A túl tiszta gombok nyikorgását na­gyon vékony rétegben gépolajjal vagy a közkedvelt WD40-nel szüntethetjük meg. A merevítős gombok visszahelyezéséhez sok-sok türelemre lesz szükségünk, segít­ségképpen az alattuk lévő gombokat is el­távolíthatjuk!


  Nem indul el a számítógép

  Ha szünetmentes áramforrást vagy ehhez hasonló védőáramkört használunk, ellen­őrizzük azon az olvadóbiztosítót és a visszajelző lámpákat. Előbbi kiolvadása ese­tén csak azonos áramértékűt és sebessé­gűt (pl. lomha) tegyünk, bemutatás után bármelyik elektronikai boltban kaphatunk ilyet. A számítógép tápegysége többnyire nem indul el, ha a rajta lévő készülékek tönkrementek. A tápegység hibáját úgy el­lenőrizhetjük, hogy az alaplapról lehúzott ATX csatlakozó zöld és egy fekete érintke­zőjét rövidre zárjuk, majd bekapcsoljuk a tápegységet. Ha a ventilátor forog, és nincs amperszag, a tápegység szinte biz­tosan működik.
  Ellenőrizzük még a bekapcsoló gomb alaplapon lévő csatlakozóját, de ha az alaplapi érintkezők rövidre zárása után és az alaplap házból kiszerelt állapotában sem hajlandó elindulni, netán az alaplap folyamatosan sípol, akkor sajnos az alap­lapunk hibás, forduljunk szakemberhez.


  USB hibák

  Egyes nagy sebességű USB eszközök, mint a pendrive és az MP3-lejátszó felis­merése bizonytalan vagy nem lehetséges akkor, ha a PC előlapi kivezetéséhez csat­lakoztatjuk őket. Ez azért van, mert a hoz­zá tartozó kábel minősége gyenge, illetve a csatlakozás bizonytalan. A készülék se­bességének meghatározása az adatvona­lakon mért ellenállással történik, így ha bi­zonytalan az alaplapi csatlakozás, a felis­merés sem lehetséges. Az is előfordulhat, hogy néhány másodpercre felismeri a szá­mítógép az eszközt, majd megszakad a kapcsolat, és ez ismétlődik.
  Ilyenkor az alaplapi csatlakozót kell le­szednünk, majd újra csatlakoztatnunk. Ha ez nem segít, akkor másik kábelt, előlapi ki­vezetést kell választanunk. Ha a gépünk egy notebook, akkor a teljes áramtalanítós, az akkumulátor időleges kiszedése segíthet.


  Sipol nincs kép

  A diagnosztikai jelek a hiba okára utalnak, az egy hosszú és három rövid a videokár­tya rossz csatlakozását jelzi, akár a kártya és az alaplap, akár a monitor között. Jel­lemzően a PC szállítása után jelentkezik a hiba. Csavarozzuk ki a kártya rögzítő csa­varját, és vegyük ki az alaplapból (AGP-nél húzzuk el a foglalat végén lévő rögzítő­fület). Pamut ronggyal töröljük át az érint­kezőt, esetleg egy puha radírral tisztítsuk le mindkét oldalát. A tiszta csatlakozójú kártyát tegyük vissza az alaplapba, és el­lenőrizzük, hogy a csatlakozó mindenütt tökéletesen illeszkedik-e, nem ferde-e a kártya. Ha kell, a hátlapi lemezt kissé meg is hajlíthatjuk, ha rögzíteni tudjuk.
  Folyamatos rövid sípolások a memória hibájára utalnak, ezeket szintén vegyük ki,majd helyezzük vissza. Hiba esetén csak egy modullal próbálkozzunk, végül reseteljük a CMOS-t: a hálózatról leválasz­tott gép alaplapi CMOS C/earjumperét pár másodpercre helyezzük 2-3 állásba, majd vissza 1-2-re, az eredeti helyére. Ha a gép ezután sem kapcsol be, forduljunk szakem­berhez. Ha bekapcsol, állítsuk be a BIOS értékeket az alaplap kézikönyve alapján.

