madarak

törpi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyuri a mi kis kedvencünk!
Kedvenc időtöltése a papírzsebkendő tépkedése és galacsinná történő átalakítása.. Nagyon szereti a simogatást, ha nincs senki aki cirógassa akkor a kis csengője alá bújva simizteti magát. Másik kedvence a cd, aminek bármikor nyomhatja a csacsarát.... A telefon ébresztő kis szignálját is nyomatja, csak az a baj, hogy nem reggel...:)
 

óvónéni

Állandó Tag
Állandó Tag
Barátposzáta
penice-cernohlava--sylvia-atricapilla-1.jpg

A poszátafélék családjába tartozó barátposzáta (Sylvia atricapilla) hazánkban a leggyakoribb képviselõje e csoportnak. A veréb termetû - 14-20 gramm tömegû - madár hímje és tojója eltérõ színezetû: a tojó fejebúbja vörösesbarna, a hímé fényes fekete.
A telelõhelyükrõl, a Földközitenger környékérõl, Észak-Afrikából áprilisban visszaérkezõ hímek megállapodnak egy fészkelésre alkalmas területen, és reggeltõl estig csodálatos strófákat énekelnek. Énekükbe gyakran más madarak (poszáták, légykapók, rigók, fülemüle) hangjait is beleszövik. Mindkét szülõ hallat csettegõ hívó és vészjelzõ hangot.
A hím néhány fûszálból kisebb fészekalapot épít, s ha sikerül meghódítania egy arra vonuló tojót, folytatja az építést, ehhez jellegzetes fûszálakat használ. A szakértõ szem az üres fészkek közül is felismeri a barátposzátáét.
A 4-5 tojásból álló fészekaljat a két szülõ fölváltva melengeti, de ha éppen nem ül a fészken, a hím nyár közepéig énekel. A 12 napi kotlás után kikelt fiókákat a két szülõ felváltva eteti, s kéthetes koruk táján elhagyják a fészket. A szülõk még egy darabig vezetgetik és etetik õket. Egyetlen apró hernyó, pók, rovar, levéltetû sem lehet biztonságban tõlük. A fiatalok 1 éves koruktól ivarérettek, s megérhetik a 6-7 évet is.
A barátposzáta élő- és fészkelőhelyben nem válogatós: a nagyvárosok parkjaiban és kertjeiben éppúgy otthon van, mint a falvakban, a bokros mezõkön, az erdõszéleken vagy az ártereken. Egész Európában elõfordul, sõt Ázsia mérsékeltövi területein és Észak-Afrikában is. (BÉCSY LÁSZLÓ)
 

óvónéni

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromsármány

goldammer-0946.jpg

Európában általános elterjedésû, csak a Pireneusi-félsziget nagy részérõl és a Balkán-félsziget peremérõl hiányzik.
Magyarországon általánosan elterjedt, az Alföldön éppen úgy költ, mint a dombvidéken és középhegységeinkben. Megtelepedésének egyik feltétele a viszonylag nagy kiterjedésû, kevéssé zavart és nem zárt erdõ. Elsõsorban a ligeterdõket kedveli, ezért találkozunk vele gyakran a folyami ártereken. A dombokon levõ és a középhegységi erdõk tisztásain, bokros, fás lejtõin, irtásain szinte mindenütt fészkel. Zárt erdõ belsejébe soha nem húzódik. Viszonylag ritkán fészkel a kis kiterjedésû alföldi erdõfoltokban.
Április végétõl, június végéig évente kétszer költ. Ritkán elõfordul harmadik költése is, ekkor a költési idõ júliusba nyúlik. Fészkét kicsi talajmélyedésbe fûszálakból, finom gyökerekbõl, növényi rostokból építi. A teljes fészekalj legtöbbször 5, de gyakran csak 4 tojásból áll, elõfordul azonban 3-as és 6-os fészekalj is. A tojó egymást követõ napokon rakja a tojásokat. A hím nem ül a tojásokon, hanem a revírt õrzi, amelynek határát meghatározott pontokról hallatott énekével jelzi. A fiókák a 13-14. napon kelnek ki. Általában már 12-13 nap múlva elhagyják a fészket.
Fõleg magevõ madár, elsõsorban a lisztes magvakat fogyasztja. Télen nagy csapatokban a hó alól kiálló gyomok magjait szedik össze. Fiókáikat fõleg rovarokkal és pókokkal etetik.
Az egész országban megtalálható, gyakori, de meglehetõsen egyenlõtlen elterjedésû fészkelõ. Középhegységi tarvágások helyén kialakult sûrûségek és a tölgyesek egyik leggyakoribb fészkelõje. Kóborló madár. Télen nagy csapatokba verõdik és az emberi lakóhelyek közelébe húzódik. Gyakran keverednek közéjük más magevõ fajok is. Földön levõ fészke gyakran megsemmisül ragadozók, erdei sikló, vaddisznó károsítása miatt. A nagy esõzések is sok fészekaljat tönkretesznek. Mindezek ellenére országos állománya nem veszélyeztetett.

