Hírek Meghekkelt az Anonymous több kormányközeli újságot, arra hivatkoznak, hogy Orbán a Kreml trójai falova

Hétfőn reggel jó pár kormányközeli újságot meghekkeltek. Az akciót valószínűleg az Anonymous nemzetközi hekkercsoport hajtotta végre, akik vasárnap jelezték, hogy valamire készülnek, mert az ukrajnai orosz invázió ellenére „a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában”.

A feltört oldalakra így kormánykritikus tartalmak kerültek fel, és a hekkerek azt is megmutatják a nem ilyesmihez szokott olvasóknak, hogy a Fideszről szinte soha semmi kritikus információt nem közlő oldalak mennyire sok sajtópert, helyreigazítási pert veszítettek el a szabadon működő újságokhoz képest. Cikkünk legvégén egy hosszúra nyúló képernyőmentéssel megmutatjuk milyen látvány fogadja az érintett oldalak olvasóit.

Az oldalak feltörése miatt több bejelentést, feljelentést is tettek hétfőn, Tényi István például a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult. Varga Judit miniszter is megszólalt az ügyben, kicsit lejjebb ezt is megmutatjuk majd, röviden: a magyar sajtó jelentős részét a befolyása alá vonó Fidesz a sajtószabadságot félti az akció miatt.

Hétfőn reggel többek között

  • a Nemzeti Sport,
  • a Metropol,
  • a Figyelő,
  • a Szabad föld,
  • a 888.hu,
  • a Mandiner
  • és több megyei lap címlapján is váratlan kép fogadta az olvasókat.
„Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek! Propaganda helyett független sajtót! Nézd meg, hogyan ver át a propagandamédia!”
– hirdeti a címlapokon megjelenő szöveg. Egyes lapoknál nem jelenik meg ez a szöveg, csak egyszerűen elérhetetlenné vált az oldal, nem tölt be. Vélhetően itt is erről az akcióról lehet szó, de ezt teljesen biztosan nem tudni.

Az akciót valószínűleg az Anonymous nemzetközi hekkercsoport hajtotta végre, mert az oldalak alján erre utaló szöveg van.

Extra trollkodás​

A hekkerek részéről még egy trollkodás is belefért az akcióba, azt írták ugyanis a meghekkelt oldalak aljára, hogy

„A wishről rendelt, anonymoust másoló arculatot hanyagoljátok, találjatok ki valami egyedit!”

Ezzel vélhetően arra a magára Anonymusként hivatkozó, magyarul beszélő alakra utalnak, aki a sok esetben gyenge lábakon álló, ellenzéki politikusokat megcélzó lejáratóanyagokat szokta közölni az utóbbi hónapokban. Például a kormányközeli sajtó által szívesen tuningolt, úgynevezett Városháza-ügyet is ez az Anonymous-imitátor szolgáltatta, feltehetően azért, hogy komolyabbnak és titokzatosabbnak tűnjön az összetákolt, nem valami fajsúlyos lejáratókampány.

A kormányközeli, kokárdás Anonymus, akinek most beszólt az igazi hekkercsoport – Fotó: Telex​

A kormányközeli média most nem is tudja, hogyan is kellene tálalniuk a hétfő reggeli akciót. A meg nem hekkelt Origó például úgy oldotta meg a helyzetet, amikor beszámolt a történésekről, hogy cikkében le sem írta az Anonymous szót, vélhetően azért, hogy ne zavarja meg a kifejezés náluk bejáratott kontextusában máshoz szokott olvasóit. „Internetes bűnözőkként” hivatkozott a nemzetközi hekkercsoportra, és azt írta egy random Facebook-kommentelőre (!) hivatkozva, hogy „Fel tudják törni a honlapokat, de az emberek szívéhez nem férhetnek hozzá”.

Már vasárnap figyelmeztettek​

Az Anonymous hekkercsoport az RTL szerint már vasárnap jelezte, hogy akcióra készül, mert az ukrajnai orosz invázió ellenére „a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában” – írták. Az Anonymous hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött videóban „a Szabad Világ polgárainak” címzett üzenetében arról beszélt egy maszkos alak, hogy „Ne tétovázzanak, hogy szankciókat vezessenek-e be vagy sem. Ne tétovázzanak, hogy leállítsák-e a kereskedelmet Oroszországgal vagy sem”.

Ez a vasárnapi videóban elhangzott teljes szöveg magyarra fordítva, az RTL szerint:

„Üdvözlet a Szabad Világ polgárainak. Az ukrajnai háború kezdete óta a világ legtöbb országa és vállalata elkezdte megszüntetni politikai és üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Úgy véljük, hogy ebben a helyzetben az egyetlen erkölcsös dolog, amit tehetünk, hogy abbahagyjuk Vlagyimir Putyin háborújának bármilyen támogatását. Minden vállalat és ország, amely továbbra is támogatja Oroszországot, támogatja háborús bűntetteit és az ártatlan civilek meggyilkolását Ukrajnában. Felelősségre fogják vonni őket tetteikért.
A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök eközben továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában, és blokkol minden olyan akciót, amely az ukrán népet és az Oroszország elleni szankciókat támogatja. Maguknak kell eldönteniük, hogy kivel állnak. Ne tétovázzanak, hogy szankciókat vezessenek-e be vagy sem. Ne tétovázzanak, hogy leállítsák-e a kereskedelmet Oroszországgal vagy sem. Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy döntsenek végre. Ennek a háborúnak véget kell vetni. Ne legyenek tovább a Kreml trójai falova. Ne legyenek tovább Vlagyimir Putyin bábja. Ne terjesszék tovább az orosz propagandát.
Ez egy figyelmeztetés. Névtelenek vagyunk. Légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Számítsatok ránk.”
És itt az angolnyelvű videó:

