Műanyagból készült a világbajnok - íme a bankjegyverseny győztese

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 28.

Melitta - 2019 Április 28, 06:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Győztest hirdettek a bankjegy-világbajnokságon: a műanyagból készült kanadai 10 dolláros lett a befutó. Kiderül az is, kit ábrázol a győztes, valamint az, hogy mire jó a műanyag bankjegy és mire nem.

  Ahogy az elmúlt években, az idén is meghirdette a bankjegy-világbajnokságot - lényegében a nemzetközi bankjegy-szépségversenyt - az 1961-ben alapított International Bank Note Society (IBNS).

  A végeredmény szerint az év bankjegye - a címlapképen látható - kanadai 10 dolláros bankjegy lett.

  Az első kanadai nő

  A győztes a hagyományos bankjegyektől eltérően műanyag (polimer) és faji szegregáció ellen küzdő afroamerikai üzletasszony, Viola Desmondot ábrázolja.

  A mult-kor.hu történelmi magazin szerint bár Anglia királynőjének arcképe a kanadai fizetőeszközök többségén látható, Desmond az első kanadai nő, akinek képmása felkerült egy bankjegyre. Hetven évvel ezelőtt Desmond nem volt hajlandó elhagyni egy kizárólag fehérek számára fenntartott új-skóciai mozit, ezért bebörtönözték, elítélték, és pénzbüntetéssel sújtották.

  [​IMG]
  Getty Images
  Trónfosztás

  Visszatérve a bankjegyvébére: nevezni január 31-ig lehet nevezni a 2018-ban kibocsátott bankjegyekkel. Az IBNS által felkért zsűri pedig többek között a színeket, a kontrasztokat, a kiegyensúlyozottságot, a művészi megoldásokat és az innovatív és biztonsági elemeket nézi a benevezett bankjegyeken. Az idei versenyben az volt az egyik kérdés, sikerül-e letaszítani a trónról az eddigi címvédőt, az utóbbi két versenyt ugyanis Svájc nyerte, 2017-ben a 10 frankossal, 2018-ban pedig az 50 frankossal.

  A legújabb világbajnok kanadai 10 dolláros többek között a svájci 200 frankossal, a mexikói 500 pesóssal, az orosz 100 rubelessel, a bolíviai 20-as bankjeggyel (boliviano), a norvég 500 koronással, a Salamon-szigeteki 40 dollárossal, az ausztrál 50 dollárossal, a kínai 50 jüanossal, a bahamai 20 dollárossal, a mauritániai 50-es bankjeggyel (ouguiya) és a venezuelai 100-assal (bolívar) kellett megküzdenie. (A teljes mezőnyt itt lehet megnézni.)

  Mi az a polimer bankjegy?

  Ahogy már fentebb írtuk, a kanadai 10 dolláros különlegessége, hogy műanyag - polimer - bankjegy, amely világszerte több országban váltotta le a hagyományos társait.

  Bár a műanyag bankjegyek tartósabbak, ellenállóbbak papíralapú társaiknál, de hátrányuk is van. Például nehezebb őket összehajtani, ráadásul ha nedvesek lesznek, könnyen összetapadnak, utóbbi pedig a készpénzkezelésnél problémát jelenthet.

  A Magyar Nemzeti Bank kezében lévő Pénzjegynyomda korábbi összeállítása szerint a műanyag bankjegyek speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek, ezért csak szűk körben terjedtek el, például Ausztráliában, Kanadában vagy a szomszédos Romániában, amelynek korábban nem volt saját bankjegygyártása. A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban a műanyag bankjegyekre történő váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 28.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Viola Desmond - az afro amerikai üzletasszony képmása egy nagyon szép asszonyt mutat. Valóban, most gondoltam át, nem is láttam sötét bőrű férfi, v. női képmást mutató papírpénzt. Valóban mi is ennek az oka? Mert indoka nincs.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hogy mi ? A rasszizmus él és virul, mindenhol, minden viszonylatban, még ha tagadják is.
   Ausztrália pl. sok tekintetben liberális, laza ország...az ott élő állatvilág megtalálható a pénzeken, de vajh láttál-e egyetlen őslakos képmást rajtuk?
  3. setni
   setni
   Annyit nem nézegetem mert általában kártyával fizetek...de, eddig nem hiányzott női portré ,tőlem tehetnek rá mert nem zavar.
   (csak nehogy a harmadik nem is hiányolja a képeket..)
   sidavoq kedveli ezt.
  4. bumbayo
   bumbayo
   híres őslakost? kérlek? egyet!
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Írtam olyat, hogy híresnek kell lennie ? Egyik állat sem híres ember...itt az elv a lényeg, hol mit tartanak értéknek és mit nem.
  6. setni
   setni
   Az van a pénzeken amit ott vagy itt értéknek tartanak a...
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hisz ez az.

Megosztás