  Késik az óra

  Különösen az öt-hat évnél idősebb alap­lapoknál fordul elő, hogy az alaplapi elem, amely leggyakrabban CR2032 típusú, le­merül. Ekkor késik az óra, és az alaplap még a BIOS-beállításokat is elfelejti. Áram­talanítsuk, majd nyissuk ki a PC házát, és keressük meg az elemet! Pattintsuk ki a foglalatból - ebből több variáció is létezik. Ha tudjuk, töltsük fel (3V Lithium), egyéb­ként vegyünk másikat, és tegyük a foglalat­ba. A számítógép elindítása után lépjünk be a BIOS-ba (DEL), és állítsuk be az órát és legalább a BIOS-alapértékeket a Load BIOS Default opcióval. Ha a számítógép elindul a Load High Performance Defaults alkalmazása után, akkor minden rendben van, ha nem, akkor töröljük a CMOS-t.


  Folyamatosan sípol

  A szirénázásra hasonlító hangjelzés a leg­gyakrabban a processzor ventilátorának elakadását jelzi, ekkor csupán másodper­cek kérdése, hogy leégjen a processzo­runk. Csalfa dolog a riasztás, ugyanis az alaplapok a processzor hőmérsékletét me­legnek ítélve is sípolhatnak, ha a BIOS­ban a határérték alacsonyra (60 °C) van ál­lítva. Melegedős processzorok gyenge hű­téssel könnyen felmelegednek e fölé is, kü­lönösen akkor, ha a ventilátor leáll. A fordu­latszám-szabályzós ventilátorok lassú for­gását a PC állónak is értékelheti.
  Sokáig stabilan működő gépünk sípolá­sakor tegyük a következőket:
  Kapcsoljuk ki a gépet, szedjük le a hűtő­bordát (ennek különféle típusai vannak), a szerelés általában egyszerű, de vi­gyázzunk, ne törjünk le semmit.
  Tisztítsuk le a hűtőborda alját, hogy ne kenjen össze semmit.
  Csavarozzuk le a ventilátort, majd az ecsettel tisztítsuk le a hűtőbordát is-ez­után vissza is szerelhetjük.
  Porszívóval is tisztíthatjuk, de finoman fogjuk le a ventilátort, mert a magas for­dulatszám tönkreteszi a csapágyat.
  Tegyünk a hűtőborda aljára egy kevés hővezető pasztát. Ha ezüst alapú, akkor vigyázzunk, ne kerüljön a processzorra túl sok, mert rövidzárlatot okozhat!
  Helyezzük vissza a hűtőbordát a pro­cesszorra, és mozgassuk meg, hogy a hővezető paszta eloszoljon, növelve a hűtés hatékonyságát.

  Nem működik a mikrofon

  Ha nem tudunk hangot felvenni, vagy a be­szélgetőtársunk nem hall minket, akkor le­het, hogy az alábbiak jelentik a megoldást:Ellenőrizzük, hogy a mikrofon helyesen van-e csatlakoztatva a hangkártya rózsa­szín, régebbi hangkártyákon vörös jack alj­zat hoz, és az esetleg rajta lévő be van-e kapcsolva.Nyissuk meg a hangerőszabályzót a tál­cán lévő hangszórón való dupla kattintás­sal. Ha itt nem lenne ikon, akkor a Start menülProgramoklKellékeklSzórakozásl Hangerőszabályzó programot indítsuk el! ~ Kattintsunk az Opciók menüre, és vá­lasszuk a Tulajdonságok opciót.Jelöljük be a Felvételhez pontot, alatta jelöljük meg a mikrofont.Az ablakot bezárva a hangerőszabályzó felvételi módba kapcsol, itt alul a mikro­font válasszuk, és állítsunk be a maxi­málisnál kicsit alacsonyabb felvételi szintet.Bezárva, majd ismét kinyitva a hangerő­szabályzót, a mikrofont lejátszáskor en­gedélyezzük, ha fejhallgatót, tiltsuk, ha asztali mikrofont használunk.
   