Putyinnak is hadat üzentek​

Az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban az Anonymous aktivista csoport bejelentette, beszáll a háborúba Oroszország ellen. Az orosz-ukrán konfliktus mellett-mögött zajló információs háború ezzel újabb résztvevővel bővült. Több kérdés is felvetődött így:

  • Kicsoda-micsoda egyáltalán ez az Anonymous?
  • Milyen károkat tud okozni Putyinnak?
  • Mi történik a háború árnyékában, az információs hadviselés frontján?
Mindezekre ebben a cikkünkben igyekeztünk válaszolni.

Az Anonymous jó pár orosz oldalt megtámadott az elmúlt hetekben. Feltörték például az orosz nemzeti bank szervereit, ahonnan egy rakás dokumentumot szereztek meg, amikről azt ígérik, napokon belül elérhetővé teszik. Putyin elnyomó hatalmi gépezetének egyik legfontosabb oroszországi és nemzetközi működtetője az orosz titkosszolgálat, melynek egyik szervezetét, az FSZB-t is meghekkelte az Anonymous.

Az orosz embereknek eljuttatott üzenetükben Putyin megpuccsolására szólítottak fel. Magának Putyinnak pedig azt üzenték, hogy minden titkát nyilvánosságra fogják hozni. „Hazugnak, diktátornak, háborús bűnösnek és gyermekgyilkosnak” nevezték a moszkvai vezetőt. „Vlagyimir Putyin, egy titok sincs biztonságban, mindenhol ott vagyunk: a palotádban, ahol eszel, az asztalodnál, a hálószobádban” – közölték.

A Fidesz a sajtószabadságot félti​

Az elmúlt húsz év két legnagyobb látogatottságú internetes újságja, az Origo és az Index (ennek megkaparintásáról a Direkt 36 írt tényfeltáró cikket) sokáig szabadon működhetett, de mára kormányközeli körök mindkettőt a befolyásuk alá vonták, csakúgy mint az egyik legnézettebb kereskedelmi csatornát, a TV2-t. A Népszabadság bezárásra kényszerült. De a megyei lapok döntő többsége és a KESMA alá terelt több száz médium is mind a Fidesz üzeneteit szajkózza, úgy, hogy a kormánypártot és Orbán Viktort érintő kritikát nagyítóval is szinte lehetetlen találni ezeken a felületeken. Tehát nem igazán az volt a kormányközeli körök stratégiája, hogy új médiumokat indítanak, hanem inkább már bejáratott, jól működő, magas elérésű médiumokat szereztek meg. A közmédia, valamint a magyar hírvilágot információkkal ellátó MTI kiegyensúlyozottsága és pártatlansága is messzeföldön híres. Az utóbbi működéséről itt olvashat.

Ebben a médiakörnyezetben a hétfői anonymousos híreket látva Varga Judit igazságügyi miniszter azonban a sajtószabadságot félti. „Megmutatkozik a világhírű baloldali sajtószabadság. Ma reggelre több magyar jobboldali hírportált megtámadtak és elérhetetlenné tettek csupán azért, mert azok mást mertek írni, mint a nemzetközi liberális mainstream média. Ez vár ránk, ha a baloldal kerül hatalomra április 3-án? Portálok ellehetetlenítése és újságírók vegzálása? A baloldal bűnözőket bérelt fel a kampányban?” – írta a miniszter.

Szokatlan látvány​

A meghekkelt magyar újságok címlapján tehát az Orbán-kormányt kritizáló tartalmak fogadták hétfőn reggel a nem feltétlenül ehhez szokott olvasóikat. A hekkerek azt is kirakták ezekre az oldalakra, hogy Márki-Zay Péter polgármesterként tett ígéretei közül eddig mennyi valósult meg.

Azt is megmutatták, hogy a kormányzathoz lojális, a Fideszről szinte soha semmi kritikus információt nem közlő oldalak mennyire sok sajtópert, helyreigazítási pert veszítettek el a szabadon működő újságokhoz képest, azaz hogy finoman fogalmazva, nagyon gyakran hadilábon állnak az igazmondással.
Ez a látvány fogadta hétfőn reggel több kormányközeli lap olvasóit:

1648474590345.png


Ezek a kritikus tartalmak fogadják a kormányközeli lapok nem ilyesmihez szokott olvasóit

Bozzay Balázs

1648474492356.png
 
Viszont ha valaki egy kicsit normalisan gondolkodik, az tuti nem hiszi, hogy az Anonymus csoport MZP reklamkampanyan ak része :)
Ezek a képek meg kizarolag mzp-s propagandaanyagok!

:) :)
 
Ez is a választási adok-kapok része, annyira valódi mint a tv-s anonymus, csak visszanyalt a fagyi a másik oldalról.
Magánvéleményem ez, de nekem olyan ördög ügyvédje szagú az egész.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,558
Tagok
615,324
Legújabb tagunk
Vahl Rózsa
Oldal tetejére