madarak

MSE_

Állandó Tag
Állandó Tag
madár

Nekem kiskoromban volt 2 pintyem. Nagyon szép hangjuk volt, sokat csipogtak. Még tojást is raktak. Annyi volt csak velük a gond, h sokat szemeteltek, azokat a magokat amiket nem szerettek, mindig kikotorták a kalitkából. :D
 

Mile

Állandó Tag
Állandó Tag
Az óceánok vándora - az albatrosz

A kampós csőrű - főleg halakkal táplálkozó - albatroszok a legnagyobb úszóhártyás lábú madarak. Egyes fajainak szárny-fesztávolsága eléri a 3 és fél métert. Elsősorban a déli félteke óceáni területein élnek. Tekintélyes méretük, remek állóképességük és bámulatos repülésük révén az albatroszok a fáradhatatlanságot és a messzi óceánokat szimbolizálják. Lélegzetelállító látvány, ahogyan a hajókat követik. A szárazföldön meglehetősen esetlenek, csak költeni (a költéshez fészket rakni), udvarlás és párosodás céljából mennek oda, egyébként folyamatosan az óceánok fölött köröznek. Remekül használják ki a különféle légáramlatokat, így - miután jól teleették magukat - gyakran órákig képesek mozdulatlan szárnyakkal siklani a levegőben. Valószínűleg emiatt hihették régen, hogy repülés közben is tudnak aludni. Az ivóvíz sem jelent problémát, mert a tenger sós vize is megfelel számukra.

A vitorlás hajók korában az óceánon a hajók fölött kőröző albatrosz a szélerősödés és a rossz idő közeledtének előjele volt. Úgy tartották, hogy a hajótörés során odaveszett tengerészek nyugtalan lelkeit albatroszok vették magukhoz. Ezért, ha a vitorlás hajót albatroszok követték, a legénység tagjai biztonságban érezték magukat, mert abban a hiszemben lehettek, hogy halott társaik figyelik őket, és vigyáznak rájuk. Ennek alapján nem meglepő, hogy még az albatroszok ürülékét sem merték eltávolítani a fedélzetről, mert egyfajta védőtalizmánnak tartották a tenger haragja ellen. Az albatrosz elpusztítása, csapdába ejtése pedig a legsúlyosabb bűnnek számított, és balszerencsét, bűnhődést vont maga után.

Hokkaido (Japán) őslakói, az ainuk szent madárként tisztelik, mert a tengerek hatalmas istenének szolgálójaként tekintenek rá. A megjelenését szerncsés ómennek tartják. A betegek az albatrosz fejét bálványozták, a porrá zúzott csőre és a koponyája, meleg vízzel, efogyasztva hatékony orvosság volt. A madár feje fétisként szolgált a betegségek ellen.

Jól mutatja az egykori babonás hiedelem mély beágyazottságát, hogy Samuel Taylor Coleridge, az Ének a vén tengerészről című epikus költeményében egy albatrosz megölésének (lenyilazásának) példáján keresztül mutatja be a bűn, a bűnhődés és az isteni megbocsátás folyamatát. Tőle ered az angolszászok körében ma is használt „nyakam körül albatrosz csüng” szólás, mely azt jelzi, hogy a szerencsétlen embernek súlyos terhet kell cipelnie. „Óh jajj! hogy szúrta szemembe szemét a fiatal s a vén! / Nyakam körül az Albatrosz csüngött a kereszt helyén.” (Tóth Árpád fordítása)

Álomban az albatrosz a tudattalan figyelmeztetése a közelgő nehéz időszakra, lehetséges rossz döntésekre vagy balszerencsére. Azt jelzi, hogy valami rossz, valamilyen veszély leselkedik az álmodóra.

Más értelmezésben általában jót jelent, ha albatrosszal álmodunk, veszély csak akkor van, ha a madarat megsebesítették, lelőtték vagy csapdába ejtették.

Forrás: www.erzsebetrosta.hu

---------------------------------------------

Előfordulásuk
A legtöbb albatroszfaj az Antarktisz, Ausztrália, Dél-Afrika és Dél-Amerika körülötti nyílt vizeken él. Ezek inkább sarkvidéki vizek, albatroszok nem nagyon élnek trópusi vizeken, a galápagosi albatrosz (Phoebastria irrorata) az egyetlen faj, amely a trópusokon él. A Déli-óceánon számos albatroszfaj megtalálható, viszont a Jeges-tengerről teljes mértékben hiányoznak. Az albatroszok kerülik a partokat és a szárazföldet, szaporodási idejükön is kis szigetekre mennek, mivel itt könnyen le és fel tudnak szállni.

