Hírek Megfenyegették a K&H tulajdonosait, amiért fellépett Márki-Zay mellett, távozik az igazgatóságból Király Júlia

Lemondott a belga KBC Groupnál betöltött igazgatósági tagságáról Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, miután a bank tulajdonosai fenyegető üzeneteket kaptak.

A fenyegetés azt követően érkezett, hogy október 10-én Király felszólalt egy Márki-Zay Péter mellett szervezett nagygyűlésen, az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A közgazdász szerint egyértelmű, hogy a kormány üzent a KBC tulajdonosainak.


A 444 információi szerint a pénzügypolitika egyik vezetője személyesen fáradt el a KH vezetéséhez, hogy jelezze: a kormány nagyon nem nézi jó szemmel, hogy politikailag aktív emberek ülnek egy független bank független igazgatóságában.


Király Júlia, aki a rendszerváltást követő években a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója volt, és több kereskedelmi bank vezetésében is dolgozott, 2007-ben lett az MNB alelnöke. 2013-ban, Matolcsy György érkezését követően nem sokkal távozott - ezután fogadta el a felkérést, és lett a K&H bank belga tulajdonosának, a brüsszeli KBC Group igazgatóságának tagja.

Király a 444-nek azt mondta, hogy a mostani lépés a kormány részéről nem volt előzmény nélküli. Már közvetlenül kinevezését követően megpróbáltak utánanyúlni:

"A belga bankfelügyeletnek jelezte a jegybank akkori alelnöke, hogy a személyemben politikailag jól beazonosítható személy lett tagja a KBC vezetésének, onnét jutott el az üzenet hozzám. Másodjára - ez nagyjából négy éve történt - már közvetlenül a KBC-nek üzentek. Akkoriban én gyakran írtam és nyilatkoztam a kormány monetáris politikájáról, és ez nem tetszett a hatalomnak, amit jeleztek is a bank felé."

Király hangsúlyozta: mindig kerülte azt, hogy ha politikai véleményt nyilvánít, KBC-s tisztsége előtérbe kerüljön, és ezzel tisztában voltak a bank vezetői is. Soha nem a bank nevében, hanem mindig mint civil nyilatkozott.

"Úgy éreztem, amikor elvállaltam a fellépést Márki-Zay Péter mellett, hogy ez ugyan minden formális szabály szerint összeegyeztethető tisztségemmel, ebben az országban már ez sem biztos. Ezért jeleztem a KBC-nek: fellépek a rendezvényen. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon ma nem lehet civilnek lenni. Barátok vannak és ellenségek. A mostani kiélezett politikai helyzetben a bank úgy érezte, hogy ezt a kockázatot már nem kell bevállalnia."

Hogy maga a fenyegetés kitől, kinek és milyen formában érkezett, arról Király nem akart beszélni.

A brüsszeli székhelyű KBC Group nem csak Belgium egyik legnagyobb vállalata, de az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító pénzügyi szolgáltató egész Európában.


A KBC 100 százalékos tulajdonosa a Magyarországon működő K&H Banknak, ami jelenlegi formájában 2001 óta működik, akkor olvasztotta össze a hitelbankot és a holland ABN Amro magyarországi érdekeltségét a belga vállalat.

kiraly.jpg
 
Hát azért lehetett volna több esze is. Brüsszeli cég vezetőségi tagja, mikor a kormány már évek óta nem leszünk gyarmat és hasonlókkal szabadságharcol Brüsszel ellen. Csak egy újabb céltábla lett, ami MZP lóg. Persze tudom, magánvélemény meg hasonló, de ez a politika, ha arról van szó még az ovis bepisilésed is felemlegetik. Épp elég MZPnek egyensúlyozni, hogy ne tűnjön Gyurcsány bábnak, de azért ne is szakitsa szét az összefogást Gyurcsány elleneséggel, amit a szavazói egy része elvárna. Nem kell, hogy rákenjék, hogy brüsszel jelötje, aki eladná az országot. Ezek a baloldali nagyon okosak, akik főleg Karácsony körül lógtak, most MZP körül tünnek fel. Jól irta talán Hont Ndrás, jól hallgassa meg Őket MZP aztán csinája az ellenkezőjét annak amit mondanank.
 
Sajnos úgy látszik hogy jobb kicsit óvatosabbnak lenni. Látszik hogy ebben a rendszerben jobb ha titkolja az ember a politikai irányultságát.
Lehet hogy alamusziságnak is nevezni de ha túlélésről szól akkor inkább legyen csendben.
De, sokakkal beszéltem aki aláírták a STOP Gy...petíciót azt mondták mit tehettek volna amikor odajöttek hozzá ...gondolt a családjára és arra hogy a választáson nem fogják látni hova teszi az X-et...
Szomorú.
 
Csak azért hogy akik távolabb laknak és nem olvassák a megyei lapokat azok is képben legyenek hogy mi is van most itthon.

Nekem abszolút kivágta a biztosítékot, ingyen energiát akarunk adni valakinek. Onnantól kezdve nem lesz ösztönzés arra, hogy valaki energiatakarékos legyen (…) olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg. Ez populizmus” – jelentette ki a napokban a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje egy, a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán található videóban. „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – közölte.
Miközben a rezsicsökkentést ellenzi, Hódmezővásárhely polgármestere hibrid autók vásárlását javasolja, ezek azonban a legtöbb ember számára megfizethetetlenek
Márki-Zay egyébként már 2020 őszén egy, a Gellért Szállóban tartott fogadáson is hasonlóan fogalmazott: „Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni! Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat.” Ekkor fejtette ki azt is, hogy a valódi rezsicsökkentést nem a lakossági energiaárak alacsonyan tartásával lehet elérni, mivel az csak „néphülyítés”.
„A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Ez hatósági árakat jelent. Ennek is köszönhető, hogy ha például az áramárat nézzük, akkor a magyar családok a harmadát fizetik az európai átlagnak, a földgáz esetében pedig a negyedét” – reagált Márki-Zay Péter álláspontjára a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Dömötör Csaba szerint a hódmezővásárhelyi polgármester lakossági energiaárakkal kapcsolatos szavai „tőről metszett érzéketlenségről tanúskodnak”.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,511,818
Tagok
597,445
Legújabb tagunk
superadmin
Oldal tetejére