  indigósirály kedveli ezt.
 3. kisherceg32

  kisherceg32 Új tag

  Szemet kap az új PlayStation

  A Sony a játékgépéhez kapcsolható, mozgásérzékelős EyeToy kamera új változatát adja ki a PS3-hoz. Az utód nagyobb felbontást, jobb képminőséget, és profibb hangérzékelést tesz lehetővé elődjénél.


  [​IMG] Az Eye

  A PlayStation Eye márkanevet viselő utód a nyáron kerül majd a boltokba a nemrég debütált PlayStation 3 konzolhoz. Az EyeToyhoz hasonlóan ezt a kamerát is elsősorban olyan játékokhoz szánják, melyeket a tévé előtt álló felhasználó kézzel-lábbal kalimpálva tud irányítani. Emellett az eszköz webkameraként is funkcionál, azaz videohívások során is lehet használni, de kép- és hangrögzítésre is alkalmas.


  A gyártó azt ígéri, az új változat rossz fényviszonyok közt is sokkal jobb minőséget biztosít majd, 640 x 480 pixeles képfelbontást használ, amely mellett másodpercenként 60 képet tud rögzíteni - ez utóbbi a hatékony mozgásérzékelés miatt fontos. Ezen kívül az új kütyüt speciális, négy különböző irányből érkező hangokat érzékelői képes mikrofonnal szerelik fel, amellyel az egymás mellett álló játékosok hangját is meg tudja majd különböztetni, valamint headset nélküli csevegést is lehetővé tesz.

  Az Eye-hoz kétféle előtét-lencsét mellékel majd a Sony, az egyiket akkor kell rácsavarni, ha a játékos közel van a kamerához, míg a másikat akkor kell alkalmazni, ha a teljes test megjelenik a képernyőn. Az új kamerához egy egyszerűbb szerkesztési funkciókat, és speciális effekteket is tartalmazó EyeCreate nevű szoftvert is mellékelnek, az ezzel készült videókat a konzol merevlemezére lehet lementeni. A PlayStation Eye pontos megjelenési ideje, és várható ára még nem ismert.
   
 4. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  Népszerű a napelemes bikini ötlete
  A napelemes bikini rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Igaz, nem elsősorban a vásárlók, hanem egy konkurens ruhatervező cég szakembereinek körében.
  Mint ismeretes, Andrew Schneider amerikai tervező olyan napelemes bikinit készített, amelynek a segítségével bárki feltöltheti a hordozható zenelejátszóját. Az iDrink nevű megoldásnak csupán egyetlen hátránya van: a vízben nem viselhető. A csúcstechnikás ruhadarabot ellátták egy USB-porttal és az iPodok, illetve más hordozható zenelejátszók mellett használható mobiltelefonok feltöltésére, de elegendő áramot biztosít egy kisebb hűtőtáska számára is.
  Schneider ötlete annyira megtetszett az egyik neves fehérneműgyártó cégnek, hogy elkészítették a napelemes bikini sorozatgyártásra is alkalmas változatát. A Triumph tervezői a hamburgi Conergy vállalat szakembereivel közösen alkották meg az új bikinit. Azonban nemcsak egyszerű másolatról van szó, a két cég munkatársai ugyanis első lépésként egy különleges, "egyaránt divatos és technikailag és innovatív" textilanyagot hoztak létre. Ez képezi a ruhadarab alapját.
  A bikinin 200, a Conergy által kifejlesztett egyedi napcellát helyeztek el. A cellák ellenállnak a karcolásnak és nehéz őket összenyomni, így minden bizonnyal akkor sem sérülnek meg, ha valaki a hasára fekszik. A 200 darabos napenergia-átalakító egység összteljesítménye 4 watt. Sajnos, ez a modell sem igazán vízálló, így aki felveszi, kénytelen lemondani a lubickolás örömeiről.
  Mindenesetre ez a fejlesztés is azt mutatja, hogy egyre több intelligens ruhadarab jelenik meg a piacon és e folyamat alól a bikinik sem kivételek. Korábban egy kanadai ruhagyártó olyan bikinit dobott piacra, amely a beépített szenzor segítségével képes mérni és jelezni, ha az UV-sugárzás meghaladja a határértéket
   