Megjelenésük
Az albatroszok egy nagy csoportja a nagy madaraknak. Nagyon hosszú és vékony szárnnyal rendelkeznek. Szárnyfesztávolságuk több mint 350 centiméter, még a család kisebb képviselőinek is 2 méter. 12 kilogrammos tömegükkel a legnehezebb repülő madarak közé tartoznak. Csőrűk nagy, erős és hegyes, gyakran előfordul, hogy színe világossárga vagy -rózsaszín. Lábaik rövidek, lábujjaik között úszóhártya található. Az albatroszok jó úszók, a magas hullámokon is a felszínen maradnak.

Életmódjuk
Bár nagy szárnyakkal rendelkeznek, nagy távolságokat kell megtenniük. Táplálékuk főleg tintahalakból áll, emellett fontos táplálékösszetevőjük a halak, rákok és ritkán a medúzák. Alkalmanként követik a hajókat a tengerbe kidobott hulladék miatt. Az így és egyéb forrásból származó és esetenként emészthetetlen hulladék elfogyasztása miatt sok madár elpusztul. Az albatroszok nagyon hosszú életű madarak, az átlagos életkor 10 év, de az eddig feljegyzett legmagasabb életkor az 58 év volt egy királyalbatrosznál.

Szaporodásuk
Az albatroszok nagyon hosszú szaporodási ciklussal rendelkeznek. Fészkeiket hegyfokokra építik, mivel ez jól megközelíthető a tengerekről érkező kolóniáknak. A fiókák 1 évig maradnak a szülőknél, így csak 2 évente szaporodnak, egyes fajok évente. Telepekben fészkelnek, amelyek több ezer fészket is magukba foglalnak. A legtöbb faj fűből, mohából és sárból építi fészkét. Egyes fajok egyáltalán nem építenek fészket. Fészekaljuk egyetlen tojásból áll, melyet 10–11 héten keresztül költenek a szülők, ezalatt naponta helyet cserélnek, hogy táplálékot kereshessenek.

---------------------------------------------

Laysan Albatross
Kauai, Hawaii

1381275_780752822018952_6002037374514397827_n.jpg


Laysan Albatross webkamera:
http://cams.allaboutbirds.org/channel/41/Laysan_Albatross/
 

rituevu

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
A legkedvesebb madaram nekem a gólya. Ebből kifolyólag aztán például az egyik kedves nem magyar városom Strassbourg (már csak azért, mert a gólya a címerállata).
 

gledag

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A madarakkal suttógóhoz közel merészkednek
Szuperközeli felvételek gyönyörű kolibrikről.

Tracy Johnson rengeteg szárnyas barátot gyűjtött maga mellé az elmúlt években.



A Kaliforniában elő, “madarakkal suttogó” hölgy naponta legalább fél órát tölt el Livermore-i kertjében azzal, hogy várja, hogy megérkezzen a kolibri csapat.

k3-2.jpg


Kézi etetőt használ arra, hogy szárnyas barátai minél közelebb kerüljenek hozzá, és amikor ott az elmulaszthatatlan lehetőség, abban a pillanatban kattintja a fényképezőgépet – mielőtt a kolibri elrepül.

k9-1.jpg


Tracy már olyan jól ismeri napi kis látogatóit, hogy a leggyakoribb vendégeknek még nevet is adott, és hobbija valójában már a szenvedélye is: egy gyönyörű képeket tartalmazó Instagram fiókot hozott létre, hogy mások is megcsodálhassák a szuper-közeli kolibri pózokat.

k2-1.jpg


A kolibrik fotózása azért igazán nehéz, mert ők a szárnyukkal leggyorsabban egy helyben csapkodó madarak, így nem csoda, hogy minden 100 felvételből összesen körülbelül 15 darab a használható.

k5-1.jpg


Ennek ellenére a “madarakkal suttogó” hölgy rendelkezik a világ legszebb kolibri fotó gyűjteményével, sőt, rendszeresen posztol videókat is.

k4-1.jpg


k8.jpg


k10.jpg


k6-1.jpg


Forrás: My Modern Metropolis | Instagram


Mozgásban- A you tube-on is van sok kolibrik életét bemutató klip.






 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére