Hírek Megúsztunk egy dán-kanadai háborút

Mégsem lesz minden konfliktusból háború: a Hans-sziget sorsa békés rendezést nyert, a két ország egyenlő részben felosztja egymás között a sarkvidéki, lakatlan szigetet Grönland és a kanadai szárazföld között. Eddig leszaggatták egymás zászlóit a látogatásokkor, mostantól erre már nem lesz szükség.

A tárca hozzátette, hogy a megállapodás nyomán hivatalosan is Dániának és Kanadának lett a világ leghosszabb, 3882 kilométeres közös tengeri határa.
A dán királyi katonai akadémia hadtörténésze, Soren Norby úgy vélte, a megegyezés jó példát mutat majd más, a sarkvidéki területen érdekeltséggel bíró felek számára, de hozzátette, hogy nem biztos abban, hogy ilyen megállapodás "Oroszország esetében elképzelhető lenne".

A két ország egészen az 1971-ben kezdődött határegyeztetésekig nem tudott arról, hogy a másiknak is igénye lenne a kanadai Ellesmere-szigetektől és a Dániához tartozó Grönlandtól körülbelül egyenlő távolságra fekvő szigetre.

A nyolcvanas évektől több dán és kanadai tisztségviselő, kutató és katona látogatott a területre, ahonnan rendszerint leszedték a másik korábban kitűzött zászlóját, s a magukét vonták fel.

1655292897417.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,732
Tagok
615,331
Legújabb tagunk
Monika L.
Oldal tetejére