Meglepő felfedezés: vándorolni kezdett az Alpok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 17.

Melitta - 2018 Augusztus 17, 02:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ráadásul a hegyek egyre magasabbak lesznek az új mérések szerint.

  [​IMG]
  Északabbra vándorolnak az Alpok és a hegyek magasabbak lesznek az új mérések szerint.

  Átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és 1,8 milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente - írják tanulmányukban német kutatók. Eredményeik az Earth System Science Data című szaklap aktuális számában jelentek meg.

  A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték - írja az MTI. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza pozícióját.
  Az adattömeg a geodézia aranybányája. Segítségével pontosan megmérhetjük a Föld felszínét, felismerhetjük a változásokat
  - mondta Florian Seitz, a tanulmány társszerzője. Most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is "megtesznek" északkeleti irányba.

  Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú rotációval találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet. Az emelkedés sem egyenletes mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák-svájci-olasz határ környékén a legnagyobb, több mint két milliméter évente.

  A mozgások a magashegység képződésének következményei - közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is folyik.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 17.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Eppur si muove...:p
   gumelig kedveli ezt.
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Igen, mert bármennyire is hihetetlen, Afrika nem valahol Egyiptomban kezdődik, nem a Földközi-tenger túloldalán, hanem igenis az Alpokban... mert arról van szó hogy az a hegység amiatt alakult ki, mert Afrika ott ütközik Európával!
  3. zulufönök
   zulufönök
   Szép lenne, ha a Kárpátok is hazajönnének !!!!
  4. gumelig
   gumelig
   Én is észzrevettem, hogy magasabb lett. Az utolsó kirándulásunknál, nehezebben ment fel a kocsi a San-Bernadíno hágóra mint régen.:D
   Piti Sándor és setni kedveli ezt.
  5. Sussi07
   Sussi07
   Elege van a turistákból, hegymászókból, az utakból a hátán, inkább odébb áll. :dr_9:
   gumelig és setni kedveli ezt.

Megosztás