 5. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  Jön a legújabb Office javítócsomag!
  Az Office 2003 SP3 a hivatalos álláspont szerint az irodai programcsomag biztonságát fogja növelni, és az Office 2007-hez kifejlesztett megoldásokat is tartalmazza.
  A Microsoft csütörtökön jelentette be, hogy nemsokára megjelenik az Office 2003 új javítócsomagja, az SP3. Ez alapvetően az Office 2007 biztonsági fejlesztéseit és megoldásait tartalmazza, illetve ezeket fogja beépíteni az Office 2003-ba. Joshua Edwards, a Microsoft technikai termékek menedzsere elmondta, hogy az SP3 alapvetően emiatt készült.
  Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mikor jelenik meg az SP3, valamint még nem ismertek a részletek azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is fog tartalmazni a javítócsomag - egyenlőre tehát csak annyit tudni, hogy az Office 2007-fejlesztéseire alapszik. "Nem tudunk teljes mértékben mindent felhasználni az Office 2007-ből, de amit lehet átveszünk. A legtöbb változtatást egyébként a felhasználó észre sem fogja venni, viszont a rendszer kétségkívül nagyobb vedelem alatt fog állni a betörésekkel szemben" - mondta Edwards az SP3 tartalmával kapcsolatban.
  A legutolsó Office 2003 javítócsomag 2005 szeptemberében jelent meg - ebben az esetben a legfontosabb szempont a biztonság növelése, a program stabilitásának növelése, és a Microsoft SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005 támogatásának létrehozása volt.
  Az Office 2007 ez év elején jelent meg. A Microsoft széles körben használt irodai szoftvercsomagjának új verziójában a leglényegesebb különbség a korábbi Office verzióval szemben az új fájlformátumok megjelenése és azok kezelése, a megújult kezelőfelület és a "Trust Center" interfész, mely a biztonságot hivatott növelni. Megjelenése óta eddig egyetlen esetben találtak komoly biztonsági rést az Office 2007-ben.
   
 6. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  Másolásvédelem nélküli ingyen zene reklámmegszakítással

  We7 nevű letöltési portállal kavarná fel az online zenei piac jelenlegi állóvizét Peter Gabriel. Az elképzelések szerint a zeneszámokat digitális másolásvédelem (DRM) nélkül kínálják majd MP3 formátumban, ugyanakkor rövid reklámokat fognak tartalmazni.
  A Peter Gabriel, Steve Purdham befektető és John Taysom pénzügyi szakértő által közösen alapított oldalnak egyelőre még csak bétatesztje zajlik, a hivatalos nyitás időpontja idén június ötödike. Jelenleg a regisztrált felhasználók alig egy tucat dal közül választhatnak, melyek között Herbie Hancock, Coolio és a Bananarama együttes zeneszámai vannak.
  Az MP3 formátumú fájlokat bármilyen zenelejátszón meg lehet hallgatni, nincsen digitális másolásvédelmük és szabadon továbbadhatók. Az elképzelések szerint a MediaGraft technológia segítségével minden dalba tíz másodperc reklámot fognak integrálni, de a felhasználók négy hét után akár úgy is dönthetnek majd, hogy megvásárolják az őket érdeklő nótákat.
  A cég jelenleg is tárgyalásokat folytat számos kiadóval és zenésszel, így júniusra várhatóan már több ezer dal közül válogathatnak majd a látogatók. A tervek szerint a kínálat eléri majd a 250 000 zeneszámot. Kérdéses ugyanakkor, hogy sikerül-e majd megállapodni és ha igen, milyen feltételekkel a nagy kiadókkal (Sony BMG, Warner Music, Universal Music), amelyek eddig nem lelkesedtek a másolásvédelem nélküli zenei fájlok ötletéért. Az EMI és az Apple ugyanakkor áprilisban jelentette be, hogy DRM nélküli zeneszámok is elérhetők lesznek a kínálatukban. Nemrég pedig az Amazon is hasonlóképpen döntött.
  Örömteli, hogy nemcsak a már befutott előadók, de akár az új együttesek és zenészek is megjelentethetik majd az alkotásaikat a honlapon. Igaz, a daloknak meg kell felelniük az úgynevezett We7-"Tastemaker-Community" kritériumainak, vagyis csak a valóban jó zeneszámok kerülhetnek be a kínálatba.
  Peter Gabriel úgy véli, hogy mindenki jól jár a We7 elindulásával, hiszen a felhasználók végre korlátozások nélkül hallgathatnak zenét, az előadóművészek pedig hozzájuthatnak az őket megillető bevételekhez. A projekt mottója "Don't steal it, We7 it" lett, mert jelezni akarták, hogy van más út is az illegális fájlcserélés és a drága albumok megvásárlása mellett. Az énekes előtt egyébként nem ismeretlen az online zenei iparág, hiszen 1999-ben társalapítója volt az OD2 internetes zenei cégnek, amit később a Loudeye, majd a Nokia vásárolt meg.
   
 7. MadGhost

  MadGhost Állandó Tag

  Hajléktalanok az Internetkávézókban!

  Az internetkávézók viszonylagos olcsóságuk miatt nemcsak a fanatikusoknak, hanem a fiataloknak és hajléktalanoknak is otthont adnak a szigetországban, a társadalmi viszonyok változását, új idők hajnalát jelezve.
  A Reuters összeállításából kiderül, hogy a felkelő nap országában, azon belül is elsősorban Tokióban több helyen megfigyelhető az új hajléktalanok egy részének vonzódása az internetkávézókhoz. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy az itt biztosított helységek jóval olcsóbbak a szállodai szobáknál és a kedvezőbb árban némi ellátás, olykor fürdőhelység és természetesen több szórakozási lehetőség is helyet kap.
  Példaként említik az egyik nagyobb fővárosi netkávézót, ahol átszámítva 12-20 dollár között tölthetünk el egy teljes éjszakát, az árba pedig italok, fürdési és pihenési lehetőség, képregények, televízió, illetve akár a mikrohullámú sütő használata is beletartozik. Ez persze vonzó ajánlatot jelent az alacsony bérből élők és azon hajléktalanok számára, akik ideiglenes munkákból tartják el magukat, otthonukat elveszítették és nem tudják megfizetni a drága hotelszobákat vagy albérleteket. A kisméretű, elkerített szegletekben alvó, pihenő állandó látogatók miatt nem ritka a telt ház, ami egészen reggelig kitart.
  Ezen törzsvendégek közé tartoznak az utolsó buszt, vonatot lekéső kimaradók, vagy azon tanulók, akik egyéb szórakozóhelyre nem tudnak elmenni. Az internetkávézó tehát itt már a motelek és találkahelyek szerepét is betölti, sokan egyáltalán nem az internetelérés miatt választják, az már csak egyfajta ráadás. A vendégek egy része nehéz csomagokkal, hátizsákokkal érkezik és gyakorlatilag megszáll egy-egy éjszakára, vagy akár tartósabb időre, amíg rendezi sorait.
  Hivatalos adatok egyelőre nincsenek a jelenség méreteiről, ám a japán népjóléti minisztérium már tervezi egy ilyen tanulmány elkészítését, összekötve azt a társadalmi vonatkozások és következmények vizsgálatával.
   

Megosztás