 

CATUSZ

Állandó Tag
Állandó Tag
nekem van egy papagájom és elkezdett hullani a tolla és piros a hasa
valaki tudja hogyan tudok rajta segíteni?
 

maya024

Új tag
nekem van egy papagájom és elkezdett hullani a tolla és piros a hasa
valaki tudja hogyan tudok rajta segíteni?

Szia!
Nekem volt egy kacagó gerlém( nagyon vicces, tényleg kacag azt mondja hi-hi-hi) de sajnos képet nem tudok róla mutatni. Miatta sokat olvastam madarakról. Ha a papagájod kint él a kertben, a tollai közt megtelepedhetnek a paraziták, madaraknál ez legtöbbször a tetű. De ha lakásban van, ott is elkaphatja csak kisebb eséllyel. Ha ez a helyzet, akkor ez a magyarázata a piros hasnak. Nézd meg a teste többi részét is ha ott is piros még nagyobb rá az esély. De a tollhullás és főleg a piros bőr más betegség jele is lehet. Ha más álattal is érinkkezik, attól is elkaphatott valami.
Először próbálj meg állatkereskedésben madár-fürdőhomokot vagy egyéb madártetűirtó port venni és mindenképp ajánlatos (ha már egészséges akkor is) homokot vagy fűrészport a kalitkája alá tenni (ha most nem az van)
Figyeld meg a kezelés előtt, hogy sokat vakarózik e. Majd a kezelés után is.
A tollhullás pár nap múlva (max 1 hét) el kell hogy múljon. Persze az új tollakra várni kell.

Figyeld minden nap, és ha az állapota súlyosbodik (hány, szédeleg, étvágytalan, soványodik) azonnal vidd orvoshoz.

Remélem minden rendben lesz;)
 

maya024

Új tag
a szaka a kedvenc madaram:)Hát nem mondom, vicces madarak!
A rági házunk udvarában élt egy pár. Kézszelídek voltak, lett is bajunk belőlük. A hugom kezéről pl. szó szerint letépte a gyűrűt!(persze az ujja azért megmaradt):mrgreen:
A macskáink féltek tőlük és hagyták hogy elegyék a kajájukat. A megszerzett zsákmányt meg a fenyő törszének repedéseibe dugták.
Csak azt furcsállom hogy ott is hagyták őket és még akkor sem szedték ki amikor fiókáik voltak.:confused:
Egyébként én is bírom őket jópofa állatok
 

Hezekiah

Állandó Tag
Állandó Tag
Elcsatangoltak a kicsik... A fotók Szolnokon készültek, amikor a városból éppen visszatipegőben voltak a Tisza-partra a kis tőkés récék.

recek2.jpg


recek3.jpg


recek.jpg
 

Hezekiah

Állandó Tag
Állandó Tag
Gólyatöcs

golyatocs.jpg


A gólyatöcs a lilealakúak rendjébe, a gulipánfélék családjába tartozó madárfaj. Átlagos testhossza 35-40 centiméter. Hosszú lábaival az édes vagy enyhén sós, sekély vízben lépegetve keresi rovarokból, rákokból és lárvákból álló táplálékát. Március-október hónapokban tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon. Állománynagysága 200-400 példány. Nekem szerencsém volt, mindössze 100 métert kellett gyalogolnom a házunktól, hogy több mint 10 ilyen madárral találkozhassak. Íme egyikőjük a fenti képen.
 

NickLoven

Állandó Tag
Állandó Tag
gyurgyalag

Életemben most láttam először gyurgyalagot (nem saját kép), nem is gondoltam volna, hogy Európában él ilyen szép színes madár!

Olyan, mint ha a papagáj meg a kolibri keresztezése volna.
 

jokesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok !
Ma voltam a hortobágyi madárkórházban és egésszen mostanáig nem igazán érdekeltek a madarak, de most valami megfogott irányukban.
Ajánlom mindenkinek...
 
Oldal tetejére