Mar csak emlek...

toth ilona

Új tag
Csendes, halkszavu , egyenestartasu , magas , sovany, ertelmes ember volt.Igazsagerzetet soha nem engedte ferde igazsagtalan homallyal boritani.A regi kizsakmanyolo rendszer, majd a kommunista rendszer tobbszor szokimondasra kesztette volna, mert sajnos tiltva volt...!
Az osszegyult merget, banatat gyakran cigarettafustbe fujta az eg fele.Le kellett nyelnie fajo erzeseit a szavakkal egyutt.
Nagy csaladok voltunk. Anyamat es hat gyermeket szerette, es rengeteget dolgozott ertunk.Semmi bune nem volt, de cigaretta nelkul nem tudott elni, mely idosebb korara igen rossz hatassal volt egeszsegi allapotara; az utolso ket evet agyba toltotte Joapank.
Tavolba, hetven kilometerre sodort szulofalumtol az elet, de soha nem szakadtam el lelkileg szuloi hazamtol. Betegsege utan gyakran hazalatogattam nemi edessegekkel. "Mar semmisem edes"-mondotta utolso heteibe.Anyank mar felkeszult a fajdalmas pillanatra.
A regi 14 eves hazorzoi kutyankra lettem figyelmes, ki tobbszor be-belopozott apam betegagyaig egy-egy pillanatnyi latogatasra. Milyen okos volt!
Latszott a banat ket szemeben.Neha az o szavaival, egy-egy vakkantassal beszelt a jo gazdihoz.Talan ki akarta csalni a tagas udvarra, a kertbe, hol oly sokat dolgozott apank a huseges Rexi nevu kutyank tarsasagaban-az allat neha okosabb az embernel, es jobb lelku-;
Keves kis ennivalojaert, mi huseg es szeretet lakozik benne, es... sajnalat.
"Nagyon sajnallak"-talan ezt fejezte ki ugatva az o nyelven apank fele.Hiszen sokaig orizte a portat, es huseggel varta, ha elment.
1987 nov. 26-an, delben az utolso cigarettajat kerte el anyanktol.Csak egyet szivott belole, es kezebol a foldre hullt.Ez utolso fusttel fejezte be eletet.Megallt az ido folotte...
Mely banat volt a csaladban.A kutya igen idegesen viselte,be-beszaladt.A harangszora siro csaladdal o is sirt, kutyai vonyitassal,...majd ures lett az agy...
Gyorsan koncentralt Rexi!...Az elso szobaban ket szal gyertyalang jelezte: oda egy elet...Rexi szomoruan tekintett fel az elnemult testre, erezte a gyaszt.
1987 nov. 28-an feketebe oltozott emberek sokasaga erkezett az utolso bucsuzasra. A hamis hazorzo senkit meg nem ugatott, mint maskor.Hatrahuzodva, szomoruan, fajdalmas szemekkel figyelte az esemenyt.A csalad nepes tabora kiserte Joapankat, es a huseges kutya, ki mindenkit megelozve a gyaszkocsi mellett ment a temeto kapuaig.
Velunk ritt a sirnal, anyankat orizve.A sok koszoru kozul veletlen egy tavolmaradt, melyet a szajaval a hantra helyezett, ahogyan latta az emberektol.
Ezektutan neha el-el tunt hazulrol, tobbszor folment a temetobe, korbe-korbe jarta a hantot, remelve a viszontlatasban.
Karacsony elott egy fenyofat helyeztem a sir kozepebe, keves folddel probaltam tamogatni a fat, Rexi husegesem probalt segiteni: a hanton levo havat labaival kaparta, a fenyofa kore.
Elgondolkodtam, hogy egy allatnak is van tudata, egy falat kenyerert , keves kis ennivalojaert mi kedvesseg lakozik benne!
Miden Karacsonykor fajo erzessel gondolok jo apamra, kit Toth Istvannak hivtak, s Karacsonykor mely szeretettel unnepljuk nevnapjat.
Sajnos ez mar csak emlek.
-Azota mar Joanyam is eltavozott Rexivel egyutt...-Fajo erzessel gondolok rajuk, a viszontlatas pillanataig...
...BEKE PORAIKRA...
 
Oldal tetejére